Nikon 135mm f/2.0 Nikkor


Summmering2016-12-12 Jonas Andréasson

PLUS: Byggkvalitén, skärpan, bokén
MINUS: Tygden

Ett fantastiskt objektiv som trots sin ålder har få konkurrenter på samma brännvidd.

Knivskarpt och mycket bra färgåtervinning.

Liknande produkter: 135mm f/2 dc, Nikon E-series 135mm f/2,8

Köpt hos: Privat Begagnat

Pris: 2000
2009-02-19 Lucanus

PLUS: Bildkvalité
MINUS: Vikt

Ett robust, tungt, ljusstarkt, helmekaniskt och fantastiskt objektiv!
Jag har köpt objektivet i mycket begagnat skick. Det såg ut som om det blev överkört av en stridsvagn. Men optiken och mekaniken fungerade perfekt! Sedan dess har objektivet genomgått renovering.
Ett mycket skarp objektiv med otroligt bra färgåtervinning och kontrast. Skarp ända ut till kanterna och på alla bländare. Tack vare ljusstyrkan (f2.0) är det mycket lämpat för fotografering på kvällen och under dåliga ljusförhålande. Mekanisk känns det också underbart. Att vrida på fokusringen och se hur skärpan träder fram är härlig upplevelse.
Med en mellanring eller makrolins kunde jag använda objektivet även till fina makrobilder på insekter.
Jag använder objektivet på D300 men även på D50 som inte har Ai-koppling och måste användas i manuellt läge. Jag testade det också på analogt Nikon FG20. På detta lilla plastiga kamerahuset såg objektivet komiskt ut, och framtungt var det! Men fotografier blev mycket fina.

Köpt hos: Privat

Pris: 800
2008-10-22 keckax

PLUS: skarp med ypperlig färgåtergivning! Härlig bokeh!
MINUS: Något tung.

Jag tappade hakan över den här optikens prestanda. Med den behöver du absolut inte blända ner för ökad kontrast eller skärpa. Dom egenskaperna infinner sej från största bländaren.

Köpt hos: Privat

Pris: 2000
2007-07-23 nils_einar

PLUS: Skarpt som tusan. Gedigen konstruktion. Kvalitéts känsla
MINUS: På tok för kort inbyggt motljusskydd. Något tungt.

Har inte hunnit använda det så värst mycket än, men hittills har jag endast positivt att skriva.

Köpt hos: Wretmarks foto i Karlskrona
2004-04-25 MickeC

PLUS: Ett av mina allra skarpaste gluggar! Helt enastående prestanda redan från full öppning! Jag kan helt enkelt inte se någon skärpeförbättring vid nedbländning till 5,6/8 vilket skulle kunna betyda att prestandan är ungefär lika god oavsett vilken bländare man använder.
MINUS: Pisslöjligt kort och fullständigt oanvändbart inbyggt motljusskydd!

Vill man ha möjlighet att helt kunna förlita sej på att kunna använda full öppning utan skärpebortfall är detta gluggen att använda! Har med detta objektiv tagit några av mina allra bästa bilder (har tagit en 60-70 tusen bilder sedan 1986). Jag använder det oftast med stor eller full öppning och får då en härligt softad oskärpa (framför och bakom skärpeplanet alltså). Man kan säkert komma över ett större, längre och snävare motljusskydd som man då låter sitta påskruvat i filtergängan så slipper man irritera sej på det löjliga inbyggda ditot. Ger ett mycket tungt och mycket gediget intryck.

Köpt hos: Privat

Pris: 3700
2003-05-23 Palletheking

PLUS: skarp med hög kontrast. Fantastiskt fin snäckgång med Ais-modellen. Härligt trög på Ai-modellen.
MINUS: Kanske lite tung för en del, men för egen del representerar den Nikons äldre tunga, och riktigt feta gluggar. De man köper av just den orsaken.

Det finns nog inget bättre än att gå ut med kameran och veta att man är en av de få utvalda som äger en 135 2,0 Ais. Det gör liksom fotograferandet lite roligare för oss amatörer. En sann lyxoptik för den sanna entusiasten, Dvs de som inte bara vill att grejerna skall göra sitt jobb. Vill man det finns både billigare och tråkigare alternativ.

Köpt hos: Second Hand Photo Janne Linnarsson.

Pris: 4900
2003-02-18 Roben

PLUS: Skarpt som tusan!
MINUS: Stort och tungt

Hade tidigare ett 135/2,8 men för att tjäna ljus så testade jag tvåkommanollan. Det här objektivet är i en annan division. Skärpan är super och jag tycker att de flesta parametrar är lite vassare på "storebror".

Stor prisskillnad men som beg för runt 4 kkr är det ett bättre köp än 2,8-modellen för 1,5