Nikon AF 85 mm f/1.8D Nikkor2018-09-20 Daniel Papic

PLUS: Bildkvalite från bländare 2.5 & bortåt är bra.
MINUS: Jämfört med de senare objektiven får man en dos av CA, skärpan på 1.8-2.0 sitter nå´n gång av tio, det surrar fint om AF:en. På det hela dock ett fantastiskt korttele till sitt pris,

Mitt första objektiv till Nikon, köptes 2005 tillsammans med en F5:a & användes länge som just min enda glugg. Inte många vidvinkelbilder från de åren mao! 13 år senare lär det mest få vila i skåpet då ett ngt längre porträttobjektiv hittat in.
2015-06-18 xmaple

Härlig skärpa, fin bakgrundsoskärpa vid stor bländare tack vare nio bländarlameller. Superbt.
2013-07-02 b_pinner

PLUS: Skärpa och byggkvalitet men framförallt priset! Ett kap.
MINUS: Närgränsen

En glugg med många år i produktion men med en bildkvalitet som fortfarande är imponerande. Personligen gillar jag känslan i Nikons äldre objektiv och detta är inget undantag. Bildkvalitet på topp ända från f/1,8 och med mycket snygg bakgrundsoskärpa. Som tidigare beskrivet blir bildvinkeln motsvarande ca 130 mm på exempelvis min D7000 vilket funkar utmärkt vid porträttfoto m.m. Bättre närgräns hade inte skadat.

Liknande produkter: Nikon 85/1,8G
2012-07-13 Rasmus Pedersen

PLUS: Skärpan på 1.8, relativt snabb AF
MINUS: Färgåtergivningen är lite sådär ibland.

Ett kompakt objektiv, lätt att få med sig. 85mm är en lite knepig brännvidd för annat än porträtt, både på FX och DX, men det gör det bara till en rolig utmaning att hitta intressanta vinklar istället!
2011-05-20 bomalt

PLUS: Ljusstarkt och skarpt, bra bokeh, lätt, rimligt pris
MINUS: Ingen AF-S, närgränsen inte den kortaste

Detta är en klassisk brännvidd. Redan på 60-talet var detta en brännvidd som många önskade att ha till sin Nikon. Den känns fortfarande lika aktuell nu som då.

Utmärkt objektiv för porträttfotografering. Lätt att "frilägga" bakgrunden när man använder en stor bländaröppning. Har dessutom en ganska snygg bokeh.

Skarpt redan vid full öppning! Autofokusen är relativt snabb trots avsaknaden av AF-S.

Inget bajonettfäste på motljusskyddet så att det lätt kan tas av och vändas åt andra hållet vid transport. Skruvas fast i filtergängan. Motljusskyddet är gjort i metall och inte i plast vilket dock kan ses som en fördel.

Kundtjänst: Inte behövt

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3750
2010-10-07 Helmetrock

PLUS: Skarpt, mycket prisvärt
MINUS: Störande dålig närgräns. Känns gammaldags, förhoppningsvis kommer det en AF-S version snart.

Har haft det här objektivet sedan i våras och det är verkligen tokskarpt! Optiskt sett är jag otroligt nöjd med det.

AF är också helt OK på en D300s, jag har haft det till att fota fåglar och en hel del annat och det funkar fint.

Tyvärr är det rätt plastigt, Mellan bländarringen och fokusringen sitter det en tunn plasthylsa. Inte för att det skulle behövas mer, men det känns trist. Det är väl priset man får betala för så mycket ljusstyrka för så måttligt med pengar.

Bländarringen och fokusringen är å andra sidan positiva egenskaper. Inte för att jag brukar använda någon av dem, men förutom att fokusringen roterar vid AF känns de bra tycker jag! Fast när det gäller fokus finns det en annan trist grej och det är närgränsen på 85 cm. Den har ofta hindrat mig när jag velat fota småsaker.

Motljussskyddet är av en trist cirkelrund modell i aluminium som skruvas på stativgängan och inte går att montera baklänges. Fast trots allt är motljusskyddet utan tvekan det med bäst kvalitetskänsla på hela objektivet :-)

Men som sagt. Tokskarpt!!

Liknande produkter: Andra korta telen.

Köpt hos: Cyberphoto
2010-09-21 cfenell

PLUS: Skarpt. Bra brännvidd för porträtt och detaljbilder. På en DX-kamera blir det ett kort tele.
MINUS: Mitt objektiv är tyvärr inte av D-modellen. så det överför inte avståndsinformation till kameran.

Ett av mina favoritobjektiv.
2010-08-04 jocke_endofall

PLUS: SKARP, ljusstark, lätt och smidig, snabb autofokus.
MINUS: Ej rundade bländarlameller (ger kantig bokeh vid nedbländning), fokusringen snurrar vid fokusering.

Gick och funderade ganska länge innan jag slog till. Kollade massvis med bilder, läste recensioner etc. Såhär i efterhand undrar jag vad jag egentligen väntade på...

Det första som slår en är hur skarpt objektivet är. Mitt ex är bra redan vid f/1.8, riktigt bra vid f/2.2 och når sin höjdpunkt vid f/4-f/5.6. Autofokusen är snabb och precis, med undantag för när ljuset är mycket knappt då objektivet får slita lite mer för att träffa rätt. Somliga klagar över att autofokusen är högljudd, och visst, den är inte ljudlös men knappast heller störande, i min mening.

En liten detalj som skulle kunna uppfattas som störande är att motljusskyddet (som är av metall!) inte kan vändas bak och fram på objektivet, vilket kan vara smidigt vid transport. En annan detalj är, att det främre objektivlocket ej kan fästas på objektivet då motljusskyddet sitter på. Jag löste detta genom att skaffa ett 77 mm objektivlock, som passar som handen i handsken på motljusskyddet! Har därmed låtit motljusskyddet sitta kvar på objektivet sedan inköp.

Kikade även på Nikons andra 85:a, med f/1.4, innan jag slog till. Dock var den alldeles för dyr och verkade inte ge några större fördelar jämfört med f/1.8-versionen (frånsett bokeh:n). Ett jämförande test dem emellan kan läsas här:

http://www.nikonjin.com/forum/showthread.php?tid=272

Ett par av mina bilder tagna med objektivet kan ses här (uppdateras kontinuerligt):

http://www.flickr.com/photos/jocke_endofall/sets/72157624623292832/

Tillsammans med mitt Nikkor AF-S 35 f/1.8G DX, är 85:an mitt favoritobjektiv. En riktig guldklimp till ett rimligt pris, rekommenderas varmt!

Liknande produkter: Nikkor AF-D 85 f/1.4

Kundtjänst: Cyberphoto är snabba på att leverera, och dessutom snabba på att besvara mail! Snickers i paketet dessutom...

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890
2010-02-15 ravi

PLUS: skarpt, lätt
MINUS: lite plastigt

Ett bra objektiv som jag aldrig kan lämna hemma. Trots att det är lite plastigt har det hållit bra för 20år i min kameraväska. Motljusskyddet är bra, men eftersom det sitter i gängan går det inte att ha det kvar när man sätter på objektivlocket.
2009-11-27 lillavickevire

PLUS: Knivskarpt på stora bländare (för mig redan vid 2.2), färgerna, vikten - känns väldigt gedigen och välbyggd. Bokehn är ju också så himla snygg!! Priset kan man ju inte klaga på heller.
MINUS: Att man inte kan ha på främre objektivlock och motljusskydd på samtidigt, riktigt högljudd af, närgränsen.

Mitt favoritobjektiv! Vad mer kan man säga liksom!? :D

Köpt hos: Privat

Pris: 2900
2009-09-30 Przemek Carlsson

PLUS: Skarp, fina neutrala färger, ok bokeh, mycket objektiv för pengarna.
MINUS: Ej byggd i metall, ej rundade bländarlameller ger inte perfekt bokeh.

En väldigt bra glugg som inte kostar så mycket men levererar bra bildkvalitet. Något soft fullt öppen men efter f/2,8 är den knivskarp. Ger ok bokeh och ljusstyrkan är användbar vid många tillfällen. Motljusskyddet är av metall!
Funkar på FX samt DX hus.

Enligt mig en väldigt bra 85mm glugg!

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 3800
2009-06-26 goneaway

PLUS: Rimligt pris, skarp, känslan.
MINUS: Lite högljudd. Tråkig.

Skarp och fin. Kvalitetsmässigt på topp, känns bra i handen. Fokuseringen är lite högljudd men inget utöver det vanliga. Personligen tycker jag det är en tråkig brännvidd. Den gör sig varken från eller till. Använder den då på D700 FX.

Köpt hos: Privat
2009-06-16 Henrique

PLUS: SKarpt,,skarpt,,skarpt! Bra pris!
MINUS: Vad?

En Härlig glugg som för det mesta sitter på! Lämpar sig mycket fint för porträtt fotografering..Ger ett fint kort skärpedjup samt riktigt skarpa bilder!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3900
2009-05-03 Gosta

PLUS: Skarpt
MINUS: Nä!

Skarpt men ingen sensation. Ett bra objektiv som på något sätt vare sig är fågel eller fisk på FX. Ljusstyrkan är ett klart plus. Det lär inte göra någon besviken.

Kundtjänst: Nope!

Köpt hos: Mediamarkt

Pris: 3.75
2009-01-28 Rockoholic

PLUS: Skärpan, AF-hastighet
MINUS: Lirar inte bra med D80

Tyvärr funkar den inte så bra ihop med min D80 på stora bländare. Ganska rejäl bakfokus. Däremot när man bländar ner till F/5.6 och mindre ligger den rätt. Den är skarp som en skalpell och känns välbyggd. Provade den inne i butiken på D90 och D700 där skärpan ligger rätt, så har man den "nya" serien nikonkameror är det ett säkert köp. Väldigt fin porträttglugg till ett bra pris.

Liknande produkter: 85/1.4 kändes för dyr

Kundtjänst: Hos gepe känner man sig alltid välkommen! Servicen är den bästa jag någonsin stött på! Där har kunden alltid rätt!

Köpt hos: GEPE Foto/Japan Photo Skövde

Pris: 3600
2009-01-16 aolsson

PLUS: Skarp. Ljusstark. Inte för tung.
MINUS: Motljusskyddet går inte att ha på tillsammans med objektivlocket.

Var i valet och kvalet mellan denna och i.sh. zoonen 18-200VR. Valde denna eftersom den också passar klockrent på min N70 (som jag kör svartvit film i) och eftersom jag tänker mig att skaffa en fullformat digital senare. Objektiv är en fröjd att använda genom att det är så skarpt och att oskärpan blir så vacker.

Liknande produkter: Diverse Nikkor zoomar

Kundtjänst: Ej behövt.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 3680
2008-07-28 puissance

Porträttele som håller vad det lovar. Samma goda byggkvalitet som hos "syskonen" i hela den här objektivserien.
2008-04-18 Tobfag

PLUS: storleken, ljusstyrkan, skärpedjupet, vikten, kvalitén etc.
MINUS: Egentligen inga

Fanstastiskt objektiv. Kanske ett av de mest prisvärda som finns. Köpte mitt begagnat för under 3000kr mer eller mindre oanvänt. Inte ett märke. Användbart till sport, porträtt, natur, ja nästan allting.

Liknande produkter: Nikon 50mm 1,8

Kundtjänst: inga

Köpt hos: Privat

Pris: 2800
2008-01-13 Roq

PLUS: Skärpan, oskärpan. lagom vikt och storlek i förhållande till brännvidd, avsaknad av distorsion och mkt mkt lite kromatisk avvikelse. Ljusstyrkan.
MINUS: Inte hittat något ännu (4 veckor)

Har också 50mm f/1.8 och skillnaderna är framför allt att denna glugg har en mycket finare bakgrundsoskärpa och att den inte har någon kromatisk avvikelse (vilket 50mm har).

edit 2008-06-17: 85mm är dessutom skarpare, ffa på större bländare.

En riktig favorit än så länge!

OBS! Bilden högst upp på sidan stämmer inte. Det är ett äldre objektiv på bilden och AF 85mm f/1.8D ser inte ut så.

Liknande produkter: Nikon Nikkor 85mm f/1.4
2007-10-02 makini

PLUS: +Vacker oskärpa, verkligen lyfter fram objektet i fokus. +Väldigt gediget, stabilaste gluggen jag känt på. +SKÄRPAN! Really insane. +Ljusstyrkan, inte många telen som skryter med 1,8.
MINUS: None so far.

Vilken glugg! Helt stört fin, allt är möjligt med den! Använder till såväl porträtt som dokumentärbilder som landskapsbilder, när jag vill framhäva något speciellt.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-08-05 puff

PLUS: Skärpan, priset
MINUS: Inget speciellt..

Detta Objektiv håller verkligen måtten..
Knivskarp porträttglugg för en överkomplig summa..
Kan tyckas svårarbetat om man inte är van vid fasta telegluggar, men jag gillar den riktigt mycket och har bara haft den i 2veckor. (med andra ord, man lär sig snabbt)
Jag rekomenderar denna varmt!

Liknande produkter: 50mm 1,8 (Om du vill komma närmare)

Kundtjänst: Inte hunnit uppleva den ännu

Köpt hos: Privat

Pris: 2500
2007-07-03 rullerov

PLUS: Nästan onaturligt bra skärpa, färgåtergivning, byggkvalitet, snabbheten på autofokusen.
MINUS: Finns inte.

Det ultimata lätta telet!
Perfekt för porträtt eller som jag använder det mest till, ormar, grodor och annat.
Med batterigrepp på D70 så blir det balans mot optikens tyngd och då ligger kameran perfekt i näven.
Den optik som suttit mest på kameran under dom senaste 4 åren.

Liknande produkter: Nikon af 24-120 Nikon af 85 1.4 ( för tung och klumpig)

Köpt hos: Privatköp kompis

Pris: 1500
2007-02-10 Stican

PLUS: Ljusstarkt och fin skärpa ger fin färgåtergivning
MINUS: Inga påtagliga.

Bra porträttobjektiv

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-02-07 akejohan

PLUS: Mycket skarp porträttoptik!
MINUS: Optiken saknar AF-S.

Den här optiken hör till de allra skarpaste på marknaden. Tyvärr låter autofokusen ganska mycket.

Kundtjänst: Jag har mycket bra erfarenheter båder från Nikon och Scandinavian Photo!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3495
2006-12-12 abel

PLUS: Fin oskärpa, skarp, robust
MINUS: Inga

Detta är ett smått fantastiskt objektiv, i synnerhet om man gillar porträttfotografering. Skärpan är i toppklass och oskärpan/bokeh mycket tilltalande, jfr 50/f1.8. Objektivet är relativt robust, även det medföljande motljusskydd som är i metall. Tyvärr saknar objektivet den räfflade "proffs-finishen" som återfinns på t.ex. 85/f1.4. Objektivet går numera att hitta som begagnat till mkt fördelaktigt pris. Autofokusen är ok. Tyvärr medför brännviddsförlängningen på digitalkameror att man frestas att använda 50/f1.8:an i vissa situationer och det objektivet har inte samma fina bokeh.

Köpt hos: Privat
2006-11-15 uttu

PLUS: skarpt, ljusstarkt, snabb AF
MINUS: ehm?

vad kan jag säga lixom?

Porträttobjektivet med stort P
och djävulskt snabb AF

Köpt hos: privat

Pris: 2400
2006-06-18 Orky

PLUS: Billig, skarp, snabb
MINUS: Närgränsen

Underbar optik, välbyggd för priset, väldigt skarp redan vidöppen och nedbländat blir det bara bättre. Autofokusen är ruggigt snabb på en D70, har inte provat på D1an än. Den är utmärkt för porträtt och inomhusbilder utan blixt.

Liknande produkter: -

Kundtjänst: -

Köpt hos: Privat via Fotosidan

Pris: 1500
2006-06-07 FredrikB

PLUS: Välbyggt, knivskarpt från 1,8, snygg bokeh, snabb AF, balanserar bra på D70 och FA.
MINUS: Det skall väl vara närgränsen, då (85 cm), ibland vill man komma lite närmare. 85 cm är ju iofs ganska normalt för en 85:a...

En pärla! Mycket användbart objektiv som passar för både porträtt och landskap, stadsmiljöer och inomhusbilder.
Snabb AF, bra ergonomi (lätt att fokusera manuellt, ligger bra i handen).

Köpt hos: Annons på Fotosidan

Pris: 2000
2006-05-31 SmurfMolly

PLUS: Skärpan, ljusstyrkan, priset.
MINUS: Lite högljudd AF, lite tungt.

Lite högljudd autofokus, men vad gör väl det med den skärpan....

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2005-09-18 gladers

PLUS: otroligt skarp och ljusstark
MINUS: lite tungKöpt hos: Kameradoktorn, Stockholm
2005-07-27 Slowfinger

PLUS: Bra ljusstyrka. Snygga kontraster. Bra bokeh. Snabb.
MINUS: Lite taskig närgräns.

Gillar verkligen den här linsen. Perfekt för porträtt, men även ett väldigt smidigt kort tele på en D70. Riktigt bra för situationsbilder vid sämre ljus som konserter och annat.

Köpt hos: Fotokompaniet Göteborg (begagnad)

Pris: 2250
2005-07-02 greken

PLUS: Skarp, ljusstark, robust och mycket fin glugg på alla sätt.
MINUS: Fokuseringsringen känns inte så bra som på manuella gluggar men man kan inte rå för det! Det gäller nästan alla AF-objektiv. Den låter ganska mycke dessutom.

Villken otroligt fin glugg för sin peng den här! Kontrast och skärpa i högsta nivå redan fullöppen. Jag har sett en aning varmare och naturligare färger från t ex 50-1,4D men denna glugg levererar mycket bra färger också. 1.4 versionen är mariginellt bättre för tre gånger så mycket pengar!

Liknande produkter: AF 85 1,4D

Kundtjänst: Lasses Kameraservice är outstanding!

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2005-02-21 Fläsk-Tarzan

PLUS: Superskarp
MINUS: Inga

Fungerar mycket bra på både min D100 och F90X

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Inga

Köpt hos: Björns Foto o Video

Pris: 4200
2005-02-10 Francis-G

PLUS: Väldigt skarp, gediget byggd, liten & smidig
MINUS: Lite kall färgåtergivning, lite vass bokeh

Superskarp även med full öppning. Liten och smidig för porträttfoto. Lite trist bokeh, min Sigma 70-200 f/2.8 APO HSM har varmare färgåtergivning och mycket snyggare bokeh.

Köpt hos: Beg. hos Expert Fromholtz
PLUS: Brännvidden, skärpan, oskärpan, ljusstyrkan, snabb AF
MINUS: Ljudlig AF, närgränsen

Underbart objektiv för halvkropps- och närbildsporträtt. Fungerar även för sport och dylikt då man behöver ljusstyrkan.
Ibland lämnar jag hemmet med endast denna fina optik på kameran. Blir aldrig fel.

Köpte det med trögande fokuseringsanordning för 900pix. Lite fiskeutrustningsfett senare fungerar det som en klocka.

Bra vid f1.8, skarpt vid f2.8 och risk för skärsår vid f4 ;)

Alla som inte har ett sånt här, införskaffa ett genast!

Liknande produkter: Tamron SP 90/2.5, Nikon AF 37-70/3.5-4.5, Nikon AF-S DX 18-70G/3.5-4.5, Nikon AF-S 70-200G/2.8

Köpt hos: Fotomässa i Olofström

Pris: 900
2004-10-12 hulting74

PLUS: EXTREMT bra objektiv
MINUS: Tungt

Här är ett objektiv där man kan känna kvaliten i Nikons objektiv

Köpt hos: Följde med kameran (begagnad från blocket.se)
2004-10-04 Benganbus

PLUS: Klassisk Nikon-godbit, med mycket bra skärpa !! Nästan ett måste för en riktig Nikon-Aficionado..! ;-)
MINUS:

Även denna Nikon-glugg kan kallas klassisk.
(Se även 2,5 / 10,5 cm)
Och en av anledningarna till att så många proffs gick över till Nikon på 60-talet är bla.just denna 85mm f/1,8.
Den är mycket skarp!!

Den är också mycket snygg på en svart Nikon F.
Men då skall gluggen helst vara av första-serien. Sn.188011-284661. :-)

Köpt hos: Sergelfoto

Pris: 1500
2004-05-23 Kodiak

PLUS: Skarp Smidig Ljusstyrkan Snabb AF
MINUS: AF:n låter mycketKöpt hos: B&H Photovideo

Pris: 4000
2004-04-08 d.seestrand

PLUS: brännvidden, skarpt, lätt
MINUS: dålig närgräns, låter mycket vid autofokus

ett trevligt objektiv för porträttfotografering

Köpt hos: privat

Pris: 2500
2004-04-03 sagan

PLUS: Mycket bra skärpa, underbart snygg bokeh!
MINUS: långsam AF.

Kalasfint porträttobjektiv.
2004-02-09 Arvidsson

PLUS: Mycket skarpt. Litet, stryktåligt och lätt. Bra brännvidd för porträtt.
MINUS: Något dålig närgräns.

Tillsammans med Nikkor 50, 1,4 det skarpaste objektiv jag någonsin provat. Bilderna blir overkligt skarpa. Det är t.ex. lätt att få fram mönstret i iris på porträtt.

Liknande produkter: Har även Nikkor 80-200, 2,8, men det är stort, tungt och inte lika skarpt.
2003-12-08 valli

PLUS: Väldigt bra skärpa, ljusstark (1.8), helt i metall.
MINUS:Köpt hos: begagnat, Expert Fridhemsplan
2003-11-13 unit

PLUS: Smidig, Snabb AF, Ljusstyrkan, Tyngden
MINUS: Lite slammrig och högljudd AF

Ett av mina absoluta favoritobjektiv. Perfekt kombination med ett 35mm objektiv. Litar fullt på dess prestanda, det blir skarpa och fina bilder även vid stor bländaröppning. Tyngden inger förtroende och känsla tycker jag, tyvärr så låter autofocusen ganska mycket och mitt exemplar "slår" i ändlägena på fokuseringen.
Älskar perspektivet man får med den här, i kombination med högljusstyrka...mumma.
Ett objektiv som har sin självklara plats i min kameraväska.

Uppdaterad 2008-01-13

Fungerar ypperligt bra även på Nikon D3, suverän och prisvärd optik.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 1500
2003-11-06 dsandlund

PLUS: Skärpedjup som en mellanformatare eller ett teleobjektiv -- fast utan paparazzistuket. Presterar mycket bra på alla punkter.
MINUS: inga

Självklart är det kort skärpedjup, det är vad denna brännvidd är till för. Ett normalobjektiv (dvs utan paparazzi-stuket man får med 180 mm) fast med ett teleobjektivs eller en mellanformatares korta skärpedjup.

Lätt och smidig om man jämför med MF-objektiv och AF/1,4:an. Mycket vass AF med tanke på att denna glasbit inte har någon silentwave-motor. Skärpan lämnar inget mer att önska och andra optiska bieffekter försvinner redan vid bl.4 (jämför med tex AF80-200 som har fruktansvärd vinjettering vid alla bländarvärden). Och så är den ljus, vilket bidrar till fin AF-prestanda även i taskigt ljus. En helt annan värld jämfört med dagens zoomar.

Motljusskyddet är av bra kvalitet, men det gängas tyvärr fast. Detta är ingen big deal men bankar du det i något tungt föremål så kan du säga adjöss till optiken, motlusskyddet faller inte av.

Lämna normalet och 105:an hemma, denna brännvidd är mycket mer användbar. Väldigt "mycket" glas för pengarna ($320 på Adorama i New York). Man kan faktiskt klara sig på enbart detta objektiv utan större problem.

Liknande produkter: 50/1,8, 85/1,4, 105/2,0

Köpt hos: Adorama Camera, Inc., New York

Pris: 3200
2003-09-15 bdajegu

PLUS: En mångsidig, ljusstark och snabb glugg som snabbt blivit en favorit i fotoväskan. Tillsammans med DSLR får man en bra brännvidd för porträtt som även ger ett kort skärpedjup. Köp beg nu och sälj dyrt när DSLR:arna 'upptäcker' detta guldkorn...
MINUS: Mycket kort skärpedjup vid största bländaröppning, risk för ofrivillig oskärpa om man inte är försiktig vid ex gruppbilder.

Mitt exemplar är lite 'slammrigt', kan bero på dess ålder i kombination med F100ans relativt snabba AF?

Köpt hos: Voxon

Pris: 1500
2003-05-26 Palletheking

PLUS: Mycket skarp och välbalanserad glugg. Snabb focusering. Relativt billig.
MINUS: En dålig manuell focuseringsring på en i övrigt perfekt glugg.

Finns inte mycket att tillägga. Det är ett bra objektiv som knappast gör någon besviken. För mycket pengar kan man få en marginellt bättre bättre optik i AF 85 1,4. Frågan är om det är värt pengarna.
2003-05-01 oerpet

PLUS: Mycket prisvärt. 1/3 listpris jämfört med 85mm AF F1.4D (IF).
MINUS: Tungt.Liknande produkter: 85mm AF F1.4D (IF) och AF ED F3.5-5.6G (IF)

Köpt hos: Kamera no Kimura

Pris: 2100
2001-10-03 JoakimS

PLUS: Skarpt prisvärt porträtt-objektiv med hygglig ljusstyrka. Bra för inomhusfotografering i befintligt ljus
MINUS:Köpt hos: Elof Ericsons Foto (Mölndal)

Pris: 5700

Miops Smart Trigger