Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR


Summmering

Teleobjektiv med hög prestanda:300 mm brännvidd och maximal bländare på f/4. (450 mm brännvidd när det används med en Nikon-systemkamera i DX-format.)
Phase Fresnel-element: det här teleobjektivet ger utmärkt optisk prestanda och har även ett mycket kompakt format. Tack vare ett Phase Fresnel-linselement (PF) har vikten minskats avsevärt, utan att bildkvaliteten har försämrats.
Vibrationsreducering (VR): med SPORT-läge. VR minimerar effekterna av kameraskakningar så att du kan ta bilder med upp till 4,5 steg längre slutartider.¹ SPORT VR-läget ger en stadig sökarbild vid fotografering av snabba rörelser och kortare slutarfördröjning vid serietagning, så att bildhastigheten blir lika hög som när vibrationsreduceringen är avstängd.
Avancerad optisk prestanda: Nano Crystal Coat minskar effektivt risken för spökbilder och linsöverstrålning och ökar bildernas skärpa och kontrast. Ett ED-glas (Extra-low Dispersion, extra låg färgspridning) minimerar förekomsten av kromatisk aberration.
Elektromagnetiskt styrd bländare: ger konsekventa, mer exakta exponeringar, särskilt när du tar många bilder per sekund.
Fluorskikt: stöter aktivt bort vatten, damm och smuts utan att kompromissa med bildkvaliteten. Skiktet läggs på det skyddande meniskglaset i den främre delen av objektivet, vilket ökar hållbarheten och gör det enklare att rengöra glaset utan att skada ytan.2019-08-22 Per Eisele

PLUS: Skarp, snabb och viktlös jämfört med andra....
MINUS: VR och begränsning 300 respektive 420 mm

Ett mycket trevligt litet resetele.

Jämförelsen med 200-500 zoomen är kanske för många mest intressant.
På 300 mm är det fasta telet - inte överraskande - överlägset.
420 mm (med 1.4 konverter) är de båda likvärdiga.
500 mm (med 1.7 konverter) är zoomen överlägsen.

De är bra på olika saker. Zoomens VR är extremt överlägsen medan 300 PF är så litet att man nästa blir full i skratt när man tar upp den ur kartongen första gången. Det är ett väldigt bra resetele men begränsat till 420 mm. Jag byter inte bort 200-500 zoomen förrän det kommer ett 600 pf eller jag får råd med ett 600 f/4.... (500 PF är i dagsläget mindre intressant...har siktet inställt på 600mm)


När det gäller egendomliga ljussituationer så är 200-500 zoomen bättre (och proffsprime som te x 500 f/4 ännu bättre) men vid normala ljusförhållanden så har 300 pf snyggare bokeh än zoomen.

Svagheterna med detta objektiv är alltså ljushantering och VR. Styrkan är litenhet, snabbhet, skärpa och fin bokeh.

Pris: 13999
2017-08-19 lennart.sindahl

PLUS: Litet lätt och alltid med i ryggan. Bildkvaliteten även med TC
MINUS: Egentligen inget att rapportera

Valde mellan detta och 200-500, och för mina behov valde jag rätt när jag valde 300 ihop med 1,4 och 1,7. Vikten och storleken gör att mitt "supertele" alltid är med ute i naturen även när jag inte är ute på dedikerade fototurer. I övrigt kan jag bara instämma i övrigas superlativer. Stativfot har jag inget behov av, den lämnade jag tillbaka. Ett rejält grepp i plånboken är det såklart men jag tycker jag fick valuta för pengarna.

Liknande produkter: 200-500 om man glömmer vikt och volym :-)
2017-06-03 bomalt

PLUS: Liten och lätt, knivskarp, snabb fokus, bildstabilisering
MINUS: Viss överstrålning i vissa lägen p g a fresnellins. Stativfot saknas.

Liten och lätt 300 mm optik. Utmärkt bildkvalitet. Snabb fokus och bra bildstabilisering. Fungerar mycket bra med Nikons TC-14EIII konverter också.

P g a konstruktionen, med en fresnellins, kan viss överstrålning ske vid speciella ljussituationer. Inget som jag direkt haft något problem med.

Har praktiskt taget ingen CA.

Objektivet saknar stativfot. Det finns en Nikon original (ganska dyr) och "pirat" från eBay t ex för några hundralappar. Har en "piratfot" som fungerar hur bra som helst.

Har ett exemplar av den tidiga tillverkningsserien som behövde skickas in för firmwareuppdatering. Uppdateringen ska avhjälpa fokusproblem vid vissa slutartider och med vissa kameramodeller. Inget som jag haft problem med vare sig före eller efter uppdateringen.

Liknande produkter: Inget så litet och så bra objektiv...

Kundtjänst: Bara den bästa

Köpt hos: Foto ABild

Pris: 19000
2017-04-18 Wolfgang

PLUS: Kort glugg, lätt, sknivskarp, autofokus, stabilisator, välbyggd.
MINUS: Inget som jag har märkt.

En mycket skarp glugg. Mycket bra redan vi bl 4. Lätt att fotografera fåglar utan stativ. För fågelfotografering funkar det bra med en fast glugg som jag med fördel använder tillsammans med Nikons 1,4x konverter 3:e versionen.

Liknande produkter: Finns inte!

Pris: 18000
2015-06-29 Palletheking

PLUS: Skarp, snabb, ingen CA, storlek o vikt
MINUS: Dyrt och har lider av produktionsfel.

Mycket litet och lätt 300 mm som dessutom är relativt ljusstarkt. Ger fantastiskt bra bildresultat med perfekt skärpa, kontrast och färger. Ingen CA heller. Mitt och som jag tror de flestas exemplar lider av en felkonstruerad VR som gör det omöjligt att ta skarpa bilder på tiderna 1/80-1/200 sekund när VR är påslagen. Jag har testat med mitt ex och det är verkligen omöjligt att få bilderna skarpa. Värst är det på 1/125. Men mellan 1/50-1/20 är det inga som helst problem och på 1/250 blir det också perfekt. Tydligen skall Nikon enligt utländska forum fixa mjukvaran i objektivet gratis så problemet försvinner. Har dock läst i forum att det inte verkar så lätt att bli av med problemet. Skall vara särskilt uttalat med Nikon D800/D800E och D810. Verkar dock som många har samma problem med ex D750. Knepigt, men tänker man sig för och är medveten om problemet kommer man runt det rätt lätt ändå.. Det handlar om ungefär ett och en tredjedels bländarsteg som man år klara sig utan.

Pris: 18600
2015-06-28 frwe

PLUS: VIKTEN!!! Skärpa, VR, hantering.
MINUS: Utöver saknad stativfot inget.

Ett superlätt (750g) 300a med mycket bra skärpa, även med den nya 1,4 konvertern. Inte lika snabb AF som de ljusstarkare teleobjektiven men som resealternativ är det fantastiskt. Mycket fin skärpa även på största bländare, även med TC 1,4. VR är mycket bra. Ett litet minus att stativfot inte ingår men än så länge har jag bara kört handhållet och med den låga vikten funkar det hyfsat att skruva fast kameran på stativet.

Liknande produkter: Finns väl egentligen inget att jämföra med för fullformat.
2015-04-10 unoj

PLUS: Mycket kompakt och lätt. Väldigt bra VR. Bra skärpa (utan teleconverter)
MINUS: Dålig skärpa med teleconverter. Autofokusen något långsam. Stativfäste ingår ej. Relativt dyrt

Mycket kompakt och lätt. Väldigt bra VR. Bra skärpa, men skiljer sig från 300/2.8 AF-S VR genom att skärpan är markant sämre med converter TC17E II och TC20E III. Fokuseringen också långsammare än med det ljusstarkare objektivet.
Stativfäste ingår ej, måste köpas extra om riktigt långa slutartider krävs.

Pris: 20000
2015-03-05 ravi

PLUS: Lätt, skarp, bra VR. 77mm filter, precis som de flesta av nikons litet dyrare objektiv.
MINUS: Dyrt, men ändå prisvärt. Det förekommer rapporter om att några av de första objektiven som levererats har problem med VR på slutartider mellan 1/60 och 1/180. Nikon åtgärdar förstås utan kostnad.

Ett fantastiskt litet och lätt 300:4.0. Vikten är så låg att jag inte ser något behov av ett stativfäste på objektivet.
Skärpan är riktigt bra och VR är klart vassare än på de första Nikon-objektiven med VR.
Objektivet fungerar bra både med TC14E och TC20E.

Elinchrom ELM8