Nikon PC 19 mm f/4 E ED

Artiklar om produkten


Summmering

Nikons senaste modell med tilt-shiftfunktion där båda funktioner kan göras oberoende av hur den andra är inställd - detta genom två olika roteringsmekanismer.2018-12-02 Jan-Michael Breider

PLUS: Användarvänligheten och skärpan.
MINUS: Priset

Det senaste tilt-skiftobjektivet från Nikon kan i motsats till sina föregångare ställas in oberoende av hur den andra funktionen är ställd. Man kan med andra ord tilta och shifta precis som man vill vilket är en stor fördel. Shiftskruven är nu ersatt av en liten stång som man alltid når på ett bra sätt, tom med handskar på. Tiltfunktionen är som tidigare lite knepigare med en liten ratt, men kan å andra sidan ställas bara genom att "böja" på linsen manuellt. Tilten kan låsas så att man inte av misstag lägger skärpan på fel ställe.
Objektivet är ganska ljussvagt och det är svårt att hitta skärpan om man inte använder live-view. Dessutom kan man ställa skärpan förbi oändligt varför det är kritiskt att hitta skärpläget i mörka miljöer.
Jag har tidigare använt Canons 17 mm och upplever Nikons lättare att använda och med lite bättre skärpa framför allt i kanterna.
Sammanfattningsvis gillar jag detta objektivet oerhört mycket och det har blivit lite av en ny favorit.

Liknande produkter: Canons 17 mm

Lastolite HaloCompact