Mer premiumläsning
Test: Nikon NIKKOR Z 20mm f/1.8 S - för dig som gillar rymden
Fotosidan testar
Plus
Det ser lite lustigt ut för att vara ett fast, vidvinkligt objektiv där det sticker ut, nästan 11 cm från kamerakroppen. Det känns intuitivt som att ett objektiv som kan registrera så mycket av den omgivande världen borde vara kortare. Men den här långa, men strama tuben är ett bra val för den som gillar rymden.
Läs mer...
6
Test: Nikkor Z 24 mm f/1,8 S - Ljusstark klassisk vidvinkel
Fotosidan testar
Plus
En fast ljusstark vidvinkel på 24 mm i fullformat är perfekt för miljöbilder och interiörbilder för både reportage och film. Det här är en klassisk vidvinkelbrännvidd med ett stort skärpedjup även på stora bländaröppningar, vilket är välkommet vid landskapsfoto och interiörer
Läs mer...
8
Test: Fujifilm X-H2 - Utmanar småbildsformatet
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm har med X-H2 i stort sett klonat modellen X-H2S, men med två distinkta skillnader: sensorn och priset. Flaggskeppsmodellen för video, X-H2S, kommer med sin supersnabba stackade sensor säkert fortsätta att vara filmkreatörernas favorit, men med den högupplösta sensorn i X-H2 har vi nu en APS-C-kamera som på allvar ger småbildskamerorna en match.
Läs mer...
3
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Skulle jag behöva tiltning, kan jag använda något av mina gamla Olympus OM-objektiv med en tiltbar adapter till min 4/3-kamera (fullformatets bildcirkel täcker enkelt det hälften så stora 4/3-formatet även vid justering).
För det mesta är det dock enklare att stacka bilderna när jag behöver skärpedjupet.
Men det finns även fler användningsområden. På senare tid har det blivit populärt med att sätta samman flera exponeringar av delar av ett motiv för att få en mer högupplöst slutbild. Ett shiftobjektiv är perfekt för det eftersom man kan flytta objektivet med bra precision.
Så det jag undrar kring objektiv som dessa är om de spelar en mindre roll idag än under den analoga tiden då man inte kunde korrigera på samma sätt som idag vid efterbehandlingen digitalt.
Med det sagt så vet jag någon enstaka arkitekturfotograf som tar sina bilder analogt fortfarande. Det borde väl ge en viss fördel trots allt med den WYSIWYG som ett tilt/shift trots allt ger.
Det avgörs av upplösningsförmågan i det optiska systemet (objektiv och sensor).
Det är ju bra om vi kan minska kinaberoendet men vad är INTE ihopskruvat i Kina idag. Det verkar fortfarande oemotståndligt för världens storföretag att inte utnyttja det faktum att Kina haft tvåsiffriga tillväxtsiffror i evigheter nu och Europa och USA harvar på bäst det går med några få procent per år regelmässigt.