Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 17mm 1:1.2 Pro

Olympus M.Zuiko ED 17mm f1.2 PRO är ett väderskyddat objektiv med "feathered" backgrundsoskärpa för landskap & gatufotografering motsvarande ett 34mm vidvinkelobjektiv.

Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension2018-08-07 Apple.Xpan

PLUS: brilliant även vid öppen bländare f 1.2. Mekanisk top klass. Snabb
MINUS: inget !

BAKGRUND
Av Olympus' tre nya ƒ1.2 objektiv (ED 17mm, 25mm, 45mm ƒ1.2 PRO) - anser jag att detta är det i särklass bästa och mest fascinerande objektiv av alla. Det förtjänar etiketten "optiskt mästerverk" - ty det är precis det vad det är: Ett i särklass framstående objektiv dit andra inte når upp till (med samma eller liknande brännvidd) Det finns en glassort & form i det här objektivet som inte ens har varit möjligt att tillverka för bara några år sedan.

HÖG SKÄRPA ÄVEN VID ƒ1.2
Ett extremt ljusstarkt objektiv: skärpan vid vidöppen bländare är omtumlande bra, från hörn till hörn. Du ser nästan inga optiska fel. Jag menar att det är inte riktigt det man förväntar sig att få det vid ƒ 1.2 bländare.

m43 SYSTEMET LYFTS TILL EN NY NIVÅ
Saken är också denna att just ED ƒ1.2 PRO objektiven som lyfter hela MicroFourThirds kameror till en ny nivå. (Och skillnaden till fullformat känns betydligt mindre än annars är fallet med de vanliga m43 objektiven) Givetvis bidrar också kameran EM1 II till detta jämfört med andra modeller. Kombinerar du därför bägge, dvs en modern Olympus kamera och sensormes ett av dessa ƒ1.2 objektiv - få får enastående bra resultat i bilderna. Sedan lägg till din egen fantasi i det du fotograferar - så blir det både roligt och bra !

LÅGA LJUSNIVÅER
Jag älskar detta objektiv för att det öppnar upp fotografering vid låga ljusnivåer med m43 kameror på ett sätt som jag tidigare bara förbehållit fullformatskameror (24x36 sensorer).

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN
Astronomi, gatufotografering i dåligt ljus, familj & vänner på café, inomhus, etc - det fungerar lysande ! Men även i dagsljus vid bländare ƒ1.2 - resulterar förbluffande mjuk bakgrundsoskärpa - något som man inte direkt väntar sig från m43 kamera system + vidvinkelobjektiv. Notera även att objektivet tecknar skarpt med fokus på nära håll.

FEATHERED BOKEH
Den så kallade "feathered" backgrundsoskärpan är inte bara reklam, utan ger faktiskt en subtil mjuk känsla i bakgrunden. En len kvalité i allt det som ligger bortom skärpeplanet - något som de andra m43 objektiven inte riktigt når upp till (de tecknar högdagrar råare).

Om man nu kombinerar det här objektivet med den utmärkta stabilisieringen i en EM1 Mark II - så har man ett unikt fotografiskt instrument som klarar i stort sett alla lägen i dåligt ljus även på långa tider. Lägg därtill att det är oerhörd roligt att arbeta med detta objektiv och den ljusstyrkan och få hög kvalité på bilderna rent tekniskt. Det inbjuder till mycket, även med en m43 kamera (som jag tidigare tyckt var väldigt begränsade/frustrerande i just svaga ljusnivåer)

TOPP KVALITÉ
Det här objektivet är som ett LEICA objektiv med namnet OLYMPUS på, och måste vara tillsammans med ED 45/1.2 PRO de bästa fasta brännvidder inom Olympus m43 sortimentet, även bättre än M43 ("Leica")-Panasonic producerade objektiv.

Liknande produkter: finns inte inom m43 världen

Köpt hos: nypriset år 2018

Pris: 12900