Sigma 50mm f/1.4 DG HSM (Art)


Summmering

Nya 50/1,4 DG HSM Art är en helt nydesignad optik, som alltså lånat väldigt lite från sin föregångare. Det kan väl sägas vara bra, för trots att tidigare modell var en fin optik var den en bit ifrån proffsklass - framförallt på största bländaröppning. Det ska man nu ha rått bot på och man lovar "oerhört hög skärpa" även när optiken används på full bländaröppning. Ett asfäriskt linselement, tillsammans med tre stycken lågspridningselement (SLD-glas) och Sigmas Super Multi-Layer-antireflexbehandling bidrar till en välkorrigerad optik som även ska kontrollera reflexer och ströljus på ett bra sätt. HSM-motorn ger en tyst och snabb fokusering.2021-03-19 Trued

PLUS: Skärpa och bildkvalitet.
MINUS: Inget

Fantastisk skärpa. Ett objektiv som enligt DXO går in bland världens 10-15 bästa alla kategorier. Fantastiskt djup i bilderna. Perfekt på Sony a900.

Pris: 2000
2020-09-04 Björn Alvarson

Mycket bra och skarpt!
2018-09-22 Fredrik AVT

PLUS: Otroligt skarpt redan vid maxbländare. Snygg oskärpeteckning. Bra känsla av byggkvalitet. Priset.
MINUS: Tungt i relation till brännvidd och bländare. Saknar vädertätning. Autofokushastighet är OK men duger inte för action.

Det här objektivet likt Canons 300/2,8 serie är det närmaste jag kommit till optisk perfektion. Redan vid f/1,4 är skärpan bra över mycket av bildfältet och även kontrasten är hög. Detta i kombination med snygg oskärpa ger en tredimensionalitet till bilderna som är sällsynt. Däremot, kombinationen av fast brännvidd och relativt hög vikt gör att objektivet är inte något man gärna strosar runt med utan är mer för avsiktliga fotosessioner. Att Sigma lyckats skapa en konkurrent till Zeiss Otus som d u ger AF till ett nypris av ca 6000kr är enastående.

Liknande produkter: Canon 50/1,2 L och idag Tokina Opera 50/1,4
2018-06-24 Olof R

PLUS: Optiska prestanda Ljusstyrkan
MINUS: Ej vädertätat

Ett fantastiskt objektiv som jag haft i några år nu. Mycket bra optiska prestanda och största bländare 1,4 är trevligt. Objektivet är relativt stort och tungt men ger en trevlig kvalitetskänsla.
I början tyckte jag att AF gav lite osäkert resultat. Detta bekräftades även när jag körde Reikan där det syntes att objektivet fokuserade lite olika från gång till gång. När jag kände på manuell fokusering tyckte jag mig känna en tendens till kärvning. Lade därför på några droppar olja som "jobbades in" genom att vrida fokusringen fram och tillbaka tills det kändes bra. Efter detta har problemet försvunnit. Det ser bra ut även när jag kör den i Reikan där fokuseringsresultatet blir konsekvent.
2018-02-04 MichaelB

PLUS: Helt galet skarpt.
MINUS: Stort & tungt. Ej vädertätat.

Ytterligare ett riktigt grymt objektiv från Sigmas ART serie. Grymt bra skärpa från kant till kant. En av dom absolut bästa 50mm man kan hitta.

Liknande produkter: Canon EF 50 f/1.4

Kundtjänst: Nej, har fungerat perfekt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 6500
2017-12-27 tannerswe

PLUS: Bra skärpa och ok Coma och astigmatism från f2-2.2
MINUS: Verkar finns sämre ex där ute

Ett riktigt skarpt och bra objektiv som gör sig bra även för astroanvändning.

Dock finns det dåliga ex där ute. Ett bra ex ska vara mer eller mindre fri från coma och astigmatism vid f2-2.2, annars byt.

Liknande produkter: Sigma 35mm ART
Canon 50mm f1.4

Pris: 6074
2017-12-16 Malm

PLUS: Skarp, vikten
MINUS: AF kunde varit något bättre

Som övriga ART-objektiv så är även 50/1,4 otroligt välbyggt och förtroendeingivande. Har hittills inte träffat på ett enda dåligt 50mm objektiv så förväntningarna är generellt högt ställda.

Optiskt så är det skarpt redan på full öppning, det är tyst i fokuseringen men upplever att det kan vara något osäkrare i dunkla förhållanden än mina "orginal" objektiv. Det hanterar motljus bättre än det mesta jag hittills har provat, från min kameraväska så är det endast min 70-200/2.8 IS och 300/2.8 IS ligger i samma klass vilket jag tycker är ett väldigt gott betyg.

En baksida med byggkvalitén är att det väger relativt mycket, jag som har ett relativt stort kamerahus ser det som en fördel då det balanserar bra, men tror att på ett mindre kamerahus kan det uppleveras onödigt klumpigt.

Liknande produkter: Canon 50/1,4

Pris: 5000
2017-08-09 janne68nilson

PLUS: Suverän skärpa o byggkvalite.
MINUS: Finns inga, skulle iofs vara storleken men är inget som jag ser som negativt, bär gärna på mycket glas.

Suverän lins. Underbar skärpa, plus att skärpan sitter direkt.
Skarp o fin även vid 1.4.
Hade en Sigma 50 1.4 EX DG HSM innan som jag var nöjd med men denna är super, speciellt vidöppen.
2017-05-02 swe_linus

PLUS: Skärpan!!
MINUS: Autofokusen kunde prestera bättre.

Sigmas 50mm är det objektivet jag använder överlägset mest av de jag har. Ett fantastiskt objektiv och en underbar brännvidd som passar till det allra mesta.

Det enda jag har att anmärka på är att autofokusen kunde göra ett bättre jobb, men när skärpan väl sitter där den ska, får man helt fantastiska bilder!

Köp.

Liknande produkter: Oklart om det finns några andra produkter i samma brännvidd som är lika prisvärda, skulle inte tro det.
2017-03-09 Thomas1964

PLUS: Skärpan när fokus väl sitter.
MINUS: inkonsekvent autofokus

Har nu provat 2 ex. av detta objektiv på 3 olika hus ( 5d mark II , 5d mark IV och 5ds ) och fokus träffar rätt på kanske 50% trots kalibrering av både hus och objektiv med Sigmas usb dock.
Front fokus ibland och bak fokus ibland.
Båda gluggarna återlämnade till butiken och jag har gått tillbaka till min gamla Canon EF 50 1.2 L som inte har samma skärpa (fullt öppen) men fokus sitter i varje fall spot on varje gång.
2016-07-25 Lars-Gunnar Nyqvist

PLUS: Det är verkligen ett skarpt och bra objektiv. Även på största öppningen. Känslan, snabbheten och fokusering utan ljud. Detta är ytterligare ett premium objektiv från Sigma! Till ett "lagom" pris
MINUS: Finns inga minus vad jag upplever men man behöver vara förberedd på att det är ett tungt objektiv

Har Sigma´s 180mm macro samt även 35:an i Art -serien sedan tidigare. Det var huvudanledningen till att jag även köpte detta. Det visade sig också vara lika bra. Som jag hade räknat med! Såg att bilderna blev skarpa när jag tog dem men när jag kom hem och tittade på dem noggrannare i datorn såg jag att de var mycket skarpa. Har även jämfört hur mycket behandling bilden tål i datorn jämfört med bilder från ett annat objektiv jag har. Detaljupplösningen i mörka partier upplever jag är mycket bättre i Sigmas när man ljusar upp dem i datorn.

Som alla andra objektiv i min väska bakfokuserar även detta något. Tror inte längre att det har med objektiven att göra. Det är kameran. Alla objektiv jag äger har behövt justerats något men alla ung lika mycket. Ungefär minus 10

Har även skaffat dockan som gör att man kan fin kalibrera och lagra värdet direkt i objektivets egen "BIOS". Dvs inte i kameran. Programvaran kollar också automatiskt om det finns en senare firmware för resp Sigma objektiv. Micro justeringen kan även göras och sparas för fler avstånd är ett. Det har jag inte brytt mig om då justeringen är så marginell

Har tyvärr.... UV-filter på alla mina objektiv. Vill inte torka av direkt på linsen. Testade lite utan och känslan är att det kan nog vara ännu vassare utan....

Liknande produkter: Egentligen inte. Visste att det var detta jag ville ha
2016-07-23 Marcus Uddenhed

PLUS: Skarpt, Bra bakgrundsoskärpa
MINUS: Inga

Bland dom bäst objektiv jag inhandlat, rekommenderas varmt.

Liknande produkter: Nikon AF-S 50/1,4 G

Kundtjänst: Toppen

Pris: 6700
2016-04-26 Borka Grön

PLUS: Kanonbra bild- och byggkvalitet, skarp redan på full öppning, fin bakgrundsoskärpa, tyst fokusmotor, kompatibel med Sigmas dockningsstation
MINUS: Löjligt dålig autofokuskalibrering ur kartong, kräver i princip Sigmas dockningsstation för att gå att använda, saknar o-ring runt bajonetten

Ska man göra en sammanfattning om objektivet så tror jag många skulle hålla med mig i att säga; fenomenalt trevligt objektiv på alla sätt - förutom autofokusen. Vinner du inte i objektiv-lotteriet så kommer du behöva justera autofokusen med Sigmas dockningsstation - en hel del dessutom. Men när du väl hittat rätt inställningar så blir det riktigt bra.

Autofokusen är inte speciellt snabb utan ligger i nivå med Nikkor 35mm 1.8G DX - men med lite mer osäkerhet runt komplicerade bakgrunder och dåligt ljus.

Fenomenalt bra byggkvalitet och utseende, väldigt skarp och fin redan på F1.4 med en APS-C kamera. Fin bakgrunds-oskärpa.

Minuspoäng för hysteriskt dålig autofokuskalibrering ur kartong, men eftersom det åtgärdas lätt med dockningsstationen rasar inte minuspoängen iväg. Lite osäker autofokus emellanåt, speciellt vid scener med höga kontraster.

En o-ring runt bajonetten vore lämpligt för en så pass förhållandevis dyrt objektiv. Märkligt att Sigma tycks snåla med en sådan bagatell.

Liknande produkter: Nikkor 50mm 1.8, Nikkor 50mm 1.4, Tamron 45mm 1.8

Kundtjänst: -

Pris: 6500
2016-02-19 mmakr

PLUS: Optiskt utmärkt, känns gediget
MINUS: Saknar IS

Mycket gediget objektiv. Som en del Sigmaobjektiv dock med autofokusproblem på Canonhus, Med USB dock korrigerade jag fokus på 4 olika avstånd och då satt skärpan perfekt med dåvarande 5DIII och någon ny korrigering behövde jag inte göra med nya huset 5DSR. Optiskt på topp från 1.4. Man behöver inte bekymra sig om hörnens skärpa .Praktiskt taget fri från distorsion. Sist men inte minst viktigt god bookeh dock inte fullt lika fin som föregångaren Sigma 1,4 50 mm .Den var dock inte , användbar då den ställde fokus helt hipp som happ

Liknande produkter: Fanns då jag köpte det inget rimligt prissatt alternativ. Nu ev Tamron 45 mm med stabilitetskontroll
2016-02-17 Per Eisele

PLUS: skarpare än EF 50 1.4
MINUS: tungt men det gillar jag

Svårt att få skärpa vid 1.4 på nära håll men superskarpt redan vid 1.8 på alla avstånd.
Snabb och tyst autofokus för ett normalobjektiv.

Liknande produkter: EF 50 1.2 EF 50 1.4
2015-12-21 Fokusfixerad

PLUS: Skarp, gedigen fina kontraster med bra svärta
MINUS: Aningen dyr för 1.4 men så mkt skarpare än Canon´s 1.4 samt 1.2

Funkar klockrent tillsammans med min 5d mark III.
Jag fick göra justeringar för objektivet via min kamera och öka från 0 till + 16 och nu jävlar är det skarpt! Hur nöjd som helst!

Liknande produkter: canon 50mm 1.4

Kundtjänst: mkt bra

Pris: 7500
2015-12-15 Snabelvarg

PLUS: Fina Glas!
MINUS: Ingen fungerade autofocus

Väldigt blandat intryck av denna! När auto focus sitter som den ska blir bilder kanon!
Problemet för mig har varit att 1 av 5 är skrapa! Resten bommar långt!!
Provat på flera olika kamera hus! Skickade tillbaka och provade ett till med samma problem!
Glasen i optiken är riktigt bra! Och fotar man bara med manuell focus finns det nog inget att anmärka på! Detta funkar dock inte för mig! Jag vill inte stå och fundera på om optiken ska funka eller ej!
Bytt till en Canon 50f 1,2L och nu inga bekymmer alla bilder sitter som dom ska! Och alla glada 

Liknande produkter: Canon 50 f 1,2L

Kundtjänst: Toppen
2015-06-14 -Lars-

PLUS: Skarp ner till 1.4 och mycket fin bokeh
MINUS: Tungt objekt. AF är slö och dom yttre fokuspunkterna (har en Nikon D700) fungerar dåligt.

Fantastiskt optik till ett helt OK pris om man bortser från tyngden och en del AF problem.

Hela objektivet andas kvalité med en tyngd och en manuell fokus ring med den rätta känslan, optiken är knivskarp ner till 1.4 och bländarlamellerna ger en fantastisk bokeh, både skärpa och bokeh är helt i klass med Nikon 85/1.4 som är min absoluta favorit.

AF är dock mycket slö trots den inbyggda motorn (jag har en Nikon D700) och dom yttre fokuspunkterna fungerar mycket dåligt vilket är ett stort problem vid porträttfoto med stor bländare då man exempelvis enbart vill ha detaljer som ögon etc i absolut fokus, det är då ogörligt att fokusera på mitten och panorera om bilden.

Liknande produkter: Nikon 50/1.4 - mycket sämre optik
Nikon 58/1.4 - för dubbla pengarna får man ett lättare objektiv med samma bildkvalité och inga problem med AF

Pris: 7385
2015-02-17 ssundas

PLUS: Skärpan, Skärpan!!
MINUS: Saknar vädertätning, inte minst mot kamerahuset. Väldigt tungt!

Man kan inte annat än älska denna optik. Den är skarp, snabb, tyst och otroligt trevlig att jobba med.
Visst finns det lite kromatisk abberation vid f1.4, men inget som inte går att redigera bort på 2 sekunder i Lightroom.
Att faktiskt ha en optik där du utan problem kan utnyttja f1.4 känns fantastiskt, det är riktigt skarpt!
Skarpast utan uv-filter.
2014-10-30 Ola Dyrhill

PLUS: Skärpa "Billigt"
MINUS: Stort Tungt Kostar mer än exv Canon 50/1,4

Fantastiskt fin skärpa redan på 1,4
Underbar färgåtergivning

Liknande produkter: Canon 50/1,4

Kundtjänst: Toppen bemötande!

Pris: 7.5
2014-08-15 5ainsky

PLUS: Extremt Skarp, kontrast, byggkvalite och snabb och exakt autofokus , bildkvalite och Bokeh ska nämnas.
MINUS: Inget än.

Nya 50an skriker premium, ett måste objektiv som Nikon 85mm 1,4 G.

Liknande produkter: Nikon 50mm , 58mm.

Kundtjänst: bra
2014-08-13 Solhem

PLUS: Superskarp. Oerhört lite färgfel, härlig bokeh, relativt snabb autofokus.
MINUS: Lite stort och tungt. Ingen IS eller vädertätning.

Förutom att den är lite stor och tung, har jag bara positiva erfarenheter av denna. Klart bättre än Canons 50/1,4 på de största bländarna i alla aspekter: skärpa, färgfel, vinjettering. Banne mig om det inte också är lite skarpare i 2,8-5,6-området. Säkert den bästa normal man kan få tag i på marknaden, om man inte går upp till minst 30.000 kr-klassen.
2014-06-12 Trepk

PLUS: Skarp, Ingår motsolskydd, snygg finisch
MINUS: Minsta bländare 16 och storleken

Riktigt skarp på full öppning, bra färger
Mitt ex verkar inte lida av någon felfokusering

Har tidigare haft dålig erfarenheter av Sigma linser, men denna verkar hålla måttet och 5 års Garanti är en stor fördel

77mm diameter kan ses som nackdel men inte i mitt fall.

Liknande produkter: Canon EF 50 F1.4
Canon EF 50 F1.2 L

Pris: 7490
2014-06-10 Jeroen Hartings

PLUS: Skärpan på full öppning (när det blev rätt), byggkvaliteten
MINUS: Vikt, felfokuserade otroligt inkonsekvent

Fick hem Sigman och hade den i nästan två veckor. Jag ville verkligen tycka om den, kämpade in i det sista. Den är bastant, vacker och producerar makalöst bra bilder - OM skärpan hamnar rätt... Jag skriver OM, för att det var som ett lotteri. Oftast hamnade skärpan spot on, men ca var tredje eller fjärde bild så frontfokuserade den nå otroligt. Och det är lite för ofta.
Helt inkonsekvent och dessutom på båda mina kamerahus, 1D Mark IV och 1Ds Mark III.

Så idag blev det tyvärr en retur tillbaka till Scandinavian. Ångerrätten gäller som tur är i 14 dagar efter att man mottagit varan.

Jag hoppas att jag fick ett dåligt ex, hoppas att de andra exemplaren beter sig bättre, för skärpan var verkligen otrolig på full öppning.

Men med min erfarenhet måste jag tyvärr sätta betyget "dålig". Man måste kunna lita på att skärpan hamnar rätt.

Liknande produkter: Canon 50/1.2

Kundtjänst: Inget att klaga på. Jag hade min lagliga rätt att returnera.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7490
2014-05-17 frankgi

PLUS: Det oser kvalitet, fantastisk skarphet og farger, kontrast o.l oser det dyr opptikk av.
MINUS: Ja, hva skal man si. Ofte veier kvalitet mye, kunne vært lettere Men jeg bryr meg ikke om det i det hele tatt. Ingen minus i mitt førsteinntrykk.

Har ikke hatt objektivet i mer enn ca 1 uke. Derfor vanskelig å gi en korrekt analyse av objektivet.
Men førsteinntrykket er helt formidabel, helt outstanding.

Liknande produkter: Canon sin 50 mm med samme lysstyrke.

Pris: 6995
2014-05-16 CanonOlle

PLUS: Skarpt, snabbt, snygg bouqet, härlig känsla.
MINUS: Vädertätning.

Efterlängtat normal till ett vettigt pris. Ett måste i objektivsamlingen.

Pris: 7490
2014-05-16 SanderTaats

PLUS: Sjukt mycket objektiv för pengarna.
MINUS: Har inte märkt av något dåligt än.

Sjukt bra objektiv! Har testat både Canons 1.4 och haft Sigmas gamla 1.4 men jag var inte nöjd med något av dessa. Den här däremot skriker kvalité rakt igenom.

Liknande produkter: Canon 50/1.4
Sigma 50/1.4

Pris: 7490
ANNONS