Voigtländer 40mm f/2 Ultron


Summmering

Manuellt objektiv till Nikon(Ai-s) och Pentax2014-11-06 Rolf Olsson

PLUS: Kvalitet och storlek.
MINUS: Inga

Det mest gedigna objektiv jag haft. Köpte det till min Nikon D700. Kan ha kameran i en liten fotoväska. Tillsammans med den medföljande närbildslinsen blir det ganska smidigt. Bildkvalite något skarpare än Nikon 35/2 AF-D som väl är närmast att jämföra med. Åtminstone storleksmässigt.

Liknande produkter: Nikon 35/1,8 AF-S

Pris: 3500
2013-09-07 GastonGarcon

PLUS: Byggkvalitete, litet och lätt.
MINUS: Linsskyddet är dåligt, ramlar av titt som tätt. Köpte ett noname-modell nikons linsskydd och det fungerar bra.

Litet smidigt med en skön analog känsla. Har den alltid på min Canon 6D, vilket gör att jag nästan alltid ha med mig kameran nu. Även om jag ska packa lätt.

Liknande produkter: Canon 50/1.4
Canon 35/2

Kundtjänst: Nej
2012-07-23 Turbo56

PLUS: Härliga färger, superskarpt och en skönt lätt analog känsla. Avståndsinställningen är exakt och enkel, i vissa situationer till och med snabbare än motsvarande autofocusobjektiv
MINUS: Inga än så länge

Martin har skrivit det mesta så jag avvaktar med ytterligare kommentarer.

Liknande produkter: Nikon 28 f/2,8 D

Kundtjänst: Nej

Pris: 3750
2012-02-20 StefanSS

PLUS: Fantastisk kvalitetskänsla i mekaniken och materialvalet. Strålande bildkvalité samt kontrast och färgåtergivning. Litet och smidigt.
MINUS: När man vrider på skärperingen från närgräns till oändlighet är det nog inte mer än 3/4 varv man vrider totalt. Det gör att mycket små skillnader i vridning av skärperingen kan sätta motivet ur fokus.

Martin har ju redan skrivit den enda recension ni behöver! Jag instämmer i vad han skriver, detta är ett grymt objektiv för den som kan tänka sig att fokusera manuellt. Jag slogs av vilket tryck det var i färger och kontrast och när jag jämförde med mitt tidigare walkaround-objektiv, 24-105 L på ca 40mm brännvidd så inser jag lätt att Voigtländeroptiken är mycket skarpare på motsvarande bländare.
Mitt canon macro 50mm F2,5 kommer inte att få sitta på kameran som normaloptik mer (det har för mycket CA på långa avstånd). Det blir bara macrobilder tagna med det objektivet hädanefter.
Objektivet får mig att önska att det fanns en mattskiva till kamerans sökare med snittbild och microprisma som på min gamla contax. Även om gluggen kopplar till kamerans elektronik i min 5D MkII så är det inte alltid lätt att träffa rätt med skärpan så att AF-indikatorerna i sökaren tänds röda. Det lättaste är att använda liveview på skärmen och zooma in där skärpan skall ligga.
Jag gissar att detta är en vanesak men fokuseringen är viktig eftersom skärpan "släpper" väldigt snabbt utanför det fokuserade området i bilden.
Att ställa bländare med inmatningshjulet på kameran fungerar klockrent och canonversionen av detta objektiv har heller ingen bländarring, enbart en ring för att ställa in skärpan.

Liknande produkter: Har inte hittat något. Canons 50mm F1,8 är också tunnt med känns som något man vinner på tivoli i jämförelse med det gedigna voigtländerobjektivet.

Kundtjänst: Mycket bra.

Pris: 4995
2009-07-14 TH-56

PLUS: Skärpa,byggkvalitet och pris.
MINUS:

Superbt objektiv,även om den inte riktigt når upp till
Pentax pannkaka 40/2,8:s klass.
Ett plus är bättre ljusstyrka.
Motljusskyddet har de kopierat från Pentax också,och
det fyller sin funktion väl.
Mycket bra byggkvalitet,även om jag hos Pentaxen registrerade mindre fokusskift än hos Ultronen.
Sammantaget en kanonglugg som är perfekt till gatufoto
och som gå-omkringglugg.

Liknande produkter: Pentax 40/2,8 Limited,
2009-07-13 Makten

PLUS: Otroligt litet, skarpt från full bländaröppning, tjusig bokeh vid korta fokusavstånd.
MINUS: Rejäl vinjettering på FF vid f/2-2,8.

OBS! Recensionen avser användande av Ultron SL II på 24x36-formatet. Det finns en tidigare version utan CPU och som inte har rundade bländarlameller.

Cosina Voigtländer har gjort det igen. Tillsammans med deras uppmärksammade 125/2,5 APO Lanthar och diverse andra udda objektiv är 40/2 Ultron ett mycket välkommet tillskott i objektivdjungeln.

Objektivet finns vad jag vet med Nikon F-bajonett samt Pentax-bajonett. Det är utrustat med en CPU och ger därmed ljusmätning även med Nikons instegskameror, vilket kan vara en stor fördel. Fast frågan är hur intressant 40 mm är på APS-C.

Det har skrivits och snackats ganska mycket om den här gluggen på internet, men det är väldigt få som äger det och har använt det "på riktigt". Därför blir det lite extra känsligt att skriva en recension om det, för det kommer antagligen att vara ganska tomt här ovan under överskådlig framtid. Intressenterna är få, men de som väl är intresserade har antagligen också ganska höga krav. Så jag ska försöka vara riktigt utförlig.

---------------------

Byggkvalitet och handhavande

Objektivet är nästan fånigt litet. Ungefär 25 mm långt och inte större i diameter än bländarringen på vilket äldre Nikkor som helst. Monterat på min D700 ser det rätt märkligt ut, men nåde den som låter sig luras av utseendet. Här finns det prestanda att hämta.

Rent byggkvalitetsmässigt är Voigtländern i absolut toppklass tycker jag. Hela objektivet är av metall, med väldigt snygg svarteloxerad finish. De graverade siffrorna och de frästa räfflorna ser ut att ha utförts som om objektivet kostat tiotusentals kronor.
Fokusringen löper med precis lagom tröghet och känns även den i sin mekaniska konstruktion dyr. På själva ringen sitter ett gummigrepp, som jag på bild tyckte såg rätt kass ut. Men i verkligheten är det gott att greppa om, och det förtar på inget sätt intrycket av objektivets övriga kvalitet.

Frampå kan man montera ett "motljusskydd". Jag skriver inom hartassar eftersom det inte gör särskilt stor nytta som motljusskydd, men det ser bra ut och tjänar som filtergänga för den medföljande närbildslinsen.

För den som tänker använda objektivet med adapter på en Canon-kamera är ergonomin hos bländarringen ganska dålig. Den är lite halkig och sitter mycket nära greppringen som används när man monterar objektivet på kameran. Inga jätteproblem, men på grund av objektivets kompakta storlek så kan det bli bökigt för den med stora händer.
För Nikonanvändare gör CPU:n att man istället kan använda inmatningshjulen på kameran. Man får därmed också tillgång till bländarinställningar i tredjedelssteg.


Skärpa och bildkvalitet

Ultron är skarp som attan redan från f/2 faktiskt, men då mest i mitten av bilden. Utåt kanterna grötar det en del, men jag ser det verkligen inte som ett problem. Bländar man ner till f/4 så har man bra skärpa från mitt till hörn, helt i klass med 24-70 vid samma bländarvärde. Skärpan håller i sig till f/11. Vid mer nedbländning börjar man tappa skärpa och kontrast på grund av diffraktion, men resultaten är skapliga vid f/16.
Kontrasten är mycket hög ändå från f/2. Även där i klass med 24-70.

Ett problem som objektivet har, är att det ger riktigt redig vinjettering vid f/2 på FF. Det är här vi får betala för det kompakta formatet misstänker jag, men det inte något som stör mig nämnvärt heller. Vid f/2,8 är vinjetteringen helt okej, och vid f/4 är den nästan helt borta.
Karaktären hos vinjetteringen är ganska "mjuk", och den går alltså därmed rätt långt in i bildytan men med en smutt kurva.

Kromatisk aberration ser man inte mycket av alls, kanske tack vare den asfäriska bakersta linsen. Den är faktiskt lägre än hos många av de bästa objektiven i samma bildvinkelhärad.

Distorsion är ännu en sak som Voigtländern inte är så bra på. Den är mycket låg vid fokus på oändligheten, men ganska kraftigt tunnformig på nära håll. Återigen något som man nog får tåla när konstruktionen är så liten. Men med tanke på att den är låg på avstånd, så ser jag inga praktiska problem med det heller.

[Tillägg 090723: Det verkar som att distorsionen inte är så avståndsberoende som jag trodde. Istället varierar den kraftigt över bildcirkeln, radiellt. I praktiken är distorsionen påtagligt tunnformig så långt ut från mitten som man kommer vid långsidorna, för att sen återgå till mycket låg eller snarast obefintlig vid kortsidorna. Detta verkar gälla även vid större avstånd.]

Motljusegenskaperna är bra, men inte perfekta. Man kan provocera fram rätt rejäla flares i svåra situationer, men å andra sidan klarar sig gluggen fint oftast. Jag tror det beror på sofistikerad antireflexbehandling. Det här är ju ett väldigt modernt objektiv, dess manuella fokus till trots.


Bokeh och optisk karaktär

Så till det flummiga och svåravhandlade kapitlet, som alla testare brukar ignorera eller glömma. Kanske det viktigaste kapitlet, i mitt tycke.

Bokehn är vid korta och medelkorta avstånd extremt "bra". Med "bra" menar jag neutral. Det betyder att oskärpecirklarna är jämnt belysta från mitt till kant, utan mer än en ytterst liten antydan till ljusare kant än mitt. Det ger en livfull bokeh som suddar ut obekväma bakgrunder utan problem, men ändå visar antydan till vad bakgrunden består av.
Vid längre avstånd blir oskärpan lite bråkigare, men långt ifrån det vi brukar kunna se hos de flesta 50-millimetersobjektiv.
Bländar man ner så mjuknar oskärpan, och vid f/2,8-4 kan man få "perfekt" bokeh, vilket innebär att oskärpecirklarna är helt jämnt belysta från mitt till kant även på lite större avstånd (~2-3 meter).

Bländaröppningen hos "version II" (det finns en tidigare variant) är mycket rund över hela bländarintervallet. De 9 lamellerna är mjukt rundade, men inte lika perfekta som hos exempelvis 24-70. Gott nog i alla fall, och oftast är det omöjligt att se att bländaröppningen är annat än klotrund i oskarpa bakgrunder med hög kontrast.

Den optiska karaktären, som på engelska brukar beskrivas med "drawing", är i mitt tycke väldigt bra. Det finns bättre (Nikkor 24-70 och Sigma 50/1,4 till exempel), men Voigtländern gör sig finfint tillsammans med de allra tjusigaste gluggarna. "Släppet" mellan skärpa och oskärpa är snyggt och smutt, och man får ofta en god 3-dimensionalitet i bilder med kort skärpedjup.

Longitudinell CA är extremt låg, vilket gör oskarpa bakgrunder färgkorrekta och trevliga att titta på.
Sfärisk aberration är också mycket låg, vilket är ganska ovanligt hos objektiv med bra bokeh.


Slutsats och rekommendationer

Voigtländer 40/2 Ultron II är ett helt strålande objektiv. Det är synnerligen litet och lätt, och dess lite ovanliga brännvidd gör det till ett välkommet alternativ för den som vill ha en "kort normal" för FF. Själv valde jag den för att jag tycker att 50 mm är för långt och 35 är lite för kort. 40 mm är något som liknar 80 mm på mellanformat.

Optiska prestanda är bra men inte perfekta på alla plan. I gengäld är det exceptionellt bra på allt det jag är intresserad av. Om sen andra är det, vet jag inte. Kanske inget för arkitekturfotografer direkt, men väl för dig som gillar små och lätta gluggar med fin mekanisk känsla och trevlig bokeh.

Jag köpte mitt begagnat i nyskick, efter att ha tvekat länge över att köpa det nytt. Det är ju ganska dyrt. Men nu när jag äger det inser jag att det lätt är värt även nypriset. Ingen som helst tvekan.
Jag har haft det som limmat på kameran under några veckor nu, och kommer antagligen aldrig att ens fundera på att sälja det.

-----------------------------

Och så några bildexempel!

f/2,5: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_5752.jpg
f/4: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_5780.jpg
f/2 (den sämre sidan av bokehn): http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_5791_2.jpg
f/2 (den bättre sidan av bokehn): http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_5883.jpg
f/2: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6020.jpg
f/2,5: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6018.jpg
f/2,8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6140.jpg
f/2,8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6118.jpg
f/2: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6232.jpg
f/5,6: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6388.jpg
f/4 med 20 mm mellanring: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_6405.jpg

Tillägg 091021: Lite fler bildexempel är på sin plats, vid mer nedbländning:

f/11: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_7974.jpg
f/6,3: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_8358.jpg
f/9: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_8371.jpg
f/8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Ultron_40/DSC_8493.jpg

Liknande produkter: Nikkor 35/1,4, Nikkor 45/2,8

Köpt hos: Privat

Elinchrom Rotalux Softboxes