Canon EF 17-40mm f/4L USM


Summmering

The EF17-40mm f/4L USM is a lightweight ultra wide angle Canon EF zoom lens.


Ultra wide lens for analogue EOS SLR camerasThe EF17-40mm f/4L USM is an ultra wide angle Canon EF zoom lens meant for professional and high amateur SLR EOS camera users.

Standard zoom lens for digital EOS SLR cameras
While it is an excellent lens when used with an analogue SLR camera, the EF17-40mm f/4L USM is especially well suited for digital SLR cameras with an imaging sensor size smaller than the 35mm format. Indeed on such digital SLR cameras these focal lengths can give an angle of view approximately equivalent to that of a 28-70mm lens used on a 35mm camera, which makes it the ideal standard zoom lens.

Superior optical performance
The EF17-40mm f/4L USM has 12 lens elements arranged in 9 groups. Super Spectra Coating on the elements ensures excellent colour balance and minimises ghosting and flare. To provide superb image quality over a 17-40mm zoom range the lens uses three aspheric elements of two different types, while Super UD (Ultra-low Dispersion) glass is used to prevent the chromatic aberrations that often can degrade the subject edge clarity.

Extensive set of high-end features
Minimum focusing distance is just 28mm throughout the entire zoom range.

The Auto-focus works silently and quickly thanks to a fast central processing unit with an improved AF algorithm. You can override AF mode with manual focus should you wish.

Controlled by an electromagnetic diaphragm, the EF17-40mm f/4L USM's circular aperture can achieve a more attractive appearance to out of focus background areas in a picture.

The front of the lens does not rotate as you focus. This means, for example, that polarising filters still function effectively as you zoom in and out. At the rear of the lens there's a drop-in gelatin filter holder.

Highly resistant to moisture and dust, the EF17-40mm f/4L USM is ideally suited for use in harsh environments. Environment friendly lead-free glass is used throughout its construction.2020-06-06 Fredrik AVT

PLUS: Välbyggd. Relativt kompakt. Snabb AF. Perfekt all-round brännvidd.
MINUS: Kantskärpan ju undra varit bättre. Saknar IS.

I dagens prisläge är detta objektiv ett fynd. Det finns objektiv som tecknar kantskärpa bättre och IS hade varit bra. Å andra sidan finns få vidvinkelzoom i motsvarande klass till FF i detta prisläge. Antireflexbehandling och AF håller hög klass.

Pris: 3000
2018-02-21 mapem

PLUS: Robust och vädertätat, fin skärpa i största delen av bilden
MINUS: Oskarpt i hörnen

Följde med den 5D2 jag köpte begagnad. Gediget byggd, vätertätad ultravidvinkelzoom. Tyvärr är det inte skarpt allra längst ute i hörnen ens om man bländar ner rejält. I övrigt har det fina optiska egenskaper. Knivskarpt i mitten. Men ett vidvinkelobjektiv använder man ju gärna för arkitektur och landskap och då vill man ha skärpa över hela bilden. Därför blir det bara fyra poäng.

Pris: 3000
2017-12-27 bowire

PLUS: Skarp, fina färger och ganska lätt med fin kvalitetskänsla
MINUS: 17mm F4 inte så bra på FF

Välbyggd med fin känsla Presterar utmärkt när man lärt sig
för och nackdelar Kör den konstant f8-f11 och 20-40 för då vet jag
att det blir skarpt Används till landskapsbilder och då behövs
inte ljusstyrka

Pris: 4.5
2017-05-28 janne68nilson

PLUS: Perfekt vidvinkelzoom
MINUS:

Köpte denna efter att jag gått upp till FF, istället gör min förra EF-s 10-22. Grymt nöjd men så är det också en L-lins.
Känner att jag inte är i behov av 2.8 i detta omfång speciellt när jag även har en 28 f1.8 till ex kyrkor konserter o andra uppdrag,inomhus eller vid dåligt ljus.
2015-01-17 PeterPh

PLUS: L byggkvaliten, låg vikt.
MINUS: dålig kantskärpa, massor av CA

I stort ett bra och relativt prisvärt objektiv för fullformat men alldeles för oskarpt i kanterna. Kanske fick jag ett dåligt exemplar. Inte alls samma skärpa som mitt 24-105 L. Säkert betydligt bättre på modeller med crop sensor.

Uppdatering: Sålde mitt 17-40/4 och köpte istället ett begagnat 16-35/2.8 II som ger betydligt skarpare bilder på min 5DIII. Klart värt de extra pengarna.

Liknande produkter: 16-35 L

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5500
2013-10-30 benttoe

PLUS: brännvidden på crop, kvalite, vädertäta
MINUS: vinjetering på ff, f/4

Riktigt bra på crop, blir i stort sett ett 24-70 för FF.
Topp kvalitet och vädertätat

Pris: 4000
2013-10-10 karlmark

PLUS: Som alla L-gluggar från Canon, gedigna och tekniskt fulländade !
MINUS: Bländaren 4,0, kunde varit 2,8 förstås.

Vad ska man säga ? En L-glugg !?

Pris: 4000
2013-04-25 Jeroen Hartings

PLUS: Skärpan, USM, storlek/vikt
MINUS: Saknar ibland f/2.8. Motljusskyddet.

Använder den på en 1D mk IV (tidigare mk III). Eftersom kameran har en 1,3x-sensor så märker jag inget av de påstådda mjuka hörnen.
I mina ögon tecknar den sjukt skarpt och även väldigt rakt. Just skärpan förbluffas jag av gång på gång.

Motljusskyddet är nästan löjligt stort, dessutom känns det ibland som det sitter löst och skramlar nästan. Det fixade jag med ett par droppar superlim på "tapparna" som fick härda och bilda en något högre kant.

Liknande produkter: Canon 16-35/2.8 II (för dyrt)

Köpt hos: Privat
2013-04-24 Mr Davidson

PLUS: Passform, byggkvalitet, hantering, "går som i smör", tecknar rakt.
MINUS: Lite soft. Men hittills inte så det stör. Vinjetter kraftigt på FF.

Funkar bra, men ger inte ett så där WOW i bilden skärpemässigt. Färger är bra. Blöder inte mycket (CA). Jag är nöjd med detta på min 5D. Steget upp till 16-35an är ett klart lyft, också i plånboken...

Liknande produkter: EF-S 10-22 till min 40D. Ungefär samma skärpan och raktecknande, men denna blödde mycket mer.
2013-03-08 mraros69

PLUS: Grym bildkvalitet, autofokus samt vädertätad
MINUS:

Kan bara säga grymt skarp! Jag blir lika chockad varje gång jag öppnar bilderna på datorn! Jag är lika imponerad av autofokusens hastighet grymt snabb!

Liknande produkter: Finns inga!!!!

Pris: 4000
2012-11-12 Håkan Bergknut

PLUS: Prisvärt, relativt lätt och kompakt, välbyggd
MINUS: Löst motljusskydd

Bra objektiv för pengarna. Mitt exemplar har dock lite problem med kantskärpan, framför allt vid full öppning. Den relativt låga ljusstyrkan är inte så mycket att orda om, det är att val mellan storlek och pris på objektivet och ljusstyrka. Så som jag fotograferar upplever jag inte ljusstyrkan som ett problem, däremot uppskattar jag verkligen smidigheten.

Objektivet känns trots sin relativt låga vikt som en stridsvagn. Det är helt enkelt ett gediget och förtroendegivande bygge.

Motljusskyddet har en dålig infästning, det roterar lätt och kommer med i bild vid full vidvinkel. Dessutom tycker jag att ströljus ändå hittar in i objektivet i lite för stor mängd.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är ett mycket bra objektiv för pengarna, men att det inte håller riktig toppklass p.g.a. dålig kantskärpa vid full öppning.

Edit 2013-12-22: Idag bytte jag objektiv på klipporna vid Kullen och ställde ifrån mig 17-40:an. Min dj-vla byracka fick för sig att hon skulle busa med husse med resultatet att gluggen studsade nerför klipporna. Trots ett hårt fall på över 2 m och spräckt fönster vid avståndsskalan funkar objetivet utmärkt och vad jag kan se verkar det inte påverkat skärpan. Som sagt är det byggt som en stridsvagn. :)

Köpt hos: Begagnat

Pris: 4500
2012-07-20 Kemo

Bra til innomhus

Pris: 3500
2011-09-09 Wawiman

PLUS: Billig, Skarp, smidig, väl konstruerad
MINUS: Långsam fokus, motljusskyddet sitter löst

Jätte bra objektiv! Ligger bra i handen, skarpa bilder riktigt skönt med en fast bländare!

Men tyvärr så är den inte snabb på att fokusera, om man jämför med kit objektivet jag hade innan. MEN bilderna är skarpare!

Liknande produkter: Canon 16-35/2,8L
2011-07-22 tomasbz

PLUS: väger lite..
MINUS: f4, tråkig bokeh, mm

Hade detta under 2 år, inte mycket att hänga i granen. f4 lämnar inte mycket utrymme åt fantasin, gjorde väl vad det skulle men absolut inte mer. Kändes platt och livlöst..
2011-04-26 Kristian Berlin

PLUS: Lätt smidigt skarpt och snabbt
MINUS: Motljusskyddet, har en tendens att lossna,

Kan bara hålla med i lovsången, lätt behändigt och skarpt
2011-04-25 Jungis

PLUS: Fantastisk brilliace i bilderna! Skarpt! Byggkvallitén är mycket bra och autofocusen går mjukt och är snabb.
MINUS: Har inte upptäckt några minus än

Är jättenöjd med detta objektiv som passar perfekt på min 30D!

Köpt hos: Privat
2011-01-14 Kristofer Göthe

PLUS: Skärpa, Snabbhet, Vädertätad, Byggkvaliteten!
MINUS: Motljusskyddet är klumpigt, Ingen IS, Största bländaren är 4

Dette är som ett L-objektiv ska vara. Mycket bra skärpa ihop med mycket bra byggkvalitet. Focks-ringen och zoom-ringen är underbara att arbeta med.

Var ute efter ett skarpt vidvinkels objektiv och valde mellan detta och det fösta 16-35 f/2.8, men när jag fått se hur dålig kantskärpa det var på 16-35 när du körde på största bländare så blev valet självklart.

Fokuseringen sker väldigt snabbt och tyst med detta objektiv! I dåligt ljus saknar man en större bländare, 16-35mm f/2.8L II har ju ett steg större bländare, men kostar också dubbelt så mycket.

Liknande produkter: 16-35mm f/2.8L I & II

Köpt hos: Privat

Pris: 5000
2010-12-21 hw-tph

PLUS: Välbyggt, mycket bra färgåtergivning och mer än godkänd bildskärpa.
MINUS: Max bländare f/4

Jag äger nu en 7D och planerar att införskaffa en 5D MkII eller en eventuell uppföljare till den kameran om inte alltför länge.

Jag hade bara fasta objektiv och ville ha en vettig väderskyddad normalzoom som landskapsobjektiv till min 7D, ett objektiv som dessutom skulle fungera som vidvinkel på en framtida småbildsformatkamera. Valet landade på detta objektiv.

EF 17-40 är förhållandevis billigt (jämför med 16-35 II som inte tillför mycket när det kommer till bildkvalitet) och levererar skarpa bilder med väldigt bra färgåtergivning. Den enda svagheten som jag ser det är att det är förhållandevis ljussvagt.

Jag använder objektivet mer än jag trodde att jag skulle göra. Inomhus är det ett trevligt zoomomfång och då jag nästan alltid använder en Speedlite vid fotografering inomhus är den måttliga maxbländaren inget problem. Utomhus är det ett förträffligt landskapsobjektiv som jag inte är rätt att använda i snö och kyla eller regn med ett 77mm filter på (detta krävs då fronten på objektivet inte är väderskyddat).

Motljusskyddet är rent löjligt. Det är för brett till och med på en 5D och skyddar vare sig objektivet som sådant eller hjälper mot ströljus. Jag bytte inom en vecka till ett EW-83J (samma som till EF-S 17-55) och är mycket nöjd. Märk väl att EW-83J gör objektivet betydligt större och otympligare. Jag använder det bara utomhus eller inomhus då jag har ljuskällor precis utanför bilden.

Liknande produkter: EF 16-35 L f/2.8 USM II
EF-S 17-55 f/2.8 IS USM

Kundtjänst: Utmärkt service.

Köpt hos: FotoVideo

Köpt hos: Rajala
2010-12-07 funkishus

PLUS: Byggkvalitet. Fokusering. Skärpa. Kontrast. Prisvärd.
MINUS: Ljussvagt.

Inga minus för det priset.

Liknande produkter: 16-35 2,8 17-35 2,8

Köpt hos: privat
2010-09-19 jridell

PLUS: vädertätad. gedigen lagom tung
MINUS: måttligt skarp

Köpte denna för att få bättre skärpa men det var inte mycket bättre än kit objektivet. däremot e autofokusen kanon.
Uppdatering-
Det var då på en 1000d nu har jag en 550d och mitt sköna objektiv har fått nytt liv skärpan är kanon skönt.
Och byggkvaliteten är så skön i L optik

Kundtjänst: bra service

Köpt hos: rajala malmö

Pris: 7200
2010-09-15 rikardjan

PLUS: Pålitligt, gediget, skarpt
MINUS:

Helnöjd med denna. Känsla, kvalitet och allround för min 30D. Sitter oftast på.

Liknande produkter: ef-s 17-55 2,8

Kundtjänst: Begagnat köp på fotosidan

Pris: 5000
2010-08-14 Copello

PLUS: Byggkvalitet, godkänd skärpa, USM
MINUS: Vinjettering på fullformat. Distortion jämfört med Sigmas 12-24 som är helt platt.

Var ute efter ett objektiv för 5D mk2. Vill såklart ha ett 16-35 2,8 men tycker det är för dyrt. För att testa bildkvaliten åkte jag till Scandinavian photo och provade objektivet på en 40D. Tog samma bilder med Tamrons 17-50 med lite olika bländartal, samt 16-35. Åkte hem och jämförde.

Jag blev väldigt nöjd med detta objektiv, även på bländare 4. Självklart lite oskärpa i kanterna jämfört med de andra objektiven men ändå klart godkänt. Canon 17-40 har inte en chans mot Tamron 17-50 i centrumskärpa, som var lite skarpare än 16-35. Men Tamron passar ju inte 5D så därför är detta en mycket bra kompromiss.

Till APC-sensor är det i mitt tycke huvudlöst att inte gå för Tamron 17-50 2,8, som kostar 1/4 av motsvarande Canon Objektiv 16-35.

Men till fullformat är detta det mest prisvärda alternativet, tycker jag. Åkte och därför och köpte objektivet och är mycket nöjd.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7995
2010-07-16 Magnus.s

PLUS: Omfånget, skärpan, färgerna
MINUS: Motljusskyddet klumpigt

Perfekt på min 5D, ger mkt bra bilder och sitter ofta på. Ljusstyrkan tycker jag räcker till - saknar inte ngt steg lägre. Tyngden är lagom för att få balans i kameran.

Har nu en 60D istället och jag gillar detta objektivet skarpt även som en normalzoom. Ger perfekt balans med denna kamera.

Köpt hos: Privat

Pris: 5200
2010-07-09 Pettson76

PLUS: Skärpa, vädertätat, bra närgräns, riktigt bra autofocus och tyst
MINUS: Inga minus än så länge...

Jag var ute efter ett L-objektiv och pga dess optiska prestanda och kvalitet.
Mitt enda normalzoom var ett kit oblektiv EF-S 18-135/3,5-5,6 IS till min Eos 7D.
Att det bara är F4 gör inte så mycket, ska man ner till 2.8 får man betala nästan det dubbla. Jag känner inte att jag har det behovet än så länge. Men det lär väl ändras kan jag tänka.
Många klagar på att L-optik kostar, jag tycker det är en sanning med modifikation. Bra optik kostar och man får det man betalar för.
Jag har inte hunnit prova objektivet fullt ut utan får återkomma med en fullständig resension lite senare.

Liknande produkter: Canon 24-70/2.8L USM och 24-105/4L USM

Kundtjänst: Scandinavian Photo är alltid lika proffsiga

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7995
2010-06-29 jnyberg

PLUS: Lätt, snabb och tyst, bra skärpa i mitten.
MINUS: Oskarp i sidorna/ hörnen på min 1.6x. Fel motljusskydd, än så länge.

Sitter på min EOS 30D, mycket trevligt att använda, men jag är besviken på skärpan i hörnen.

Köpt hos: Privat

Pris: 5000
2010-02-06 Rapidhour

PLUS: Byggkvaliten, skarpt, snabbt, låg vikt.
MINUS:

Fungerar perfekt som normalzoom på min 50d. Har oxå varit
ägare av EF-S 17-55 och EF 24-105, så jag har kunnat jämföra
objektiven "sida vid sida" under några månaders tid och
EF 17-40 är en vinnare i längden.

Liknande produkter: EF-S 17-55, EF 24-105

Köpt hos: Privat

Pris: 5500
2009-10-26 Johanat

PLUS: Otroligt grym autofokus, riktigt skarpt!
MINUS: Inga minus!

Mitt första L-objektiv. Är otroligt nöjd med det, värt varenda öre! Använder det på 40D, funkar hur bra som helst.

Liknande produkter: Canon EF 16-35 2.8. Lite ljusstarkare, men dubbelt så dyrt. Lika skarpt som 17-40L

Köpt hos: Begagnat
2009-09-04 Bramberg

PLUS: Bildkvalitet, känsla av hög kvalitet byggmässigt. Liten men med enormt stort användningsområde. Närgräns på 28mm. Snabb exakt och tyst AF. Tål tuffa tag.
MINUS: Svårt att ställa in skärpan manuellt på oändligt i mörker. Detta är ju inte så ofta man behöver göra men ute i vildmarken en natt när man vill ta landskapsbilder med lång slutare och inte har något att ställa skärpan på för det är för mörkt.

En höjdarlins detta! De flesta av mina bästa bilder är tagna med denna lins. Den är väldigt mångsidig från extrema vidvinkelbilder till situationsbilder eller gatufotografi på 40mm. Bländar man ner till f8 är den sylskarp. Närgränsen på 28mm genom hela zoomomfånget gör att den faktiskt fungerar bra till produktfotografi också. Väldigt gediget och robust byggd med solid feeling i zoom och focusringen. Bra vädertätning. Behändig. En lins som kan ge dig riktigt bra bilder.

Köpt hos: Privat

Pris: 4800
2009-08-10 jn4u

Vi är nöjda med gluggen, den känns bra gedigen, snabb autofokus etc. Ett par fördelar som vi såg mot Sigman vi hade innan, fullformat, vädertätad, bättre 2:a värde. Har blivit min standard på Canon 50D.

Ljusstyrkan är inget problem, använder blixt och ett fast objektiv på 2.0 i väskan.

Pris: 5500
2009-07-04 SD40T-2

PLUS: Kvalitetskänslan, storleken, skärpan.
MINUS: Vinjettering och distortion på bländare 4.0

Nu har jag använt det här objektivet några dagar och är mycket nöjd med det. Visst finns det en del distortion på 17mm läget och vinjetteringen är relativt kraftig tills man bländar ner ett par steg. Jag efterbehandlar mina bilder med DxO så då försvinner vinjetteringen och distortionen lätt och smidigt. Bländar man ner något så är objektivet skarp och vinjetteringen försumbar. Kvalitetskänslan är på topp. Jag är helnöjd med det här objektivet.

Köpt hos: Privat

Pris: 6000
2009-06-12 Darlanio

PLUS: Skarpt objektiv, tävlar med de fasta objektiven i skärpa
MINUS: Bra bländaröppning, men i mitt fall räckte det inte till.

Ägde mitt 17-40/4L i 3 månader innan jag sålde det. Skaffade istället 16-35/2.8L och har aldrig ångrat mig då det var bländaröppningen på 4 jag inte alltid fick att räcka till. 17-40 är dock ett mycket bra, mycket skarpt objektiv som har sin plats i nästan varje kameraväska.

Liknande produkter: 20-35mm/F3.5-4.5, EF-s 17-85 IS

Köpt hos: Privat

Pris: 5000
2009-06-10 landberg

PLUS: Skärpan, byggkvalitet
MINUS:

Dåså! Då har den kommit och jag har lekt med den ett par dagar. Den är riktigt skarpt, dock saknar jag 2.8 som jag är van vid från mitt tamron 17-50. Men bättre skärpa gör att jag kan leva med det.

Köpt hos: Japan Photo
2009-06-03 Gudis

PLUS: Zoomomfånget är perfekt för mig, Lätt o kompakt att det sedan är vädertätat (efter att man kompletterat med UV filter)
MINUS: Motljusskyddet är det bredaste jag sett.

Jag har haft denna lins nu i 6 år och merparten av mina bilder har blivit tagna med den.

Jag kan inte komma på något som jag saknar på detta underbara objektiv, det var så att jag kunde inte låta bli och köpa ett objektiv till när jag hittade ett begagnat.

Liknande produkter: Inga, det var klockrent för mig.

Kundtjänst: inga..

Köpt hos: Inwarehouse

Pris: 6000
2009-04-21 Stefan_BOJ

PLUS: Billigt, lagom stort, en bra vidvinkelzoom
MINUS: Kasst motljusskydd även på ett crop 1.3 hus, f4, 40mm är lite kort.

Fotat med detta objektiv i runt 5 månader nu. Överlag nöjd. Vill kunna använda det som en normalzoom. Slippa plocka med mig de fasta brännviderna när jag är ute och promenerar. En glugg ska räcka.

Saknar några mm brännvid, skulle vilja sett ett 17-60 eller liknande, men det är ju klart. Då blir det dyrare...

Verkar vara ett hyffsat alternativ till 24-70 L samt 24-105 L.

Skärpan verkar sitta där den ska. Gillar att objektivet är ganska lätt och kompakt (för att vara en zoom L glugg från canon)

Det jag saknar allra mest är maxöppningen, f4 är lite klent. Men. Detta tillsammans med att jag vill ha ett större brännvidsomfång leder ju direkt till de dyrare L obektiven. Det jag saknar på 17-40 finns där, men kostar mer än det dubbla...

Köpt hos: privat

Pris: 4200
2008-10-24 Syvertsen

PLUS: Skärpa, välbyggd, gedigen, strålande AF och lagom dimensioner.
MINUS: F4.

Oförskämt behagligt objektiv, med ett lågt pris för den höga kvaliten. Vidvinkelgraden på fullformat är suverän, omfånget är lagom som vidvinkelzoom på FF och normalzoom på crop.

Fantastiskt byggd, fantastisk optisk prestation.

Liknande produkter: Canon EF 16-35mm F2,8 L I och II, Canon EF 17-35mm F2,8 L, Sigma 20-40mm F2,8, Sigma 24-60mm F2,8, Sigma 18-50mm F2,8.

Kundtjänst: Köpt begagnad.

Köpt hos: Begagnad, av annan medlem här.

Pris: 3700
2008-08-16 jensnilen

PLUS: Skärpa, färger
MINUS: avsaknad av IS? Annars inget

Fotat med objektivet i två månader nu och är mer än nöjd. Ger mkt fina fäger och mkt skarpt. Det enda man möjligtvis kan sakna är IS, objektivet sitter dock på en 40D så det är inga problem att gå upp lite i ISO istället.

Kundtjänst: Mkt bra och tillmötesgående service på Warehouseexpress

Köpt hos: Warehouseexpress UK
2008-07-27 Lok

PLUS: Blixtsnabb fokus, utmärkt byggkvalitet, gelfilterhållare, vacker bokeh, knivskarpt.
MINUS: Omfånget kan kännas lite i grundaste laget, motljusskyddet hjälper väldigt marginellt på en 1,6 crop samt att 77mm filtergänga innebär tämligen dyra filter.

Strålande byggkvalitet som möter upp med en minst lika bra bildkvalitet. Det enda jag kan känna är lite begränsande är omfånget, vilket efter att ha använt ett 18-55 en tid kan kännas lite grunt. Dock vänjer man sig snabbt vid detta. I övrigt kan sägas att USM ger detta objektiv blixtsnabb fokusering, i stort sett i samma ögonblick som slutaravtryckaren trycks ner halvvägs sitter den.

Är helnöjd hittills, mitt nya standardobjektiv!

Liknande produkter: Diverse andra normal/vidvinkelzoomar från Canon, Tamron och Sigma.

Köpt hos: B&H Photo

Pris: 5800
2008-05-31 gedjan

PLUS: Skärpan, byggkvalitet, snabb, tyst och exakt AF
MINUS: Ljusstyrkan

Har nu haft den i nästan ett år och har blivit mitt standard objektiv. Underbar bygg kvalitet, känns som en riktig stridsvagn. Vet att den vinjetter något på FF (fullformat) men inget jag upplever på min 40D. Mycket prisvärd som begagnat då det finns många på marknaden. Visst skulle man vilja ha bättre ljusstyrka, men inget jag lider av. Ett kanonobjektiv!

Köpt hos: Privat
2007-12-17 Tim Lundström

PLUS: Stabilt och välbalanserat. Bra vidvinkel. Bra skärpa.
MINUS: Tunnformig distorsion på 17 mm. Dyra filer (77 mm filtergänga).

Detta objektiv är det jag använder oftast nuförtiden. Det sitter välbalanserat på kameran och är stabilt byggt. Objektivet andas L-kvalité och har mycket gedigna och sköna fokus- och zoom-ringar. Snabb, säker och tyst AF. Objektivet ger fina färger och bra kontrast hos bilderna. Ett toppenobjektiv.

Liknande produkter: 16-25 2.8L

Köpt hos: Zebra Media
2007-12-17 Eriksson_Magnus

PLUS: Skärpan, byggkvalitet, tyst
MINUS: Frontlinsen skjuts ut vid zoomning

En favorit, skarpt, gediget och tyst.
Jag personligen bekgränsas inte av ljusstyrkan och tycker därför att detta är ett prisvärt alternativ till 2,8L.
Ett måste i kameraväskan.Ett minus är att den inte är helt tät (vid zoomning skjuter linsen ut) Men man använder ju oftast filter. Enl. många tester jag läst finns det många måndagsex, dåligt på ett L-objektiv

Liknande produkter: 16-35 2,8

Köpt hos: Dustin
2007-08-27 Lars Nordström

PLUS: Fantastisk bildkvalitet (även på fullformat). Lätt. Välbyggd.
MINUS: Låg ljusstyrka. Ingen IS.

Ett härligt objektiv. Välbyggd, lätt, välbalanserad på huset, utsökt skärpa, färger och kontrast. Bra närgräns.

Det här objektivet är nära nog perfekt. Det enda som kan saknas är större ljusstyrka (och i drömmarnas värld ännu större zoomomfång). Men sett som en vidvinkelzoom som framför allt passar för landskapsbilder (där stor bländare oftast inte är prioritet 1A) är den suverän.
Själv brukar jag ta med ett Monostatstativ (lätt och mkt stabilt) och då blir det nästan som om den hade IS också.
Vanliga stativ tenderar ju att bli för jobbiga att släpa med.

Liknande produkter: Hittade ingen som var lika bra.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7000
2007-08-15 Lazzze

PLUS: Otroiligt skarp, snabb AF. Känns väligt gediget.
MINUS:

Köpte först ett 70-200 4,0 L efter det stod jag inte ut med det 18-55 3,5-4,6 som följde med min 400D. Har nu plåtat några 100 bilder med 17-40 gluggen och är otroligt nöjd!
Möjligen saknar jag ibland 2,8 men jag valde detta pga stor skillnad i pris.

Rekommenderas varmt.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-07-24 Pude

PLUS: Skarpt, 4 över hela registret. Ett mycket bra objektiv, har hitills inte misslyckats med ett foto.
MINUS:

Är mycket nöjd med detta objektiv, gör det det ska, ger skarpa fina foton. Dock kanske det inte ger sin rätt på min EOS 350D, men är mycket bättre än andra objektiv jag haft.

Köpt hos: Köpt begagnat

Pris: 5000
2007-07-11 Andreas Lestander

PLUS: Proffsigt byggt! Stryktåligt med hög kvalitetskänsla kombinerat med fina bildresultat.
MINUS: Priset - både för själva objektivet och de dyra filter som tillkommer till följd av den 77mm stora diameter - samt dess ljussvaga egenheter. Ett eller två extra bländarsteg hade varit helt underbart.

Jag köpte gluggen begagnad utan att direkt veta vad jag egentligen betalat för, men det första intrycket lät sig inte göra mig besviken. Det välbyggda huset, den optiska kvaliteten och dess användarvänlighet gör detta till den glugg jag använder mest.

Pris: 6000
2007-07-02 Daaaaaniel

PLUS: Otroligt skarp! Snabb autofokus. Perfekt storlek. Expanderar inte vid zoom. Grm byggkvalite.
MINUS: Det gigantiska och verkningslsösa motljusskyddet. Skämtet till påse som följer med.

Ger en skärpa jag knappt trodde fanns, även vid full öppning.

Omfånget 27-64 (på 1,6-sensor) passar perfekt för mina ändamål.
Bekvämt med samma bländare rakt igenom - F4 är inget jag lider utav.
Perfekt storlek och vikt.
Riktigt bra byggkvalite - expanderar inte vid zoom.

En del har anmärkt på CA men inget jag ännu märkt av.

Motljusskyddet är enormt och känns värdelöst på min 350d.
Påsen som följer med är skrattretande.

Grymt nöjd och känner att det är något som inte kommer byta ut på länge. Rekommenderas tveklöst!

Liknande produkter: Canon 24-105/4 is.

Kundtjänst: Riktigt hjälpsamma och leverar perfekt service. Fullständigt förtroende för butiken. Tveklöst värt de extra 100kr man någon gång kan behöva lägga.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7195
2007-06-10 Przemek Carlsson

PLUS: Skarp, lätt, välbyggd, härlig känsla i zoom- och fokusring
MINUS: En del CA (kromatisk aberration) synlig ute i hörnen, men endast då man pressar optiken riktigt hårt. Monster till motljusskydd, tveksamt om det gör någon nytta, jag använder EW-83DII istället med min 350D. F4, men för det priset kan man inte klaga.

Perfekt uppgradering från kit-objektivet till EOS 350D. Känns bättre, skarpare, ger finare färger och är byggd som en stridsvagn. Bra motljusegenskaper. Mycket bra närgräns.

Har ej testat den på EOS 5D men på 350D, och för det priset får den klart godkänt, rekommenderas!

Liknande produkter: ef-s 18-55mm

Kundtjänst: Har aldrig behövt kontakta.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7190
2007-06-06 ohm

PLUS: Lätt. Skarpt. Tyst.
MINUS: 4.0f

Till er som inte använder er av fullformatskamera och detta objektiv samt tycker att det medföljande motljusskyddet är otympligt och inte ger något resultat.

Ta en titt på den här sidan:
http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
Lite tips på vad man kan använda för motljusskydd istället för EW-83E.


Uppdatering: Motljusskyddet EW-83J passar väldigt bra till objektivet och stör ingenting om man använder en 1.6crop-kamera.

Liknande produkter: 16-35/2.8L

Köpt hos: Privat
2007-02-19 Jenssa

PLUS: Relativt litet, Kompakt, väderskyddat, en av dom bästa vidvinklarna till Canon 5D
MINUS: f/4 (vid natt/innomhusfoto) vinjettering samt kantoskärpa på Canon 5D, Motsolskyddet kunde varit lite *djupare*

Köpte detta objektiv begagnat och finner det MYCKET bra! Använder det på min 5D som är fullformat, läste mycket om vinjettering innan jag inhandlade 17-40 f/4 men fick senare erfara att detta var lite överdrivet. Tar dom flesta foto med f/11 och då minskar problemet ännu mer.

Kan bli lite oskärpa i kanterna på 17mm men inte extremt märkbart.

Skulle våga säga att detta är det bästa valet då man ska ha en vidvinkel på sin 5D! Det är ge och ta helt enkelt.

Betyg: Mycket bra

Köpt hos: Begagnad

Pris: 5000
2007-01-18 Windman

PLUS: Kvalitétskänslan. Skärpa och färger.
MINUS: Stort och tungt. Bländare 4 och ingen IS.

Ett säkert köp. Har legat på samma pris länge nu.
Perfekt till 400D/30D t.ex. Ingen vinjettering alls.
Blir ju lite onödigt stort kan tyckas, men superbra kvalitétskänsla. Har man en 400D/30D så är det nog värt att lägga på några kronor och köpa 17-55 2.8 IS istället. Det är vad jag har gjort, och det där extra bländarsteget och ISen gör under! Nu kan jag ta bilder på fri hand, jag inte kunde drömma om med detta objektiv.

Köpt hos: www.pixxass.de

Pris: 6000
2007-01-12 Leif Bength

PLUS: Skarp, byggkvalite, gediget och stabilt men inte för tungt. Innerfokusering och konstant längd. F/4 rätt igenom hela zoomomfånget. Vädertätat
MINUS:

Ett fint objektiv med L-kvalitet rätt igenom. Ger utmärkta bilder och fokuserar snabbt, tyst och där det ska. Bra zoomomfång även på en 1,6-kamera. (27-64). Klanderfri zoomning och manuell fokusering, även vid AF. Ett höjdarobjektiv och enda vidvinkelzoomen till rätt pris för Canons systemkameror.

Liknande produkter: EF 16-35 2,8L (för dyrt) EF-S 17-55 och EF-S 17-85 (Fel fattning)

Pris: 7200
2006-12-01 ts2

PLUS: Snabb AF, Stabil och bra skärpa
MINUS: -

Äntligen i min ägo!

Liknande produkter: -

Kundtjänst: Mycket bra

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7995
2006-11-25 elmelino

PLUS: Skarpt! Mkt. bra byggkvalitet
MINUS: Skulle väl vara att det inte är 2,8

Fantastiskt objektiv smidigt ,otrolig byggkvalitet, och mkt. skarpt! Man blir lite knäckt när man testar L objektiv helt klart: vill ha vill ha!!!!

Köpt hos: Privat
2006-10-25 Peter Olsson

PLUS: Byggkvaliteten, tyst och snabb AF, skärpan är bra nästan ända ut i hörnen, bra kontrast, objektivets form och storlek gör att kameran ligger skönt i handen.
MINUS: Kommer inte på något. Att största bländare är 4 är inget jag kan klaga på då detta framgick redan vid köpet:-)

Det här objektivet har fått väldigt skiftande recensioner, allt från att vara det överlägset bästa vidvinkelalternativet till Canon till omdömet "uselt". Alla Canonägare man stöter på verkar ha en polariserad åsikt om denna glugg så det ligger väl nära till hands att tro att det förekommer rejäla kvalitetsavvikelser i produktionen. Mitt exemplar har presterat över förväntan längs hela omfånget och allra bäst kring 20-24, lyckligtvis där jag oftast vill använda det. Ner mot 17mm ser det helt acceptabelt ut men när jag närmar mig 40-läget åker oftast normalen på istället. De bildutsnitt med fruktansvärd kantoskärpa som presenterats i samband med vissa tester av objektivet är inget som jag kunnat åstadkomma hur jag än ansträngt mig trots småbildssensor. Det är dock inte lika bra över hela brännviddsomfånget så jag ser det som en högpresterande 20-30 zoom med möjlighet till "bonusomfång" om man offrar lite kvalitet. På 17 mm är det fullt godkänt men när man kommer upp mot 35-40mm är det inte fullt så kul längre.

Det här är ett objektiv som jag definitivt kan rekommendera, speciellt om du mest tänkt att använda det i det kortare registret. Köp dock inte utan att prova exemplaret först.

Liknande produkter: 16-35/2.8

Kundtjänst: Ej behövt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7995
2006-08-11 Ekenborg

PLUS: Optik, kvalitet, USM, dammsäkrad, kort närgräns.
MINUS: Det skulle väl vara avsaknad av större bländare. Men för dessa pengar kan man inte klaga

Ett mycket gediget och välbyggt objektiv som har ett brännviddomfång som passar perfekt bra på kameror med 1.6 crop. Om den optiska kvalién finns bara beröm att framföra - det objektiv som nästan alltid sitter på kameran nu för tiden.

Liknande produkter: Dyra EF 16-35mm f/2.8L USM

Kundtjänst: Zebramedia - utmärkt som vanligt!

Köpt hos: Zebramedia i Nyköping

Pris: 6500
2006-07-28 Jhns

PLUS: Lätt och smidigt. Mycket skarpa bilder
MINUS:

Mycket trevligt och lättarbetad zoom. Passar utmärkt för landskpasfotografering. Då man använder stativ spelar ljusstyrkan 4 inte så stor roll.
Kan varmt rekomenderas.
2006-06-20 BugEyes

PLUS: Kvalitet, fokusering och brännviddsomfång
MINUS: Lite flarekänslig och kantskärpan lämnar lite att önska. Störande tunnformig distorsion i vissa lägen.

När jag köpte min 5D sålde jag EF-S 10-22 och köpte denna för att få liknande möjligheter som 10-22 gav på 20D.
Det får jag också men inte riktigt lika bra, 10-22 hade bättre motljusegenskaper och mindre distorsion.
Lite mjuk i kanterna vid extrem vidvinkel men det kanske man får köpa, stör inte mycket.Jag förstår att ni som använder det på 1,6 crop endast ger det högsta betyg. Jag har även provat det på 20D och det är kanonskarpt på den men ger inte extrem vidvinkel, bra walkaround där.

Edit,
Sänkte betyget för denna då jag försökt bli kompis med det på 5D en lång tid nu utan framgång. Riktigt bra på 1,6 crop kameror men jag tycker inte det räcker för att ge ett högt betyg åt en L glugg. Då ska den funka bra på FF också.

Liknande produkter: Sigma & Canon 20 mm primes

Köpt hos: Kungsholms foto
2006-06-20 Uniseller

PLUS: Meget skarp allerede på full åpning, velkjendt Canon L kvalitet
MINUS: Ikke noe negativt å si om dette.

Kjøpte dette objektiver først for noen år siden. Siden solgte jeg det, og anskaffet en Ef 16-35mm f/2.8L. Jeg likte likevel denne Ef 17-40mm bedre, ikke minst med tanke på kvor mye man her får for pengene, og forskjellen mellom f/2.8 og f/4 er ikke stor. Skal man virkelig ha et objektiv med bedre lysstyrke for low light bruk, må man likevel gå "videre", og se seg om etter et objektiv med lysstyrke f/1.4 e.l. Så jeg kjøpte altså denne tilbake, og er meget fornøyd.

Liknande produkter: Ef 16-35mm f/2.8L

Köpt hos: Thailand

Pris: 4900
2006-06-09 Jhns

PLUS: Smidigt
MINUS: Kanske lite dåliga motljusegenskaper .

Mycket smidigt och bra objektiv. Ett bra allround objektiv för naturfoto. Bra ljusstyrka , bättre behöver inte jag då man vill ha skärpedjup och därmed långaslutartider.

Liknande produkter: 17-35/2,8 alt 20-35 / 2,8
2006-05-28 lastrand

PLUS: Brännvidden
MINUS: Ljussvag

Underbar för landskapsfotografering med min EOS 5D. Robust och känns inte det minsta klumpig. Fruktade problem med vinjettering, men rädslan visade sig vara överdriven.

Ett minus dock för ljussvagheten (men det visste jag ju å andra sidan om) samt att skärpan kunde vara ett litet strå vassare.
2006-05-25 aaltonen

PLUS: Kanonskärpa
MINUS: Klumpig

Perfekt omfång för landskapsfotografering
2006-05-25 Nerevarine

PLUS: Snabb AF, byggkvalitén.
MINUS: Okonsistent skärpa, största bländare f/4.

Ett mycket bra objektiv på de flesta punkterna, men ju mer jag använde det desto mer osäker blev jag på om det verkligen levde upp till sitt pris. Kanske gör det det, och jag blivit för kinkig med kvalitén, för den presterar inte dåligt....dock inte heller sån skärpa att man trillar av stolen liksom.

Kontraster, färgåtergivning m.m. är dock riktigt bra, så där finns inget att klaga på.

Är nu på väg över till fasta objektiv, och ångrar inte att jag sålde min zoom, men för de som vill ha allt i ett, eller zoomfunktionen så är detta ändå ett bra val. Dock tycker jag nog att den kostar lite i överkant för vad man får i bildkvalité.

Kundtjänst: Bra service, snabba på svar m.m.

Köpt hos: AC-Foto

Pris: 6735
2006-05-18 NiklasBerntsson

PLUS: Skarp, välbygd och prisvärd
MINUS: Inga

Denna lins tillsammans med ett polariseringsfilter är ett perfekt verktyg för bra bilder i tropiska länder. (http://www.niklasberntsson.se/resesidan/index.php?album=427). Är otroligt nöjd med denna lins.

Köpt hos: Wing shing photo, Mong kok, Hong kong

Pris: 4900
2006-05-11 Kalle_B

PLUS: Ruggigt skarpt!, tyst, gedigen, robust, snabb fokus
MINUS: L optik är ju inte direkt billiga klossar att köpa nytt...

Ett mkt gediget objektiv, värt varje krona. Vidvinkeln känns kanske inte särskilt extrem på en 1,6 sensor, men det finns där. Framtidsäkert objektiv som känns robust och pålitligt i alla lägen. Bilderna blir utsökta med en skärpa som är enorm.
Med tanke på priset så är detta ett begagnat kap! Men varför sälja?

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-03-26 Framerate

PLUS: Skarp, robust byggd, lätthanterlig, liten och (relativt) lätt.
MINUS:

Valde att skaffa 350D kamerahus och sedan detta objektiv direkt. Så här ett år efteråt ångrar jag inte köpet det minsta. Kanonbild i alla lägen, med reservation för att jag inte har testat det minutiöst i alla ljusförhållandet och bländarinställningar. Men jag har ännu inte blivit besviken trots en stor mängd bilder.

Kromatisk abberation (som jag ville undvika till varje pris efter min första kompaktkamera) finns knappt att skåda och för att få det måste man pressa kontrasten till max. I normalfall är den helt obefintlig alltså. För mig har objektivet även visat upp mycket bra egenskaper i starkt motljus.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7800
2006-03-05 Studiomats

PLUS: Lätt och smidig bra omfång på brännvidden
MINUS: inget bra objektiv i motljus skärpan är inte på topp

En smidig lins passar perfekt till 1ds kameran fin balans snabb fokus hög kvalite tyvärr så är skärpan inte så bra man bör kunna kräva bättre när det är L optik

Liknande produkter: ef 16-35 2.8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7000
2006-01-21 Wahlfridsson

PLUS: Autofokusen, byggkvalitén, ändrar inte ytterformat alls.
MINUS: Petig på filter?

Har använt detta objektiv till en Canon 20D sedan augusti 05. Är kort och gott mycket nöjd. Autofokusen är en dröm, toksnabb och ljudlös. Bländare 4 gör mig inget exponeringsmässigt men sökaren blir trist mörk på 20D. Skärpan är på topp!

Dock hade ja fokuseringsproblem i början. Nästan alla bilder tagna på korta avstånd var oskarpa. Efter test mot testkarta framgick det tydligt att på ca 0,5m 45grader så låg fokus konsekvent 1cm framför. Problemet visade sig vara det filter som satt på optiken, ett "Hoya UV HMC". Efter byte till ett "Hoya UV HMC Super" försvann fokuseringsproblemet. Vet inte om första filtret var ett måndagsexemplar eller om endast det bästa är gott nog för detta objektiv.

Extra plus att objektivet ingick i Canons pengarna tillbaka drive på 20D så 900:- i rabatt. Tackar!

Liknande produkter: Sigma 18-50mm/f2,8 DC

Kundtjänst: Utmärkt. Fick snabbt byta filtret!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 6980
2006-01-18 tomasbz

PLUS: Lätt, snabb, välbygd,
MINUS: Kan inte komma på några, knappast prislappen

Har haft den i snart 1 år. Använder den som standard på en eos1..

kan inte påstå att den är grmyt skarp, men för att vara en zoom är den ok (skärpan)..

Brännvidden är kalas (tack Canon)..

Bygglvaliten är och på topp, känns homogen och LÄTT, smidig..

En riktigt slitvarg.

Fokusen kan jag bara instämma på, den är snabb och tyst. Och bländare 4.0 är inget jag tycker är en nackdel heller. Det var väl för att jag inte visste bättre först, som jag gnällde lite för mig själv (4.0). Men efter att ha ägt denna optik ett tag så har jag en annan synpunkt idag..

En note> Det finns dock vassare optik, men knappast för dessa slantar...

Bra att äga, bra att ha......

Ps: Gillar den på 40mm

Liknande produkter: 16-35 L

Kundtjänst: Nej..

Köpt hos: Expert eggeborns Västerås
2006-01-17 micke80

PLUS: Skärpan, USM, byggkvalitén (Canon L!)
MINUS: Har inte hittat nån ännu....

Underbart vidvinkelobjektiv som på min 20D blir en alldeles ypperlig normalzoom (motsvarande ca 27-65mm på fullformat). Byggkvalitén är precis som ett Canon L-objektiv ska vara och USM-motorn tyst, snabb och exakt. Ibland undrar jag faktiskt om den verkligen är igång ;o). Visst kunde det varit b.2,8 men än så länge har jag i princip aldrig behövt det.
Det här objektivet är det som sitter på kameran som standard.

Köpt hos: Technikdirekt.de
2006-01-14 dalkvist

PLUS: Enorm skärpa, det är dessutom lätt, men andas ändå kvalitet.
MINUS: Skulle väl vara att priset är något för högt då.

Håller med Markus i de flesta av hans omdömen, jag tycker också att det tar makalöst skarpa bilder.

Köpt hos: Expert

Pris: 8000
2006-01-03 Ernst Henry

PLUS: -
MINUS: -

-

Liknande produkter: -
2005-12-25 Digi

PLUS: Extremt skarp och robust. Tätat och lagom tungt. Extremt bra färgåtergivning och detalgåtergivning. Bra motljusskydd.
MINUS: Bör få F/2.8 för priset.

Den första känslan jag fick när jag greppade EF 17-40 var ett WoW.
Mycket välbyggd och bastant. Det är en riktig kvalitetskänsla när jag första gången greppade den.
Ger makalöst skarpa och detalgåtergivna bilder. har varit ute med den i extrema temperaturer utan några som helst problem och den ska tåla en del påfrestningar också.
I regn är inget problem, bara att torka av den med en mjuk handduk när man utsatt den för snö, regn fukt eller liknande.
En annan sak är att det finns ett mycket bra ingående motljusskydd som skyddar mot det mesta solljus från sidorna.

Liknande produkter: EF 16-35,

Köpt hos: Cyberphoto
2005-11-25 Grandin

PLUS: Välbyggt, skarpt, snabb/tyst autofokus, F/4 rakt över, närgräns 28cm, åker inte ut/in vid zoomning.
MINUS: Inga i förhållande till priset jag betalade (begagnat).

Jag har kört med en kombination av EF-S 18-55 II (kittgluggen), EF 50/1,8 II och Sigma 28-300 DG tills jag köpte detta objektiv. 17-40/4 L har nu blivit min standardglugg och har fått sitta kvar på min 350D sedan inköpet.

En tidigare recensent påpekade att den inbyggda blixten på 350D skyms av objektivet, detta har jag också upplevt i vidvinkelläge (både med och utan motljusskydd).

Uppdatering:
Nu kör jag 5D och gillar forfarande gluggen, nedbländat får jag riktigt skarpa bilder. Hade en Sigma 12-24 men den var lite väl extremvid på FF och inte riktigt lika skarp - jag behöll 17-40 då jag sällan använde 12-24 sedan 5D.

Liknande produkter: Canon EF 16-35/2,8 L vilket är ljusstarkare men kostar dubbelt så mycket.

Köpt hos: Begagnat i nyskick från en fotosidanmedlem.
2005-10-09 Mattias Forss

PLUS: Skarp, rejäl och trevlig att arbeta med. Använder det mest till landskapsfoto.
MINUS: Objektivet är för stort för att användas med inbyggda blixten på Canon EOS 350D. Så en blixt krävs om det behövs.

Mycket bra optik precis som många andra i Canons L-serie.

Liknande produkter: Canon EF 16-35mm f/2.8L USM
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Canon EF-S 17-85mm IS USM

Köpt hos: Svenssons Foto i Katrineholm

Pris: 8000
2005-09-09 G3owner

PLUS:
- Skarpt,
- Fina färger,
- Snabb och tyst AF
MINUS:
Kunde vara snabbare än F4 (men i den här prisklassen är det egentligen inte ett minus)

Det här objektivet kommer att sitta länge på min kamera. Superb bildkvalitet, lätthanterligt.

Köpt hos: Begagnat
2005-08-16 moorflax

PLUS: + Skarp + Kvalitet + Bra omfång
MINUS: - Dyra filter - Motljusskydd som skymmer bilxten

Objektivet ger ett väldigt gediget och robust intryck.
Läste recension på denna och ett 16-35/2,8 som denna vann. Detta gjorde att jag bestämde mig för denna vilket jag inte ångrar alls.
Om jag skulle få för mig att byta så skulle det bli till ett 10-22, men jag är jättenöjd med denna ändå!

Liknande produkter: 16-35/2,8

Kundtjänst: Canons kundservice är väl ingen höjdare men men...

Köpt hos: ItBolaget.com

Pris: 6990
2005-07-11 tiger656

PLUS: Tyst, snabb af. Välbyggd och lagom stor
MINUS: zoom och fokusring borde byta plats. Viss distorsion.

Helt ok optik dock kanske ngt för litet omfång för min del. Skarpt och snygg färgåtergivning. Markant skillnad i skärpa vid landskapsbilder jämfört med ex TOKINA 19-35 mm (som dock är bra för sitt pris, 5000 billigare.)

Liknande produkter: ef-s 17-85 IS

Köpt hos: zebramedia

Pris: 6995
2005-05-24 julgus

PLUS: Skarp, välbyggd, tätad, trevligt mekaniskt utförande.
MINUS: Fult motljusskydd, tung.

Passar helträtt på 1d MKII, ger mycket skarpt resultat.

Liknande produkter: Sigma
2005-05-19 Berth Holgersson

PLUS: En helt otroligt fin optik.
MINUS:

Helt underbar att jobba med, eftersom jag fotograferar mycket reklambilder så passar den perfekt till många jobb. På Canon D20 blir optiken 27-64 mm, ihop med Canon Speedlite 580EX och AV får man en fantastisk ljussättning och fina färger.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7880
2005-05-02 Arne S

PLUS: Bra skärpa och färgåtergivning, snabb å exakt fokusering, bra närgräns
MINUS: "Parabolen" till motljusskydd, något tung?

Andas kvalité redan när man packar upp den. Distinkta lägen och skön manuell fokus. Har blivit något av en favorit, ett riktigt bra allroundobjektiv.

Köpt hos: Begagnat, privat
2005-04-26 Fredrik Arvidsson

PLUS: Skärpan, kontrasterna, lagom stor och tung. Känns gedigen, som L-optik ska göra.
MINUS:

Jag är så glad att ha köpt detta objektiv! Suverän bildkvalitet på en Canon 20D!!

Bästa objektiv som jag har köpt!
Rekommenderas!

Liknande produkter: 16-35/2.8 L

Köpt hos: Kameradoktorn i Stockholm

Pris: 7900
2005-03-31 The Champ

PLUS: Skarpt,Kvalitet
MINUS: Motljusskyddet skymmer den inbyggda blixten på 10D.

Mycket gediget och bra optik.Det känns att det är kvalitet.
Rekommenderas .Bra omfång på min 10D.Saknar inte 2,8 för egen del.Känns toppen när det sitter på kameran.

Köpt hos: Honkkong

Pris: 4800
2005-03-31 Mikael Ångström

PLUS: Gedigen! Tätt!
MINUS: Stora filter?

Bra glugg. Kort och gott.

Köpt hos: Expert Marieberg

Pris: 8300
2005-03-19 Thomas S

PLUS: Skarp, bra kontrast
MINUS: Storleken?

Bra vidvinkelzoom med tillräcklig ljusstyrka.

Liknande produkter: Canon 28mm, Hexanon 28 mm
2005-03-02 joakim_w

PLUS: skarp,skarp, karpast
MINUS: 4,0 i bländarvärde

Grym lins har ett 28-75 fast 2,8 av tamron denna canon är dubbelt så skarp och då har ändå det andra objektivet vunnit priser..

Liknande produkter: sigma 18-55

Köpt hos: KameraDoktorn

Pris: 7000
2005-02-04 Paymannen

PLUS: Skarpan - byggkvalitet -utseende/kanslan
MINUS: For lite vidvinkel - Inte sa ljusstark

Stod mellan denna och Sigma 12-24, vilket jag kopte hem. Efter ett par bilder med Sigman upptackte jag den fasansfullt daliga skarpan och bytte genast till Canon.

Bra allround optik med utmarkt skarpa- Dock inte speciellt 'rolig' vidvinkel. Vill man ha en bra glugg sa ar denna ett mkt bra val.

Liknande produkter: Sigma (vardelos) 12-24, Tokina 19-35

Kundtjänst: Helt ok, bra priser

Köpt hos: Penn Camera Washington DC

Pris: 5000
2004-12-23 Gimo

PLUS: Skärpan, sjysst vidvinkel, ok pris i jämförelse med 16-35
MINUS: Ljuskänsligheten, motljuskyddet

Ett skarpt och gediget objektiv som man förväntar sig av en "L" glugg. Motljuskyddet är väldigt skrymmande, men man vänjer sig endå. 17mm vidvinkel är helt ok på min dslr.
Ljuskänsligheten är ju då inte den bästa men det är bara att höja ISO till 400. Autofokusen är riktigt tyst och snabb.

Så den här gluggen kan jag verkligen tipsa er om som står i läge att köpa ny zoomvidvinkel!!

Liknande produkter: 20-35mm2,8L

Kundtjänst: Har ej behövt.

Köpt hos: Begangnat

Pris: 5600
2004-12-23 Åsvik

PLUS: Stabilt, skarpt och prisvärt
MINUS: 4 istället för 2,8

en bra allroundlins som kan hänga med överallt. Ger mersmak dock då man alltid saknar liiite större bländare.

Liknande produkter: 16-35 2,8

Köpt hos: Fotosidan (Begagnat)
2004-10-21 Lowres

PLUS: Meget bra til denne klassen. Lite kromatisk abberasjon, rettegnende.
MINUS: IngetKöpt hos: DigiCom

Köpt hos: Fotovideo

Pris: 7000
2004-10-07 yalazy

PLUS: Gediget bygge, bra skärpa för att vara vidvinkel, härligt mättade färger och bra kontrast.
MINUS: Inte så bra motljusegenskaper, mycket distorsion.

Det här objektivet ägde jag bara ett kort tag. Utmärkt för att vara vidvinkelzoom, men kanske inte ett självklart val om man redan har EF-s 18-55 och ett par fasta vidvinkelobjektiv som jag hade. Min upplevelse var att den var bra, men inte fantastisk. Då har jag förstås mest använt fasta vidvinkelobjektiv, och jämför med dem. Med en digitalkamera med mörk och liten sökare är det en nackdel med ljussvaga objektiv. Det blir svårt att se ordentligt, tycker jag i alla fall.
2004-09-28 AlfaGTV

PLUS: Reglage, Skärpa, Kontrast, Bokeh, Närgräns
MINUS: Fläskigt motljusskydd, Inte helt raktecknande i vida änden.

Har sedan länge uppfattat att en del användare prisar denna optik, men har dock inte hittat någon begagnad i rätt skick/prisklass. Jag har tyvärr ingen fast optik inom brännviddsomfånget, men jag har jämfört med dem som ligger strax utanför. Det mest fantastiska är nog att den är så skarp som den är vid full öppning. Inte heller syns många spår av kromatisk abberation. Att den är en dröm att hantera är en bonus. Rejäla ringar för zoom och focus gör den till en höjdare på hanteringsbiten. Ligger nära till hands att jämföra den med EF-S 18-55 som jag också använder och skillnaden i detaljupplösning är stor men den största skillnaden är kontrast och färgåtergivning. Att 17-40 inte har ngn CA av betydelse är också viktig.
Men, sett till prisvärdhet så faller 17-40. Inte pga att den är dyr, snarare pga att EF-S 18-55 är så billig. Jag gav 500:- för min 18-55 och 5000:- för 17-40:n, jag ångrar mig inte en sekund, men jag hade garanterat överlevt utan den också.

Har inhandlat ett annat motljusskydd nu och genast blev det en annan femma att använda optiken med denna. Det är det som är orginal till EF 24/1.4L, det heter EW-83D II. Fungerar utmärkt även med 1.3x crop såsom på EOS 1D (även MkII) och är oerhört mycket smidigare och mindre.
Kostar runt 400:- men är klart värt det.
Och som tillägg kan jag nu meddela att det faktiskt fungerar även på fullformat! Om man vill vara säker på att inte få några "sorgkanter" pga av att det faktiskt går att vrida några grader i "klicket" så kan man slipa lite grann på de yttersta delarna av motljusskyddet. Jag har gjort det och nu fungerar det utan problem.

Liknande produkter: EF 16-35/2.8L, EF-S 18-55/3.5-5.6, EF 20-35/3.5-4.5 USM

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Privat

Pris: 5000
2004-07-21 joop

PLUS: Bra skärpa, omfång, närgräns, motljusegenskaper, vikt, storlek, kvalitetskänsla, tätning mot damm och fukt, ligger fint i handen.
MINUS: Det medföljande motljusskyddet skymmer inbygd blixt.

Hade Canon EF 28-70 2,8 L innan, som jag sålde. Det objektivet hade en enastående skärpa när det kom -95. Nu ser jag en stor skillnad med mycket mindre "flar" i 17-40 4,0 L.
Något lägre distorsion, betydligt bättre vikt och storlek, mycket bättre närgräns, samt bättre omfång för 10D, är andra egenskaper som gör mig nöjd med bytet, trots ett bländarsteg sämre ljusstyrka.
2004-07-08 ThomasRaden

PLUS: Gediget byggd, skriker kvalitet. Gillar 17mm läget som ger en hel del extra.
MINUS: Saknar 50mm. Tung att transportera under långa vandringar. Relativt känslig för flare.Köpt hos: Inwarehouse

Pris: 8000
2004-06-13 erke

PLUS: Snabb fokusering. Utmärkt skärpa.
MINUS:

Jag tror att denna optik kan rekommderas till andra Canon kamera ägare. Jag kommer att skaffa ett längre zoom som täcker 135 mm analogt vilket är en mycket bra brännvidd för både porträtt och även lanskap.

Köpt hos: Dustin
2004-05-03 matti

PLUS: Skarp redan från största bländare. Supersnabb AF. Mkt gedigen. Mkt snygg oskärpa. Bra närgräns, 28cm.
MINUS: Inga.

Finns inget negativt med denna glugg. Möjligen då ett bländarsteg ljusstarkare, men då skulle den inte vara så pass smidig som den är (för att vara L-glugg). Passar utmärkt som normalzoom till EOS D30/D60/300D/10D där den motsvarar 27-64mm i småbildsformat. Underbar byggkvalitet, känslan i zoom och fokusringarna är så man får ståpäls, nästan gammal "MF-Nikkor-klass" ;-)

Ett tips: Det står nedan i en recension att motljusskyddet är stort och det kan väl stämma. För er med D30/D60/300D/10D kan man dock istället skaffa skyddet till EF 24/1,4L (EW-83DII) som passar brännviddsomfånget med dessa kameror och är smidigare än orginalet.

Köpt hos: Foto&Elektronik

Pris: 7217
2004-04-08 PhotoJoe

PLUS: Snabb och lätt! Superskarpt!
MINUS: 27-64mm på 10D, men det är ju kamerans fel. :-/

Man fick vänta länge, länge på att få den här underbara lilla saken. Men efter tre månader så levererades den till dörren!

Liknande produkter: 16-35/2,8L

Kundtjänst: Ingen än så länge!

Köpt hos: www.directshopper.de

Pris: 6500
2004-03-03 homeless clubkid

PLUS: Lätt, snabb autofokus, skarp redan vid bländare 4.
MINUS: Hög distorsion, svårt att hitta AF i svagt ljus.

Ett mycket bra allround objektiv till 10D. Den största nackdelen är att motljusskyddet är så katastrofalt stort att det skymmer den inbyggda blixten.

Liknande produkter: 16 - 35 mm.

Köpt hos: B & H

Pris: 6000
2004-03-01 Mickey

PLUS: Kvallite, Skärpa
MINUS: dyr

har haft den några månader nu och gillar den skarpt!
ligger väldigt skönt i handen och ta skarpa bilder!

Liknande produkter: 16-35 2,8\f

Kundtjänst: Mycke bra service

Köpt hos: Linköping, Expert, Rolfs Foto

Pris: 10500
2004-03-01 sagan

PLUS: Riktigt skarp, mycket välbyggd, mycket bra motljusegenskaper, snabb och ljudlös AF.
MINUS: Hög distorsion, ljussvag, högt pris.

Rätt dyrt för ett så ljussvagt objektiv (köpte den begagnat för bra pris dock) men något bättre alternativ finns inte i dagsläget...övriga håller för dålig kvalitet eller kostar väldigt mycket.
17-40 ger ett bra omfång på en 1.6x D-SLR motsv. 27-64mm.

Så med tanke på alternativen så måste det ses som ett bra köp.

Liknande produkter: Tamron och Sigma 17-35/2.8-4 Canon 16-35/2.8L

Köpt hos: privat/begagnat.

Pris: 5150
2004-02-29 Jimsan

PLUS: Superskarp, lätt att hantera, ser proffsig ut, Underbar bildkavlitet, Bra närgräns, snabb autofokus.
MINUS: Dyra filter

Ett perfekt objektiv att ha på kameran när man går runt på stan. Snabbt och enkelt byter man brännvidd för bästa komposition.
Skärpan är underbar, redan på största bländare.
Autofokusen är snabb och exakt.
Balanserar perfekt på Eos 30 med batteripack.

Misstänker att det här objektivet kommer att sitta mycket på min kamera i framtiden.

Köpt hos: Technikdirekt

Pris: 6700
2004-01-09 thomsonEOS10D

PLUS: Skarpt, snabbt, funktionellt
MINUS: Tyngre...

Ett absolut toppobjektiv med mycket bra kvalitet. En mycket prisvärd glugg som ger mycket bra resultat. Vad som slog mig mest var att skärpan var exeptionellt bra och exakt tillsammans med min eos 10d (har provat andra som funkat dåligt)

Liknande produkter: Canon 16-35 (kanon men dyrt)

Kundtjänst: Snabb leverans och bra pris

Köpt hos: BH Photo Video Webb (USA)

Pris: 6000
2003-12-26 Gudis

PLUS: robust som attan, skarpt så man får ont i ögonen nästan.
MINUS:

Detta objektiv gillar jag skarpt. det känns väldigt gediget i handen och det väger inte så mycket heller. Skärpan kan jag inte klaga på och snabbheten är otrolig.

Liknande produkter: sigma EX serien i samma brännvidd.

Köpt hos: Inwarehouse

Pris: 9250
2003-10-28 Ralph L

PLUS: Skarp, gedigen, härligt zoomomfång
MINUS: Egentligen ingenting

Kostar en slant men är ändå prisvärd. Grymt skarp, ljudlös och snabb AF, håller antagligen för det mesta då den är väldigt gedigen.

Har även funderat på 16-35/2,8 men den är för dyr (för min plånbok i alla fall)

Liknande produkter: Canon 16-35, Tokina 19-35, Sigma 15-30

Köpt hos: Cyberphoto
2003-10-10 peter_wahlström

PLUS: Skarp, gedigen, prisvärd, bra omfång. Bra för digitala kameror.
MINUS: 77mm filtergänga = dyra filter.

Bra kvalitet och känsla för pengarna. Hade naturligtvis varit roligare med f.2,8 men då hade väl objektivet blivit både tyngre och dyrare. Ett väldigt trevligt och prisvärt normalobjektiv för DSLR.

Liknande produkter: EF 17-35/2,8L och EF 16-35/2,8L USM

Köpt hos: Privat
2003-10-02 PIC-ke

PLUS: Underbar kvalitet och känsla. Perfekt vidvinkel till DSLR.
MINUS: Inga än så länge.Liknande produkter: Canons betydligt dyrare 16-35 objektiv

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10000

Miops Capsule360