Canon EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS


Summmering

Canons första 18-200mm superzoom med stabilisering. Motsvarar ca 28-320 och passar endast kameror med sensor i APS-C storlek. Den har innerfokusering vilket innebär att frontringen ej roterar vid fokusering.2017-10-14 Fredrik AVT

PLUS: Mångsidig. Trots mycket plast en relativt förtroendeingivande konstruktion. Ovanligt bra vid de längre brännvidderna. Säker autofokus.
MINUS: Ingen riktig USM. Fokusringen roterar i AF. Motljusskydd ingår inte vid köp. Långt utdrag av inre objektivtuben som är i plast.

Har tidigare haft Nikons ditto och dennes inre objektivtub, den närmast kameran var av metall och den har ett främre element som inte roterar och en bättre AF motor. Detta sagt är Canons förvånansvärt bra optiskt så länge man kör på f/5,6 upp till 50mm, f/8 upp till 135mm och därefter f/11 - då är skärpan faktiskt riktigt bra. Autofokusen är säker men givetvis p g a liten bländare jagar den ibland fokus i sämre ljus. Som reseobjektiv är det guld värt.

Liknande produkter: Nikon 18-200/3,5-5,6 AF-S VR
2016-04-14 Vibybo

PLUS: Mångsidigt, skarpt,
MINUS: Nä, men lite gammaldags konstruktion.

Skulle använts som reseoptik, men det blev inte så mycket resor tyvärr. Inköpt begagnat i nyskick med motljusskydd.

Kundtjänst: OK

Köpt hos: Mattssons i Lund

Pris: 2500
2012-06-09 Mily89

PLUS: Mångsidigt, snabbt, blir bra bilder, lättanvänt.
MINUS: Ej vädertätat(?), kan bli lite oskarpt i kanterna, liten bländare när det blir mörkare miljöer (ridhus).

Bra och mångsidigt objektiv som jag haft mycket nytta av. Det ska dock in på lagning nu för fokusen har hittat på något lustigt (den kan inte fokusera vid maximala brännvidden och bilderna blir lite blurriga ibland, som om jag zoomar samtidigt som jag fotar). Snabbt och skarpt (när det inte är trasigt förstås..) och hade detta objektiv kunnat bli ett 2.8 L så hade jag haft mitt drömobjektiv!

Kundtjänst: Det ska in på lagning nu så det märker vi!
2012-04-30 Nooberman

PLUS: Skarp, mångsidig
MINUS: Något långsam fokusmotor, Motljusskydd är ett dyrt tillbehör (men det är så litet så frågan är om det behövs)

Överraskande bra skärpa!
Bra funktion och mycket användbar, allt-i-ett objektiv!
Spärr som förhindrar att objektivet åker ut när man transporterar det, på undersidan.
Fokus är lite för långsam för snabba föremål.
Finish är bra med tanke på priset.
2011-09-18 91an

PLUS: Zoomomfånget.
MINUS: Mycket aberation i kanterna, men det har dessa superzoomar.

Trots att jag har Canons EF-S 10-22, EF-S 12-55, EF-S 17-85, EF-70-300 har det blivit att jag bara använt 28-200 på grund av att man inte släpar med sig fler objektiv. Hade från början Sigmas motsvarighet men gav bort det till utfluget barn och köpte Canons. Skillnaden i skärpa var knappt synbar. Nu har objektivet gått sönder samt att jag det senaste året haft problem då det ibland inte velat fokusera rätt och därmed har det inte gått att trycka av bild. Nu står jag och väljer mellan Sigmas och Canons då jag behöver 18-200. Det bli nog trots allt Canons ändå, antar att mitt nuvarande var ett måndagsexemplar.

Köpt hos: Rajala Pro shop
2011-01-22 Timmeh

PLUS: Mångsidigheten, byggkvalitén, ljuskänsligheten bra för priset, närgränsen, IS
MINUS: USM hade varit totalt guld på detta objektiv.

Mitt allra första objektiv på min allra första systemkamera.

Det är ett mycket underbart mångsidigt objektiv med helt okej skärpa!
Det finns liten tendens till CA men inget som stört mig. Jag som nybörjare ser det knappt.
Ljusstyrkan? Den är helt okej för att vara 18-200 tycker jag.
AF? AF följer med enkelthet med små RC bilar som susar förbi i 70km/h+. Inget USM tjofräs men fungerar helt okej ändå!
2010-09-17 karlmark

PLUS: Zoom-omfånget, den kompakta volymen, priset
MINUS: Vissa begränsningar i dåligt ljus

Ett mycket prisvärt objektiv om man som jag vill ha endast ett med i den kompakta packningen på hojen.
Snabb AF, bildstabiliseringen suverän och med ett "komplett" zoom-omfång som täcker de flesta situationer som jag ställs inför.
Köpte denna i paket med en EOS 50D = fullpris på zoomen och en ny kamera för halva priset !

Köpt hos: Rajala Pro shop

Pris: 9999
2010-08-08 Fotbollslasse

PLUS: Flexibilitet (zoom-omfånget)
MINUS: Bör bländas ner ett steg

Denna glugg blev min som kit-objektiv i samband med köp av Canons 50D, och också min ingång i den digitala systemkameravärlden.

Efter ett års användande kan jag konstatera att objektivet är riktigt bra! Självklart så är dess yttersta styrka dess stora zoom-omfång och det är väl allmänt känt att sådana objektiv är en "balanserad" och nästan omöjlig kompromiss.

Om endast ett objektiv ska med (t.ex. på en resa) så är detta ett bra alternativ. Och faktum är att runt en fotbollsplan har denna glugg levererat mycket bra bilder (om inte ljuset varit för dåligt.)

Bildstabiliseringen ger extra plus i kanten på denna glugg.

Köpt hos: Dustin Home
2010-07-24 frankgi

PLUS: Stort brennviddeomfang. Svært god IS.
MINUS: "Dårlig" lysstyrke. Og selvsagt svakere AF enn på de dyrere modellene.

Et fint objektiv som dekker et stort brennviddeomfang. Glimrende i dagslys, og at det har en fremragende IS.
Sitter mye på min 7d, og kommer til å sitte der på mange reiser etc.
Kan virkelig anbefale dette til tross for endel kompromiss mot dyrere fastoptikk.

Liknande produkter: Nikon, Sigma og Tamron 18-200.
Og Tamron 18-250

Köpt hos: NetOnNet

Pris: 3990
2010-06-19 sgfk

PLUS: Skarpt, Bra stabilisering (IS)
MINUS: Lite trög zoom, inget motljusskydd ingår

Som föregående bedömare måste man givetvis slåfast att det är en superzoom och därmed inte den bästa bildkvalitet det går att få. MEN av superzoomar med bildstabilisering är det den klart skarpaste om man bedömmer hela zoom-omfånget. Det finns en skarpare superzoom, Tamron 18-250, men den saknar stabilisering. Tamrons 18-270 VC (med stabilisering) är skarp upp till 100 mm men sen mycket soft.

Jag har ett Canon 70-200 L 4,0 när jag vill ha riktigt bra foto på djur och natur (tele) och ett Tamron 28-75 f 2,8 när jag vill ha riktigt bra foton i normal området. Jag köpte emellertid detta av två skäl: Reseoptik för att kunna ta alla slagsbilder samt för att använda då man filmar. Bildstabiliseringen är ett måste för handhållen film på 200mm brännvidd.

Objektivet uppfyller klart mina förväntningar. Tillräckligt bra bildkvalitet, finns inte en "kompaktkamera" som kommer i närheten, och underbar stabilisering vid filmning. Vill jag ta "topp bilder" och har tid och utrustning med byter jag till annat objektiv.

Rekomenderas till den som vill ha ett allround objektiv som komplement till annan optik eller som enda optik för hobbyfotografen som nöjer sig med mycket bra bilder och inte kräver pefektionism.

Liknande produkter: Tamron 18-270 VC

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4690
2010-06-07 josef-79

PLUS: Bra omfång, ganska snabb af.
MINUS: Oskarp, ljussvag, AF:n jagar i vissa lägen nåt oerhört.

Är du ute efter skärpa ska du inte köpa detta( eller någon superzoom alls för den delen) Ganska mjukt och skiljer inte mycket mot min canon "kitzoom" 18-55 is. Det krävs väldigt mycket ljus om du ska fota i 200mm-läget( om du inte vill skruva upp iso:n ett flertal steg förstås).

Om du som jag kollat runt mycket på nätet, läst och tittat på bilder tagna med superzoomar och funderar på ett sånt: Köp det inte! Kommer satsa på en normalzoom och ett 70-200 istället.18-200 är nog en omöjlighet. Visst, man är alltid beredd när det gäller, men bilderna är ju direkt oanvändbara. Funkar knappt ens som semester/familjebilder. Säkert riktigt bra för att va en superzoom, därav det inte så usla betyget.

Liknande produkter: tamron 18-270

Kundtjänst: Jättebra, ångrade mitt köp inom 14 dagar och fick pengarna tillbaka.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 4500
2010-01-07 Ellery Sneed

PLUS: Kompakt med suveränt zoomomfång, riktigt fin bildkvalité. Mkt bra bildstabilisering.
MINUS: 18 mm sämsta läget

Köpte detta objektiv trots att det inte rosat marknaden (iallafall inte i tester). Objektivet är riktigt trevligt att använda, finfint omfång. Från ca 20 mmm och uppåt ger det riktigt fin skärpa, vid 200 mm ger det bäst resultat!!!
T.o.m "makro" bilder ger betydligt bättre resultat än väntat.
En riktigt positiv överraskning!!!

Köpt hos: Rajala

Pris: 4990
2009-01-01 Bertil V

PLUS: Fantastiskt fin bildstabilisering, har tagit på 1/4 sek ned fri hand och fått skarpa bilder, även 1/2 sek med stöd mot en vägg har varit OK.
MINUS: Autofokus med USM-motor hade varit kanon, nu kan autofokusen bli lite långsam.

Ett väldigt trevligt objektiv med ett zoomomfång som täcker de flesta situationer då man bara vill ha med ett objektiv. Jag har konsekvent bländat ner något steg och resultatet blir bra. Zoomlåset är praktiskt, vänder man objektivet rakt nedåt utan att ha låst det zoomar det ut av sig själv. Bilderna blir bra, skärpan är helt OK, objektivet är välbalanserat.

Kundtjänst: Finns det någon bättre?

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5600
2008-12-31 Runner

PLUS: Omfång vikt storlek.
MINUS: Egenskaper vid de kortaste brännvidderna.

Har haft den någon månad men inser redan att det kommer att bli den mest använda av alla gluggar jag har.
Inte speciellt kritiker-rosad och har fått en del mindre smickrande omdömen på diverse testsidor jag kollade innan jag bestämde mej bl.a. http://www.photozone.de
Men många användaromdömmen nänmer ju också att man måste ta en superzoom lite för vad den är, en blandning av kompromisser, och i detta fall med en prislapp som väl indikerar att man inte ska förvänta sej några underverk.
Då krävs det nog man tar detta pris gånger 5 för en EF 28-300/3.5-5.6 L IS USM som i och för sej också nästan väger 5 gånger mer och är allt annat än diskret.
Men denna lilla zoom ger stor flexibilitet och är utmärkt för gatufoto och situationer när beslutstiden är kort eller som reseglugg där jag märker att 8 av 10 bilder tas runt 18 mm där den i och för sej har sämst prestanda men samtidigt gissar jag att många telebilder inte blivit tagna om jag varit tvungen att byta objektiv....

Nu har jag använt det ett par månader till, både som reseglugg och i ishallar (konståkning, synchroniserad sådan) och blir alltmer nöjd med vad den faktiskt klarar.
Att den inte får full poäng av mej beror på prestandan i 18 mm läget men totalen blir ändå väl godkänt. Byggkvalitet klart bättre än motsvarande Sigma och Tamron.
Värd sitt pris.

Liknande produkter: Sigma och Tamron

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 5600
2008-12-04 mloren

PLUS: Billig, Skarp, 18-200
MINUS: Plastig

Hade kanske för låga förväntningar efter att ha läst tester som inte vart så positiva. Man jag måste säga att jag blev glatt översakad av både träffsäker focus och skarpa bilder.
En superzoom är alltid en kompromiss, men jag måste säga att jag tror jag hittat en väldigt bra kompromiss,kanske fick jag ett bra ex så jag är väldigt nöjd:-)

Liknande produkter: Tamron 18-270(det ex jag hade var klart sämre än Canons 18-200)

Kundtjänst: Som alltid klanderfria:-)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5695
2008-12-03 o.mattiasson

Robust och stabil ,bra tyngd, och väl fungerande IS
Säkert inte det bästa som finns men för mig duger den utmärkt, bra för sin prisklass.

Köpt hos: Inet Data
2008-11-04 Shogun

PLUS: Mycket lätt med brett brännviddsomfång. En absolut utmärkt "semesterglugg" för den som bara vill ha med sig ETT objektiv!
MINUS: För att få den lätta vikten har man tvingats kompromissa vad det gäller tuffhet och stabilitet.

Har nu haft mitt nya objektiv i tio dagar och är fortfarande mycket imponerad över kvaliten på dom bilder jag har tagit under helt olika förhållanden. Har nog använt mig av alla brännvidder och exponeringslägen med hyfsade resultat. På den här länken finns ett mycket seriöst och professionellt test av objektivet, som enligt experterna ingår i kategorin "semesterglugg". http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1219/cat/4

Liknande produkter: Sigmas 18-200 och Tamrons 18-270

Köpt hos: Kungsholms Foto

Pris: 5395
2008-10-24 Shogun

PLUS: Perfekt för den lata och gamla, som inte vill bära på mer än ETT objektiv, men ändå vill ha ett objektiv för alla situationer.
MINUS: Lite "plastig" för oss som är bortskämda med Canons mer rejäla L-objektiv.

Säljs i många länder som ett "kit" tillsammans med EOS 50D. Och då blir objektivet än mer prisvärt. Själv fick jag köpa 50D och EF-S 18-200 i två olika butiker. Men dom kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Och det pris jag betalade är LÄGRE än vad objektivet kostar hos min favorithandlare i Tokyo! Köpte gluggen igår och har ännu inte hunnit testa den ordentligt.

Liknande produkter: Tamrons 18-270mm och Sigmas 18-200mm

Köpt hos: Kungsholms Foto

Pris: 5395

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar