Annons

Canon PowerShot G10


Summering

14,7 megapixels sensor
Objektiv med x5 zoom och optisk bildstabilisator
28mm Vidvinkel
RAW-format
DIGIC 4 bildprocessor
Servo AF
3,0-tums PureColor LCD II-skärm (461000 pixlar)
Optisk ...

Läs mer


Betyg


(4.67/5)
(3.67/5)
(4.28/5)
(4.72/5)
(baserat på 18 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Tobias Svensén
2010-08-02 Tobbe_AD

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Grym kvalitet, gedigen. Bra tyngd. Väldigt bra skärm. Skönt att man slipper gräva runt i menyer för att ändra ISO etc.
MINUS: För mycket brus för att det ska bli toppbetyg

Suverän byggkvalitet. Bildkvaliteten är i de allra flesta fall väldigt bra. Perfekt komplement till systemkamera när det är snålt om utrymme. Bästa digitala kompaktkameran (vet dock inte hur G11an presterar) men bruset bör vara mindre i G11an med tanke på upplösning och brusreducering.

Köpt hos: SIBA

Pris: 5490
Anders Isaksson
2009-11-18 Nitobert

Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS:
MINUS: har egentligen bara en sak att klaga på: BRUSET! den tål inte att gå upp många steg innan det blir irriterande brusigt.

i stort en bra kompakt, ffa. gillar jag att den är genomtänkt i sina rattar och reglage som är gjorda för fotografi utan en massa bläddrande i menyer
känns väldigt gedigen
Peter Frisk Hansen
2009-08-15 Peter Frisk Hansen

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Batteritid, bildkvallitet och hantering
MINUS: Till dels bruset. ingen kamera för skjortfickan.

Kan väl inte ersätta systemaren, men nog så nära man kan komma med en kompakt i dag.
Andra har tagit upp problemet med brus, men rätt hanterad kan man begränsa problemet. Delvis med hjälp av IS som fungerar väldigt bra för statiska motiv.
Rätt hanterad kan man få ganska bra dynamiskt omfång.
I HD-tider är filmfunktionen en besvikelse, men å andra sidan var det ju inte för filmning jag skaffade den.
Genomsiktssökaren är också ett plus, även om den inte är så exakt.

Liknande produkter: Panasonic LX3

Köpt hos: MediaMarkt

Pris: 5000
Jan Gederberg
2009-08-01 gedjan

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Alla inställningsmöjligheter, en kompakt "systemkamera" med IS.
MINUS: Brus vid höga ISO

Köpte denna som komplement till min DSLR, en kamera som kan följa med i alla lägen. Gillar alla inställningsmöjligheter, möjlighet att plåta RAW, ND-filter mm.mm. och ett trevligt zoomomfång på 28-140mm.
Med en liten sensor och extrem upplösning är det inte annat än att räkna med brus vid högre ISO, kommer ganska fort.

Liknande produkter: Nikon CoolPix P6000, Panasonic LX3

Köpt hos: Cyberphoto
Martin Johansson
2009-07-27 pilgrimsfalk

Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
Missar aldrig focus, bra färger, bra upplösning. Bättre än min Canon systemkamera på autoläget.

Köpt hos: Mediamarkt
2009-07-13 peobeng

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliteten, batteriet, inställningsreglagen
MINUS: Upplevs som stor - det finns ju mindre o smidigare kompakter men inte med den bildkvaliteten

En utomordentlig kamera att ta med vart man går. Som alla kompakter brusig vid högre iso-värden

Liknande produkter: --

Kundtjänst: --

Köpt hos: Kungsholms Foto
2009-05-08 goneaway

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten och lätt, RAW, lätthanterad, retrolook
MINUS: Lite brusig på hög ISO

Mycket bra kamera överlag, köpte som ett komplement till DSLR och ett lite billigare alternativ för UV-foto. Dock inte köpt UV-hus än då utbudet är ganska dåligt i dagsläget. Allt som allt nöjd med kameran, lagom stor, bekväm att hålla i och greppvänlig. Lite brusig på höga ISO-tal men väntat. Bra att man kan fota i RAW, lite konstigt RAW-format dock som ger lite meck med programuppdateringar. Perfekt både som komplement till DSLR och som en värdig ersättare där man känner att det blir för stort att ta med sig en "riktig" kamera.

Kundtjänst: Inte behövt använda den tack och lov.

Köpt hos: FotoFile Bangkok

Pris: 3300
2009-05-02 halmkvist

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra funktioner som ligger lätt tillgängliga. Bra bildkvalitet under iso 400, sen grynigt. Bra kontroll på bilden på displayen, som är stor.
MINUS: Enkel RAW-konverterare som medföljer. Displayen går inte att vinkla ut.

En gedigen kamera, som är lätt att ha i fickan och som andrakamera ett bra komplement till systemkameran. Lätt att lära o använda.

Liknande produkter: Nikon P6000, Panasonic LX3

Köpt hos: Ja
2009-01-19 johan414

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Jätte fina Macro bilder samt lätt och smidig att alltid ha med sig och snabb få upp för att fånga speciella ögonblick.
MINUS: Blir ju aldrig riktigt lika bra som en system kamera och något stor för att vara en kompakt kamera. Annars inte mkt att klaga på, man får vad man betalar för tycker jag.

Köpte kameran för att ta bilder under en månags vistelse i Thailand.

Körde nästan bara med vidvikel på och måste säga att jag är riktigt nöjd med bilderna nu när jag precis kommit hem och lagt in dem på datorn.

Måste även säga att bilder där det är dåligt ljus blir väldigt bra tack vara de fina och lätta inställningsmöjligheterna med slutartid mm..

Köpt hos: Media Markt

Pris: 4690
2009-01-18 Benganbus

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten och kompakt med hyffsat "riktig kamerakänsla", och kameran ger mig bra bilder!
MINUS: Viss fördröjning vid avtryck. (Som säkert alla kompakter har) samt viss liten distorsion vid vidvinkelläget.

Min första riktiga digitalkamera! :) Väntade i det längsta för att hitta nå't som påminner något om min M Leica!
Men en av anledningarna till att jag valde Canon G10 va att den hade en optisk sökare, och att den kändes mindre plastig än många andra kompakter.
Jag har även lyckats stänga av alla pip, och ljus som är riktade framåt. Så nu är den faktiskt tystare än min M Leica! :)
Har den med mig nästan jämt. Den är plattare och lättare än min M Leica. Har den tex med under jackan när jag springer med hunden vid agility-träning, har den innanför jackan då jag åker skidor/skridsko osv.
Mao, har man kameran med sig och den är lätt tillgänglig, då är det lättare att ta bilder, och det funkar utmärkt med Canon G10! :)
Och har den även som min bloggkamera fn. :)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/index.htm

*
Åkte faktiskt långfärdsskridsko i tio minusgrader under en timme med kameran utanför jackan! Tänkte inte på det!!
Så brukar jag göra med M Leican!
Och Canon G10 funkade bra efter en timme ute i kylan! :)
En viss kyleffekt tillstötte nog också!

Liknande produkter: Panasonic Lumix LX3

Köpt hos: Sergelfoto
2009-01-18 Rolle Rosenpal

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra objektiv, kanonbra IS, bra brännvidd, "måste vara begåvad med en intelligent blixtfunktion" som perfekt beräknar ljusmängden. Plus för känslan i kameran och utseendet.
MINUS: På tok för många pixlar på tok för liten sensor på en förövrigt så bra "kompakt" 10Mp hade sannorlikt gett lika hyfsade resultat på 400iso som nu på 200iso. Anmärkningsvärd distorsion i vidvinkel, syns bra på nära raka lodräta sidomotiv .

Idag 090118, det är gråmulet och
kameran skall bekänna färg.

Gråmulet är perfekt för en fotorunda i testavseende för att kunna krama musten ur kameran och är dessutom mycket lättare att skilja agnarna från vetet. Hade tidigare gett lite omdömen för Ricoh GX200 och lovade även att komma med G10. Tyvärr får man inte här skriva "romaner" och därför vill jag fatta mig kort eftersom det skulle ta i anspråk två A4 sidor att beskriva kamerans egentliga egenskaper.

Men varför bygga så stor och tung "kompaktkamera" när sensorn fortfarande är så liten med dessutom orimligt många bildpunkter på. Tyvärr kan kamerans signalförstärkare inte leverera tillräckligt stark signal till kamerans ad-omvandlare. Därför uppstår onödigt mycket brus redan på 200 ISO vid sämre ljusförhållanden. Vid lite längre exponeringstider syns bruset givetvis tydligast i skuggpartier. Högdagrar klarar sig hyfsat bra. Men varför stoppade inte Canon in, i en så förövrigt häftig kamera, en sensor på 1" = 12,8X9,6mm. Redan gamla Pro 1 hade 2/3" = 8,8X6,6mm. G10 är ju redan den största och tyngsta kompaktkamera.

Man köper kameran med "ögonen" för sitt retroutseende men går inte riktigt i takt med bildresultatet ännu.

På min fotorunda tog jag ett antal kontrastrika bilder, vit snö och mörkare omgivning med ex. skog och byggnader. Kameran är inställd på 200 iso och hamnade denna dag oftast på exp.-tider mellan 1/60 bl.4,5 och 1/6 bl.3,5. Skuggpartierna i bilderna i 100% ser ut som om jag hade fotat genom en mycket fin-fin-maskigt tesil. Självklart att under soliga dagar blir resultatet riktigt bra med utskrifter även i A3 men så bortskämda är vi inte med alltid soliga dagar.

Vill Canon G10 sticka ut hakan måste de också tåla kritik, för det är inte det yttre som är viktigast, "skönheten kommer inifrån" har man ju hört...........:-)

Så, i ljusa soliga fina dagar blir bildkvaliten "riktigt bra" för att komma ur en kompaktkamera, men även uppåt 400ISO, faktiskt det bästa av de tre i topp av LX-3, Leica D-Lux, Ricoh GR och GX. Ricohn har skarpaste och mest högupplösta objektiv som klarar 12Mp. upplösning. Ricoh faller på, att den ger lite mer brus i jämförelse med de enl. ovan modeller på samma iso inställning, men istället "perfekt för Sv/vit foto". Men även Canon har problem redan vid 200 iso, förutom en solig dag som sagt.

Eftersom iso-prestandan inte är den bästa kan man undra varför man har monterat en "sällan användbar" tycker jag inmatningsratt för ISO, när bildkvaliten ändå är kritisk över 400iso och som ändå används säkert av dom flesta i bara 100iso skulle jag tro. "ändamålet helgar inte medlet", men det skall se "retro" ut, var det därför? Förslag till nytänkande kanske, att iso inmatningsratten kunde istället styra Tv/tid, och på vänstersida där inmatningsratten för Ev-kompensation sitter kunde en Av/bländar-inmatningsratt ligga under Ev-snurran, det blir lika med "M" inställning. ISO kunde man ändra på, under FUNK-set knappen eller en iso-knapp på v-sidan. Lägena Av och Tv på inmatningsratten "om man vågar gå ifrån standard" kunde man byta till förslagsvis RAW och Vitbalans som exempel och "M" läget mot ex. C3, det kunde Canon lösa lätt som en plätt eftersom det handlar om en digitaliserad kamerateknik. Men viktigast vore en 1" sensor och Canon G10 skulle sopat mattan med allt annat som finns i kompaktkameraväg. Då kunde man även tala om en riktig "retro" och handhavande och fått en "riktig kompaktkamera" för många av oss med högre ställda krav på en andrakamera med "bra bildkvalite" till våra systemkameror. En kompaktkamera kommer aldrig ändå att kunna hota en systemkamera men vore en fantastisk komplement att kunna utnyttja.

Canon G10 vänder sig inte riktigt till "familjefotografen", så vi andra då, med högre ställda krav på en kamera, varför har vi bara ca.fyra modeller att välja på?, medan familjefotografen kan välja och vraka uppemot 25 modeller eller fler och snart sagt i alla regnbogens färger. Känns bara publikfremjande men är bra till albumsbilder, 10X15 cm.

Sigma har gjort det! Sigma DP1 med ojämförbart bäst bildkvalie, på nästan APS-storlek på sensorn, ger bildkvalite på systemkameranivå, men, ingen zoom (kanske inte för alla) och sämst handhavande, onödigt slö, onödigt krånglig menysystem för att snabbt kunna ställa in dom mest elementära funktioner. Det är en DP II, på g, vi får väl se om de har lärt sig något om handhavande eftersom förebilderna redan finns på flera håll som hos G10. Och G10 kan lära av Sigma DP att stoppa in en större sensor i sin kompaktkamera.

Det mesta om G10 kan ni läsa om här, av andra subjektiva bedömare.

Men, får jag föreslå ett bra kompaktkameraköp så blir det i alla fall en G10 även om info. inte finns synlig i sökaren "av naturliga skäl" samt att balanssinnet kan rubbas lite när den stoppas ned i en större bröstficka :-) Själv skall jag nog behålla G10-an tills vidare, tills det kommer en bättre.

Jag vet hur det känns att måste välja mellan dessa ovannämnda modeller, kanske som att få välja mellan" pest och kolera"? ingen är riktigt att föredra om förväntningarna av bildkvalitén sneglar mot systemkamerans.

Om någon undrar så har jag testat mest kompaktkemeror sedan 8 år tillbaka. Alla Canons A-serie, S-serie och G-serie men även ett antal IXUS och andra märken som har fått mig att både svettats men även frysa en hel del, mest om fingrarna. Hoppas jag uppfattas i mina omdömen som hård men rättvis.

Liknande produkter: LX-3 Leica D-Lux och Ricoh GR & GX

Kundtjänst: Bästa tänkbara

Köpt hos: Scandinavian Photo
Demetrio Barros
2009-01-04 Demetrio

Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
Excellent camera to have as a small compact.Useful,fast and easy to use. Produces excellent quality imaging.

Köpt hos: Ebay.co.uk

Pris: 3200
Göran Olofsson
2008-12-17 Göran Olofsson

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: RAW, lättanvänd, bra ergonomi.
MINUS: Optiska sökaren?

Trevlig kamera med bra ergonomi och reglage.
G10an kommer alltid att vara med då jag fotograferar mycket på mina stadsvandringar i Göteborg m.m.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995
Curt Leidig
2008-12-10 Curt L

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet Handhavande och ergonomi Skärmen
MINUS: Finns inga dåliga egenskaper

Jag tycker Canon har gjort det mesta rätt här. Ännu bättre hög-ISO egenskaper står högst på önskelistan för nästa modell. Suverän byggkvalitet, klassens bästa ergonomi och handhavande samt IQ vid lägre ISO är höjdpunkter.

Liknande produkter: Sigma DP1 - men allt för slö för att vara användbar för mig.

Kundtjänst: Goda Snickers som vanligt

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5000
Peter Eskilsson
2008-12-06 Peter Eskilsson

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Riktig kamera
MINUS: Högre iso är lite brusigt, men antiskakgrejen funkar bra. Värre är det sk profesionella programmet som följer med. Canon ligger ett antal steg efter exempelvis Bibble (som tyvärr inte har stöd för denna kamera.

Utsökt bildkvalitet, speciellt på lägre iso. Finfin skärm. Knappar o rattar sitter föredömligt på rätt ställen. En egen meny för mina vanligaste behov + en snabbknapp som går att välja funktion för. För att vara en kompakt så är den snabb. Gediget byggd. Framför allt så känns den som en riktig kamera, vilket skiljer den från de flesta andra kompakter.

Liknande produkter: LX3. P6000

Köpt hos: NetOnNet

Pris: 4700
Staffan Öström

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Smidig, bra skärpa, bra stabilisering, intuitiv, optisk sökare
MINUS: Fast skärm och utan skydd, inte samma bajonett som G6, klena lameller som objektivskydd, något långsam, lite kuddform i vidvinkelläget.

Den får ersätta min gamla G6a och bilderna blir klart bättre. Känner mig nöjd med mitt köp.

Liknande produkter: Canon G6

Köpt hos: Cyberphoto
Ricke Johansson
2008-10-26 RickE.nu

Bildkvalitet: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket enkelt att ställa in det iso man vill ha då det sitter en ratt upptill som det bara är att skruva på, enkelt och smidigt. att den gör Raw-filer om man vill ha det. extern blixtsko så det fungerar att köra ETTL direkt eller studioblixt om man vill, bra upplösning14,7 MEGAPIXLAR, bra med hyfsat vidvinkel och 5 x optisk zoom, macro 1cm närgräns, bra 3" LCD skärm och att det sitter optisk bild stailisator, gllar även snabbknappen för att ställa in bländaren och standardknappen som man ställer in motivprogram eller om man vill köra helt manuellt på, den är enkel och ser likadan ut så man känner igen sig som Canon användare. Gillar även exponeringskompensationsratten den sitter enklet till att snabbt ändra vid exempelvis motljus eller andra situtationer där den kommer att behövas. Liten och smidig kompaktkamera som man kan ha med sig i alla möjliga lägen.
MINUS: Tycker menysystemet i själva dirplayen är onödigt krånglig, bara att söka reda på att göra RAW-filer utan instruktionsbok för mig som är van Canonanvändare tog mig en stund att hitta ;) den skulle finnas enklare tillhands via en snabbknapp/meny för jag tror man kör mest jpeg filer med denna typ av kamera, men skulle det hända något spännande så vore det skoj att ta det i RAW och då vill man enkelt slå om till det formatet. RAW-formatet går inte öppna i CS3, du måste köpa Photoshop CS4 om du vill kunna öppna raw-format filerna i PS ! finns inga uppdateringar som stöder det senaste formatet för CS3 tyvärr ...

Har just fått i den, så har bara hunnit testa lite inomhusbilder, har ju inte haft någon kompakt tidigare att jämnföra den med så det är ju inte rätt att jämnföra med mina två andra hus direkt, 1ds MK III och 5D dom är ju i en helt annan klass kan man säga när det gäller bruset på högre iso än 200, men den presterar ändå bra bilder och lite brus upp till iso 400, 800 kanske fungerar i en dags/kvällstidning men Iso 1600 måste man nog jobba med brusreduceringen i efterhand om den filen ska användas ( tycker jag )

Jag ska testa den mer i dagsljus i morgon och kommer säkert att bli mer imponerad, för det är en riktigt bra kompakt som jag tycker är riktigt liten och smidig, men då har jag ju bara två större hus att jämnföra med, tycker den fungerar bra att ha i jackfickan ( kanske har jag större fickor än andra :)

edit 2008-11-01
har nu haft den ett tag och hunnit prova den mera, den är riktigt bra i de flesta situtationer, jag tycker den klarar sig bra till ISO 400 ( nästan brusfritt ) men över det tycker jag inte den presterar så användbara bilder annat än dokumentation, jag är impad att den fungerade så pass bra i studion, provade på ISO 80 och studiobilder blir riktigt "PERFA" med denna kamera.

Min slutsats är:
Mycket bra kompaktkamera, klart en av de bästa i denna klassen, RAW-hanteringen gör ju så man kan kräma ut mer ur varje bild. perfekt kamera för den kräsne som har en systemkamera och vill ha en mindre kamera som kompliment, Ingen kamera man fotograferar ett bröllop eller snabba sportbilder med, men fullt användbar för reportagebilder, dagstidningar och även viss mån arkivbildsförsäljning då den har 14,7 MEGAPIXEL och RAW.

Här kan du se lite mer testbilder jag tagit ( ingen vetenskaplig test direkt, men...
http://www.fotosidan.se/blogs/rickes/23783.htm#comments

/Ricke

Pris: 5000
2008-10-12 Anders Wahlberg

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Den bästa kompaktkameran just nu.
MINUS: Inte så kompakt att den går ner i en ficka.

Mycket snabb uppstart, bra grepp, fantastisk detaljrik och
skarp skärm.
Tar mycket bra bilder.
Handhavande i SLR-klass

Liknande produkter: Nikon P6000

Kundtjänst: Mycket snabb leverans fick den efter 3 dagar. 4011 kr kamera, frakt + 1073 moms och övr. kostnader = 5084

Köpt hos: B&H Photo New York

Pris: 5084
ANNONS