Annons

Nikon Nikkor Z 24-200mm f/4-6,3

Betyg


(4/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering2021-10-05 Arell

PLUS: Ganska lätt. Passar till det mesta när man inte vill släpa med sig en massa.
MINUS: En kompromiss, förstås. Saknar knapp för VR, man måste gå in i kameramenyn (i-menyn)

Jag har haft detta någon dag nu. Jag gillar det, inte minst för att jag för det mesta inte behöver släpa med mig andra objektiv. Vet jag att jag ska fota landskap med stativ kommer jag att ha med mig andra, dock, när jag väl kompletterat Z-utrustningen. Eller några F-gluggar jag ännu inte blivit av med.
Hyfsat bra skärpa på riktigt korta brännvidder. 200mm verkar vara dess sämsta läge vad gäller just skärpan. I mellanregistret, från 35/40mm upp till 135/150mm slår det min gamla 24-120mm. Distortion och vinjettering har jag inte ens tänkt på, det fixar Lightrooms objektivkorrigering.
Jag saknar en VR-knapp på objektivet, där måste jag gå in i kamerans i-meny.
Bländaren blir snabbt mindre än 4, det är väl en nackdel.

Objektivet är naturligtvis en kompromiss mellan det praktiska och det prestandamässiga. När Nikon väl kommer med ett 70-200/4 (2022? 2023?) lär jag sälja detta, men tills dess kommer jag att ha stor glädje av denna zoom. Som resezoom är det ju närmast perfekt. Dessutom hittade jag det rätt billigt på Blocket från någon som bara haft det ute någon enstaka gång. Jag själv tittar hellre på bilden än analyserar skärpan i 200 procent så för mig funkar det utmärkt.

EDIT: En vecka senare. Jag inser nu att frånvaron av en VR-knapp inte är något minus. VR stänger jag bara av när jag använder stativ. Och då är det inte så bråttom; då ska man ändå in och fippla i menyer, fota med manuella inställningar etc. (VR är alltså Nikons benämning för skaknings/vibrationsminskning. Det heter säkert andra saker hos andra kameramärken.) Kamera är Nikon z 7ii.

Pris: 6000
Ulf Nordh
2020-08-07 Snuddas

PLUS: Bra skärpa, lätthanterlig och låg vikt.
MINUS: Alldeles för dyr med tanke på bländarvärdet! Hade gärna sett att Nikon tagit fram en Z 70-200 mm f/4.

Det här är ett objektiv som jag köpt av nyfikenhet då det är smått om Z-gluggar med br.vidd över 70 mm. Bländaromfånget 4-6,3 borde avskräcka och det finns inga recensioner att gräva i så det blev ett köp i blindo. Den första överraskningen kom när det stod klart att bländare f/6,3 börjar redan vid 80 mm brännvidd! Bländare f/4 räcker bara till 24-27 mm. Sedan minskar öppningen snabbt fram till 80 mm!
Men, trotts mina farhågor om knapert ljusinsläpp måste jag säga att objektivet presterar förvånandsvärt bra. Området 24-35 ger dock påtaglig distorsion i ff-läge men i övrigt är bilden utmärkt över hela ytan. Färgåtergivningen är mycket bra och om man fotar i RAW kan man få fram riktigt skarpa bilder som blir nästan lika bra som med Z 24-70/4. Går man dessutom över till dx-formatet når man ju ut till motsvarande 300 mm, vilket särskilt gynnar den som kör Z7 (19,7 Mp kvar i bildytan).
Efter något 100-tal exponeringar blir mitt sammanlagda omdöme att den här gluggen är överraskande bra sett mot dess objektivdata. det enda jag vill anföra emot är priset som jag menar är för högt satt! Troligen blir det billigare med tiden när Nikon fått fart på produktion och distribution. Den är för dagen nästan omöjlig att få tag på!

Liknande produkter: Finns ingen motsvarighet!

Pris: 10990
ANNONS