Panasonic Lumix G Vario 12-32/3,5-5,6 ASPH MEGA O.I.S


Summmering

Kompakt objektiv med en användbar brännvidd på 12-32mm (motsvarar 24-64mm i 35mm formatet). Passar allt från landskapsfotografering till snabba snapshots. Objektivet är konstruerat i ett kompakt metallhölje med en zoommekanik som inte påverkar det yttre formatet. Med 8 linser i 7 grupper varav 3 asfäriska element gör att man kunnat producera ett kortare objektiv med bibehållen optisk prestanda. ED-linsen ger minimal kromatisk aberration ut i hörnen genom hela zoomomfånget. Elementen har multi-coating-behandlats för att reducera blänk och reflexer. Är utrustat med ett elektroniskt fokussystem och stemotor för mjuk och tyst drift som samverkar med kamerans AF-system både vid fotografering och filmning.2021-07-13 Jacobssons

PLUS: Kompakt, lätt och smidig. Passar bra till mindre m43-kameror. Är "snudd på" ett pankaksobjektiv. Har stabilisering.
MINUS: Kanske inte snabbste AF, men ändå helt okej för mig. På 32mm upplever jag att detaljerna går förstörda.

Ett mycket litet och smidig optik, som trots sin storlek även har stabilisering. Hur denna stabilisering är jämfört med andra Lumix eller Leica-gluggar låter jag dock vara osagt. Tycker att jag får till bra bilder med optiken - för det mesta. På 32mm är dock detaljerna, och då över hela bilden, rejält utsmetade. Vet inte om det är mitt exemplar, eller om optiken inte presterar bättre på max inzoomning, dvs 32mm. Tycker även fokus sitter hyfsat snabbt. Kör den med min lilla G100 då den kom i kit med just detta objektiv. Tycker även att färgåtergivningen är lite sisådär, drar gärna åt det varmare hållet, något jag inte upplevde med mitt 12-60 Lumix. Detta kan dock bero på andra saker, naturligvis.

Liknande produkter: Inga. Kom i paket med Lumix G100. Då ingick kamera, detta objektiv och en Panasonic "selife-pinne" som även kan bli bordsstativ.

Pris: 5495
2021-01-23 Hans Österlind

PLUS: Litet, skarpt, tyst fokusering perfekt vid filmning
MINUS: Ingen fokusring, kollapsande vilket kräver extra handgrepp vid uppstart, plastbajonett (om den köps i kit vill säga) funkar dock fortfarande perfekt efter två års användande så mitt inköp av ett extra exemplar bara för att få ett likadant exemplar med metallbajonett var lite överilat....

Skarpt, lätt, kompakt, suverän ois. En del klagar på zoomomfånget men var kommer det ifrån, 12-32 motsvarar 24-64 vilket i det närmaste är identiskt med 24-70 vilket är helt normalt i många andra sammanhang. Zoomar mjukt vid filmning trots mekanisk zoom. En glugg som presterar bättre än vad jag förväntade mig.
2017-01-24 jkm

PLUS: Metallhölje (fotonörd som är...), skarp, snabb AF, 24-64 mm på FF och pyttelitet
MINUS: Ljusstyrkan men det är priset man får betala när dimensionerna ska ner på den här nivån. Och det är ok!

Blev positivt överraskad av byggkvaliteten på denna glugg när jag packade upp den. Väl ihopskruvat med ett trevligt metallhölje. Skarp och blixtsnabb AF. Ett mycket användbart zoomomfång. Så litet att min GM-1 a går ner i fickan med denna glugg på. Blir en finfin allroundcombo när ljuset räcker till.
2015-12-18 millgard

PLUS: Storleken, skärpan.
MINUS: Kort brännviddsområde, upplevs lite smäckigt, som vanligt också tämligen ljussvagt.

Skarpt för sitt pris och sin storlek. Kort brännviddsområde. Men ger kompaktstorlek på min GM-1 vilket förlåter mycket.
2014-09-03 Kjell Olsson

PLUS: Bildkvalitén, det lilla formatet, 12mm vidvinkel (24mm i fullformat), manuell zoom, bildstabilisering (för de som behöver det - finns i Olympuskamerorna)
MINUS: Några mm till i teleläget hade varit trevligt.

Facit: Ett av de mest underskattade objektiven!

Jag införskaffade Lumix 12-32 mm som ersättning för Olympus M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 EZ ED MSC, som följde med min OM-D E-M10 - ett objektiv vars enda fördel var det lilla formatet och som jag genast sålde.

Inträder gör så Panasonics lilla kitobjektiv, som slår mig med häpnad. Innan förvärvet läste jag tester som kom fram till mycket varierande betyg - allt ifrån hyftsat till lysande.
Flera testare visade på en mycket soft högersida på bilderna, men efter att ha läst detta seriösa test:

http://tinyurl.com/k2zz5et

var jag beredd att satsa på det.

Efter att ha gjort några tester mot mina två andra zoomobjektiv (Olympus M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 II R och Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6) kan jag bara konstatera att det slår dem båda med råge inom sitt brännviddsområde.

Cyberphotos testare hissade inte 12-32:an till skyarna, så det troliga kanske är att jag har haft turen att få ett bra exemplar och är mycket nöjd med det. Så är också en av de andra positiva testarna, som ansåg att det t o m med slog hans fasta objektiv Olympus M.Zuiko Digital ED 12/2,0 i 12mm läget, vilket låter otroligt......
ANNONS