Annons

Sigma 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HSM


Summmering

En uppgraderad 17-70. Nu med stabilisering (OS) och tyst AF-motor (HSM). Lite bättre ljusstyrka i teleläget också, f/4.0 istället för f/4.5.

Stabiliseringen hjälper upp till ca 4 steg längre slutartider än normalt. Innerfokusering gör att frontlinsen inte roterar, en fördel vid användning av bl.a. pol-filter.

Sigma kallar det för macro men det ger bara skala 1:2,7 på kortaste närgräns 22cm, vilket är bättre än normalt bland liknande zoomar.2015-09-30 ChrisDeKitchen

PLUS: Medelbra på det mesta.
MINUS: Zoomen kryper lätt vid fotografering i vinklar upp/ned.

Rätt hyffsad skärpa och bra byggkvalité känns det som. Men kryper dock med zoomen väldigt lätt om man riktar det upp/ned och har kameran på stativ. Väldigt problematiskt för min del.
2015-05-03 ebh

PLUS: Jfr med kitobjektiv är detta ett rejält lyft
MINUS: Dålig kantskärpa vid 2.8

Jag har en enkel Nikon 3100 som jag ville ha ett litet lyft på.
Slog till på en annons på Blocket och allt har fungerat mkt bra; både affären smidig och objektivet superbra jfr kitobjektivet. Jag är verkligen nöjd för den ringa penningen. Nikon 16-85, som jag egentligen ville köpa, är ganska mkt dyrare.
Jag fotar mest, kollar inte så mkt på detaljerna, det är helheten och uttrycket i bilden som räknas för mig, Sigma 17-70 levererar allt jag strävar efter för att uppfylla mina behov.

Liknande produkter: Nikon 16-85

Kundtjänst: Blocket - mkt smidigt köp, allt funkade

Pris: 2000
2013-10-27 Jonson

PLUS: ljusstark,låset som gör att objektivet ej drar ut sig när man går. bygg kvalité, Ger skarpa bilder
MINUS: Funderar men hittar inga

Det här objektivet har varit min trotjänare i flera år nu.
95% av alla mina bilder är tagna med detta.

Liknande produkter: N/A

Kundtjänst: N/A

Köpt hos: N/A
2013-07-30 karpowicz

PLUS: Pris, ljusstyrka, byggkvalite,
MINUS: skärpan

Allmänt rätt så dålig skärpa men när den är helt utzoomad så är det katastrofalt dålig skärpa ute i bildkanten. Något bättre skärpa vid inzoomning.
Den här gluggen påminner ganska mycket om ett standard kitobjektiv. Plus är att den är ganska ljusstark och att det är en bra närgräns vid makrofoto. Bra zoomomfång och gedigen byggkvalite.

Liknande produkter: canon ef-s 18-55

Kundtjänst: ok

Pris: 3300
2013-06-13 Tobbe Arnesson

PLUS: Allround. Bra prestanda för priset. Bra närgräns!
MINUS: Vinklat rakt ned zoomar objektivet av sin egentyngd. Se det som ett f4-objektiv, se nedan.

Den glugg jag väljer när jag inte vet vad som väntar och inte har möjlighet att ta med allt.

f2,8 gäller bara vid 17 mm medan bländaren snabbt blir mindre vid högre förstoring ned till f4 vid 70 mm. I vidvinkelläge är stor bländare inte i närheten så relevant som vid tele. Om det ändå hade kunnat vara 2,8 hela vägen...
2012-10-14 Waterloops

PLUS: Prisvärt, bra stabiliserat, helt okej skarpt bara något mjuk vid 70mm 4.0, blända ner ett steg för skarpt där också. Trevlig bokeh, solid konstruktion, sitter bra i handen.
MINUS: Vissa exemplar har skev autofokus, lös fokusring, "zoom creepar" en del uppochner.

Sigma 17-70 OS HSM är mycket objektiv för pengarna!

Vettigt skarpt. Vid samma bländare något bättre än Canons 17-85 IS men inte lika bra som superskarpa 15-85 och 17-55, största bländare är lite mjukt över hela bilden i tele medans i vidvinkel är det mer en fråga om kromatisk aberration. Ger hyggligt fin bokeh på dom flesta avstånd.

Rätt skön att använda, inte som ett L objektiv men den är ju definitivt inte plastig som 18-55 eller 50 1.8, Balanserar bäst på en medelstor kamerakropp som 60D, 7D eller 5D men den är ju definitivt inget tungviktsmonster som 24-70. Fokusringen är inte dämpad alls och objektivet har ingen vädertätning. Håller du objektivet uppochner så åker zoomen ut något, låsknapp finns för förvarning.

Snabb och tyst autofokus, kanske inte som Canons L objektiv men definitivt en helt annan liga än kitobjektiven.
Micro-USM utan Full Manual Auto.
Har haft lite problem med att den frontfokuserar i vidvinkeläget, särskilt på längre avstånd men kör numera med en 7D så med microjustering är det inget problem. Har hört detta ska variera från exemplar till exemplar men det kan vara värt att testa objektivets autofokus innan du köper det.

Liknande produkter: Canon EF-S 17-85 4,0-5,6 IS USM
Canon EF-S 17-55 2,8 IS USM
Canon EF-S 15-85 3,5-5,6 IS USM
Sigma 17-50 2.8 OS HSM

Kundtjänst: Köpt Begagnad

Pris: 2100
2012-05-12 Pingvinen_

PLUS: Mycket mångsidig och ganska skarp. Fantastiskt prisvärd. Känns ganska så välbyggd.
MINUS: Fokusringen går lite lätt, använder den dock väldigt sällan. Lite soft @70mm. Distorsion @17mm.

Klockren allroundzoom för oss med liten sensor. Bra brännviddsomfång, ok ljusstyrka, bra bildstabilisering. Vill man ha ett objektiv som kan sitta på för det mesta så ser jag detta som ett nästintill givet val. Fokusmotorn är snabb och tyst, upplever den dock inte lika kvick som canons usm motorer.

Är du på jakt efter en normalzoom och inte vill lägga en förmögenhet tycker jag denna är ett mycket bra val. Jag är riktigt nöjd med min och den sitter på för det mesta. Trevligt att ett ordentligt motljusskydd följer med från början.

Liknande produkter: Canon 17-85, Canon 15-85, Canon 24-105L.

Pris: 3600
2011-12-25 punchline82

PLUS: Byggkvaliten, os, makro, brännvidden, autofokusen
MINUS: Manuella fokusringen kunde varit lite trögare

Jag gillar detta objektiv av hela mitt hjärta. Det passar mej perfekt faktiskt. Skärpan skulle kunna varit en aning bättre men helt klart så duger det till de mesta jag gör.
Os stabiliseringen är kanon bra !
Man får mycket skarpa bilder på långa slutartider. Tror det är den bästa jag någonsin testat i den här klassen.
Autofokusen sitter precis hela tiden. Den är mycket snabb och exakt. Till och med i dåligt ljus är den helt klart över förväntan.
Men fokusringen i det manuella läget går lite för lätt i min smak. Blir liksom inget motstånd. Zoomringen därimot är lagom trög, optiken är mycket välbyggd för att vara så billig.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3500
2011-10-09 FotoPutte

PLUS: Rejält, skarpt, byggkvalitén !
MINUS: Lite svårt med autofokus i mörker.

Efter att ha kört lite med det nu så är jag mycket nöjd. Köpte det som ett kliv upp från kitoptiken, och det är det verkligen ! Hyffsad ljuskänslighet, skarpt rakt igenom, känns stabilt och välbyggt ! Har liiite svårt med autofokusen i mörka miljöer.

Kundtjänst: Bra, serviceminded !

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1695
2011-03-23 Sten-Åke Sändh

PLUS: Mycket prisvärt, mycket skarpt, perfekt som allroundobjektiv.
MINUS: vinjetterar i helt inkört, viss distorsion samt viss reflexkänslighet mot korta änden speciellt

Omdömen om objektiv får tas för vad de är d.v.s. ytterst personliga upplevelser starkt beroende av hur sagda objektiv passar just den enskildes kamerahus. Vi ser ju just i recensionen av detta objektiv ett exempel på en användare som inte haft samma tur som jag.

Har hårdtestat detta på min senaste semester och är mycket nöjd. Tog en chans och köpte via nätet trots att jag inte hade så höga tankar om Sigma sedan tidigare främst då det varumärket skadats en hel del p.g.a. vanligen förekommande fokusproblem samt det strul det kan vara att få näthandlare att hantera returer.. Som sagt, det har överträffat alla mina förväntningar.

Det finns inget av de saker jag räknat upp som svagheter som man inte snabbt och effektivt kan fixa till i Lightroom eller genom att skruva på ett polfilter (gäller reflexproblemet).

På mina två kamerahus jag använder (A550 och A580) har det funkat klockrent med AF. Så det här objektivet gör mig väldigt glad då det helt låter mig koncentrera mig på att ta mina bilder och att jag slipper att hela tiden tänka på att kompensera för en felaktigt fungerande AF-funktion. Tyvärr har inte sällan detta varit min lott tidigare.

Jag tänkte på fullt allvar lägga upp 4ggr pengarna för ett Zeiss men de tankarna har jag helt lagt på hyllan. Detta objektiv utgör inga begränsningar för mitt bildskapande som de flesta av mina tidigare objekt faktiskt gjort och det gör det till en bråkdel av vad ett Zeiss skulle kostat.

Glömde att säga att det också är lite kul att detta objektiv har samma optiska stabilisering (OS) i Sonyvarianten som de som anpassats till Nikon och Canon. OS funkar t.o.m. om det är påslaget samtidigt med SSS även om det är onödigt batterislös. Med OS får man även sökaren stabiliserad i vanliga Sony DSLR:er med SSS och det är faktiskt en ganska skön känsla så det finns faktikst en fördel med optisk stabilisering som ju Canon och Nikon-folken brukar framhålla som något sensorstabilisering saknar.

Liknande produkter: Sonys alla kitobjektiv, Minolta 28-105, Tamron 24-135mm, Zeiss vidvinkel och normalzoomar

Kundtjänst: Funkade utmärkt och det levererades utan strul på 3-4 dagar från Paris.

Köpt hos: Pixmania

Pris: 3700
2011-01-30 Mitcho

PLUS: + Jättetyst AF-motor (HSM) + Snabb focus (HSM) + Skarpa bilder från f/2.8 och uppåt (rikligt med detaljer!) + Fina färger! + Bildstabilisering + Macro möjlighet (ca 3cm närgräns från frontlinsen) fungerar grymt bra! + Byggkvalitén + Motljusskydd ingår!
MINUS: - lite smått zoom creep dock inte så allvarligt att det är störande eller påverkar något vid stativanvändning t.ex när man har den "fullzoomad" och lutad högt uppåt eller tvärtom. - Focusringen kunde fått vara lite trögare alternativt ett FTM-system (full time manual).

Jättenöjd, har inget att klaga på, bildstabiliseringen levererar, focusen är tyst och tillräckligt snabb för att följa fåglar, robust byggd med fin tyngd och motljusskyddet känns fint det också.

Jämfört med 18-55IS kitobjektivet så har detta objektiv gett mig grymt mycket fler bilder att behålla!
Även väldigt lattjo att använda som macro-objektiv, bättre närgräns när man använder sig av manuell focus.


Bör även tilläggas att sålänge man får ett objektiv som inte lider av backfocus så hittar jag inga nackdelar. De som fått ett måndagsex ger ju inte produkten någon rättvisa med betyget, även canon eller andra tillverkare lider av måndagsex.
Och det är ju lätt att lösa genom att man byter ut produkten mot en ny likadan i butik istället för att krångla.

Liknande produkter: Sigma 17-50 f/2.8
Tamron 17-50 f/2.8
Canon 17-55 IS f/2.8
Canon 15-85 IS
Canon 18-135 IS

Köpt hos: B&H

Pris: 4000
2010-12-25 Musicgoozer

PLUS: Hyfsat pris, motljusskydd medföljer.
MINUS: Focusen missar på varannan bild....

Köpte en Canon 550d med kitobjektiv och tänkte byta upp mig till en bättre normalzoom. Blev rekommenderad detta sigmaobjektiv av säljaren som tyckte det var det bästa för pengarna.
Tyvärr fick jag inga skarpare bilder alls utan tvärtom så blev bilderna suddiga.
Objektivet led av både bak- och framfocus beroende på brännvidden. Blev endast hyfsat skarpt runt 35mm, i övrigt oanvändbart!
Har nu bytt till Canon 15-85 is USM istället och nu blir alla bilder skarpa!
Undvik sigmaobjektiv om ni kan, har sett många som varit med om samma sak på olika fotoforum och det är inte roligt att se suddiga bilder hela tiden! Kasst!

Liknande produkter: Kitobjektivet Canon 18-55

Kundtjänst: Gick bra att byta ut objektivet.

Köpt hos: Mediamarkt

Pris: 4190
2010-12-03 tomasrj

PLUS: Bra zoomomfång, Bra ljusstyrka, Tyst, Skarpt, Härlig tyngd, Känns gediget, Perfekt reseobjektiv och allroundobjektiv, Billigt
MINUS: Osäker AF vid dåligt ljus/dålig kontrast, Hade gärna fått vara några mm längre tele, Saknar att det inte går att finjustera fokus i AF-läge, Den hade varit mer vädertålig med fysiskt konstant längd

Jag letade efter en zoomglugg med vidvinkel och lite tele med bra ljusstyrka till budgetpris. Läste recensionerna på Fotosidan och tittade på bilder, på olika webbplatser, tagna med gluggen. Jag råkade beställa fel och fick hem den äldre varianten, 17–70/2,8–4,5 utan tyst AF och stabilisator. Jag provade den men kände att den inte höll måttet – den lät och var oskarp – jag skickade tillbaka den. När jag fick den uppgraderade versionen så var det nåt helt annat – tyst och mycket skarpare. Kvalitétskänslan är helt okej. Zoomringen går möjligen lite för trögt, men det är robust och bra tyngd. Fokusringen är möjligen lite för lätt. Med Canons USM kan man finjustera skärpan manuellt i AF-läge, med Sigmas HSM så går inte det.

Den här gluggen är perfekt som allroundobjektiv och jag känner mig flexibel och redo för precis vad som helst. Har haft den i drygt två månader och tagit kanske tretusen bilder med den. Bland annat mötte jag en iller i skogen och jag har fotat evenemang, porträtt med mera. Inga problem att ta kvällsbilder vid evenemang, handhållet med typ 1/10 s slutartid.

Jag har haft den ute i regn, damm och snöfall. Vid snöfallet så frös fokusringen fast, men det tinade jag med handen. Mitt helheltsintryck är att jag är väldigt nöjd.

Liknande produkter: Canons EF-S 15–85 har ett steg sämre ljusstyrka och är dyrare.
Canon EF-S 17-55/2,8 har sämre zoomomfång och är dyrare.
Sigma 17–70/2,8-4,5 saknar stabilisator och tyst AF

Kundtjänst: Toppen. Jag råkade beställa fel och ringde dem direkt och skickade tillbaka den på en fredag och på tisdag fick jag den nya gluggen.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4100
2010-08-24 Bagman

PLUS: Snabb AF, Tyst Fokus, Skarpt
MINUS: Soft i ytterläget 70 mm

Helnöjd för pengarna, bra när man filmar med 7d.
Hade varit underbart med 2.8 genom hela brännviden

Liknande produkter: Canon 15-85, Sigma 17-50

Kundtjänst: Kanon

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4100
2010-06-16 ziphax

PLUS: Zoomomfång, pris, närgränsen, tungt.
MINUS: Kunde kanske haft 2.8 rakt igenom för en dyrare peng..

Känns stabil och välbyggd.

Har endast testat det en dag, ska testa mer imorgon.

Det är skarpt och zoomomfånget känns väldigt bra, i alla fall för mig. Lagom trög zoom, gillar dessutom "lås"-knappen då den lätt glider tillbaks annars. Närgränsen är riktigt bra. Kan fota objekt nästan direkt på linsen (70mm).
Det är hyffsat stor skillnad mot det 18-55 jag hade som allround innan.

Gillas!

Kundtjänst: Snabb leverans osv.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4200
2010-05-28 meringa

PLUS: +Riktigt bra för priset. Passande omfång (för mig) Bra OS(is). Riktigt skarpt, speciellt centralt. Känns gediget.
MINUS: -Något soft på 70 och 2.8. Trög manuellt fokus (kanske lättar, använder ej mycket) Gedigen innebär också att den är tämligen tung.

Har ännu inte hunnit tagit så många bilder men det verkar som om testerna från nätet stämmer ganska bra. Dvs riktigt skarpt nedbländat från säg 4.5. Tämligen soft på alla vid 70mm men snabbt bättre därunder. Tyst AF som är hyggligt snabb men inte i klass med USM. Upplever den som något osäker vid dåligt ljus på kontrastsvaga objekt, typ svart hund men dock inte sämre än min Canon 18-55 därvidlag. OS(is) fungerar riktigt bra, har tagit skarpa på 1/15 utan ansträngning. Varma bilder och möjligen att den överexponerar lite.

Liknande produkter: Sigma 18-50, Tamron 18-50, Tamron 28-75, Canon 18-55 is

Kundtjänst: Lysande

Köpt hos: Cyberphoto