Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro


Summmering

Ett objektiv med ovanstående spec2013-05-27 Tommy P-B

PLUS: Priset
MINUS: Kass byggkvallitet Dålig skärpa

Det enda bra med denna glugg är väl priset
Mitt glappar så fokuset hänger inte med.verkstad hävdar att det inte går att göra nåt åt och att de enda man kan göra är att köpa nytt

Liknande produkter: Nikon 24-70 2.8

Pris: 5000
2011-04-18 TheQuo

PLUS: Som jag tidigare skrev så är det mycket ljusstark (2.8) bra "zoomomfång". Det jag störde mig på var skärpan vid 60mm och uppåt. Det jag inte tänkte på var att det är ett macro objektiv, vilket gör att om har objektivet på ändläget (70mm) och det är mer än ca 1 m så blir bilden oskarp. Men om man har objektet ca 30cm till 1 m från kameran så blir skärpan klockren.
MINUS: Inga direkta minus. Det ända jag inte riktigt förstår är focusring samt switch för manuel och auto fokus.

Har recenserat det här objektivet tidigare och satt ett betyg. Nu när jag lärt känna objektivet har jag en liten annan bild av det.

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2011-04-07 innis_gunn

PLUS: tyngden, skärpan, utseendet, byta mellan autofokus och manuell fokus, valuta för pengarna
MINUS: bildkvalitet i de yttersta lägena samt på f/2.8, rasslig AF i dålig belysning

Det av mina objektiv som används absolut mest. Det var egentligen bara priset som avgjorde, och med tanke på det är det fel att jämföra det med Nikons eller Canons original eller inte heller deras 17-55 mm f/2.8.
Tillammans med min D300s blir det en härlig tyngd att jobba med och ett bra zoomomfång. Visserligen är det ingen vidvinkel att skryta med på en APS-C sensor men det var ju ett medvetet val från min sida så det blir inte ett minus. Det enda jag kan klaga på är två saker.
Det första är skärpan på de yttersta lägena eller när man använder f/2.8. Som jag läst andra som skrivit: mellan 30 och 60 mm är den snorskarp, särskilt några steg nerbländat.
För det andra blir AF ganska nervös i taskigt ljus. Men då är det väldigt smidigt att byta till manuell fokus.
Egentligen inget som är värt att klaga på om man inte vill punga ut 14000 för Nikons original i mitt fall.

Liknande produkter: Nikon 24-70 f/2,8, Nikon 17-55 f/2.8, Sigma 24-70 f/2,8 HSM, Sigma 17-70 f/2.8-4.0, Tamron 28-75 f/2.8

Kundtjänst: Trevliga och pålästa. Förhandlingsbara priser vid köp av visningsexemplar

Köpt hos: Media Markt Uppsala

Pris: 5500
2011-03-19 TheQuo

PLUS: Ljusstark, snabb auto fokus, bra fokus mellan 30-60mm, bra byggkvalité
MINUS: Dålig skärpa vid 70mm

Ett ljusstark objektiv som känns gediget. Snabb fokus men fattar inte riktigt det hela med både switch och dra fokusringen fram/bakåt. Skräpan kunde varit bättre vid 70mm men för priset är jag nöjd.

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2010-12-27 Harald Cederlund

PLUS: Priset, skärpa lite nedbländat, bildkvalitet överlag, snabb autofokus
MINUS: Trög zoomring, dålig skärpa på 2,8, ryckig autofokus, gick sönder efter ca 1 år

Köpte objektivet efter att ha läst omdömen om att bildkvalitén motsvarade Canons motsvarande L-objektiv men till halva priset. Detta stämmer förmodligen, färgåtergivning, kontrast och skärpa något nedbländat är riktigt bra!

Nackdelarna är dålig skärpa på f2,8 (åtminstone i 70 mm-änden av zoomomfånget), och en trög zoomring, med mycket ojämnt motstånd.

Autofokusen är ryckig och missar därför ibland - å andra sidan är den snabb. Omkopplingen mellan manuell och automatisk fokus är något konstig med både en switch och genom att man skjuter fokusringen fram och tillbaks - det känns som att man laddar en hagelbössa. I denna konstruktion fick jag in någon form av sandkorn efter något år och resultatet blev att autofokusen till en början fastnade ibland och till slut frikopplades fullständigt. Återstår att se om det går att reparera.

Bra köp? - Tja, håll objektivet borta från sand och smuts så får ni ett bra objektiv för en billig penning.

Liknande produkter: Canons motsvarande

Köpt hos: Inet Data
2010-10-10 kristinf

PLUS: Skarp, snygg bakgrundsoskärpa, känns tungt och gediget. Motljusskydd + väska ingår.
MINUS: AF inte alltid träffsäker vid svåra motiv

Är mycket nöjd med denna glugg. Levererar skarpa bilder med snygg bokeh. Känns "tung och gedigen". Lite rasslig AF i svåra situationer, men då jag mest fotograferar stilleben med detta objektiv så är det något jag kan leva med. AF:n låter dock mindre än Tamrons motsvarighet och det uppskattar jag (lägre ljud alltså). Stor fördel, också gentemot Tamron, är att Sigma zoomar "åt rätt håll" dvs samma håll som Canons originaloptik. Mitt ex har inte trög zoomning åt ett håll som en del nämnt. Några säger att det är ett tungt objektiv men jag kan inte påstå att det är någon större påfrestning att ha detta med sig på kameran. Sätter inte högsta betyg pga att det inte är originaloptik och att AF:n som sagt jagar på ibland.

Liknande produkter: Tamron 17-55/2,8 (men passar ju inte när jag ska byta upp mig till FF)

Köpt hos: Privat, köpt begagnat

Pris: 3600
2010-05-17 Bleezer

PLUS: Lätt att ställa mellan AF/M. Passar gamla, såväl som nya kameror. Medföljande motljusskydd och ett bastant förvarings-etui.
MINUS: Lite trögt att zooma åt ett utav hållen...

Ett välmående objektiv i större storlek som klarar av att hålla F2,8 rakt igenom från 24-70mm.
Möjligheter att snabbt ställa om mellan AF/M finns direkt genom att bara lite lätt föra fokusringen framåt eller bakåt.

Objektivet är ganska tungt. Det klarar av att ge fina och skarpa bilder. Perfekt vid användning för konserter, fester eller andra fester med lasrar, eller disco-ljus. Det sägs att den nyare versionen eller Nikons originalbojektiv ger skarpare kanter på bilden, men det e inget jag ännu upptäckt.

Liknande produkter: Nikons original 24-70 f/2,8 pris:18900:-

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 5400
2010-04-18 krillan54@gmail.com

PLUS: robust glugg med bra ljusstyrka
MINUS: stor och tung

nästan som nikon orginal mycket för pengarna

Liknande produkter: inga

Kundtjänst: ingen service

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5500
2010-04-18 mralarsson

PLUS: Riktigt skarp och bra ljuskänslighet.
MINUS: Stor filterdiameter - vilket resulterar i DYRA filter!!

Riktigt bar 24-70 objektiv, med bra ljuskänsliget.
Med förbättrad närgräns än sin förgångare.
Finns några små saker att anmärka på - men samtidigt ska man väga in priset jämte Canon och Nikons egna motsvarigheter...

Har inte upplevt problem med autofokus - vilka vissa på den här sidan verkar ha gjort...
2009-09-17 mayro

PLUS: Prisvärt...Känns rejält. Samt ifrån bländare 3,2 alt 3,5 så presterar det väl.. Mycket bra vardagsobjektiv! Samt på Sony A700 funkar af snabbt tycker jag.
MINUS: Inte lika bra skärpa på f2,8 som Tamron 17-50 f2,8..Utan anser i stort sett man bör ha typ 3,2 eller 3,5 för finna på skärpan.. Men däremot har detta Sgma fördelar med sina 70 mm.. Samt med ej lika förvridna bilder i vidaste läget... Så fördel mot nackdel jämnar ut sig kan jag tycka.. men pga Sigman inte är lika skarp i F2,8 så får det dra ner betyget till "bra" just därför.. Medans egentligen objektivet såsom vardagsobjektiv är mycket bra.Storleken gör inget alls för mig därför jag använder aldrig (99,5% aldrig)egentligen blixt .. varken inomhus eller utomhus.. Inte stativ heller... Hoppas min förklaring går att förstå.. :-)

Ett mycket väl fungerande objektiv på min Sony A700.. Har blivit snudd fast monterat i stort sett senaste tiden. Med ibland omväxling med Minolta 35-70 f 4 eller Minolta 50 mm f1,7 iofs..

Men utan tvekan är detta Sigma det som mest använts..

Liknande produkter: Tamron 17-50 f2,8

Köpt hos: Beg/snudd oanvänt. samt i mint skick.
2008-07-09 Einar de Wit

PLUS: Prisvärd, tar bra bilder
MINUS: Skymmer den inbygda blixten, dålig vidvinkel

Man måste alltid bedöma ett objektiv i förhållande till sitt pris. Jag köpte detta objektiv för att få bättre skärpa än mitt kitobjektiv 18-70 på min Nikon D70s. Resultatet är blandat. Vissa bilder blir superbra, andra inte bättre än originalobjektivet. Jag har lite svårt att sätta fingret på i vilka sammanhang.
Det är framför allt ett utomhusobjektiv, riktigt bra när det börjar skymma. Inomhus är det för stort (skymmer blixten) och har ett för dåligt vidvinkel. Använder det ofta på möten och dyligt, i stora lokaler när originalblixten inte räcker fram, då går det bra att öka Iso lite i kameran och köra utan blixt.

Köpt hos: Privat på Blocket

Pris: 2000
2008-06-05 snabb kamera

PLUS: Skärpan, ljusstyrkan ( 2,8 ) och autofokusen i första hand
MINUS: kan inte hitta något speciellt att anmärka på

Framförallt väldigt skarpt, ljusstarkt, väldigt snabb och säker autofokus och påkostad ytfinisch.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4295
2008-06-04 Henrik F

PLUS: Skarpt skarpt skarpt
MINUS: Tungt, stor filtergänga.

Är nog en av de första i Sverige med det nya sigma 24-70/2.8 ex dg macro med pentax fattning, tog mer än ett halvår att få hit det.
Men väntan var det värt, på bländare 2.8 är det skarpt, riktigt skarpt, genom hela zoomomfånget. Bländar man också ner ett par steg så får man riktigt härlig skärpa.
Byggkvaliten är riktigt bra, som en vän till mig uttryckte de "byggt som en stridsvagn".
Klart värt pengarna.

Liknande produkter: Tamron 28-75

Kundtjänst: Var en del gnäll fram och tillbaka, men generalagenten tura var det som orskade problemet, allting löste sig till slut så jag är nöjd :)

Köpt hos: DigiCom

Pris: 4100
2007-10-11 m.fehne

PLUS: Stabilt, tungt, ljusstarkt, skarpt, ger fotografen en pondus, billigt i förhållande till canons L.
MINUS: En riktig ångvält, trög zoomring, dyrt med filter.

Jaha, då var det dax! Sigmat är tungt, stabilt och låter mycket. Det är dyrt med filter (82mm) och man måste ha ett batterigrepp för att inte kameran ska bli så framtung att man bara fotar fötter:). Slut skämtat. När jag valde objektiv i den här klassen så valde jag mellan Sigma 24-70/2,8 och Tamron 28-75/2,8 och efter lite eftertanke och många timmar framför datorn så blev det ett sigma. Och under ca 2år så var det nästan det enda som satt på min kamera. Sen började den bli väldigt trög i zoomringen (den var ganska trög från början), fick svårt att hitta rätt i af-en och till slut så la af-en av helt. Ärligt talat så la all focus av. Den "fastnade" och "hakade" upp sig. Jag gick till närmsta fotobutik för att få den lagad. Där fick jag veta att sigma tar 900kr bara för att titta på den, utan några garantier på att kunna laga den. Jag bad då expediten att ringa till sigma, förklara problemet, och fråga om de tyckte det var värt att lämna in. Fick till svar att om jag hade tur så var det bara en kuggring som var trasig (1800-3000kr att laga). Eftersom att jag var i bråskande behov av ett objektiv i den här klassen så beslutade jag mig för att köpa ett nytt. Av en ren slump så blev det ett Tamron 28-75/2,8. Oj Oj Oj.... Det jag fick var ett objektiv som jag inte behövde jobba arslet av mig med. Zoomringen gick lätt och smidigt, bättre färgåtergivning enligt mig, samt betydligt lättare.
Även om sigmat "känns" mer gediget så är tamron ett bättre köp enligt mig. Billigare och skönare att använda.

Liknande produkter: Tamron 28-75/2,8

Kundtjänst: Mycket bra hemsida och kundtjänst

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4200
2007-08-06 hw-tph

PLUS: Skarpt, ljusstarkt, inga optiska problem
MINUS: Autofokusen osäker i dåligt ljus

Stort och tungt objektiv med stor potential men jag upplever autofokusen som akilleshälen - men detta enbart vid dåligt ljus. I dagsljus är autofokusen snabb och precis men så fort det börjar skymma (då man verkligen vill köra f/2,8) har objektivet en tendens att missa fokus, i varje fall på min 350D som ju inte har den bästa autofokusen. Men när väl fokusen sitter blir det väldigt bra bilder. Jag har inte upplevt några problem med kromatisk aberration eller andra optiska fel. Men i överlag är det ett prisvärt objektiv och för att få bättre autofokus får man titta på t.ex. Canon:s flera gånger dyrare 24-70/2,8L eller helt enkelt ett hus med bättre autofokus än min 350D.

Liknande produkter: Canon 24-70/2,8L

Kundtjänst: Suveränt bemötande från personalen på Fotovideo!

Köpt hos: FotoVideo
2007-03-06 majortom

PLUS: Omfånget, skärpan från bl 4 och uppåt, byggkvaliteten
MINUS: Tungt och stor filtergänga

Har haft det i drygt 8 mån nu.Upplever autofokusen som hyfsat snabb och exakt trots avsaknad av HSM. Motorn låter en del men det är inget som stör mig direkt.
Upplever det som oskarpt vid 2,8 men från 4 och uppåt är skärpan bra
Gillar omfånget och att den funkar lika bra på min F100 som på D100

Köpt hos: Uppsala fotokompani
2006-06-05 _J0nas_

PLUS: Bra byggkvalitet snabb fokus.
MINUS: Tugnt och inorm filtergänga.

Har haft det några dagar nu och är mycket nöjd. Skapligt snabb autofokus som ofta hittar rätt direkt. Motorn låter en del men det är inget som stör mig direkt.
Har läst lite om att folk tycker det är oskarpt vid 2,8 men det är inget jag upplevt skärpan är skarp vid alla de bländarna jag testat.

Kundtjänst: Cyberphotos kundtjänst är inget man klagar över.

Köpt hos: Cyberphoto
2006-01-19 AndreasHylander

PLUS: Bra pris. Bra omfång, och skärpa över 4.0.
MINUS: Dålig skärpa under 4.0. Så dålig, att det till och med syns redan på LCD-displayen.

Hej igen...

Jag har nu provat tre olika exemplar, samt fått tillbaks det första från service där de justerat skärpan. Skärpan på bländare 2.8 har varit undermålig på alla exemplar, men i olika grad. Jag provade, dum som jag var, Canons motsvarande 24-70 för runda 14 lax. Helsike vilken skilnad, skärpa hela vägen oavsett zoom och bländare. Man får väl vad man betalar för, antar jag. Mitt största problem med skärpan i läge 2.8 var vid zoom 24mm, inte vi 70mm. Antar att ni andra som skrivit här har haft samma problem.

Eftersom jag nu provat tre (fyra) olika varianter och alla har samma problem, så sänker jag mitt förra betyg till en 3a. Det som är säljargumentet för detta objektiv (som både är klumpigt och ljudligt) är ju att det kan köra 2.8; och i min mening kan det inte det. Så då är det plötsligt en zoom 24-70 4.0 enligt min mening.

Hepp!

/ Andreas Hylander

Kundtjänst: Fantastisk service från YFO Göteborg. Inget gnäll trots att jag varit där och bytt fyra gånger. Fantastiskt!

Köpt hos: YFO
2006-01-06 Martin Steen

PLUS: Rejält byggd! Objektivens stridsvagn. Skön känsla i reglage.
MINUS: Soft, jag hade förväntat mig bättre skäpa... Det kan hända att jag fick ett måndags ex.

Jag hade kanske för stora förväntningar på detta objektiv efter att jag läst denna recension http://www.pbase.com/fstopjojo/image/45240719/original
Dom resultat jag fick överrsenstämmer mer med denna recension http://www.16-9.net/lens_tests/35mm_e.html.

Kundtjänst: Cyberphoto där kan man tala om service! Då jag inte var nöjd med objektivet så fick jag lämna tillbaka det utan problem.

Köpt hos: Cyberphoto
2005-12-08 Hayder Alsahaf

PLUS: skarp zoom, ljusstark, bra konrtast, gedigen
MINUS: långsam af

jag tror att det finns variation på skärpan hos olika exemplarer. jag haft tidigare ett exemplar som vart dåligt men nu har jag ett exemplar som är ganska bra. har man tur så kan man få ett skarpt objektiv.jag tycker att sigma bör göra bättre kontrol på dem här objektiven innan de släpper ut dem

Liknande produkter: många
2005-12-08 AndreasHylander

PLUS: Bra omfång, bra ljusstyrka.
MINUS: Dålig skärpa i 2.8, ingen bra makro-funktionallitet

Bra, men soft.

Jag har köpt detta som mitt huvudobjektiv till min Canon 20D. Jag gillar omfånget 24-70 (planerar att kompletera med ett vidvinkel 15-30 senare), men de två största problemen är:
1) Skärpan vid 2.8 inte alls lika bra som ovanför 4 på vissa exemplar
2) Det är egentligen ingen Makro alls, nästan lite "ljug" att säga att det är det - som någon annan sade så är det mest en bra närgräns.

Efter lite runtläsning på nätet så upptäckte jag att många haft problem med just skärpan på 2.8, så jag skall skicka tillbaks mitt till Sigma och se om jag kan få ett bättre exemplar.

Makron vet jag inte riktigt hur jag skall ställa mig till, men jag antar att jag får köpa ett annat objektiv för att göra kul makro-bilder.

På det hela taget ger jag det ändå ett bra betyg, för jag gillar omfång och ljusstyrka.

/ Andreas Hylander

Liknande produkter: Sigma 18-50

Köpt hos: YFO
2005-10-25 Rixie

PLUS: Bra skärpa ner till f2,8 , den enda 2,8 FullFormat som går ner till 24mm; snabb AF på min Minolta; gillar den stora skjut-fokusringen; storleken som passar bra med 7D.
MINUS: Mycket "Purple fringing" vid låga f-tal (stor blandare), ingen riktig makro.

Sitter på min KM 7D hela tiden. Använder nästan aldrig blixt, så ingen bekymmer med blixtskugga. Använder inte heller filter, har solskyddet på hela tiden. Bra (=användbar) skärpa vid 2,8; superskärpa vid typ 6,7. Perfekt nöjd.

Liknande produkter: Tamron och minoltas 2,8:ar

Kundtjänst: Skrev förut att AF ibland tvekade vid 70mm, nu är det lagat.
2005-10-04 Pidde W

PLUS: Tungt och gediget. Riktigt skarpa bilder.
MINUS: Dyrt med filter.

Beställde mitt objektiv på cyberphoto och fick hem det i brevlådan på en dag. Packade upp det och vart bara överlycklig över att det är så himmla mycket mer kvalité än vad Tamron kan leverera!

Liknande produkter: Tamron 28-75 xr di
Canon 24-70L

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3995
2005-08-14 J.M.K.

PLUS: Ljusstark, mycket bra skärpa, gedigen
MINUS: tung, dyrt med filter, skymmer blixten vid vidvinkel

Min favorit! letade efter en ersättare till kit-optiken och hittade detta, backade lite för vikt och storlek först, men om man kan ta det så är detta super,skarpare mer tele och framförallt ljusstarkare!

Använder inte själv filter (mer än UV) och drar mig för att använda blixt så länge det är möjligt, men gör man detta bör man ta sig en funderare, inbyggd blixt blir skymd så extern blir ett måste, och filter blir dyrt men annars KÖP!

P.S. kommer att spara kit-optiken, behövs för extra vidvinkeln ned till 18 mm, 24 mm är på gränsen samt att ibland är den helt enkelt lättare att bära omkring med
Mvh Johan.

Liknande produkter: Tokina 18-200,sigma 18-125/24-135

Kundtjänst: Inget än ...

Köpt hos: Expert Marieberg Örebro

Pris: 4200
2005-07-26 dettmar

PLUS: ljusstyrkan över hela zoom-området, skärpan, macron, hyfsad vidvinkel även för d-slr
MINUS: stort, skymmer pop-up blixten vid 24mm,

jag tycker väl ungefär det samma som ovanstående recensent, har inte hunnit använda det under någon längre tid.
Jag blev i alla fall mycket glad när man jämför skärpan på detta med mitt gamla 35-70mm 3,3-4,5 nikkor obj.
Ljusstyrkan är också kanon bra när man jämför dessa båda.
Använder min på en Nikon D100 och är totalt sett mycket nöjd med resultatet.
Kikade på ett tamron 28-75mm innan jag bestämde mig, men tycker att 24mm ger en mycket roligare vidvinkel än 28mm.

Liknande produkter: Tamron 28-75mm

Köpt hos: begagnat

Pris: 2000
2005-02-28 BugEyes

PLUS: Bildresultaten, kvalitetskänslan, priset, närgränsen
MINUS: Storleken som kräver 82 mm filter, ger blixtskugga med den inbyggda blixten

Har nu hunnit testa den ett par dagar i olika situationer och är imponerad över hur klockrena bilder det kan ge på min 300D. Ett enkelt snapshot kan se ut som ett planerat och efterbehandlat porträtt.
På minussidan är storleken som gör det lite tungt att bära runt samt att det ger skugga om det används med den inbyggda blixten i vidvinkelläge. Zoomringen är lite trög också.
Objektivet har en egenhet i det att fokusringen ska skjutas bakåt för att göra sitt jobb, annars snurrar den fritt runt objektivet. Detta är också en fördel då det ger något att hålla i som löper fritt. Vet inte om jag ser den egenheten som en fördel eller nackdel. Autofokusen funkar bra och snabbt men låter en del, inget som bekymrar mig.
Macro är egentligen inget annat än bra närgräns på det här objektivet, ingen knapp att knäppa om. Närgräns 40 cm vid brännvid 70 kryper väldigt nära motivet.
Detta är en ny modell och inte samma som dom som tidigare recenserats här.

Tillägg 2005-05-13
Nu när jag haft den här gluggen en tid höjer jag betyget från 4 till 5. Jag har utvecklat någon sorts relation till det som gjort att det nu är min absoluta favorit.

Liknande produkter: Tamron 28-75/2.8 men det är större skillnad mellan 24 och 28 mm än mellan 70 och 75.

Köpt hos: Expert

Pris: 3795

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar