Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM


Summmering2014-09-08 Rob Vestin

PLUS: Imponerar på omgivningen, stor och tung. Ser dyr ut.
MINUS: Ej justerbar af, Oanvändbar på full Öppning, Osäker autofokus. Hemsk oskärpeteckning

Den här skall ni inte köpa. Det är världens mest meningslösa objektiv. Du måste blända ner till 5.6 innan skärpan blir acceptabel, och vad skall man då med 2.8 till? De här tidiga varianterna av Sigma Zoomen saknar rw-chip, och kan således inte korrigeras för fokusfel. Du måste alltså ha ett hus med justerbar af, annars är du rökt. Jag säger att begagnat priset skall vara max 2500 sek. Inte en sekin mer.

Kundtjänst: Nikon Service, Kunde inte göra nånting.

Pris: 4500
2008-06-28 Xorxe

PLUS: F2.8. Byggkvalitét. Optisk prestanda. Ren fotoglädje
MINUS: Ytbeläggningen på linskroppen "flagnar"... Kunde gjorts bättre.

Bara haft denna kanonglugg i några timmar, men känner redan en euforisk lyckokänsla! :)

Mycket trevlig optik som ger fantastisk färg, skärpa och bokeh. Optiken har den perfekta vikten (för mig iaf) på min 30D och jag har inte upplevt att den skulle ge "mjuka" bilder på f2.8. Mitt exemplar är kanonskarpt rakt igenom och Sigma's HSM motor är tyst, snabb och exakt.

Testat Canons L-telezoomar, och det är klart man skulle vilja ha 70-200/f2.8L IS modellen, men jag är tyvärr inte ekonomiskt oberoende ännu... Tycker den smiskar Canon's 70-200/f4L ordentligt på fingrarna i alla avseenden.

Valde länge mellan denna modell och den nyare (med 1m närgräns osv.) men bestämde mig för att istället skaffa ett separat, ordentligt macro-objektiv (förmodligen Tamron 90mm).

Sammanfattning: Sjukt nöjd! Måste bara hitta en trevlig fågel nu som vill stå modell...

Liknande produkter: Canon EF 70-200/4L (även IS modellen)

Köpt hos: Beg. Privat

Pris: 4500
2007-04-24 jaloux

PLUS: Gediget, enkelt, ljuskänsligt, ekonomiskt(?)
MINUS: Zoomen är trögvriden och stativfästet kan vara ivägen vid frihandsfotografering (kan dock demonteras). Det stora minustecknet kommer i skymningen, då kan jag bli riktigt frustrerad över att fokusen bara går från ändläge till ändläge i vad som känns som en evighet. Det har hänt att jag slagit över i manuellt läge i ren ilska för att det går fortare vid dåliga ljusförhållanden.

Skönt att slippa rörliga "yttre delar". Känns bastant, vikten kanske ljuger men skvallrar om god kvalitet. Kan inte på något vis jämföra sig med nikons 70-200. En helt ok glugg om man som jag sällan använder längre telen. Blir väl skarp först runt f/4. Hade jag varit naturfotograf hade jag grävt ner det tunga aset på någon fjälltopp men för mig funkar det så länge det är likvaka i plånboken.

Liknande produkter: Nikon 70-200 fast den är inte direkt likvärdig.

Köpt hos: utomlands

Pris: 6000
2006-11-01 befl

PLUS: Snabbt, tyst och skarpt
MINUS:

Detta är något av mitt favoritobjektiv som för det mesta sitter på kameran. Egenskaper som är värda att framhålla är snabbhet och skärpa. Det är även gediget.

Liknande produkter: Canon ef 70 -200 4

Köpt hos: Expert Fleminggatan i Sthlm
2005-12-15 morgan_klang

PLUS: Det mesta, gillar tyngden o storleken.
MINUS: Gick sönder (internt) efter några år utan att jag tappade den eller använde den speciellt mycket. Vet fortfarande inte vad som knasade. Inte ljus-stark alls. Bygg-kvaliten är definitivt sämre än Canon.

Varför betala 1-trillion kronor för en Canon när man kan få OK prestanda för så mycket mindre pengar med Sigma?

Köpt hos: Cameracentre (Irland)
2005-11-06 Snöros

PLUS: Tung och känsla av gedigen kvalitet. Skarp och ypperlig ljusstryka
MINUS: Svårt ta av objektivlock med motljusskydd på

Vad jag verkligen uppskattar med gluggen är ljusstyrkan i kombination med zoomomfånget. Funder på att köpa till 1,4X mellanring.

Liknande produkter: Canon 70-200 f4L USM

Kundtjänst: B&H photo är en upplevelse för den fotointresserade och en turistattraktion i sig.

Köpt hos: B&H Photo, New York

Pris: 5700
2005-10-07 Humpe

PLUS: Skarpt, ljusstarkt och prisvärt
MINUS: Tungt

Suveränt skarp och ljusstark lins. Snabb fokusering och i allmänhet väldigt gediget. Nästan helt slutat använda kit-linsen efter jag skaffade denna trotts att de har helt olika bränviddsområden. Enda nackdelen är väl att den är rätt tung att bära omkring på men det är värt det extra jobbet. En kompis köpte den i NYC vilket gjorde linsen extremt prisvärd.

Liknande produkter: Canon 70-200/4
Canon 70-200/2.8 (Fast den är sååå mkt dyrare)

Köpt hos: Adorama

Pris: 5800
2005-09-29 Jeroen Hartings

PLUS: Utmärkt skärpa, redan på f/2.8, förhållandevis kompakt, inte alltför tung. Nogrann och tyst AF.
MINUS: Ej hittat några ännu

Stabild och förtroendeingivande objektiv! Bra skärpa redan på f/2.8, men ruskigt bra ett eller två steg nedbländat! Brännvidden gör sig perfekt på 20D. Har även en 2x tc till den. Skärpan är överraskande bra med 2x tc monterad!

Köpt hos: Privat
2005-05-22 milansfoto

PLUS: Snabbt, oftast bra skärpa, priset!
MINUS:

Bytte mitt Canon 70-200 f4 mot detta Sigma, och har inte ångrat det ännu. Snabb AF som oftast funkar väldigt bra. Den har missat grovt vid några tillfällen, men det kan lika gärna vara jag som slarvat...
Funkar bra helt enkelt! Sen måste man ta med priset också... även om jag skulle köpt mitt nytt skulle det nog vara ett av de mest prisvärda objektiv jag har!

Liknande produkter: Canon 70-200 f2.8

Köpt hos: Privatperson
2005-05-12 j3n5

PLUS: Ljusstark. Billig. Snabb. Skarp.
MINUS: Ibland problem med AF. Dålig ytbehandling, särskilt kring stativfästet.

Har haft detta objektiv i över ett år nu. Omfånget är mycket bra på x1.6. Bilderna blir relativt skarpa redan på 2.8. Nedbländat är objektivet i klass med Canon och Nikon. Gluggen funkar ypperligt med x1.4 konverter (Sigma) och ger där snabb AF. Tyvärr händer det att gluggen inte alltid hittar fokus. Ibland, under mina svordomar, jobbar AF fram och tillbaka utan att hitta någon punkt. Iof. endast på jämna ytor med dålig belysning. Men Canons 70-200/4 upplevde jag som säkrare på denna punkt. Jag är dessutom lite kritisk till Sigmas ytbehandling på detta objektiv. Färgen kring stativfästet är sedan länge borta. Tur att detta inte syns på bilderna..;) I övrigt så är både zoom och fokusring behagliga, även i kyla. Jag har aldrig, trots dåligt väder, haft en strejkande glugg. -20, inga problem. Den levererar som den ska.

Sammanfattningsvis, Prisvärd med tanke på optisk prestanda. Dessutom känns det som om gluggen kommer hålla länge, trots färgproblemet. Och vem köper en glugg för att titta på...;)

Liknande produkter: Canon 70-200/4, 70-200/2.8. Tokina 80-200/2.8.

Köpt hos: Expert Fridhemsplan.

Pris: 7500
2005-04-29 BugEyes

Jag har flyttat min recension av detta till produkttråden för DG varianten. Det är inte helt samma produkt och mitt är ett DG.

Pris: 7995
2005-04-06 mobilitet

PLUS: Otroligt gediget. Utmärkt bildkvalitet minst lika bra som Canons 70-200/2,8 L-serie.
MINUS: Svårt att manövrera zoomen med stativfästet monterat. Hade önskat två zoomområden som på Canon, där man kan "säga åt" objektivet att bara arbeta bortom 3,5 meter för att få snabbare fokusering.

Går du i tankar att köpa att zoomobjektiv i denna prisklass kommer du inte att bli besviken! Stort och tungt, svart och gediget. Har du problem med vikten finns två alternativ. Börja gymma eller köp en engångskamera! Kvalitet väger, så är det bara!

Liknande produkter: Canon 70-200/2,8 L
Canon 70-200/2,8 IS L

Köpt hos: Svärdsjö radio TV

Pris: 6500
2005-01-11 tobbe_s

PLUS: ljusstark, bra optik, snabb och tyst
MINUS: något stor och tungKöpt hos: USA Ritz Photo

Pris: 5800
2005-01-05 Dajo

PLUS: SKARP, snabb Af, utmärkt byggkvalitet(känns mycket gedigen).
MINUS: lite tung men det får man ju räkna med när det är så mycket glas i den.

Har bara haft den i några timmar men jag är djupt imponerad av denna zoom. Skarpa bilder och den behöver inte så mycket ljus för att man ska få till bra bilder på rörliga motiv en mulen januaridag med hög slutarhastighet.

Liknande produkter: Det här objektivet har inga konkurenter i prisklassen.

Kundtjänst: Har just råkat ut för problemet med lösa skruvar som Roland Magnusson beskriver nedan och har skickat in objektivet på reparation 050114.

Köpt hos: Privat/blocket

Pris: 6600
2004-12-26 jahlsin

PLUS: Skarp,Robust,Mkt prisvärd
MINUS: Svårt att zooma med stativfästet påmonterat

Mycket skarp glugg som varmt kan rekommenderas.Klart i klass med Nikon orginal eller i mitt tycke,något bättre.Kollade runt på priser och kan tipsa om att Cyberphoto ligger lägst.Robust konstruktion,välballanserad och smidig zoom.

Liknande produkter: Nikon 80-200/2,8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8100
2004-12-16 ph0tech

PLUS: Snabbt, Skarpt, ljust
MINUS: Linslocket trillar lätt av

Jag hade läst lite recensioner på gluggen här innan jag köpte den och är mycket nöjd då objektivet motsvarar vad nästan alla här tycker om det. Visst det är lite tungt men det är nästan bara positivt då man blir lite mindre skakig med lite ballast. Hastigheten på AF är hyggligt bra jag hade fått för mig att det skulle gå tokfort, men inser nu att det inte är riktigt samma sak att fokusera med en telezoom som en vidvinkel. Har testat att köra den med 20D:s AI Servo och den hänger med riktigt bra trotts att min hund som var testmotiv (en chihuahua) inte tar så mycket av bildytan. Färgen på gluggen är svart och matt och ger skön friktion mot handen när man håller i den. Stativfästet skymmer zoomringen men är lätt att plocka bort. Jag tycker att jag gjort ett bra köp och ångrar mig inte. Det enda negativa jag har att säga om objektivet är att linslocket som följer med lossnar väldigt lätt.

Liknande produkter: Canon 70-200mm 2.8L

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8135
2004-11-14 aprina

PLUS: Snabbt, tyst, exakt.
MINUS: Tungt.

2004-11-14 RolandM

PLUS: Goda optiska egenskaper Fokuserar tyst, snabbt och tillräckligt exakt
MINUS: Underdimensionerad konstruktion för att klara fältmässigt bruk. Dekorfärglagret skrapas väldigt lätt bort.

Sigmaobjektivet har en inbyggd svaghet, bestående av att fattningen glappar loss efter en tids användning. Huvudorsaken till problemet är konstruktionen i kombination med att objektivets tyngd bärs upp av tre små skruvar. Dessa skruvar gängar upp sig. Mitt exemplar är avsett för Canon, men mycket talar för att en tekniska lösningen är densamma för alla varianter.

Detta kan åtgärdas genom att lossa på tre skruvar i metallbiten närmast kameran och försiktigt vika undan den delen inklusive tre tunna packningar av mässing. En bit ned intill kretskortet finns tre skruvar som ska dras åt. Helst bör dessa kunna låsas med något lim, men på ett sådand sätt att de kan lossa med lätt mekaniskt våld vid behov av service.

Ynkligt att ett objektiv i denna prisklass och i övrigt med goda optiska egenskaper har denna tekniska svaghet.

Nej, jag kommer inte köpa ett exem,plar till med denna konstruktion.
2004-10-26 date

PLUS: Skarp, Snabb, lättjobbad,
MINUS: Stativ fästet sitter aningen dumt kanske, objektiv locket. Skräp från fabrik i.

Ger ypperlig bildkvalité, focuserar snabbt och precist, ingenting är för trögt eller för lätt, gillar känslan i allt. Aningen tung men det är ju dock lite glas i det och det finns gym ;). Går att använda med 1.4x konverter och ändå ha vettig ljusstyrka.
Objektivlocket är vääääldigt pillrigt att få bort med motljusskuddet monterat, kanske inte meningen ... men ändå.
Fick returnera 2 st objektiv pga att det var metallspån i dom, lite tråkigt, någon som slarvat med ihopsättningen kanske. Hade det inte varit för det så hade jag inte ändrat 5:an till en 3:a

Liknande produkter: alla möjliga i samma brännvidds område och prisklasser.

Kundtjänst: Mycket bra, objektivet var defekt (partiklar i det), ringde, dagen efter kom en retur sedel, skickade det, 4 dagar senare låg det ett nytt på posten tyvärr var det skräp i det oxå med en ny retur som följd. Men Snabbt och smidigt gick det .

Köpt hos: Cyberphoto
2004-09-07 Yazzi

PLUS: Skarp, snabb och tyst.
MINUS: Lite väl trög zoom ring, placeringen av stativfästet kunde varit smartare...

Ja, det här objektivet väger lite, men inte så mycket att det inkräktar på användbarheten i mitt tycke. Bilderna blir väldigt bra och det är väll ändå det viktigaste.

Kundtjänst: Helt OK.

Köpt hos: AC-foto.com

Pris: 8100
2004-08-13 Paragrafryttaren

PLUS: Skarp, ljusstark, välbyggd, tyst, bra stativfäste.
MINUS: Filtergängan, se nedan.

Överlag ett mycket prisvärt objektiv som bland annat har sigmas motsvarighet till FT-M, alltså man kan ha objektivet i AF-läge och ändå fokusera manuellt. Kalas i kombination med CF 4-1 på EOS 3.

Mitt exemplar har en lite knepig filtergänga men den har blivit bättre med lite nötning.

Köpt hos: AC-foto.de
PLUS: Snyggt formgivet, robust, har stativfäste, mycket skarpt, snabb och tyst AF med Pentax, levereras med behändig och tålig väska och motljusskydd.
MINUS: Ger svag vinjettering i området mellan 150-200mm

Ett oerhört bra objektiv som jag haft stor nytta av. Presterar enligt min mening mycket skarpa och fina bilder oavsett bländare. Men naturligtvis är skärpan som bäst i de mittersta lägena.

Vill man få ut det maximala ur objektivet bör man avända bländare 4-8 och köra i lägena 90-135mm. Gör man det får man bilder som är helt oslagbart skarpa och vältecknade. De är en fröjd att skåda.

Objektivet är lättarbetat och smidigt med en snabb och tyst autofokus. Objektivet lämpar sig även utmärkt i manuellt läge då det har en stor och lättanvänd fokusring.

Ett klockrent och löjligt prisvärt objektiv som utan att skämmas ställer sig axel mot axel med både Nikons och Canons motsvarigheter.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9000
2004-06-03 Mattias Pettersson

PLUS: Snabb och tyst autofokus. Skarp.
MINUS: Inte funnit några nackdelar ännu.

Jag har hunnit ha min EX 70-200/2.8 i cirka fem år nu och den sviker aldrig. Har svårt att tro att en Canon EF 70-200/2.8L är märkbart bättre. Alla tjatar om vikten, men jag begriper inte vad de snackar om. Vad tror folk? Att en glugg med så mycket glas ska vara lätt? Det är i alla fall aningen lättare än min EF 80-200/2.8L som jag hade tidigare. Kanske en fördel.

Priset jag skrivit nedan inkluderar en 1,4x converter.

Liknande produkter: Canon EF 70-200/2.8L USM m fl.

Köpt hos: Privat

Pris: 8000
2004-06-01 sm3vvz

PLUS: Gedigen, snabb AF, hyfsad skärpa.
MINUS: Blytung... Bör stoppas ner till f/5--> för riktigt bra skärpa. Stativfästet hamnar aningen i vägen för zoom-ringen.Köpt hos: Ny från firma i Hongkong

Pris: 4700
2004-01-02 barret

PLUS: Gedigen, snabb och tyst autofokus, går att fokusera manuellt utan att slå om brytaren på kameran. Lätt att zooma när den sitter på stativ(med ena fingret liksom...) och ganska billig. Och bara så kul att använda.
MINUS: Tung...

Mitt ljusstarka komplement till 70-300 F4-5,6

Liknande produkter: Ett gäng...

Köpt hos: e-bay(beg.)

Pris: 3500
2003-11-01 Lelle70

PLUS: Ljusstarkt och lättjobbat.
MINUS: Lite tungLiknande produkter: Canon 70-200

Köpt hos: Mattssons foto i Lund
2003-09-16 gameburg

PLUS: Mycket skarpt! Gediget intryck! Tyst och hyfsat snabb AF!
MINUS: Tung

Ett rejält och underbart objektiv av god kvalitet och skärpa. Skärpan är riktigt hyfsad vid full bländaröppning och är mycket skarp om man bländar ner till 5,6-8.
Det är ett tungt objektiv, men det är de flesta ljusstarka tele-objektiven. Stativfästet är ngt i vägen för zoomringen (går dock att snabbt ta av).
Motljusskydd, stativfäste samt en rejäl väska ingår.
Det var priset som avgjorde när jag köpte detta då det är ca halva priset mot orginal. Jag är inte missnöjd!

Liknande produkter: Canon EF 70-200L 2,8.

Köpt hos: Foto&Elektronik

Pris: 7800
2003-07-22 Gosta

PLUS: Skarp och ljusstark, tyst
MINUS: Tung (glas väger)

En mycket användbar glugg, både analogt och digitalt. Helt klart ett mycket bra köp som jag definitivt inte ångrar. Kan varmt rekomenderas

Köpt hos: Björns Foto

Pris: 7.1
2003-05-28 leppala

PLUS: Snabb, tyst
MINUS: tung

Jag skriver denna resension innan jag sett bilderna... kanske dumt. Men så här lång har jag konstaterat att objektivet känns väldigt gediget och af är väldigt snabb och tyst, man kan justera skärpan utan att slå över till manuell focus.
Det följer med motljusskydd och en vaderad väska. Objektivskyddet otroligt plastigt och det går inte att ta av om man har motljusskyddet på (Ingenting som stör dock)

Liknande produkter: Nikon 80-200 /2,8

Köpt hos: Björns foto

Pris: 7200
2003-01-03 Ralph L

PLUS: Skarp, ljusstark, kvalitetskänsla, robust, intern fokusering och zoom. Billig jämfört med Canons 70-200/2,8
MINUS: Tung, men hellre en tung bra glugg än en plastig skitlins

Har egentligen inget negativt förutom vikten att påpeka. Tar skarpa bilder, autofokusen fungerar mycket bra, ser manlig ut men hade gärna fått vara vit. :)

Bra pris också!

Liknande produkter: Canon 70-200/2,8 (med och utan IS) USM

Köpt hos: Cyberphoto
2002-04-24 Jeppe

PLUS: Robust, metallhus, bra kvalité, APO, 2.8, Priset, FTM (Full Time Manual)
MINUS: Vikten!

Har skrivit ett lite längre omdöme i en tråd på forumet.
Fokusserar snabbt och exakt. Tyst, lika tyst som Canon USM.
Det finns bara 1270 negativa saker med gluggen...vikten!

Liknande produkter: Canon EF 70-200/4L
Canon EF 70-200/2.8L

Kundtjänst: Inga ännu

Köpt hos: www.internet-photo.de

Pris: 800
2002-02-06 patrik-skoglow

PLUS: Gediget utförande och bra skärpa med snabb focusering.
MINUS: Lite långsam i focus kanske, men inte så det stör. Zoomar är alltid lite långsammare.

Köpte 24-70 2.8 så jag blev helt enkelt tvungen att utöka min Sigmasamling med detta 70-200mm obj. Nu återstår bara macro och fisheye...

Liknande produkter: Nikon 80-200mm 2.8

Köpt hos: Expert
2002-01-20 Mac

PLUS: Gediget, inre tyst fokusering, hyffsat skarpt.
MINUS: Inte så skarpt som man vill.

Kan inte bestämma mig om denna optik är värd sitt pris eller inte - visserligen sparar man åtskilliga tusenlappar jämfört med orginal, men om man (som jag) använder denna optik mest av alla kanske man bör satsa lite mer pengar på orginal(i detta fall canon). Den har dock en hög kvalitékänsla + möjligheten till en billig 1.4X utan skärpeförlust gör den till en fin optik att ha i samlingen.

Liknande produkter: Canon 70-200 f2,8 USM

Köpt hos: Aifo AB

Köpt hos: Expert

Pris: 9995

Lastolite HaloCompact