MAHA POWEREX C-9000: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Övriga tillbehör > MAHA POWEREX C-9000

MAHA POWEREX C-9000

Betyg


(5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension

Summering

Batteriladdare för AA och AAA cellerLägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Batteriladdare för AA och AAA celler

Tillverkarens produktsida

Recensioner

Christian Karl G Hagenvik [FM]
2011-03-22 ckghagen

PLUS: 4 individuella kanaler, Upp till 4 olika program kan köras samtidigt, Ställbar mAH, Laddaren känns riktigt gedigen, Visar batteriets sanna kapacitet
MINUS: Knapparna kunde haft en mera distinkt känsla, När man ska ta ur ett batteri kan man komma åt ett annat så ladan nollställer dess laddnings-historia, En lysdiod som lyste grönt när den var klar hade inte skadat så man såg på avstånd att den är klar,

Bästa laddaren på marknaden får inte ful pott (4 ½ men gick inte välja ) pga några små nackdelar men rekommendera självklart köp en då

Den är gedigen klarar av mycket inställningar visar om batteriet är något att ha mm

48:70€ + frakt max 10€
blev 485kr då 2 dela på frakten

Liknande produkter: Flera skräpladdare runt 100lapen

Köpt hos: http://eu.nkon.nl

Pris: 485
Bo Maltanski
2010-01-29 bomalt

PLUS: Har alla funktioner som man kan begära av en laddare...
MINUS: Inga egentligen...

Har verkligen saknat en sådan här laddare! Här kan man ladda och underhålla batterier i en mängd olika varianter.

Följande inställningar (Modes) kan göras:

Charge
Refresh & Analyse
Break-In
Discharge
Cycle

Den tydliga displayen ger kontinuerligt information om vad som händer för resp batteri under processen.

En fördel är att varje batteri (totalt 4 st AA eller AAA eller blandat) kan behandlas individuellt, laddning, break-in, refresh, ställbar laddström, etc.

Den bästa laddare jag har haft! Rekommenderas varmt!

Liknande produkter: -

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: ChargeIT

Pris: 600
christer ryman
2009-12-08 chry

PLUS: Alla extra funktioner
MINUS: Kräver en titt i manualen innan man använder den första gången...;-)

Vill du "bara" ladda batterier, se dig om efter en enklare laddare.

Men vill du underhålla, "cykla", eller "köra in" dina AA och AAA så är det här laddaren för dig. Bara det att den laddar varje batteri individuellt gör att man kan skilja ur dåliga celler vilket inte är så lätt på enklare laddare.

Köpt hos: http://eu.nkon.nl/

Pris: 550
2008-02-09 Anders.H

PLUS: Tillförlitlig, cellerna blir ej heta.
MINUS:

Med denna laddare/testare/konditionerare har MAHA Powerex satt en ny standard på hur man kan tillverka en produkt efter användarnas önskemål.

Vad är det då med denna produkt som är så fantastiskt?

Jo, den inte bara laddar dina AA samt AAA batterier den kan även se när det är dags att köpa nya.

Nickelmetallhydridbatterier = NiMH, är inga batterier som bara går och går, de behöver också skötas om. Detta klarar denna laddare med glans, den kan tom. ge nytt liv i dina gamla batterier som de flesta har som ligger och skräpar någonstans.

Den erbjuder ett stort antal olika lägen, vanlig laddning, urladdning, refresh & analyze, forming charge samt cykling av cellerna, varje fack övervakas samt ger information individuellt på den stora belysta displayen. Den laddar/urladdar samt analyserar NiMH, NiCd samt även de nya cellerna med låg självurladdning, Sanyo Eneloop, MAHA Imedion, Varta Ready2Use mfl.

Denna laddare är större än de flesta laddare som kan ladda fyra AA/AAA celler, detta beror dels på att det är mer plats mellan cellerna för att de inte ska bli så varma, det är också lättare att sätta i och ta bort cellerna med detta mellanrum samt att displayen ska vara tillräckligt stor så att du ser vad som presenteras på den.


För att få ut det mesta utav dina nyköpta NiMH celler bör du göra en så kallad formerande laddning, detta är för att jämt distribuera ut elektrolyten i cellen. Detta innebär att dina celler blir fullt laddade med en gång, inte efter 5-10 laddningar som vanliga laddare kanske kan klara av, en del hävdar tom. att denna första laddning är lika viktig som 100 milaservicen på din nya bil. Ni kommer väl ihåg bruksanvisningen till era mobiltelefoner för 4-10 år sedan att verkligen se till att mobiltelefonbatteriet blir laddat i 16 timmar.

Ett mode som C9000 har är just Forming charge, detta innebär att du stoppar i en cell, väljer mode med tryckknapparna (upp eller ner) tills markören står på ”Forming charge”, där trycker du Enterknappen, sen väljer du vilken kapacitet din cell har, ex. 2500 mAh, detta upprepas för varje cell sen sköter laddaren resten.

Vad är då resten? Jo laddaren laddar dina celler med 0,1 C i 16 timmar, vilar en timme för att sedan ladda ur dem i fem timmar = 0,2 C, vila en timme igen för att slutligen ladda cellerna 16 timmar. Detta med vilotid i en timma är dels för att dina celler skall svalna, dels för att IEC standarden föreskriver en timmes vila innan kapaciteten mäts, denna standard är till för att batteritillverkarna skall ha samma mätmetoder när de uppger kapaciteten på batterier de marknadsför. Detta läge kan du även använd med dina gamla celler du har för att försöka få liv i dem igen, det kanske inte alltid går men det är värt ett försök. Du ska göra en urladdning först innan du kör detta läge. Även med helt nya celler.0,1 C, 0,2 C? Med beteckningen C menas den av batteritillverkaren uppgivna nominella kapaciteten på dina batterier. Om du har tex. 2500 mAh celler så är C i just detta fall 2500 mAh. 0,1 C är då följaktligen 250 mA med dessa batterier.


En del laddare måste laddas parvis (parallellt), detta innebär att laddaren avbryter laddningen när kanske en utav cellerna är överfull och det andra halvfullt, eller om du laddar och använder celler med olika kapacitet, detta ger en obalans när du sedan använder cellerna i applikationer som har fler än en cell. Om en cell är dåligt laddat så tar det slut före de andra, detta kan leda till att cellerna med mer kapacitet laddar de med sämre kapacitet, om detta sker till sin spets (den sämre cellen töms helt) så kan det polvända, DVS. bli förstört eller med mycket begränsad kapacitet i fortsättningen. MH-C9000 laddar ej parallellt utan individuellt DVS. varje fack har en egen avkännare av laddningstillstånd.

Den tid då batteritillverkarna hävdade att cellerna skulle tömmas helt är förbi, detta gällde NiCd tekniken, dina NiMh celler skall ej tömmas helt, de skall laddas då man märker en kapacitetsförlust.Cykling av celler: Ett annat mode är cykling, med detta mode kan du se om cellerna förbättras med upprepad laddning/urladdning, denna cykling kan upprepas upp tom, 12 ggr. C9000 lagrar kapacitetsmätningarna så att du kan titta på dem senare för att se om cyklingarna har gett effekt. Standardvärdet för laddning är 1000mA och för urladdning 500mA.


C9000 har ett urladdningsläge också.

Har du nånsin undrat över hur mycket kapacitet du förlorat när dina celler legat oanvända ett bra tag?, nu har du chansen att kontrollera detta, du kan även urladda Alkaliska celler med C9000 för att kontrollera om dina ”superceller” verkligen är värda sitt namn. Du kan inte ladda Alkaliska celler med C9000.

Urladdningsmodets standardvärde är 500mA men det kan du lätt ändra beroende på vilken kapacitet dina celler har med 100 mA steg upp till 1000mA, den laddar ur din cell till den når 0,9 Volt och displayen visar kapaciteten i mAh, vilket voltvärde din cell har samt tiden det tog att urladda din cell. Denna information visas till du tar ut cellen från laddaren.

NiMh celler laddas normalt ur med 0,2 C, Alkaliska med ca 100 mAh.


När dina celler åldras så ökar den interna resistansen, C9000 kollar av detta värde och kommer att visa ”HIGH” om dina cellers interna resistans har ökat till den punkt då det inte längre är säkert att ladda dem med en hög ström.

Får du detta ”HIGH” i displayen så är det dags att byta ut dina celler mot nya.
Det första Voltvärde som visas i displayen är ett mått på hur dina celler mår, runt 1,45 V visas med helt nya färska celler, när de börjar komma upp över 2,0 V så är det snart dags att se sig om efter nya celler.

Nu när vi har tittat på några bonuslägen kan vi titta på den normala laddningen.
Stoppa in en cell tryck på mode välj charging med piltangenterna, välj mA med tangenterna, klart, fortsätt likadant med resterande celler. Om du är intresserad av en fullare laddning, låt dina celler ligga kvar ytterliggare två timmar i din laddare efter ”Done” visas.
Det går också bra att bara stoppa i cellerna och sedan lämna laddaren, cellerna laddas då med 1000mAh.

C9000 standardladdning är 1000mA. Detta standardläge fungerar ypperligt för alla AA celler men kan behövas sänkas för AAA celler med lägre kapacitet.

Gillar du inte standardvärdet för laddning kan du ändra på det med några knapptryckningar, från 200 mA upp till 2000 mA med 100 mA intervaller. NiMh-cellstillverkarna rekommenderar en laddningsström mellan 0,5C till 1,0 C för att få en stark termineringssignal från cellerna.

En ”underhållsladdning” med 100 mA appliceras mot slutet av laddningen i två timmar, efter det så underhållsladdas cellerna med 10 mA så länge de sitter kvar i laddaren.
Denna underhållsladdning är inte tillräcklig för att kompensera för självurladdningen hos normala NiMh celler. Cellerna bör tas ur från laddaren efter avslutad laddning.

C9000 började säljas sent i december 2006. De tidigare enheterna hade problem med termineringen av en del celler, detta är nu avhjälpt och C9000 är numer en mycket bra och prisvärd laddare, enkel nog att användas av tillfälliga användare men erbjuder också avancerade lägen för de som bättre vill förstå konditionen av våra batterier eller om vi vill matcha celler i applikationer som kräver fler celler.

Liknande produkter: La-Crosse BC900

Kundtjänst: Köpt i USA, reklamerad och utbytt i sverige pga, MAHAS treåriga garanti.(Min första enhet gick sönder), Kontaktade http://www.chargeit.se/ för utbyte utan problem.

Köpt hos: thomas-distributing.com

Pris: 600

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Christian Hollmann 2008-12-27 11:17:50
battleangel 2009-05-29 19:53:24
Odden 2009-12-10 01:26:49
Bengan78 2010-09-03 08:22:09
mysmartin 2011-03-04 07:16:47
ckghagen 2011-03-17 20:16:25
eriksjos 2011-09-16 13:18:08
Dood 2015-05-18 08:04:39
Martin Carlsson 2015-08-15 09:29:41
JonasHol 2016-10-21 22:06:24
dabitz 2017-07-30 10:21:42


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS