Leica 28mm Elmarit-M f/2.8 ASPH: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Leica 28mm Elmarit-M f/2.8 ASPH
Recension / Test / Priser / Fakta

Leica 28mm Elmarit-M f/2.8 ASPH


Summering

Kompakt 28mm Leica vidvinkelobjektiv.



Betyg


(5/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Kompakt 28mm Leica vidvinkelobjektiv.

Tillverkare: Leica
Tillverkarens produktsida

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Vidvinkel
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Nej
Bildegenskaper:
  • Avbildningsskala (1:x): 22
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 28 till 28 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 2.8 till 2.8
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.7 till 0.7 m
Dimensioner:
  • Produktvikt: 180 g
Funktioner:
  • Stativfäste: Nej
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 39 mm
  • Format: Fullformat (35mm)
  • System: Leica M
Övrigt:
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja

Recensioner

Johan Ericson
2019-07-04 Johan Ericson
PLUS: Skarp och kompakt.
MINUS: Finns inget negativt med denna glugg :-)

Kompakt (som all M-optik) och mycket skarp. En av de minsta M-objektiven. Den är också skarpara och mindre än sina tidigare icke sfärisk föregångare. Som extra bonus passar de äldre - snyggare - runda motljusskydden.

Liknande produkter: Summicron 28mm f2 ASPH, Elmarit 28mm f2,8

Kundtjänst: BRA!
Lars-Göran Hedström
2018-12-29 Framsidan
PLUS: Mycket kompakt objektiv med hög bildkvalité, skärpa, mikrokontrast och färgrenhet som ger bilderna den "klassiska Leica 3D-karaktären".
MINUS: Bländarmekanismen är alltför lättgående på mitt exemplar. Trots "klicklägen" är det för lätt att oavsiktligt ändra bländarinställningen. En annan orsak till att bländaren lätt kan ändras ofrivilligt är att optiken har väldigt närliggande bländar- och fokuseringsringar pga. den kompakta uppbyggnaden

Det nära nog osannolikt kompakta objektivet Leica Elmarit-M 2/2,8 ASPH är för mig det perfekta vidvinkelobjektivet. Skarptecknande, helt förvrängningssfritt (helt plantecknande - saknar distorsion!) med stor färgrenhet, mikrokontrast och den klassiska 3D-återgivningen.
Optikens optiska uppbyggnad är mycket snarlik Summicron 28 mm. Brännvidden passar min "gatufotostil" perfekt. 35 mm brännvidd har aldrig riktigt passat mig.
Elmarit-M 2/2,8 ASPH ger inte maximal skärpa vid full öppning, en kompromiss för den helt distorsionsfria konstruktionen. Jag har dock inte kunnat se någon extra oskärpa i bildhörnen. Å andra sidan använder jag optiken mest kring f5,6 med förinställt skärpeområde och på motiv där en e.v. kantoskärpa inte spelar någon roll. Jag använder optiken på dels min Leica M4-P dels på min Leica TL2 (här "croppas" brännvidden till motsv. 42 mm pga. APS-C sensorn).

Liknande produkter: Leica Super-Elmar-M 3,8/24 ASPH, Leica Summicron-M 2/35 ver. 3.

Kundtjänst: Utmärkt service från Leicarepresentant i Sverige (Wibergs Foto) och Danmark (Leica-Camera.de) förutom Leica i Wetzlar.

Köpt hos: Wibergs Foto Leica Center Stockholm

Pris: 12593
Håkan Leif
2013-06-26 Håkan Bråkan
PLUS: Skarp, hög kontrast, liten, byggkvalitet
MINUS: Ganska dyr trots allt

Det bästa objektiv i normalomfånget som jag har till min Sony Nex-7, och jag har många, vilket ger en brännvidd på 42mm jämförelsevis mot fullformat. Den är skarpast av alla vidöppen, har bästa kontrasten och färgerna och dessutom något med mikrokontrasten som gör att motiven ser lite tredimensionella ut, även om man bländat ner ett par steg. Summicronen är förstås bättre har jag hört, med bättre bokeh, men till dubbla priset, inget för mig. Dessutom är denna så liten och kompakt så att den blir perfekt på Sonyn. Jämförelsevis dyr mot annat man kan använda på Sony, men billig för att vara från Leitz. Får nog hänga med alltid.

Liknande produkter: Canon Ltm 28/3.5, diverse slr-objektiv från diverse tillverkare.

Pris: 16000
Ralf Pergande
2012-05-06 Apple.Xpan
PLUS: Kompakt. Mycket skarpt, även vidöppet. Kontrastrikt. Välbyggt. Bra Pris.
MINUS: Leicas automatiska profil för 28mm ger för mycket vinjettering.

Precis som Hrolfur Brynjarsson beskrev detta objektiv; De ur-fokus områden är inte lika "mjuka" och trevliga som t.e.x Summicron-M 28/2 ASPH eller Summilux-M 35/1.4. Fina detaljer som befinner sig strax utanför den skarpa zonen, kan upplevas som "dubbelkonturer", lite nervösa på något sätt. Nästan som om man skakat till kameran lite grann (och i samband med att du skärpt bilden något). Fast detta fenomen förekommer i många av Leica's moderna, extrem skarpa "aspherical" objektiv, speciellt i bildkanterna.

Vill du ha luddigare bakgrund, får du gå nära förstås och se till att ha en större distans till bakgrunden, så kan även Elmarit-M 28/2.8 ge dig en viss känsla av bakgrundsoskärpa. Har du aldrig använt Leica's modernaste objektiv, kan det ta en viss tid för dig att vänja dig vid att de nya objektiven är mycket kontrastrika, och oerhörd skarptecknande.

designade objektivet med yttersta kompakthet i åtanke. Och man har verkligen lyckats, och dessutom till ett attraktivt pris. Det är inte billigt om du kommer från ett annat kameramärke, förstås. Men med Leica's mått mätt, så är det det.

Jag upplever att den inbyggda automatiska profilen i Leica M9 för detta objektiv, kallad "28 f/2.8 ASPH. 11606" - ger väl mycket vinjettering på de flesta bländare. Istället brukar välja en manuell profil bland de tre 28mm profiler som finns i M9:an. (den i mitten av 3) som ger ett mera balanserat intryck på alla bländare: ''28 f2.8 11809".

Testa själv.

Även Elmarit-M 28/2.8 ger ett lätt rasslande läte ifrån sig men det är knappt hörbart, eftersom glaselementen är små (jämförd med ljudet i en Summilux-M 35/1.4 ASPH. FLE som skramlar irriterande mycket).

Objektivet ger nästan aldrig upphov till reflektioner eller "flare".

Liknande produkter: Voigtländer Ultron 28/2, Summicron-M 28/2

Kundtjänst: (priset avser 2011) Cyberphoto är verkligen utmärkt på service under de 12 år som jag har handlat där, även om priserna på sistone är lite högre än vad de brukar vara jämförd med andra företag.

Pris: 16600
Hrolfur Brynjarsson
2009-05-25 hrolfur
PLUS: Kompakt. Mycket skarpt, även vidöppet. Kontrastrikt. Välbyggt.
MINUS: Inte upptäckt några dåliga egenskaper men ur-focus områden inte lika "mjuka" och trevliga (enligt mitt subjektiva tycke) som hos 35mm summicron.

Mycket kompakt och skarpt objektiv, rekomenderas.

Prisjämförelse

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
hrolfur 2009-05-25 17:00:29
JanKw 2013-03-12 15:28:22
Fredrik Leander 2013-04-10 19:35:21
Lasse B 2014-03-13 13:45:02
jean_per 2014-05-17 09:12:02
olarsson 2019-09-18 05:12:40
b.salto@telia.com 2023-11-13 09:39:22


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS