Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro
Recension / Test / Priser / Fakta

Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro


Summering

Ett helt manuellt 15 mm vidvinkel macro ned till 1:1 som även har +/- 6mm vertikal sk shift funktion som kan användas för att korrigera perspektivet. Filtergänga 77 mm



Betyg


(4.5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Ett helt manuellt 15 mm vidvinkel macro ned till 1:1 som även har +/- 6mm vertikal sk shift funktion som kan användas för att korrigera perspektivet. Filtergänga 77 mm

Tillverkarens produktsida

Recensioner

Filip Sebek
2020-05-01 filip71
PLUS: Skarpt, roligt, unikt och med det ganska prisvärt.
MINUS: Bländare närmast frontlinsen och fokus närmast kameran kräver sin tillvänjning. Svårt (som med många vidvinkel) att sätta exponeringen korrekt.

Lite utmanande att använda men inte så svårt som kanske vissa vill göra gällande. Saknar inte autofokus men att styra bländaren från kameran hade verkligen varit önskvärt. Fungerar bra med min D7200. Otroligt roligt och mångsidigare än man först kan tro.

Pris: 6590
Kent Lundgren
2016-07-29 shortvalleyman
PLUS: Att objektivet fokuserar från 4,7mm från frontlinsen till oändligt med mycket hög skärpa utan att behöva använda några andra hjälpmedel..
MINUS: Ingen bländarkoppling. Shiftfunktionen är endast anpassad för kameror med APS-C sensorer. Motljusskyddet lär inte hålla under objektivets livslängd.

Det här är definitivt inget nybörjarobjektiv. Det är fullständigt manuellt och saknar såväl elektrisk- som mekanisk bländarkoppling. Sökarbilden mörknar således när man bländar ner objektivet med en bländarring som är helt steglös och dessutom sitter längst ut på objektivet. Man vrider ofta på fel ring när man ska fokusera eller välja bländare. Man behöver ha goda fotokunskaper för att behärska detta objektiv fullt ut. Med nödvändiga kunskaper och en god portion tålamod är förutsättningarna för att skapa spektakulära bilder mycket goda. Vid närmaste fokuseringsavstånd är avbildningsskalan 1:1. Men, då är motivet nästan i kontakt med frontlinsen och det är svårt att få ordentlig belysning, exempelvis på en insekt. Jag har dock sett exempel på specialbelysning som är användbar (och dyr) samt de som med lite uppfinningsrikedom vinklat en pappskiva för att reflektera blixtljus mellan frontlinsen och motivet. Vid dessa korta fotograferingsavstånd måste motljusskyddet monteras av. Tyvärr håller detta motljusskydd inte samma höga byggkvalitet som objektivet i övrigt som nästan uteslutande är byggt i metall. Vi får hoppas att detta motljusskydd finns att köpa som reservdel då det är helt nödvändigt i motljussituationer där en del störande reflexer annars lätt kan uppstå. Bäst fungerar detta objektiv som ett närbilds - vidvinkelobjektiv, då fotograferingsavståndet inte blir så kort. Exempelvis: Svampar, små blommor och mindre djur. Macrobilder på insekter är oerhört svårt, men med lite tur och tålamod kan man lyckas även med detta. Likaså fungerar det som ett landskapsobjektiv med god skärpa. Dock bör man då tänka på att blända upp objektivet vid fokuseringen och använda kamerans fokusindikator då objektivet fokuserar lite grand förbi oändligtinställningen. (I varje fall med mitt objektiv). Ett mycket udda objektiv och i skrivande stund det enda av sitt slag i världen. Den här linsen har sin givna plats i min kameraväska nu och i framtiden och det är riktigt kul att fota med! Min recension baseras på fotografering med Nikon D750 (Fullformat) samt Nikon D300 (APS-C).

Liknande produkter: Mellanringar och vidvinkelobjektiv.

Kundtjänst: Mitt objektiv är köpt i Japan Photos webbshop. Vid ett tillfälle sökte jag upp en butik för att få lite support ang ett diskret skrapljud som kunde höras i området 0.15 - 0.26 på fokuseringsskalan. I butiken sade de sig inte alls känna till detta objektiv och hänvisade mig till webbshoppen. Som kund förutsätter jag att personalen känner till sitt eget sortiment samt att de erbjuder sig att kolla upp de frågeställningar man har. Dåligt!

Pris: 6600
John Israelsson
2016-06-14 lonian
PLUS: Närgränsen. Vida vinkeln. Bokeh. Rolighetsfaktorn.
MINUS: Svårt att hantera. Helt manuell. Om åtminstone bländaren kunde styras med kameran hade jag vart nöjd. Nu blir det mörkt i sökaren på bländare 11. Men det går naturligtvis ändå. Inte så skarpt på långt avstånd.

Visst är det svårt att använda, men det är ju fantastiskt roligt instrument. 1:1 macro är bara att glömma. Det här är snarare ämnat för vidvinkel Close ups, vilket inte är fy skam. Vill man gå äkta macro så skulle jag dock valt korta elektroniska mellanringar och runt 24mm optik för att få användbart arbetsavstånd.

Vad som skulle gjort Laowa 15mm mer praktiskt hade varit om det var en Zoom, låt säga 15-24mm macro.
Då Skulle man kunna lixom förflyttat macro gränsen framåt en aning genom zoomen som jag lyckades göra på mitt Nikon 16-35 + 12mm mellanring. Även att bländaren mörkar ner bilden gör det aningen klurigt, men detta kommer man ju ifrån om man kör tex Live view eller om man har en spegellös kamera. Skulle nog passa fint på en Sony A7, jag får titta närmre på en sådan i framtiden.

Förutom allt detta så ger bildresultatet ett mycket väl godkänt från mig. 14 Bländarlameller ger en riktigt skön Bokeh.

Har kollat kommentarsfältet på Venuslens.net och där låter det som att de tittar närmare på att göra en elektroniskt styrd version någon gång i framtiden. Om det nu sker så kan jag tänka mig en uppgradering.

Pris: 6500
Lars-Gunnar Nyqvist
2016-04-06 Lars-Gunnar Nyqvist
PLUS: Extremt skarpt i mitten på full öppning och bra skärpa i hörnen. Efter nedbländning till f5.6-8 är det också mycket skarpt även ute i hörnen
MINUS: Allt ställs in manuellt - minus är det väl egentligen inte då jag visste att det hanteras på det sättet. Tar nästan alla bilder i M-läget och det går inte att förutse om bilden blir korrekt exponerad. Man behöver ta några extra som är "överexponerade" men som inte blir det.... Shift funktionen kan bara låsas i 3 lägen varav ett är normalläget. Med lite tålamod kan man nog placera korrigeringen var som helst. Bländarringen använder man ganska mycket då man vill ställa in allt med full öppning och sedan blända ner strax innan man tar bilden. Den sitter bra utanför focus ringen. Inget minus men man tar lätt fel i början när man är van det omvända

Tagit ganska många bilder. Ett 15 mm vidvinkel är ett mångsidigt objektiv och att kunna gå mycket nära utan att det nödvändighetsvis blir macro läge 1:1 varje gång gör mycket för perspektivet. Finns nu någon bild... Mycket gediget byggt och det ger mycket bra skärpa.

Macro funktion till 1:1 innebär att objektet bara är någon enstaka mm från front linsen. Har skaffat ett UV filter för att skydda linsen. Nja... tror det faktiskt påverkar objektivets prestanda. Har numer tagit av det!

Har börjat använda Shift funktionen för att ändra perspektivet. Kräver lite nytänkande för mig men visst är det en vettig funktion på ett 15mm. Landskapsbilden med tallen i förgrunden är "shiftad". Motljusskyddet kan dock inte användas på en FF när man ändrar perspektivet utan får monteras av. Del av det kommer med så man får dubbelkolla så att man inte omedvetet har flyttat shift-läget sedan förra fototillfället. Har hänt att jag har insett det först när jag kom hem igen.....

Mycket bra, intressant, smart men kanske något udda och absolut inget objektiv som funkar med "grön knapp". Vid macro fotografering behövs helst LiveView och mycket tålamod. Saknar vikbar skärm på min kamera.... och tänk den dagen när man kan se Live-view via mobilens skärm... Man har möjlighet att komma mycket nära och det gör att man i medljus lätt skymmer huvudobjektet. Reflektor eller blixt som kan utlösas indirekt eller från sidan är ett "måste" komplement när man närmar sig 1:1. Har även kompletterat med en billig LED lampa (5500 kelvin) för enkel upplättning...

Mitt generella intryck är - mycket speciellt, mycket bra och väldigt mycket fotoglädje för pengarna! Finns flera som har testat och berättat på youtube... här är en https://www.youtube.com/watch?v=PZcYXUMkhek

Liknande produkter: Vad jag vet finns det inget lliknande

Köpt hos: Japanphoto

Pris: 6500

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Andy Renard 2016-04-07 10:08:43
shortvalleyman 2016-07-17 20:22:53
Siggesson 2016-11-29 21:24:42
amonsoderberg 2017-09-11 01:47:53
malbygaard 2018-04-23 18:41:36
Jan-Michael Breider 2019-11-18 18:45:04
pareli 2020-05-30 10:51:04
NicklasJ 2021-06-04 17:20:26
Tiny Turtle 2022-06-13 20:17:44


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS