Annons

Olympus Zuiko Digital ED 70-300mm F4.0-5.6Standard Grade

Tekniska Data
=========
Brännvidd: 70 - 300mm (140 - 600mm motsv. 35mm)
ED-linser: 3
Bildvinkel: 18° - 4.1°
Närgräns: 0.96m(MF), 1.2m(AF)
Maximal bildförstoring: 0.5x (1x motsv. 35mm) Macro
Antal bländare: 9
Största bländare: F4.0(70mm) - F5.6(300mm)
Minsta bländare: F22
...Läs mer2011-02-22 Per S

PLUS: Lätt, välbalanserat, smidigt, billigt i inköp
MINUS: Lite kärv i kyla

Objektivet är kompakt, lätt och smidigt för sitt brännviddsomfång. Fokuserar bra men långsammare än Olympus pro-objektiv med SWD-fokusering, vilket gör det svårt att följa snabbrörliga objekt som fåglar eller skuttande hundar.. Bra bildåtergivning, men en liten nedbländning förbättrar återgivningen som på de flesta andra zoomar. Bildkvaliteten vid full bländare är dock helt ok.
Man bör dock tänka på att hålla kameran i ett fast grepp vid de största brännvidderna, trots Olympus-husens inbyggda stablisering. För min del är det inget problem, men den som fotar vilda djur eller sportmotiv i annat än fullt dagsljus bör nog fundera över ett ljusstarkare objektiv med snabbare fokusering (till 3-4-dubbla priset).
Den enda egentliga nackdelen är att zoomringen går lite kärvt i kyla, under c:a -10 °C, men det är inget större problem.
Efter att ha släpat runt på ett "klassiskt" tvåkilos fast tele i åratal känns det som en befrielse att kunna ta med sig en lika kraftig zoom (i ändläget) som knappt väger något alls. Om zoomen skulle gå sönder skulle jag utan tvekan ersätta den med en likadan.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3700
2009-03-12 Karin Wennerhult

PLUS: Utmärkt superzoom som funkar jättebra till macrobilder också.
MINUS: Inte hittat några ännu.

Ett jättehärligt objektiv som ger skarpa, fina bilder.
Objektivet ligger dessutom skönt i handen och känns gediget och välbyggt.
Enkelt att använda.
Bra närgräns.
Perfekt objektiv för djurfotografering.
Har du inte macrot med dig så funkar det även fint till sådana bilder och ger fin bakgrund(300mm.)

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3595
2009-01-12 perborjeson

PLUS: Otroligt välbyggt, känns nästan som Olympus Pro-serie. Bra grepp. Förhållandevis låg vikt. Ger skarpa och fina bilder. Helt outstanding med tanke på priset.
MINUS: Kunde varit lite ljusstarkare. Gillar inte motljusskyddets fattning som är onödigt bökig.

Behövde en rejäl telezoom till semestern och beställde på vinst och förlust ett Zuiko 70-300 hos min handlare, utan att egentligen ha tittat närmare på grejorna. Men det ångrar jag inte, för ett bättre objektiv för pengarna är svårt att hitta! Har fotat nästan 2000 bilder med det hittills och är mycket nöjd. Det ger fin skärpa och är smidigt att hantera tack vare låg vikt och ett mycket bra grepp. Överlag är känslan i objektivet hög, inte minst byggmässigt. Trots att det uteslutande är av plast känns det gediget och väl utformat, faktum är att man vid första anblicken kan luras tro att man håller i ett Pro-objektiv, vilket inte säger lite! Och optiken är det verkligen inget fel på, här brukar Olympus lyckas. Bilderna blir skarpa i de flesta lägen och jag har inte märkt av några tendenser till vinjettering vid normala ljusförhållanden. Mekaniken sköter sig bra utan att vandra.
Jag är inte helt förtjust i att Olympus nöjt sig med 58mm öppning, det är nog i minsta laget för ett objektiv med såpass stort zoomomfång. 62mm känns som ett minimum. För mig som fotar mycket flyg (stora kontraster och korta slutartider i kombination med lång bärnnvidd) stör det ibland. Kompenserar man med högre ISO-tal och ett steg överexponering brukar det funka ändå.
Motljusskyddet är nästa punkt jag skulle vilja ändra på, fattningen är onödigt bökig när man ska ta loss tratten för transport. Kunde de ha löst mycket smidigare!

På det hela kan jag varmt rekommendera objektivet till alla Olympusanvändare. Men jag hade gärna lagt en extra tusenlapp eller två för bättre ljusstyrka.

Liknande produkter: Motsvarande produkt från Sigma eller Zuiko 55-200.

Kundtjänst: Inte behövt utnyttja som tur är.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 4500
2008-05-05 Franz Airiman

PLUS: Bildkvaliteten, byggkvaliteten, prisvärdheten, närgränsen (!)
MINUS: Det allra allra sista i skärpa saknas. 50-200 SWD är skarpare men mycket dyrare och tyngre och når inte lika långt.

Ett mycket välbyggt objektiv, kvalitetskänslan är i topp
2008-04-08 Dubbelolle

PLUS: Kvalitetskänslan! Synnerligen prisvärt.Stort brännvidsomfång.
MINUS: Absolut inget! Som vanligt med Olympus - mycket för pengarna

Fick mitt objektiv för ett par dar sen, valde mellan 50-200 och detta, men priset och vikten avgjorde. Jag blev närmast chockad över vilken kvalitetskänsla detta objektiv utstrålar, hade kunnat svära på att det tillhörde Olympus Proserie. Fantastiskt välbyggt och utan glapp och skrammel.
Har bara hunnit ta ett litet antal testbilder ännu, men verkar vara en mkt. hög bildkvalitet också.Fantastisk närgräns dessutom. Rekommenderas varmt! Olympus är det enda kameramärke där jag alltid blivit helt nöjd.Aldrig damm och skräp i sökare och sensor, aldrig fokusproblem med något objektiv, aldrig behövt skicka något på reparation överhuvudtaget.

Kundtjänst: Olympus kundsupport mycket bra!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3500
2008-03-04 Ched

PLUS: Vikt, omfång av brännvidd till detta pris
MINUS: Ännu inget

Visst, inte Pro, men MYCKET för pengarna, har dock inte hunnit hårdtesta.Skillnad verkar mest vara bländaröppning.Nöjer man sig med 4.0 - 5.6 så räcker det långt!Ville jag lägga 10.000 så OK!! :-)

Liknande produkter: Sigma, plastigare... odistinkt

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 3600

Phottix Mitros Plus Speedlight