Annons

Minox 35GTÖvergripande: 
Att använda: 
Hållbarhet: 
(baserat på 14 recensioner)
Skriv en egen recension
2008-10-29 klerk

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: Tyst, snygg.
MINUS: Kvalité, ingen avståndsmätare.

Minox är kanske inte den mest hållbara produkten... På åttiotalet så hyllade några av mina vänner denna kamera. På nittiotalet (slutet) så köpte jag en GT, och en till, och en PL, och en PL till... bara för att dom inte höll. Sen köpte jag en ML och den funkade bra. Nu har jag en GT men jag använder den inte så mycket. Törs inte lita på den...

Liknande produkter: Nej

Kundtjänst: Nej

Köpt hos: Privat

Pris: 200
2007-05-05 Runner

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Optik, format kvalitet.
MINUS: Fokuseringen

En kamera jag köpte i början av 80-talet som fungerat felfritt hela tiden. Fokuseringen är inget problem när man vant sej och den höga optiska kvaliteten kompenserar väl i viss mån.
OBS! OBS! Batteriet är inte längre ett problem. Har sett på sidan och även hört att en del bygger om kamerorna för c:a 1000 kr. Jag har hittat en adapter hos LP foto Regeringsgatan 83 i Stockholm för 300 kr som gör att man kan använda 4 knappcellsbatterier (LR44) och få ut 5.6 volt.

Kundtjänst: Aldrig behövt.

Köpt hos: Expert
2005-12-15 Sonnar

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Kompakt. Ihopfällbar. Skarp optik.
MINUS: lite svårt att byta film. Avsaknad av motljusskydd. Skärpeinatällningen inte kopplad till sökaren.

Köpte en Minox GT-E av en kompis på min fotoklubb. Jag uppfattar den som lätt, smidig, enkel att använda med väldigt skarp optik, ihopfällbar och tar liten plats i fickan. Den är perfekt vid gatufotografering, då den är väldigt diskret. En nackdel är avsaknad av motljusskydd. Ett knep dock; att vända den upp och ned vid fotograferingen där objektivluckan funkar som motljusskydd. Det är lite besvärligt dock men fungerar. Jag har inte haft några problem med min, annat än med blixten som lade av efter ett år. Den som kommer över en väl fungerande Minox har en effektiv gatukamera; perfekt vid "höftskott" m.m.

Köpt hos: Privat

Pris: 900
2005-12-15 Måns H

Att använda: 4 Hållbarhet: 2

PLUS: Skarp, liten, ljusstark och verkligt tyst.
MINUS: Mina Minox håller inte.

Gillar verkligen Minox men har nu köpt 2 på rad som pajat efter några rullar. Först en ML, slutaren lade av. Sånt händer. Sen läste jag på ordentligt. Köpte en GT-E som är byggd på Leicas fabrik (har kollat på fabrikationsnumret) och skulle vara av Leicakvalitet. Allt frid o fröjd men några rullar senare följer bländaren inte med fast den är manuell, obegripligt!

Köpt hos: Tradera, Ebay USA

Pris: 900
2005-07-02 Slanggorf

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Mycket bra kvalitet på optiken. Lätt, lättanvänd och diskret.
MINUS: Lite struligt att byta film.

2005-03-09 kardon

Att använda: 5 Hållbarhet: 3

PLUS: Liten, tyst och smidig. Skarp minotar-optik.
MINUS: mät-omfånget, plasten, inte mkt funktioner.

En trevlig bekantskap till kamera, ingen märker att man fotar med den. Kanppt ens jag själv. Den kunda ha haft exponeringslås och möjlighet att ställa tiden själv också. Men överlag bra att ha för "straight photography".

Liknande produkter: Olympus XA, Canonette ql19

Köpt hos: Privat

Pris: 500
2005-03-07 volker

Att använda: 3 Hållbarhet: 2

PLUS: suverän optik, liten och passar i byxfickan
MINUS: batteribrist, hög strömförbrukning, krånglar ofta

En suverän liten kamera med fantastiskt opbjektiv sålänge den fungerar.
Tyvärr är kameran ett exempel på nedgången av den förr i tiden så formidabla tyska kameraindustrin. En bekant till mig som är fotohandlare sa en gång att just minox 35 modeller var kamerahandlarens skräck. Minox hade som sämst 25% garantifall på dom här kameror. Variationen i produktionskvaliteten var enorm. Det finns åtskilliga kameror som fungerar alltid, och lika många som fungerar aldrig. Jag har tyvärr 2 av dom sistnämnda.
Förklaring till detta är att Minox, lika som Leica sedan slutet av 70-talet varken satsade på modern produktionsteknologi eller på personalens kompetensutveckling. Stämmningen hos Minox var katastrofalt dålig, fabrigsbyggnader gammal och mörk. Titta man på dom idag, undrar man, hur man kunde bygga kameror som egentligen kräver renrumsteknik.

Liknande produkter: Rollei 35-modeller

Kundtjänst: jag hade mina kompisar hos Minox :-) men jag ringde dom rätt så ofta, tyvärr

Köpt hos: Tyskland
2004-07-07 David Lennartsson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Liten, bra kvalitet i optik.
MINUS:

Den bästa lilla kompaktkameran jag har haft. Jag tycker man klarar sig bra utan autofokus.

Köpt hos: Fapo

Pris: 1000
2004-03-10 mdesnica

Hållbarhet: 5

PLUS: mkt Bra optik, storlek
MINUS: ej helt manuell.

Mkt liten och lätt kamera, vilket gör att man lättare tar den med sig. För att vara plast verkar konstruktionen vara mkt bra. Typiskt tysk ingenjörskonst. Att kameran saknar avståndsfokusering i sökaren, samt helt manuell tidsinställning beror troligen på att då man konstuerade kameran jagade man gram och centimetrar. Dock hade den kunnat ha exponeringslåsning.

Liknande produkter: rollei 35

Kundtjänst: Slutaren slutade att fungera (lustigt), men faktum är att jag lyckades reparera detta själv. Det handlade bara om att justera en liten "arm" med en skruv.
Ett tips är att undvika längre exp tider än 1 sekund, spolar gillar inte att få konstant likström genom sig.

Köpt hos: privat
2003-12-31 ChaosCalle

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: En liten, lätt hållbar kamera som man alltid kan ha med sig... Även med den externa blixten! En fick-kamera som inte är en instamatic!
MINUS: Ganska ont om inställningsmöjligheter...

Detta var min första kamera, som jag köpte för insparade veckopengar i början/mitten på 80-talet... Den har hängt med länge, och fungerar fortfarande (i det närmaste) felfritt.

Kundtjänst: Har aldrig behövts! På 20 år!

Köpt hos: Kamera-butik i Fältöverstens köpcentrum i Stockholm
2003-09-04 L A Granis

Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Går alltid att ha med sig
MINUS: Exponeringslåsning saknas

Hade en 35 GT några år på 80-talet. Allmänmätningen och frånvaron av exponeringslåsning gjorde dock att t ex motljusbilder blev minst sagt svåra att ta. Efter några "Minoxlösa" år skaffade jag mig dock en (begagnad) 35ML, och vips var dessa problem borta.
Den suveräna optiken på alla Minox 35-kameror gör folk förvånade när man visar vilken kamera man använt till bilderna ("..den där lilla..?").
2003-04-15 Trued

Att använda: 4 Hållbarhet: 4

PLUS: Mycket höga optiska prestanda. Liten / passar i fickan
MINUS: Man måste vara noga med att göra två hela framdragningar så att man inte riskerar att dubbelexponera. Att man måste bygga om den för ca 1000kr från 5.6 Volts system till 6 Volt eftersom det inte går att finna 5,6 Volts batterier idag! En firma på Värmdö går jobbet!

Bästa "extra" kameran.
Ett t

Pris: 2500
2002-12-19 Steppenwolf

Att använda: 3 Hållbarhet: 4

PLUS: Utmärkt optik, extremt kompakt, låg vikt, utmärkt bildkvalitet.
MINUS: Svårt att ställa in skärpan på korta avstånd, underexponerar ibland i svagt ljus, sökaren kan vara lite i minsta laget för glasögonanvändare. Kan vara lite "pillig" att använda

Jag har en Minox 35 GT och en Minox 35 GL och är mycket nöjd med båda. Jag går aldrig någonstans utan att stoppa någon av dem eller min Rollei 35 i fickan och detta har gjort att jag kunnat ta tillvara många fina och ofta lite oväntade fototillfällen som annars skulle gått om intet.
Bildkvaliteten är ytmärkt! Optiken är mycket skarp även vid full bländaröppning och står sig väl även i jämförelse med många systemkameror jag arbetat med.
Ljusmätaren ger för det mesta mycket bra resultat, tillräckligt bra för dia, men kan ibland luras och har en tendens att underexponera i svagt ljus. En användbar funktion som kan minska detta problem är att kameran är utrustad med en s.k. "backlight switch" som ger förlängd exponering +1 steg (?). Egentligen är denna funktion avsedd för motljussituationer och ljusa motiv som snölandskap och landskapsbilder med mycket himmel, men jag brukar mest använda den vid svagt ljus för att motverka reciprocitetsavvikelser och den ovan nämnda tendensen till underexponering.
Slutaren är mycket tyst, ger bara ifrån sig ett knappt hörbart klick vid exponering vilket jag tycker är en trevlig egenskap.
Att man måste fälla ut objektivet innan man kan använda kameran upplever jag inte som något större problem. Luckan gör att kameran blir mycket kompakt när den är ihopfälld och frontlinsen är väl skyddad. Ytterligare en fördel med konstruktionen är att kameran vid långa exponeringar med lite fantasi kan läggas på bord, i fönsterkarmar, hållas pressad mot väggar etc som surrogat för ett stativ. Jag har klarat nattbilder med exponeringstider på flera minuter på detta sätt med förvånansvärt bra resultat.
Överlag är jag mycket nöjd med kameran men den har även ett par små brister. Kameran kan vara lite svår att använda i början innan man tränat upp sin avståndsbedömning, speciellt i svagt ljus och vid korta avstånd, men efter en tids kontinuerlig användning blir man förvånansvärt säker på detta. En annan sak som kan upplevas som besvärlig är att reglagen och knapparna är lite små och pilliga men det är någonting som man vänjer sig vid.
Även om kameran har sina brister så vill jag ge den högsta betyg. Bildresultaten är enastående för kamerans format, och har man bara lärt sig använda den så är det din egen skicklighet snarare än kameran som sätter gränserna.

Liknande produkter: Rollei 35S, Minox 35 GL

Kundtjänst: Lämnade in kameran på reparation hos kamerateknik i Malmö. Det tog lång tid och kostade en bra slant.

Köpt hos: L-foto
2002-11-19 npet

Att använda: 3 Hållbarhet: 4

PLUS: Fantastiskt skarp optik (minoxar 2.8/35), tyst slutare, kompakt format, självutlösare, motljuskompensation, manuell inställning av ISO.
MINUS: Ingen kopplad avståndsmätare, lite klumpig då objektivet måste fällas ut före skott, doublestroke filmmatning. Hade föredragit ett 50mm objektiv istället för 35mm.

Min Minox är en Minox GT-E. En lite nyare modell inom GT familjen. Detta är den kamera som jag nästan har mest "keepers" från. Min Minox finns i princip alltid med i min ficka eller väska.

Det mest positiva med Minoxen är dess fantastiska optik som med sin skärpa slår det mesta (iaf om man ser till formatet) samt det oerhört kompakta formatet. Ihopfälld (objektivet ligger infällt i kamerahuset) tar den enormt liten plats.

Kameran har s.k tidsautomatik - dvs du väljer bländare och kameran räknar ut slutartid. Slutartiden visas av en mätare i sökaren. Ljusmätningen fungerar bra även om man använder filter då sensorn sitter integrerad i objektivet.

Fokusering sker via "guess-to-matic" - dvs du får uppskatta avståndet till motivet och ställa in det själv. Vid användning med snabb film (ISO 400) och i normalt dagsljus är detta inget större problem då objektivet är en vidvinkel (35mm) och bländaren brukar hamna kring f/8-16 vilket medför stort skärpedjup.

Att kamerans objektiv fälls in i kamerahuset är dock en liten nackdel då det tar ett par sekunder att fälla ut objektivet innan man kan börja plåta.
Filmframdragningen är "doublestroke", dvs det tar två drag på frammatningsvredet för att dra fram filmen.

Har man bara vant sig vid kamerans små egenheter är detta en mycket kompetent och kompakt kamera.

Liknande produkter: Liknande kameror är Kiev 35 (ukrainsk minoxkopia), Rollei 35S, Lomo LC-A.

Phottix Mitros Plus Speedlight