Panasonic Lumix DMC-LX3: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Kameror > Digitala kompaktkameror > Panasonic Lumix DMC-LX3
Recension / Test / Priser / Fakta

Panasonic Lumix DMC-LX3


Summering

LX3 är uppföljaren till LX2. 24-60mm. f2,0-2,8



Betyg


(4.71/5)
(3.07/5)
(4.39/5)
(4.25/5)
(baserat på 28 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

LX3 är uppföljaren till LX2. 24-60mm. f2,0-2,8

Tillverkarens produktsida

Recensioner

1 2 3 Nästa 
2012-07-08 edgren

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra fokus. Bra batteritid. Snabbreaktion. Håller väldigt länge och bra, om man vet hur man reparerar den själv (min lever sitt tredje liv nu).
MINUS: Bildkvalitén är inte väldigt bra, jämfört med systemkameror, vilket i och för sig är förståeligt.

LX3'an är den fjärde digitalkameran som jag har ägt i mitt liv och än så länge är kameran den bästa jag har haft. Bra bildkvalité med en lång batteritid. Den hittar mycket bra fokus under 2 sekunder och man kan gå mycket nära objektet, utan att fokuset riskeras att bli suddigt.
Fredrik Klintberg
2011-09-26 Fredrik Klintberg

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten, skarp, snabb
MINUS: ISO över 800 och över.

Toppen för byxfickan på semestern. Snyggt kornaktigt brus över 400 iso för svartvita bilder. För lite gulligare bilder bör man hålla sig på 100 eller 80 iso tycker jag.

Längtar lik förbaskat på en fullchip till benfickan. Det finns inte mycket att hämta från Raw filerna, dom liknar mest innehållet i en jpg.

Har inte sett några anledningar till att byta till brödrosten G11 bildmässigt. Däremot skulle lite mer tele sitta fint.

Blixten drar naturligtvis batteri och ska envisas med att förstöra bilderna med blixt så ska du ha ett extra batteri. Tippar på 50 bilder med blixt, 200-300 utan.

Har på kul testat Nikon SB24, Canon 580 EX och en Pentax AF-500 FTZ och alla löser ut i blixtskon. Dock kan du glömma TTL och garanti.

Rekommenderas.

Liknande produkter: Canon G11, Leica vad den nu heter som är samma sak.

Kundtjänst: Haha!
Det finns en fjortis med hybris men frågan är om han inte fick sparken när jag vidarebefodrade hans mail till hans chef, som var trevlig men okunnig.

Köpt hos: Barcelona

Pris: 4000
2011-05-16 MrKarisma

Batterilivslängd: 2 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitén från den lilla CCD sensorn. Den "lagoma" zoomen. 24mm vidvinkel. F2. Bildformaten. Raw-format. Custom lägen. Det går att stänga av displayen helt genom att ställa in kameran i menyn på "ext. viewinder". - och sedan klicka tre ggr på display-knappen. OVÄRDERLIGT för en fotograf.
MINUS: Den dåligt implementerade MF funktionen. Funkar, men är konstig och siffrorna på fokusskalan stämmer inte med inställt avstånd.

Ja, den roligaste kameran jag haft. Sätter igång min kreativitet som ingen annan kamera gör.
Den är bara W O W helt enkelt.
Nu väntar jag bara på en LX6 i samma storlek, fast med en M43 sensor i istället. DVS, en uppskalad LX3 sensor.. Då skulle vi snacka både megapixelrace och högisorace. :)

Liknande produkter: Canon G10, Olympus Ep1

Kundtjänst: Har ej behövts.

Köpt hos: Radars
Johan Wande
2011-01-17 fikkser

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: 24mm f2.0. Hyfsad brusprestanda till iso 400. Många inställningar. Skärpan
MINUS: Många av fördelarna på papper blir nackdelar när man väl använder kameran. T.ex. Seriebildstagning med blixt som ger oanvändbara bilder (uppenbarligen bara där för syns skull liksom flera andra funktioner). Omständiga inställningar som tar för mkt tid. Kort zoomomfång. ISO som kameran ska vara bra på förstörs pågrund av att färgerna sticker så fort ljuset blir svagt.

Har läst att det dynamiska omfånget ska vara dåligt och jag upplever det tvärtom. Fungerar perfekt i en solig skidbacke.

Fördelarna med kameran är uppenbarligen f2.0 och 24mm. Mkt användbart! Den är hyfsat snabb och har hyfsat med inställningsmöjligheter. Bildstabiliseringen gör underverk, känns mycket bättre än i min K-7a.

Optiken är riktigt skarp och gjord av plast! Jag gillar distortion dock blir det liiite barrel distortion vid 24mm och det gillar jag inte.

Eftersom det mesta är krångligt att ändra på så använder jag autoläge till 90%. I scenläget tycker jag även att det är ganska ologiska val, saknar flera alternativ.

Byggkvaliteten är bra men flera detaljer känns billiga, t.ex. programratten som nästan snurrar av sig själv.

När jag fotat porträtt utomhus i halvdåligt ljus vid iso 400-800 sticker färgerna iväg åt h-vete. I princip oanvändbart utan blixt. Brusprestandan må vara OK, men färgerna sticker iväg. Rosenröda kinder drar iväg och blir lilarosa medan resten av ansiktet blir alldeles gult. Glöd blir också riktigt lila, även med scenläget för glödljus.

Iso-prestandan må vara bra, men blir i mitt tycke stympad av att färgerna sticker iväg. Ser förkastligt ut i blandljus också.

Knapparna och kontrollerna samt info i displayen osv känns inte riktigt genomtänkta alla gånger.

Zoomomfånget är snålt, trodde inte jag skulle störa mig på det, men det är i det kortaste laget. Den digitala zoomen är helt värdelös, ungefär lika dålig som i min iphone 3g. Den fyller ingen funktion alls. I min canon ixus 80 var den faktiskt användbar. Digitalzoom borde inte fungera sämre än att croppa, men uppenbarligen tyckte panasonic det. Bättre att croppa i efterbehandlingen själv, synd.

Hade inte betalat 4000kr för den här kameran idag. Hade hellre köpt en spegellös systemkamera. Men för 2500 som jag betalade är den nog ganska svårslagen!

Köpt hos: privat

Pris: 2500
2010-03-07 sgfk

Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Ljusstyrka f2.0, alla tänkbara manuella inställningar, stor sensor, nästan halva priset jfrt med samma kamera med Leica-loggan
MINUS: Värdelöst program för RAW-hantering

Har köpt denna som komplement till min systemkamera i två avseenden. Dels att alltid ha med, dvs i situationer när man inte vill släpa på systemkameran, dels när man har tele monterat på systemkameran men ändå vill kunna fånga händelser som dyker upp på nära håll.

Är nöjd med bildkvaliteten. Givetvis brusigare än en systemkamera på höga ISO men stor sensor jämfört med andra kompakter gör att den klarar sig relativt bra. Detta tillsammans med den extremt ljustarka optiken från Leica gör att den tar lika bra bilder i dunkla förhållanden som en system med standard (f3,5) optik.

Jag använder nästan bara RAW och efterbehandlar i datorn. Programmet "SilkyPix" som följer med är oanvändbart skräp. RAW-Therapee är dock gratis och finns att ladda till både Linux och Windows och är helt suveränt, bättre än de flesta köpeprogram. Kör man JPG i kameran med standard inställningar får bilderna onaturliga färger, kontrast och överdriven skärpa. Går dock att ställa om. Konstigt dock att standardinställningarna är helt uppåt väggarna.

Man får inte vara total novis på digitalfotografering om man skall få ut det mesta av den här kameran. Men kan man det som krävs är det en underbar kamera. Otroliga möjligheter till inställningar. Mer än på en systemkamera som ex. Canon 500D. Vad sägs om valfri tillåten ISO t.ex 80-800, fyra förprogrammerbara customlägen, bracketing av exponering skärpa färg kontrast ställbar Aspect ratio det är bara att fortsätta inställningsmöjligheterna är nästan oändliga.

Vem skall inte köpa kameran? Den som har tänkt att ha den som enda (allround) kamera. Som enda kamera för den kräsne duger den inte bildkvalitetsmässigt jämfört med en systemk. (och det kan man givetvis heller inte förvänta sig) Som enda kamera är också zoom omfånget för begränsat (24-60 mm). För mitt syfte verkar den emellertid närmast skräddarsydd.

Liknande produkter: Canon G10, Canon S90, Leica D-LUX4 (samma kamera)

Kundtjänst: Nej

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4590
2010-02-22 Snickarboden

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt?
MINUS: Värdelös manual

Underbar kamera men det tar ett tag innan man kommer in i alla inställningar. Har haft min nu ett par månader och först nu börjar jag känna mig bekväm med den.
Joysticken kändes obekväm i början men funkar bra sen man lärt sig den.

Lagrar mest i jpeg, tycker kvaliten där är fullt tillräcklig för mina behov, men enkelt att välja raw+jpeg.

Med mina händer är läderväskan ett måste, då kommer den upp i storlek så jag får grepp om den och en extern optisk sökare var verkligen inte dumt. Köpte en Voigtländer 25 mm och enda nackdelen där är att blixten går inte upp helt med den på.
Extra batteri är ett måste och piratbatteriet verkar funka minst lika bra som original men till halva priset.

Slår man ihop allt så hamnar man på samma som en instegs DSLR men denna kameran är mycket kompaktare.
Sen så gör ju inte retrostuket ont *ler*

Liknande produkter: G11, ricoh

Kundtjänst: ej behövt

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 4890
2009-08-20 saint19

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitet, RAW, ljuskänslig optik
MINUS: begränsat zoomomfång

En mycket trevlig kompakt som blir ett bra komplement till min framtida systemkamera. Ljuskänslig Leica-optik vars zoomomfång dock är lite väl begränsat.

Just zoomomfånget är väl det enda riktigt negativa med den här kameran.

Liknande produkter: Canon G10

Köpt hos: SIBA

Pris: 4900
Roger Bohman
2009-06-24 J-ett

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Möjlighet att ställa in ALLT manuellt eller köra ALLT på automatik. Kvaliteten på bilderna är nästan alltid på topp.
MINUS: Fungerar INTE riktigt som man är van vid från en systemkamera, men nästan. Något stort format för en kompaktkamera men den är ruggigt kompetent så den vinner i längden.

2010-09-12 Har nu använt kameran flitigt under en lång tid. Kameran håller måttet och är värd varenda krona. Denna kamera får mig att fota mer kreativt och dessutom är den alltid med och redo för ett foto. Det går inte att misslyckas på något sätt. Bilderna är alltid så bra de kan bli. Har jämfört med en Ixus 100 vilken inte kommer ens i närheten av bilderna från LX3:an.

2009-06-24 Detta är mitt komplement till systemkameran. Bra kompaktkamera som ger suveräna bilder om man jämför med just kompaktkameror.
Den når dock inte riktigt upp till bilder tagna med en Nikon D300. LX3:an kan man dock plåta med även om ljuset är kass, OCH få suveräna bilder ändå. Detta är omöjligt med andra kompakter där optik och sensor inte når upp till LX3:ans värden.

Jag har testat att fota barn i farten, och lyckas inte alltid med detta utan att få suddiga bilder med denna liksom övriga kompakter. MEN, i mycket bra ljus funkar det när du manuellt kan ställa in tiden till 1/125s eller mindre. Denna kameran har nämligen en egenhet att köra på låga 1/30s - 1/60s och f2.0 - f4.0 i de flesta fall då man kör halv- eller helautomatik. Det räcker dock och ger skarpa bilder men är då känslig för om objketet rör på sig. (Optiken har bländarvärden upp till f8.0.)

Kör man Manuellt går detta att få till, men det är en invänjning då tid och bländare inte är de vanliga man kör på en systemkamera. (Lägre värden används generellt alltid.)

Nu får man RAW + JPG i PASM lägena. iA ger bara JPG även om du ställt in RAW + JPG.

Jag är nöjd så här långt, och kameran åker oftast med när jag lämnar hemmet. Bilder blir tagna som aldrig annars skulle tagits. Ett klart plus. Dessutom behöver man aldrig plåta med blixt om man inte vill, men blixten går att ställa in som kompensation till ljuset och då blir bilderna ännu bättre, även i dagsljus då ljusförhpållandena är lite svåra. (Styrkan på blixten ställer man enkelt in så den inte fräter ut hudtoner och vitt.) När man fotar med blixt tar man slut på batteriet ganska mycket fortare, och ett Lenmar batteri kostar 175:- så den biten är inte heller så svår att lösa. På tal om blixt, den måste fällas ut manuellt, annars får du ingen blixtbild.

Över ISO 400 ger för mig brusiga bilder. Dock inte för brusiga, men det är för mycket för min smak. Man kan dock sätta en begränsning i menyn till ISO 80-400 så man slipper alla ISO-värden ovanför. Bilder tagna med ISO 400 och bildstabilisering där f2.0 och 1/30s används blir kalas i nattmörkret. Behovet är någon form av ljus, glödlampa eller stearinljus etc, så får du en bra bild. Bildstabiliseringen gör ett bra jobb på långa slutartider helt enkelt.

Silkypix Developer Studio 3.0 SE som följer med för att hantera RAW-filer räcker till för att få ut mer av bilderna. Funkar även på JPG.
Det handlar inte om regelrätt redigering, utan man fixar med färg, vitbalans, skärpa, brus, kontrast och de vanliga förbättringar man alltid gör på bilder man vill behålla.

Det tog en timma för att komma på alla knep, men den är enkel att köra batch-jobb med och ger mycket bra resultat.

Silkypix Developer Studio 3.0 SE som följer med är gratis för Panasonic ägaren. Det finns en del egenheter i programmet som är skräddarsydda för Panasonic som man missar om man kör PS.

Lite surt är dock att manualen för Silkypix Developer Studio 3.0 SE ligger på en Webbsida och nås från Help-Menyn inifrån programmet. Dock mycket enkelt att lära sig och det är inte säkert du behöver manualen.

Slutsats:
=========
En kamera att lita på i alla lägen. Rekommenderas skarpt.
MEN, en systemkamera tar alltid bättre bilder, glöm inte det. Denna kamera får du med dig då du lämnar systemkameran hemma, och bildernas kvalitet hamnar mellan kompakt och system. Ibland även upp emot systemkvalitet. Ett stort plus med RAW.

RED: Får uppdatera mig här nu efter att ha använt kameran i några månader. Bildernas kvalitet når alltid upp över kompaktkamera klassen. De blir dock aldrig så bra som en systemare, men näst intill OM du ställer in den rätt och utgår från RAW-filerna. Bästa kompaktkameraköp just nu, om du frågar mig. MEN kolla storleken på kameran i en affär så du inte blir missnöjd. Lätt att lära sig funktionerna på kameran om du plåtat lite förrut.

Har man en systemare och jämför bilder tagna vid samma tillfälle ser man skillnad. Inte stor, men den finns.
Konstigt vore det annars... En viss retrokänsla infinner sig då jag använder kameran. Fråga mig inte vaför. Kan vara tyngden ihop med kvaliteten på hela konceptet.
I Programläget levererar kameran alltid bra bilder, över genomsnittet, samt RAW+JPG om du vill.

Liknande produkter: Inga andra. Detta var ett val sedan länge, men annars är det Canon G10 och Nikon P6000

Kundtjänst: Nope

Köpt hos: Privat
Stig Cannermo/BF
2009-05-25 Stican

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten och behändig får alltid plats i en ficka
MINUS: Lite små knappar, saknar genomsiktsökare, har fortfarande inte anammat skärmsökaren till fullo. Dyra tillbehör

Bra bildkvalité, har skaffat en genomsiktsökare som fästs på blixtskon (Voigtländer 25 mm.) den underlättar enormt mycket.

Liknande produkter: Canon G10 Nikon P6000

Kundtjänst: Vet ej

Köpt hos: Expert Täby centrum
2009-05-20 ping

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känsla, bildkvalitet, ljusstyrka, många inställningsmöjligheter
MINUS: Löst objektivlock, annars inget!

Knäckande bra kamera. Lite samma vibbar som när jag köpte
en Contax T2 för 15 år sedan. Barnsligt förtjust. Jag offrar gärna zoomomfång och storlek för bildkvalitet som kameran levererar. Macroläget är grymt.

Liknande produkter:

Köpt hos: Audio Video
1 2 3 Nästa 

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 3 ... 6 Nästa 
1 2 3 ... 6 Nästa 

Ägare

1 2 3 ... 4 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Kent Andersson 2008-08-29 19:59:50
overton 2008-09-01 21:58:23
mabe 2008-09-02 11:46:37
Fredrik Jutfelt 2008-09-18 09:31:29
kaycee 2008-09-25 08:04:16
coab 2008-10-01 19:30:34
Mart 2008-10-20 22:45:38
RoSan 2008-10-25 23:31:12
kreatören 2008-10-31 02:36:31
pmalmh 2008-11-10 00:06:37
Staffan3 2008-11-15 09:29:07
SoyaYofu 2008-11-15 23:31:05
erikjonsson33 2008-11-20 11:50:18
boldten 2008-11-23 11:53:54
mevva 2008-11-27 22:34:56
cimera 2008-11-30 00:39:07
Michael Eklöf 2008-12-06 20:18:09
Stican 2008-12-18 14:07:53
Sulo 2008-12-28 22:24:57
uffe48 2008-12-29 15:18:27
CarlRobin 2009-01-18 09:08:00
Kristofer Levén 2009-01-21 22:56:38
Enicar 2009-02-02 13:03:33
Jocke i Malmö 2009-02-04 22:52:36
gotothebar 2009-02-23 11:02:34
erikvm 2009-03-02 22:37:50
jensljungkvist 2009-03-06 19:24:52
1 2 3 ... 4 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS