Fujifilm X-E1: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Fujifilm X-E1


Summering

•16 Megapixels APS-C X-Trans CMOS-sensor
•2,36Mpixels elektronisk sökare (OLED)
•2,8'' LCD-skärm (460kpixel)
•Fujifilms X-bajonett, dvs samma objektivbajonett som för X-Pro1
•Multiexponering och ...

Läs mer


Betyg


(4.9/5)
(4.3/5)
(4.7/5)
(baserat på 10 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

•16 Megapixels APS-C X-Trans CMOS-sensor
•2,36Mpixels elektronisk sökare (OLED)
•2,8'' LCD-skärm (460kpixel)
•Fujifilms X-bajonett, dvs samma objektivbajonett som för X-Pro1
•Multiexponering och panoramafunktion
•Filmning i full HD (1920x1080/24)
•Mic-ingång
•Inbyggd blixt

Tillverkarens produktsida

Recensioner

2017-06-29 Ludvig_svensk

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, blixt, storlek
MINUS:

Har nu ägt kameran i några år och fotat både med XF-optik och gamla manuella gluggar. Är mycket nöjd med kameran och tycker särskilt bra om blixten även om jag inte använder den särskilt ofta, det är mycket bra att man kan vinkla den uppåt.
Håller inte med om att kameran drar så vansinnigt med batteri. Använder man den klokt och har skärmen avstängd så klarar den många exponeringar.
2015-12-14 Benganbus

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Känns som en liten kompakt digital M Leica! :)
MINUS:

* Nu har jag köpt ett original, AF-objektiv till kameran! 18 mm F2. Funkar mycket bra! (Tidigare har jag använt Leica och Zeiss manuella objektiv)

Jag har ju fotat med M Leica sedan 1962, och även haft några digitalkameror såklart, men den här lilla Fujin ger mig starka återvibbar från M Leicatiden! Det känns inspirerande och kul!

Ps. Har såklart provfotat med Leica M 8 och M 9 och liknande, men de digitala e inte mina Leicor längre!
2013-06-17 KennethF

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Storlek, vikt, bildkvalite, handhavande
MINUS: Startar långsamt, drar ut batteriet snabbt.

Det bästa med kameran är storlek och vikt - man drar sig inte för att ta med kameran. Jag hade förut en Pentax K5 och den vägde betydligt mer och var klumpigare.

Den har en mycket bra sensor och bildbehandling. Man kan köra JPG direkt ur kameran - bildkvaliten är mycket hög - bra dynamik. Skönt att slippa RAW konvertering.

Jag valde detta spegellösa system då jag tyckte det var det system som hade intressantast optik - optiken är mycket bra.

Detta är en kamera man trivs med jag kommer inte byta ut den i första taget.

Tyvärr tar det lite för lång tid för kameran att kicka igång - cirka 1,5 sekunder - detta borde förbättras till nästa modell. Man måste ladda batterier ofta.

Pris: 11999
2013-04-23 johan.printz

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Smidigt handhavande, liten,, enkel, snabb som ger exceptionell bildkvalitet.
MINUS: AF är inte den snabbaste, lite fördröjning om man plåtar raw och har bildvisning påslagen efter tagen bild. Ta en del batteri.

Bytte system från D7000 och ett gäng optik. Avsikten var att få ett mindre system men utan att göra avkall på bildkvalitet. Det lyckades. Över förväntan. Bilderna som kameran skapar är magiska - som jpg eller ännu hellre som raw. Nu stöder Adobe, Apple mfl raw-formatet och det är en fröjd att plåta med den. Dessutom diskret och folk märker inte att man har en kamera.

Liknande produkter: OM-d
Magnus Hugosson
2013-01-19 gwbiker

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: skärpan, smidighet, iso, färger, svartvita blir alla tiders.
MINUS: ibland lite tveksam autoficus.

En helt makalös kamera. Skärpa, färgåtergivning, iso-egenskaper allt håller högsta klass. Bilderna blir fantastiska. Den slår min d7000 lätt på alla punkter utom autofocusen. Där va nikonen snabbare. Men iso.... det är rena fullformatprestandan. 12800 blir kanonbra. Min d7000 va bra upp till 1600.

Kundtjänst: cyberfoto är jättebra

Pris: 11990
Jerry Eriksson
2013-01-08 Jerry Eriksson

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: "Skarp" sensor, JPG-filerna direkt ur kameran, Hög ISO-prestanda, Dynamiska omfånget, AF-säkerhet (dock inte snabbhet) i bra ljus, Reglage/handhavande.
MINUS: RAW-formatets brist på konverterare (edit: fixat nu), Autofokus i lite sämre ljus, batteritiden (jämförd med trad DSLR), långsam manuell fokus.

En fantastisk liten apparat detta. Har många år burit runt på tunga DSLR-häckar (EOS 40D, 7D). Ville ha något lite tympligare för vardagsfotandet, utan att tulla på bildkvaliteten. Topp-kompakter som Canon G10 mfl som jag testat har hittills inte kunnat ge mig det jag ville ha.
Köpte därför X-E1:an med den fasta 35mm f/1,4-gluggen. Säljs inte som paket i Sverige, men fick ett sjysst pris av Cyberphoto för kombinationen.
Efter ett par veckors användande är detta min bedömning av kameran:

+ Fantastiska JPEG-filer direkt ur kameran. Klarar ISO 3200 galant. Har ställt den på Auto-ISO med taket vid 3200 och bryr mig helt enkelt inte. Skulle egentligen våga gå ännu lite högre om det krävs.
+ Stort dynamiskt omfång.
+ Den manuella hanteringen. Tillgängliga reglage och inget fippel i menyer. Bländarring på optiken. Mmmm...Känslan.
+ Skarp sensor pga inget AA-filter. I kombination med gluggen 35mm 1,4, som är det skarpaste jag äger, blir det snorskarpt. Kan köra gluggen fullt öppen utan några synliga skärpeproblem. Leicabra helt enkelt.
+ När AF sitter så sitter den dead on. (I rätt förhållanden. Se nedan)
+ Snyyyyygg! Vilket inte är helt ovidkommande. Eller så är det det. Smaksak.

Men det finns såklart en baksida till detta också:

- De fantastiskt rena och fina JPEG-filerna kameran spottar ur sig beror ju på en avancerad RAW-konverteringsprocess inne i kameran. Och där stannar det. Fuji skickar med det fullständigt hopplösa RAW-programmet Silkypix med kameran. Tänker jag INTE använda. För Lightroom krävs uppgradering till version 4 för att ens kunna öppna filerna. Dock har inte Adobe lyckats knäcka den magiska koden till dessa X-trans-sensorer. Och resultatet blir...sådär. Fuji har vad jag förstått till slut släppt sina algoritmer till Adobe. Så det finns kanske en förhoppning att detta är ett tillfälligt problem. Annars kommer nog seriösa fotografer på sikt överge X-trans-kameror. Vilket vore synd. För potentialen till storverk finns ju där. Det visar JPG-filerna.
- Autofokusen ger en del i övrigt att önska. Det är inget jag lyckas jaga ungarna med i dunkel lägenhetsbelysning med. Sitter de still så. Men nån sportkamera är det inte.
- Den manuella fokuseringen funkar förvisso bra genom att man i EVF:en med ett knapptryck kan zooma in och ställa exakt. Men den kräver ganska många varv på optikens skärpering, så snabb är man inte. Övningssak?
- Liite lagg i EVF:en. Kan missa ett ögonblick pga nån millisekunds fördröjning på det jag ser i sökaren och det som sker i verkligheten. Inget stort problem i de flesta lägen dock. Man lär sig kompensera för det. Vara lite snabbare på trycket.
- Drar en del batteri. Jag kommer inom kort köpa på mig ett par extra att ha i fickan under intensivare fotodagar.

Så, på det stora hela rekommenderar jag kameran. Bland det roligaste jag haft. Känns liksom kul att hantera den. Ersätter såklart inte stora kanonen, som har sina självklara styrkor (stryktåligare, fukt, sport eller rörliga motiv) men som över-axeln-kamera är den alltid med nu. Och det är ju den bästa kameran. Den som är med.

PS.
Länk till en jämförelse mellan JPG direkt från kameran och JPG via RAW i Lightroom. 100% crop och ordentligt överskärpt för att visa problemet med konvertering av RAW-filer tydligt.
http://www.flickr.com/photos/jerryeriksson/8351595564/in/photostream/lightbox/
DS.

PS2.
Nu har Adobe Lightroom sedan version 4.4 fått ordning på RAW-konverteringen. Ser riktigt bra ut. Problem solved.

Kundtjänst: Den hus+objektiv-kombination jag önskade såldes inte som kit, men Cyberphoto ordnade med en tusings rabatt. Tyckte jag var sjysst. Inklusive godisbit.

Pris: 13500
LENNART PORING
2012-11-21 LEPOFO

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Hög kvalitet. Kompakt. Skarpa bilder.
MINUS: Manuell fokus med M-adapter saknar skärpeindikator.

En mycket användbar kamera i gatumiljöer. Utöver originalobjektiven är det möjligt att använda högkvalitativa objektiv från andra tillverkare, som t.ex. Leica.

Liknande produkter: X-Pro1

Pris: 8990
Pavel Maira
2012-11-19 popboydeluxe

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Nästan allt
MINUS: Något långsamma autofokusen i dålig ljus som känns mer som kompaktkamera ibland.

Har bara hunnit testa kameran något men av det jag känt så är det en väldigt enkel och skön kamera att använda.

Liknande produkter: Fujifilm X-PRO1, Canon EOS M

Pris: 11990
Linus Ahlberg
2012-11-19 LAPhotography

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Äntligen en "liten" kamera med inbyggd sökare och bilxt i en snygg förpackning, och med en imponerande insida!
MINUS: On/off samt avtryckarknappen känns lite "plastig". Annars döljer sig plastbaksidan sig väl och märks knappt.

Härlig kamera med reglagen på rätt ställe och som ger rätt "känsla" när man fotar.
Grym bildkvalitet och goda ISO egenskaper

Liknande produkter: Nex-7

Pris: 8990
Janne Kvarnström
2012-11-18 jkm

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Känsla, storlek, vikt och bildkvalitet. Lättarbetad och hyfsat snabb. Möjlighet att använda manuella gluggar med olika adaptrar. Som tyvärr är lite prisiga... Men välbyggda.
MINUS: Lite plastiga knappar på baksidan. Hade varit fint med en skärpeindikator när man kör manuella gluggar, kanske kommer i firmware!!? Batteriet är ju ett skämt... Det är ingen sportkamera! Bara så ni vet...

Äntligen en kvalitetskamera i vettig storlek Får lite Leica CL feeling med denna sköna kamera. Har köpt den i kit med 18-55 för 11990 kr vilket måste anses som något av ett fynd i sammanhanget. Objektivet är nämligen väldigt bra...
Handlade kameran på Götaplatsen Foto, härligt att det finns en riktig fotoaffär kvar i Göteborg, bra priser har dom också samt mycket trevlig personal.
Har köpt till M-adaptern, original och rätt dyr, samt en Kipon för Nikon F gluggar. Har redan en liten samling extremt kompakta gluggar som matchar kameran väl i storlek. Skopar 21 mm och 35 mm samt Nikon Series-E 50 mm och 135 mm.
Har plåtat lite med denna underbara lilla kamera nu. Intuitiv och snabb. Sensorn verkar vara helt fantastiskt skarp och filmlägena bara skriker om att användas, som jag förövrigt lagt på Fn knappen. EVF en är mycket bra, trevligt att kunna förstora en nyss tagen bild för en snabbkoll av skärpa mm.
http://martincastein.com/fuji-x-e1-review-the-why-and-the-how/
Appendix 20130202 Batteriet suger fett, varför kan inte Fuji lära av Nikon ex. vis och göra bra batterier? Behöver köpa ett reserv batteri omgående. Uppdaterade kameran med ny firm ware och trot eller ej AF funkar mycket bättre. Drog av ett par hundra bilder i går kväll och skärpan sitter på så gott som allt. Bra jobbat Fuji!
Appendix 20130313 Har köpt till en "thumbrest" från Lensmate USA, helt suverän för a. greppet b. undvika ofrivillg ändring av exp. komp. Rekommenderas!!
Appendix 20180307 Har köpt en begagnad XE-1 i nyskick efter att ha varit utan denna pärla till kamera i flera år. Förreägaren hade gjort en genialisk inställning så genom att trycka på nedre fyrvägskbappen för att aktivera flytt av fokuspunkt. Så himla smidigt! Känns som att man har en lite mer lättarbetad joystick helt enkelt.

Liknande produkter: Finns inget just nu.

Kundtjänst: Bara bra hos Götaplatsens Foto, rekommenderas varmt!

Pris: 11990

Forumdiskussioner

Diskussion I forum Startad Startad av Inlägg Senaste inlägg - Senaste inlägg av
Varför är alla så jävla dåliga på att ta intressanta bilder på fotosidan? Frågor om Fotosidan 2013-04-14 04:08 68 2013-05-12 18:16 Jacob Boman

Till salu i Köp&Sälj

Inlagd + Typ Kategori Titel Passar Pris Bild
2024-03-16 
Säljes Kameror/Digitala systemkameror Fujifilm XE-1 svart kamerahus 2 700 kr

Bilder tagna med produkten

1 2 Nästa 
1 2 Nästa 

Ägare

1 2 3 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Hans Wahlgren 2012-11-19 12:15:21
LEPOFO 2012-11-21 13:22:23
LEPOFO 2012-11-21 19:12:48
Norrland_74 2012-12-06 08:45:46
harfix 2012-12-06 22:33:17
belcanto 2012-12-10 23:19:41
faltpihl 2013-01-05 21:03:19
Gutta 2013-01-10 18:49:23
gwbiker 2013-01-19 12:46:15
sthlmfotograf 2013-02-01 15:07:00
tilman 2013-04-14 19:38:32
ronny vervaart 2013-04-17 20:27:43
joeriksson 2013-04-29 05:17:56
mynameisjonas 2013-05-18 21:22:10
jgranseth 2013-05-19 10:21:02
felixlideri 2013-06-30 22:36:06
Zeigarnick 2013-07-08 09:55:23
Jo-Je 2013-08-13 14:14:14
9while9 2013-08-29 22:38:57
telemarkguru 2013-08-31 17:26:56
Harris 2013-09-05 12:28:04
Kjell_2005 2013-09-10 20:36:00
BÅS 2013-09-16 15:33:03
JPS A 2013-09-23 08:58:00
jahlsin 2013-10-26 21:28:48
Da00 2013-11-03 21:22:24
backpacker626 2013-11-10 11:09:51
freud40 2013-11-16 19:22:24
1 2 3 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS