Nikon 70-200 f2.8 AFS VR IF-ED

Betyg


(4.92/5)
(baserat på 65 recensioner)
Skriv en egen recension



2016-05-12 Rob Vestin



PLUS: Känns gedigen. Snabb AF.
MINUS: Svag prestanda på bildstabilisering, ganska kass skärpa.

Nej, det här är ingen bra zoom. Hyfsad vid full öppning, men blir inte så mycket bättre nedbländad. Jag trodde länge att det var nåt fel på den, men nikon service sa 'väl inom spec'.

Läser man övriga omdömen om denna får man känslan att det är något av det skarpaste man kan skruva fast på kameran, men min erfarenhet är snarare det motsatta.

Kundtjänst: Nikon är bra.

Pris: 9000

2014-03-24 Casey



PLUS: Skarp, snabb autofokus och gedigen kvalitet.
MINUS:

Ett grymt objektiv som värd varenda krona!

Snabb, otroligt skarp, ljusstark, med fantastisk fin bokeh. Autofokusen fungerar över förväntan även i betydligt sämre ljusförhållanden och är verkligen perfekt för sportfotografering.

Liknande produkter: Sigma 70-200mm f/2.8

2014-03-02 Newnoise



PLUS: Skärpa, VR, bokeh, kontrast
MINUS:

Kärlek vid första ögonkastet! Detta är ett riktigt kanon objektiv. Superskarp, underbar kontrast och urläcker bokeh. Har använt det både på DX och FX, har ej besvärats av dålig kantskärpa eller vinjettering.

Först nu förstår jag även uttrycket "byggd som en pansarvagn"

Pris: 9000

2014-01-09 LenAndersson



PLUS: VR, Skärpan, Balansen, vädertätad, vikten, grymt snabb autofokus,
MINUS: Stativfotens konstruktion (se nedan ) och möjligen priset

Helt underbar skärpa genom alla brännvidder ! Bra balans på min kamera (D800E) och den är dessutom otroligt bra med Nikons TC 20E lll !
Har inte märkt av vinjettering/mörka hörn som en del klagat på, utan är tvärtom förtjust över hur fint den tecknar hela vägen ut !
Enda "felet" i mina ögon är den fasta stativfoten, då man inte kan snurra kameran till högkant bara genom att lossa lite på spännskruven.
Jag kör nästan alltid med stativ o gimbalhuvud.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

2012-10-13 chry



PLUS: Byggkvalitet. Bättre än den nya VRII-modellen tycker jag.
MINUS: Vinjettering på FX.

Bra för sport, rätt brännviddsomfång och snabb fokus. Helt klart en av mina bästa investeringar inom foto.

Liknande produkter: Har haft 85/1.8D och 180/2.8D också, men de är mer begränsade, även om ljusstyrkan är lika bra eller bättre.

2012-04-26 Tommylind



PLUS: God balans och bildresultat.
MINUS: Lite mörkt i hörnen...

Det sista optik jag släpper från mig.
Kan ej vara utan.

2010-08-16 bomalt



PLUS: Otroligt skarp, snabb autofokus, vädertätad, bra balans, VR
MINUS: Dyr, stor och tung

Den första VR-optiken jag köpte. Använde den först på en Nikon D70, sedan en D200, en D2Xs och sist en D3. För varje "kamerauppgradering" upptäckte jag hur bra optiken egentligen är. Den håller "måttet" med de bästa kamerahusen. Skarpt redan på full glugg... finns det mer att säga!

Att den inte skulle fungera så bra på "fullformat" vill jag låta vara osagt. Till "fullformat" har jag ofta använt den tillsammans med TC-14E II konvertern och någon skärpeförlust är inte märkbar. Tillsammans med TC-17E II konvertern blir den lite "mjuk" på brännvidder mellan 175-200 mm. Då jag enbart kör FF idag har jag bytt till 70-200/2,8 AFS VR II då den presterar bättre på sådana kameror än den äldre varianten.

Vädertätningen och VR är ett stort plus...

Kundtjänst: Inte behövt...

Köpt hos: Foto A-Bild

Pris: 18700

2010-05-28 skeppsbron



PLUS: Betyg: Skärpa 10 Kontrast 10 Autofokus 10 Ergonomi 10
MINUS: Inga

Har nu använt mitt nya 70-200 VRII i 4 månader. Det sa "klick" redan första dagen och nu har vi tillsammans hittat en harmoni som jag aldrig tidigare har upplevt. Har använt och förbrukat ett antal objektiv genom åren men detta objektiv är något utöver det vanliga. Tillsammans med min D300 levererar objektivet bilder som jag är ytterst nöjd med. Skärpa(även kant) och kontrast (även dåliga ljussituationer) är utomordentligt bra. Har jämfört med fast optik (180mm 2,8 och 24mm 2,8 Nikkor) och finner ingen skillnad, snarare fördel 70-200. Även om det kostar en hel del så är det värt varenda krona.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2010-05-13 Gunnar Fager



PLUS: Optik, kvalitet, känsla är toppen!
MINUS: Priset

Underbar! Skarpteckande. Eg. gäller mitt omdöme VRII New (fanns ej i listan). Optiska problem maximalt minimerade. Gedigen skön känsla. Kan handhållas utan problem i normalt ljus tack vare VR (stativfästet ett utmärkt stöd i vänsterhanden).

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 20.5

2010-01-14 chbe



PLUS: Skarp snabb autofokus. Gedigen.
MINUS: Ingenting

Bra kvalitetszoom som ger skarpa bilder. Snabb autofocus. Gedigen känsla.

Kundtjänst: Mycket bra.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2009-08-24 HBKbruden



PLUS: Allt!
MINUS: Tungt, dyrt

Det bästa!

Köpt hos: Swefo

Pris: 18

2009-07-29 e96jowi



PLUS: Bra skärpa, Snabb autofocus, kvalitetskänslan
MINUS: Tungt och stort

Ett objektiv som jag använder mer och mer. När allt faller på plats med exponering, komposition osv blir det kanonbilder med detta objektiv. Enda nackdelen är att jag nu vill uppgradera min optik...

Liknande produkter: Sigma och Tamrons 70-200/2,8. Jag bestämde mig rätt snabb för Nikon när jag hade känt på grejorna

Köpt hos: Expert Lindhes Foto

2009-06-16 The_F22



PLUS: Snabb, Skarp, f/2.8, fantastisk bokeh, känns balanserad på D300 med vertikalgrepp.
MINUS: Dyrare än vad man hade velat :P, lite lång för vissa kamera väskor.

Fantastisk objektiv som kan användas från f/2.8 men ger bäst skärpa från f/4.0-f/8.0 (bara något jag tycker inte bevisat på något sätt!). Ett måste att testa för alla nikon användare! För alla som älskar krämig bokeh och vacker oskärpa finns nog bara detta, 85mm f/1.4D och 200mm f/2.0G VR.

Köpt hos: Media Markt

Pris: 14990

2009-05-07 Muni



PLUS: Snabb AF och mycket bra VR
MINUS: Det plastiga motjljusskyddet

Bra vardagstele. Fungerar bra även på FX

Köpt hos: FotoVideo

2009-04-06 hbengtsson



PLUS: Superskärpa redan på 2.8, fantastisk färgåtergivning och kontrast. Snabb AF, VR...allt en glugg skall ha i en och samma lösning.
MINUS: Måste hålla mig till dyr optik framöver...

Första exemplaret åkte tillbaka till affären efter ca en vecka. Kände mig missnöjd med både skärpa och framförallt kontrast. Utöver detta fick objektivet kamerans ljusmätare att få ett frispel emellanåt. Uppenbart något fel i den optiska konstruktionen som inte kan viftas undan med justeringar.

Andra exemplaret...bang! Snacka om skillnad. Här får man veta vad man betalar för. Detta är en helt makalös zoom som jag aldrig släpper ifrån mig. Inte ens när jag går till FX - så grym som den är på DX så kan jag leva med de rapporterade svagheterna på småbildsformatet.

Kundtjänst: Enastående service hos Kameradoktorn.

Köpt hos: Kameradoktorn

2009-04-03 Przemek Carlsson



PLUS: Hantering, utmärkt AF, VR, skärpan.
MINUS: Kostar många pengar.

Det här en ett proffsobjektiv. Det är en 2,8 - vilket innebär skillnaden mellan en bild och ingen bild i många situationer. Den har bildstabilisering, VR, vilket hjälper till att man får en skarp bild i bristfälligt ljus.

Hanteringen är mycket bra, den fokuserar väldigt snabbt, VR fungerar utmärkt och den är skön att hålla. Skärpan är utmärkt och inget att klaga på. En detalj är att den har 3 st knappar för fokuslås vilket är väldigt smidigt för sport mm.

Vinjetterar en del på full glugg men det korrigeras enkelt.
Viss skärpeförlust ute i hörnen på fullformat, men syns bara om man letar efter det, och inget som jag störs av så mycket då jag inte komponerar bilder med detaljer i hörnen.

Kundtjänst: Har ej behövt kontakta KS, snabb leverans!

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 17700

2009-02-19 Yurimasa



PLUS: Skarp, Snabb, Vädertätad, VR
MINUS: Motljusskyddet, Distortion

Brukar sällan skriva recensioner här, men tänkte slå ett slag för den här.

På D700 så är mitt exemplar Extremt skarpt på 2.8. Det blir inte bättre skärpa när man bländar ner, t o m när jag pixelpeepar.

Det är många som skriker om att Nikon borde släppa en ny version av denna optik, för att den påstås inte fungera på FX. Detta är helt fel! Jag har försökt återskapa detta problem (dålig kantskärpa på alla bländare vid 200mm och fokus på oändlighet) flera gånger, och endast lyckats se ett uns dålig skärpa vid ett tillfälle då jag satte motivet extremt långt ner i ett hörn, där det ändå är idiotiskt att ha något i fokus utav värde. (vi snackar de sista ~20-30 pixlarna nere i hörnet)

Ni med FX, eller tankar på att uppgradera till FX, ska inte vara rädda för att köpa det här fantastiska objektivet bara för att ni läst om dålig kantskärpa på nätet.

Några minus finns ändå, trots mitt höga betyg;
Det jag inte gillar med objektivet är dels motljusskyddet som är plastigt och lossnar lätt. Önskar att jag kunde ha samma typ av skydd som på 24-70.

Det andra negativa som jag nog aldrig har hört någon nämna är att den faktiskt har ganska synbar distortion vid ändlägena. Mer än vad jag trodde i alla fall. Men det går ju att korrigera i PS för det mesta om det är kritiskt med raka linjer.

Summa kardemumma så är nog det här mitt bästa objektiv, och slår i mitt tycke t o m 24-70 när det kommer till skärpa.

Köpt hos: Privat

Pris: 13000

2009-01-25 The_F22



PLUS: Snabb, Skarp, bygd som en stridsvagn, ljusstark, VR
MINUS: Tung (men de får man räka med vid 200mm och f/2.8), Dyr hos många återförsäljare.

Älskar den, den sitter på kameran 85% av tiden nu sen jag köpte den!

Liknande produkter: Sigma 70-200mm f/2.8

Köpt hos: Media Markt

Pris: 14990

2008-12-01 sirwilliam



PLUS: snabb, skarp , och går alltid att lita på
MINUS: dyr

helt otrolig !

Köpt hos: Swefo

Pris: 19900

2008-11-20 Panajiotis Kokkalis



PLUS: Fantastisk resultat
MINUS: Tungt

Prisvärt.

Köpt hos: Radars

Köpt hos: USA

Pris: 14500

2008-11-01 Farbror



PLUS: Kvalitet inom alla områden.
MINUS: Nix.

Autofokusen är ruggigt snabb. Byggkvalitet som känns.

Liknande produkter: -

Köpt hos: USA

Pris: 12600

2008-10-14 masens



PLUS: Dess snabba autofokus.VR funktionen. Gediget bygge.
MINUS: Ev. tyngden.

Tycker att det är en härlig glugg,tyngden ihop med batt.greppet på D300:an ger en bra stabilitet vid handhavandet.Har dock bara ägt den 2mån.men hittills är det bara positivt.VR funktionen mycket bra ,men friska batterier
har jag lärt mej att det behövs

Köpt hos: Foto A-Bild

2008-08-24 asplind



PLUS: Gedigen, ljusstark, bra kvalite, snabb AF.
MINUS: Finns inga.

Herregud vilket FET ! Otroligt bra och ljusstark :) Nöjd som fan

Kundtjänst: Bra kundtjänst.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 18500

2008-08-23 MickeG



PLUS: Skärpa, användbarhet, material, känsla
MINUS: Inga med tanke på vad man får i form av bild.

bättre än så här blir det inte på länge...

Liknande produkter: Alla andra 70-200 på ett riktigt bra stativ under gynsamma förhållanden.

2008-07-28 puissance



Grymt bra "vardagstele", för den som inte använder teleobjektiv dagligen, men ändå vill ha en bra "kikare" i bagaget, för den händelse att det behövs lite mer brännvidd någon gång...

2008-07-08 lindov



PLUS: Skärpa
MINUS: Tung

Grym glugg även vid svagt ljus,snabb autofoc.

Liknande produkter: sigma 70-200/2,8

Köpt hos: Hyrde hos Scandinavian Photo,sthlm

Pris: 400

2008-06-03 niclaslind84



PLUS: Det mesta: Bildkvaliten, AF snabbhet.
MINUS: Motljusskyddet glappar något i fastsättningen. Dina andra gluggar kommer blekna i jämförelse.

Detta är en redig pjäs som har supersnabb autofokus. Kanonskärpa på 2.8, möjligen ännu lite lite bättre om man bländar ner något snäpp.

3D tracking på D300an funkar rätt okey med denna glugg pga snabbheten i AF.

Liknande produkter: "Sigron":s 70-200, har dock inte testat dessa.

Kundtjänst: -

Köpt hos: BHphotovideo, New York

2008-04-11 slickmaster



PLUS: Den optiska prestandan.
MINUS: Kanske lite tung men det får man nog köpa.

Sneglade ganska länge på det här objektivet innan jag slog till... Men efter att ha testkört det några dagar kan jag bara instämma med i princip alla andra. Skärpan är faktiskt riktigt bra och kvalitetskänslan är väldigt hög. Tyckte mitt DX 17-55 2:8 var skarpt men det här...

Trodde aldrig jag skulle klaga på tyngden men efter nån timme utan stativ så är väger det faktiskt lite. Som tur är har man batterigrepp på D300'na som ballanserar ganska väl.

Hur som helst, väldigt nöjd med mitt köp.

Liknande produkter: Tror egentligen inga objektiv till Nikon kan mäta sig.

Kundtjänst: Scandinavian är alltid trevliga.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 18500

2008-04-07 genne



PLUS: Byggkvalité, snabb & tyst AF, skarpt, tyngden : )
MINUS: Tyngden för den som inte gillar lite större gluggar..?

Mycket gediget, välbyggt objektiv. Bra motljusskydd. Underbart med VR. Knivskarpt redan på 2,8 och mycket snabb och tyst autofokus.

2008-04-06 pojakobsson



PLUS: Skärpan, fokuseringen
MINUS: Motljusskyddet är lite plastigt och lossnar omödigt lätt.

Hade sneglat på denna glugg ett tag och när tillfället dök upp att köpa utomlands slog jag till.
Objektivet är helt underbart!

Köpt hos: Brodway Camera, Vancover

Pris: 12.2

2008-04-02 Stican



PLUS: Snabb AF, ljusstark och bra skärpa
MINUS: Har inte hittat några ännu

Har bara haft objektivet i en vecka så jag har inte hunnit använda det så mycket ännu.
Men det känns mycket gediget och välbyggt.

Köpt hos: Expert Foto Täby

2008-02-29 hamsi



PLUS: Skarpt,vass,stabil,VR,ljusstark,skön att jobba,proffsigt
MINUS: Minus vad e det när man har sagt så himla bra saker. Glöm det den e bäst

UTMÄRKT!!!
När jag fick den hem så tyckte jag. Skit va stor den é i första ögonblicket.
Sedan blev det fan va läkert, och sist fan va proffsigt det ser ut.

Jag har haft den nu i 1 vecka och stor testat den hårt. Den är så som Nikon har lovat att det skulle bli om denna super glugg. PROFFS var märtk.

Den är stabil,snabb,rätt focus punkter,ljusstark, och skönt att jobba med den i handen. En del tycker att det är tungt att jobba med gluggen fast jag tycker tvärtom,den sitter så bra i handen att man känner stabilteten hela tiden.

Den som säger något dåligt om denna glugg kallar jag ingen fotograf eller lyssnar på. Jag har en nikkor 18-200 VR och nu 70-200 VR och den här e så vass , skarp, så att man blir så fashinerad varje gång man ser på sina bilder och säger: WOW e jag så grym eller är det gluggen som e grym heheh.

Marknadens klart bästa 70-200mm f/2.8 till och med vassare än CANON's 70-200mm IS USM f/2.8

Liknande produkter: kanske canon 70-200mm f/2.8

Kundtjänst: www.nikon.se

2007-11-26 BosseF



PLUS: Mycket skarpt
MINUS: Inget stativfäste på gluggen.

Troligen det bästa objektiv jag någonsin haft.Köpte det på 90-talet (tror jag).

Köpt hos: Scandinavian Photo

2007-10-31 sgtprobe



PLUS: Byggkvalité, känsla i reglagen. Autofokusen och Mittskärpan.
MINUS: Högerkant alltid suddig, närgränsen.

Uppdatering: Ja, nu har hela min utrustning varit inne hos Nikon för kontroll. De hittade bakfokus på min kamera, och frontfokus på min 70-200. När jag fick tillbaka grejorna så stod det klart att 70-200 gick upp ett snäpp i skärpa, både i mitten och vänstersidan, men tyvärr, fortfarande suddig högersida. Nu ska grejrona åka in till Lasses kameraservice och hoppas på att de kan fixa det åt mig. En annan iaktagelse, det känns som om det faktiskt blev sämre skärpa på bländare 2.8 efter justeringen. Konstigt?
-----------------------------------------


Ja, då har jag själv investerat i den mäktiga 70-200an från Nikon. Jag hade hoppats på många trevliga stunder med detta objektiv, men tyvärr så har jag ännu inte lyckats få något foto från detta objektiv som övertygar. Mekaniskt så är det verkligen underbart, mycket gedigen känsla med sköna kontroller på. Den fokuserar blixtsnabbt och exakt, och VR funktionen fungerar som utlovat. Sen jag skaffade detta objektiv så har jag inte en enda gång lyckats får bilder med skärpa i högerkant, medans mitt och vänsterkant är jättebra. Optiken har varit hos Nikon för service, men de hittade inga fel på det och gav en hint om att det kanske är mitt kamerahus problemet ligger i. Men jag har inga problem med mina andra objektiv där de uppträder felfritt. Så jag blir inte klok på det hela. Jag ska göra några tester till, sen åker hela utrustningen in på Service. Vi får hoppas på att det går att lösa. Så jag får uppdatera denna text sen om och när den fungerar som den skall.

Liknande produkter: Canon70-200 f2.8 is usm (Som en bekant till mig har, som fick mig att köpa Nikons motsvarighet, mycket imponerande pjäs)

Kundtjänst: Väldigt bra faktiskt. De har varit mycket hjälpsamma, över förväntan faktiskt. De har tom. humor vilket uppskattas. Mycket trevligt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2007-10-23 abbeman



PLUS: optisk prestanda, VR, bra AF
MINUS: dålig närgräns

Ett telezoom blir väl inte bättre än så här? Man får vad man betalar för. Galet skarpt i 70mm läget.

Liknande produkter: Nikkor 80-200, sigma 70-200, sigma 50-150

Köpt hos: demoex

Pris: 15

2007-04-02 forre



PLUS: Snabb AF, VR, Kvaliteten, Proffskänsla över hela objektivet
MINUS: Kostar lite väl mycket, även dyrt med filter till 77mm, tungt

Riktigt proffsobjektiv. Lite jobbigt när det väger så pass mycket, men man får relativt bra balans när man använder batterigrepp eller om man använder en större variant av kamerahus, typ D2X eller liknande. Har ett 70-300 ED sedan tidigare, men det kan inte ens jämföras på samma dag. Saknar bränvidderna över 200 men de klarar man sig utan. Skarpt och bra när man bländar ner lite men klart godkänt även vid f/2.8. VR fungerar superbra och man kan ta bilder ner till 1/15 S. Kostar en slant men det kan det vara värt. Har dock inte hunnit testa det mer än en vecka, men hittils har det presterat riktigt bra. Fotade från bil i 100 km/h med godkänt resultat. Fotade även en del skidbilder och AF hänger med riktigt bra även fast det går riktigt snabbt.

Liknande produkter: Sigma 70-200 f/2.8

Köpt hos: Vistek - www.vistek.ca

Pris: 11400

2007-03-06 ÅkeFredrik



PLUS: Byggkvalitet, snabb AF, skärpa (när man bländar ner 2 steg)
MINUS: Stor och tung

Mycket bra och en slags garanti för bra bilder. Använder den både med D200 och F6. Fungerar bra med 1,7-konverter, dock vissa skärpeproblem vid full glugg. Helst på stativ med konvertern, annars helt ok ner till 1/30. Mycket pengar men man får vad man betalar för.

Liknande produkter: 80-200

Kundtjänst: Har inte behövt

Köpt hos: YFO

Pris: 18000

2007-02-06 hj.cs



PLUS: Kvalitetskänsla,byggkvalitet,optisk prestanda
MINUS: Inga än

Har precis köpt gluggen och bara hunnit testa den några bilder men kan säga att det levererar vad den lovar och mer där till. VR är ju bara så bra!

Nu har jag hunnit med lite mera och kan bara säga att den är fortfarande en mycket bra glugg. VR gör att man lätt klarar av att ta bilder på 1/15sek. och det blir BRA!!
Men som en föregående skrivit här! Berätta inte vad ni betalt för den om ni inte är proffs för då blir ni helt klart idiotförklarade och dom beställer en bil till er med tröjor med lååånga armar för att kunna krama sig själv med!!

Liknande produkter: Har haft en 70-300/4-5,6 men den spelar inte i samma liga helt enkelt

Kundtjänst: Mycket bra!!!!

Köpt hos: Hongkong

Pris: 11800

2007-01-31 selfish



PLUS: Snabb, ljusstark, byggkvalitét, underbar bokeh
MINUS: Tung, lång, dyr, närgränsen

Fungerar kalas med min TC17 1.7 konverter.
Supernöjd! Min absoluta favvoglugg

Kundtjänst: Mycket bra, trevlig och kunnig personal på Schönherrs.

Köpt hos: Schönherrs foto

2006-10-22 Mikael Ackelman



PLUS: Skarp, snabbjobbad, intuitiv.
MINUS: Letat men inte hittat... Kanske stativfästet men plocka bort det lilla extrafästet och kör direkt mot "inre" gängan så blir det bra.

Fullpoängare på alla plan. Otroligt smidig att arbeta med! Min absoluta favirot parallellt med Micro Nikko rAF-S IF 105/2,8VR.
Fungerar t o m med TC2,0E och full öppning - riktigt användbara resultat!

Liknande produkter: Nix, visste att denna var bäst och behövde inte titta på annat

2006-10-07 abatarphoto



PLUS: skärpan och vibrationsreduceringen
MINUS: tycker motljusskyddet sitter lite dåligt

Stor och tung,,,köpte den vita varianten,,,inhandlades från Usa B&H Photo januari 2005 då dollarn stod i ca 6.95 SEK

Köpt hos: B&H Photo

Pris: 11000

2006-09-01 Johan Ahlbom



PLUS: Byggkvalitet! Bildkvalitet. Bildstabiliseringen.
MINUS: Vikt och oskärpa på full glugg.

Har inte haft denna tunga klenod så länge, men hittils är jag nog trots allt nöjd. Har skrivit ut posters i 50x70cm och blivit helnöjd med resultatet.

Visst är det skönt att kunna ta hyffsat skarpa bilder ner mot 1/30s :) Men även om bildstabiliseringen funkar som den är tänkt, så kan den tyvärr inte få omgivningen att sluta skaka :)

Inte fullt så skarp på f2.8 som jag hoppats, först på f4 blir mitt exemplar godkänt efter mina kriterier. Byggkvalitetn är ju en dröm, vikten o finnishen inger verkligen en hög kvalitetskänsla.

AF-S är verkligen snabb o flaskhalsen blir i mitt fall kameran. (D200)

Vikten i sig känns både som plus o minus, kvalitetskänsla o enklare att fota frihand i början, men efter lång dags användande så gör sig vikten påmind,speciellt när jag byter till min lilla 50 f1.8 :)

Summa sumarum så är det ett mkt fint objektiv, bildvaliteten vid f 2.8 o framförallt då vid 200mm gör att jag inte tycker den är fullt så prisvärd som den kunde varit.

Liknande produkter: sigma 70-200 f 2.8

Kundtjänst: Godkänt.

Köpt hos: fotoQuick gårda, göteborg

Pris: 190000

2006-09-01 kokko



Vad tillägger man till de föregående? Skaffa den - tveka inte, en lins som förändrar ditt sätt att fotografera. Fantastisk!

Köpt hos: Björns Foto & Video

2006-08-11 colpe



PLUS: Skärpan, ljusstyrkan, VR och mycket gediget byggt
MINUS: Tungt, äter batterier

Har använt denna glugg i ett par månader och den presterar suveränt. Fick sitt elddop under EM i friidrott häromdagen och skärpan och färgerna blev kanon. Enda problemet är att den snabbt förbrukar batterierna, nåja jag kunde ändå fylla två st 4GB-kort (ca 1.000 bilder) innan D200:an (dubbla batterier) slocknade. Fungerar säkert också bra som batong om någon börjar bråka, är oerhört gediget byggt, har ett kit-objektiv 55-200 som följde med D50, jämförelsen är som natt och dag (även priset så devisen att "you got what you pay for" stämmer väl). Rekommenderas men tala inte om vad det kostar till icke fotointresserade vänner, de tror man fått en stroke eller vunnit på Lotto.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 19295

2006-08-11 j3n5



PLUS: Väldigt skarpt över hela området. Mycket bra bildegenskaper. Väl fungerande bildstabilisering. Mycket välbyggt. Tätat.
MINUS: Äter batterier ur kameran.

Ville ha en bra zoom då jag nästan uteslutande fotar med 70-200. Jag bestämde mig för att ge Nikons värsting en chans.

Denna zoom presterar makalöst bra. Visst finns en tendes till att vara lite mjuk på f/2.8, men bara en tendens och dessutom bara vid zoomens extremer. Kontrast och färgåtergivning är i toppklass. Oskärpan eller "bokeh" som man kallar det, tecknas otroligt fint. SWM ger blixtsnabb och tyst fokus, som i princip alltid träffar rätt. VR fungerar mycket bra. Detta är ett stort plus då Nikon har något större problem med sin brusbild än Canon. VR "klonkar" lite under drift, men ger helt nya möjligheter till frihandsfotografering. Två lägen av VR finns, normal och active. Normal känner av panoreringar och stativ. Active ska tydligen användas när fotografen själv är i rörelse, detta har jag inte testat. Man har hört uttrycket "byggd som en tank". Här stämmer det verkligen. Optiken är extremt gedigen och ringarna avvägdt dämpade. Den manuellla fokusen fungerar väl tillsammans med D200:s fina sökare. På M/A läget finns dessutom möjlighet att finjustera skärpan då kameran hittat fokus. Gluggen är dessutom tätad från damm och fukt.

Jag har testat gluggen i div. motljussituationer, utan att bli särskilt besviken. Med tanke på vissa recensioner så var jag beredd på rent av dåliga egenskaper. Överlag presterar den riktigt bra i motljus. I vissa situationer kan ströljus tecknas lite ofördelaktigt, men överlag ser jag inte det som något större problem.

Visst är optiken dyr, men med tanke på vad man får så förstår jag prisskillnaden mot liknande optik. Dessutom skulle det vara bra om gluggen inte käkade batterier..

Köpt hos: privat

2006-08-10 Mattias Paulsson



PLUS: Snabb och tyst.
MINUS: Stor.

Skärpa när den är som bäst.

Kundtjänst: Bra kommunikation.

Köpt hos: Zebramedia

Pris: 18000

2006-08-09 Lorryquai



PLUS: -skärpan är brutal- -ljussrtyrkan helt ok- -VR är underbart- -robbust som bara den- -vikten-
MINUS: Drar batteri som en törstig kamel i behov av vatten, med VR påslaget i active.

Skärpan är i toppklass!

Liknande produkter: Inga, en klass för sig.

Kundtjänst: Kundservicen på zebramedia är mycket bra. Dock har jag ej behövt någon till denna glugg.

Köpt hos: Zebramedia.com

Pris: 18000

2006-06-18 Orky



PLUS: Byggkvalité, skärpa, AF, VR
MINUS: Fokuslimitern, att man inte kan ha närgräns->2,5m. Det gick på gamla 80-200 AF-D

Brutalbra helt enkelt.

Köpte först ett Sigma 70-200 som hade fel på autofokusen, var inte snabb nånstans. Fick det utbytt mot ett Sigma som inte gav nån skärpa alls på långa avstånd, Nikon på F2,8 var mycket skarpare än Sigma på F8.

jag älskar helt enkelt det här objektivet. Det är robust, snabbt, skarpt och har VR.

Byggkvalitéen är i topp, en solid klump helt enkelt. Regntålig med.

Autofokusen är rejält snabb, sätter man sedan på Fokus-begränsaren går det ännu snabbare.

Skärpan på F2,8 är riktigt bra och bara att stegs nedbländning gör att bilderna verkligen lyser upp av skärpa.

VR är efter ett tags användning verkligen en underbar funktion. Så sent som nu i veckan var jag i en kyrka på min lillasysters skolavslutning. ISO1600, 1/15s, 200mm och F2,8 gav skarpa bilder. VR har räddat mig många gånger, på presskonferenser där man inte vill sabba med blixt.

Liknande produkter: Sigma 70-200

Kundtjänst: Cyberphoto var kanonbra, bytte ut två kassa Sigma-objektiv utan att krångla.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 18395

2006-06-01 4243



PLUS: Skärpa, kvalitet, VR, Snabbhet på AF.
MINUS: Priset och vikten

Ett fantastiskt objektiv.
Kvalitetskänsla och mycket bra skärpa. Abslolut toppklass.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2006-05-06 Palletheking



PLUS: Snabb, skarp, VR-funtion, välbyggd, funkar utmärkt med konverter, blir 105-300 mm med DSLR, med Tc 17E 178-510 4,8, bra stativfäste, smidig i handhavandet trots sin storlek och tyngd.
MINUS: Kanske något stort och tungt.Priset.

En ur alla aspekter sett fantastisk glugg. Väldigt rapp och säker autofocus. Bilderna blir glasklara. Mekaniken i zoomring och skärpering känns mycket väl avvägd. Autofocusen ihop med converter Tc 17E fungerar otroligt bra, upplever faktiskt ingen försämring i hastigheten. Kombinationen med konverter känns väldigt lyckad på just det här objektivet. Det kan inte finnas många gluggar som matchar Nikons 70-200 i prestanda och användbarhet. En superglugg dock tyvärr också till superpris.

Köpt hos: Bo Lundberg privat importör.

Pris: 15500

2006-04-30 robowich



PLUS: Skarpt, snabbt, tyst och ljusstarkt
MINUS: Priset

Ett riktigt superobjektiv. Producerar så skarpa bilder att det sticker till i ögonen när man sitter och redigerar. Jag älskar denna glugg och ångesten över utgiften försvann i samma ögonblick jag började plåta med objektivet.

Liknande produkter: Sigma 70-200 f/2.8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 18540

2006-03-22 marcuskarlsson



PLUS: Snabb och tyst fokus.
MINUS: Måste nog ha bättre kamera.

Har den gråa varienten, tyckte den var tuff. Fokuserar oerhört snabbt. Skönt att den är tyst. Det ultimate objektivet, om man ska ha zoom.

Liknande produkter: Nikon 80-200 SWM

Köpt hos: B&H Photo Video

Pris: 14000

2006-02-28 Staffan Zetterlund



PLUS: Snabb AF, bra VR, skärpan o härlig känsla rakt igenom !
MINUS: Absolut ingenting !

Absolut toppklass på varenda punkt,jag är kräsen o har ofta synpunkter på det mesta men det här är bara helt kanon !

Pris: 15500

2006-01-07 Bojnfoto



PLUS: Skärpan, snabbheten i AF och VR:en. Det går att jobba då det är både mörkt och går fort
MINUS: Lite tung för att vara en 200. Men alla plus får ändå ..fördel

Otroligt ! Skarpt ! Passar såväl en D2x eller D3 utmärkt.

Liknande produkter: Då får du jobba ! Finns knappast !

Kundtjänst: -

Köpt hos: Scandinavian Photo

2005-11-28 Mankan G



PLUS: Skarp Skarp Skarp
MINUS: Tung

Fantastisk!

Köpt hos: HongKong

Pris: 13500

2005-06-11 Spiderq



PLUS: Sanslöst skarp och med VR
MINUS: Det kostar att ligga på topp........

Otrolig glugg, med TC-17EII bättre än min "gamla" Canon Fdn 500/4,5L och det säger en hel del! Underbara färger, kontrastrik, ultrasnabb focus och fantastiskt smidig trots sin tyngd. Finns det något bättre.........

Liknande produkter: Nä, det finns inga!

Köpt hos: Scandinavian Photo

2005-05-28 HRL



PLUS: Ljusstark,snabb, SKARP! Mycket välbyggt.
MINUS: Priset

Ett objektiv som är precis så bra som alla omdömen & tester säger. Man får onekligen känslan att; mycket bättre än så här kan det knappast bli. Var lite tveksam till VR-funktionen, men den visade sig fungera utmärkt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 18540

2005-05-19 Christer Dahlin



PLUS: Snabbhet och skärpa
MINUS: Inte hittat några

Ett otroligt bra objektiv, Bilderna blir super skarpa, ljusstarkt och hittar fokus otroligt snabbt.

2005-04-22 peter skjold petersen



PLUS: Skarp optik, bra med VR
MINUS: For lang, og ikke god ved modlys

God linse, skarp på D2x og D3, men ved bl.2,8 er der mørke hjørner på D3

2005-03-24 Ingemar Eliasson



PLUS: Skärpan, VR, fokuseringen=snabb och exakt.
MINUS: Något tung kanske.

Älskar den. Den är rapp, exakt, ljusstark och ger fin kontrast/bra färgåtergivning.
Hade en 80-200 2,8 innan och var för all del nöjd med den, men inget spöar den här gluggen. Speciellt det faktum att man kan skjuta på långa slutartider är värdefullt.
Länk till en bild jag tagit på 1/15, 200mm; http://www.airliners.net/open.file/719198/L

Köpt hos: Privat

2005-03-17 Bonde



PLUS: Snabb,tyst, VR
MINUS: Tung

Nikons hitils bästa objektiv känns det som, detta är ett första klassens objektiv som tar ut sin fulla rätt på en D2X men funkar lika väl till D1X och D70n. Snabb fokus, hugger direkt och skärpan är alldeles för bra egentligen, det är så man får blurra till bilderna lite i PS efteråt.

Zoomringen är helskön, alldeles perfekt vridmotstånd.

Ett supertele helt enkelt!

Liknande produkter: 80 - 200 2.8, detta var dock till D1Xan, vissa äldre objektiv ger faktiskt sämre kvalitet på bilder till D2Xan.

400 mm - 400 tele och 2.8, sedan 12 miljoner pixlar *dreggel*

400 + 70-200 är det ultimata för att fota sport, mycket hockey, man ser ju näshåren på motståndarens målvakt tvärsöver rinken.

Kundtjänst: Har inte behövt använda den än, men det var inga problem att få tag i både kamera och optik hos Kameradoktorn.

Köpt hos: Kameradoktorn

2004-09-29 l-malmqvist



PLUS: Välbalanserad, skönt grepp, kontrastrik, VR som fungerar mycket bra
MINUS: Tung, zoomringen hade kunnat sitta lite längre fram

Har haft objektivet ett tag nu och börjar inse varför jag betalade mer för att få VR i en ljusstark telezoom. Har tagit mycket skarpa bilder med min D70 i zoomens 200mm-läge på 1/10 sekund! Helt magiskt. Förutom att objektivet är ett skarpt, snabbt och fint tele i sig (lite stort och tungt dock) så är det skööönt att knäppa på VR-knappen och strunta i slutartiden. Inte alla bilder blir skarpa, men skillnaden med VR avslagen är förbluffande stor. Rekommenderas helt klart.

Liknande produkter: Sigma 70-200 2.8 APO

Kundtjänst: I vanlig ordning proffsigt bemötande och snabba svar från Kameradoktorn. Exemplariskt.

Köpt hos: Kameradoktorn, Stockholm

Pris: 19000

2004-06-04 Piscovery



PLUS: Skarp. Rejält byggd. Snabb AF.
MINUS: Dålig stativfot. Kan vara känsligt i vissa motljussituationer på grund av alla linselement.

Detta måste vara ett av Nikons absolut bästa objektiv. Otroligt skarpt över hela zoom området. VR och AF funkar otroligt bra även med en TC-14E. Har bytt stativfot till en specialtillverkad fot av Hans Olsson i Vintrosa (Optipod systemet). Denna glugg är ett måste i fotoväskan.

Har tidigare plåtat med AF 80-200/2.8 och AFS 80-200/2.8 men VR 70-200 är i en helt annan division. Ett superlativ objektiv!!!

Uppdatering 2006-05-10:

Under de senaste åren så har det visat sig att detta är mitt mest använda objektiv. Bildutsnittet med Nikons DX format blir väldigt användbart. Detta objektiv vill jag definitivt inte vara utan.

Liknande produkter: Nej, har man Nikon sytemet så bör man ha denna godbit!!!

Kundtjänst: -

Köpt hos: Photografica APS

2004-02-08 Jurgen



PLUS: Snabb, skarp.....
MINUS: Motljus känslig?

Ett fantastiskt zoom. Jag tog väl ca 20 snabba rullar med min F5:a. Skärpan på full öppning är klart godkänd.
Helt underbar att använda. Har börjat testa den på F100...och frågan är om den inte känns
bättre med detta hus.
Vissa ljusfenomen uppstod när kom för nära solen medan jag följde några vråkar i flykten.
VR funktionen är vad man alltid saknat men det har tagit tid att vänja sig vid tele200 och 1/50 s.
Måste fixa en helikopter för att testa det andra VR läget

Pris: 21800

2003-09-19 anders bländarn



PLUS: lätt att använda
MINUS: hittar inte något särkilt

var skeptisk från början kollade på nätet lite över allt där den fick mycket bra i test.
köpte min i bankok på gatan silomroad där det finns en ren
nikon affär. gav 14 tusen spänn för min. och ej en kopia som många är rädda för men inte jag.
så efter en hård test med många rullar och många försök att ta bilder med lång slutar tid . så var det svårt att hitta några fel. för det här objektivet klarar sig bra ...fast det för inte bli för långa slutar tider .men ändå
och skärpan är grymm . men det som jag reagerade mest på var färgerna .och det var det bästa jag har sätt på en zoom
om man ny skall gämföra mot sådana
har en 80-200 ed 2.8 den står nu och dammar i min garderob
så är det bara och jag är super nöjd
kolla photofileonline.com allt nytt men halva priset
och det är riktiga grejor

Köpt hos: nikon pro i bankok gatan silomroad där har dom allt

Pris: 14

2003-07-14 Patrik W



PLUS: Smidig, snabb och otroligt skarp.
MINUS: Jag lägger till detta när jag hittat de dåliga sidorna...

Aldrig trodde jag att jag skulle sälja min fantastiskt skarpa 180/2.8 för ett zoomobjektiv, men en dag med min VR så var 180:an ointressant... Denna optik är en riktig lyckträff. Den är liten och smidig i förhållande till vad Nikon gjort tidigare och är ruskigt snabb, att man dessutom får en knivskarp bild även med handhållet på långa slutartider drar ju inte direkt ner omdömet för optiken. Alla borde ha en helt enkelt...

Liknande produkter: 80-200/2.8D

Kundtjänst: Har ej behövts

Köpt hos: Privat

2003-05-15 Sniket



PLUS: GRYMT SKARP, Snabb som fan, härliga färger underbar "bokeh" VR....och den är snygg!
MINUS: ja vad säger man...dyr?!

Detta objektiv(har bara haft det lite över en månad) men kan redan säga nu(efter cirka 2000 bilder) att detta är helt klart det bästa objektiv jag har använt mig utav!

Jag använder den på min Fuji s2pro och det är en ren fröjd.
Den är SNABB, TYST och skarp som fan...otroliga färger snygg bokeh...man kan hålla på i evigheter.

Formen på objektivet är riktigt trevlig, sitter verkligen tokbra i handen! Sen är den jäkligt sexig =)

Nackdelen förutom priset är väl att den är lite tung för handhållet (Det som jag använder den mest till).

Knapparna för att låsa fokus sitter lite väl långt fram för mina fingrar....

Jag vet inte om det är min, men motljusskyddet åker loss rätt enkelt, spärren verkar inte fungera så bra! Men själva idén är kalas!

Man blir lite snurrig i bollen när VR-funktionen håller på att "härja"/ i sökaren...men i manualen står det att det ska vara så(alltså, den håller på att små zooma fram å tillbaka IBLAND).Känns lite som kameran får ett eget litet liv.

Har man råd, köp den! Den e såååå GOOOOO !

Liknande produkter: nikkor 80-200 AFS f2,8 80-400 VR sigmas 70-200 f2.8,
120-300 f2.8

Kundtjänst: näe

Köpt hos: Expert

Pris: 22000

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro