Canon EF 75-300mm f/4-5,6 II

2017-07-21 Loke58

PLUS: Bra i dagsljus och soligt. AF fungerar utmärkt i dagsljus .
MINUS: Men vad händer vid kvällningen. Dålig färgåtergivning. Även svårt med MF. Alldeles för känsligt och hela mekaniken känns billig och ger en känsla av att vara rassligt. Slösa inte bort pengar på detta objektiv, om ni inte är kräsna förstås.

Jag förstår inte hur jag kunnat överleva med detta objektiv. Motivet blir oskarpt på fokuseringspunkten, kontrastfattigt och brusigt.
Nej...
2017-05-18 Kisco

Färgerna blir inte så klara och fina som med mitt 18-200 eller 18-55. Eftersom objektivet inte har bildstabilisering är ett stativ väldigt nödvändigt.
Köp inte detta objektiv.
2012-05-20 gatufotografen

PLUS: billigt, lätt, bra närbilder, helt ok upp till 200mm
MINUS: något ljussvagt, dålig kontrast i autoläge mellan 250 och 300mm,

Tog det i farten, när jag ändå handlade.
För priset väntade jag mig inget stordåd men det fungerar bra om man inte använder hel eller halvautomatik. Objektivet kräver manuell kamerainställning.
AF upplever jag som tillräcklig och har lyckats med väldigt bra fågelbilder och objektivet hänger med bra vid seriebildstagning.
För att få ut det bästa av objektivet bör man vara van fotograf och van vid att använda sin kameras manuella läge.
Som sagt, inget stordåd men bra.

Pris: 1800
2010-09-24 Janus82

PLUS: Billigt
MINUS: Brusigt Oskarpt Kontrastfattigt Dålig AF och nästan sämre MF (!)

Ett riktigt dåigt objektiv som inte bör ägas av någon någonsin!
Det spelar ingen roll vilken bländare eller brännvidd som man använder, bilderna blir brusiga och kontrastfattiga på samtliga inställningar.
Utöver detta är AF fruktansvärt långsam och MF är så oprecis att den knappt går att använda. Mitt tips är att spara ihop lite mer pengar och köpa ett annat objektiv, det är åtminstone det som jag ska göra.

Pris: 2100
2008-10-03 LarsLöfvendahl

PLUS: Ett helt okej telezoom för det priset.
MINUS: Ljussvag, ibland långsam AF, ingen "fusk macro"

Är man ute efter ett billigt telezoom så är detta ett okej köp, det känns likvärdigt de andra i samma prisklass.
En ljus solig dag så fungerar det utmärkt men när det börjar bli lite mörkare så märker man att objektivet är väldigt ljussvagt.
Af fungerar hyffsat. Om man fotat på 75mm och zoomar till 300mm så tar den väldigt lång tid på sig att ställa om fokusen. Men fotar man på 300mm och byter objekt men på ungefär samma avstånd så tar den fokus snabbt och bra.

Summeringen av objektivet är helt enkelt att man får vad man betalar för. Jag som amatör fotograf är nöjd med mitt första telezoom.

Köpt hos: Privat

Pris: 1400
2008-06-29 muhamed

PLUS: Priset. Ok bildkvalite. Byggkvalite
MINUS: Kan vara lite soft.

Helt OK. Något oskarp vid stora bländaröppningar men ganska sjysst vid mindre.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 1999
2007-07-25 Anders74

PLUS: Pris (begagnad), närgräns, låg vikt
MINUS: Långsam AF, obrukbar vid bländare större än 8

Objektivet är inget för den som kör kameran enbart i P eller Auto eftersom största bländaren då ofta används. Vid bländare större än ca 8 blir bilderna i det närmaste obrukbara, främst på grund av kromatisk abberation (lila konturer runt alla kontraster). Med kameran i Av-läge och bländare runt 8 - 16 blir bilderna dock inte så tokiga. Med stativ, spegellåsning och fjärrkontroll går det ta riktigt ok bilder både vid närgränsen och på långt håll.

En relativt långsam AF gör att det kan vara svårt att lyckas följa t ex en flygande fågel, men det går få hyfsade bilder förutsatt att man får många chanser, speciellt om det handlar om tranor och liknande med förutsägbar flykt.

Byggkvaliteten är förstås inte i närheten av ett L-objektiv, men ganska bra för priset. Att objektivet expanderar vid inzoomning är kanske en nackdel vid fotografering med stöd, och frontlins som roterar vid fokus är hypotetiskt sett ett problem med polfilter (ganska osannolikt att det används på detta objektiv), men fördelen med plastigheten är att objektivet blir ganska litet och lätt.

För vem rekommenderas objektivet?
Den som har en begränsad budget och letar en första telezoom kan få mycket nöje och ganska många användbara bilder för begagnatpriset. Det är också ett billigt sätt att ta reda på vilka brännvidder man behöver före större investeringar.

Alternativa objektiv i prisklassen?
Ett nytt Sigma 55-200/4-5,6 DC kostar ungefär som ett begagnat 70-300 och är bättre på nästan allt utöver räckvidden. Som semestertelezoom är Sigmat ett klart bättre val då det kan användas med största bländare vilket gör att man ofta klarar sig utan stativ.

Alternativa objektiv om man går upp i pris?
Går man upp lite i budget är Canon 70-300/4-5,6 IS USM ett prisvärt alternativ som inte är så mycket större fysiskt men avsevärt bättre optiskt. En större användbar bländare i kombination med bildstabilisering och snabbare autofokus ger avsevärt fler användningsområden. Se dock upp med den äldre 75-300 med bildstabilisering (lätt att förväxla) som inte alls hänger med 70-300 rent optiskt. Ett begagnat 70-200/4 L är ett annat alternativ i samma prisklass och som ger uppenbara fördelar vid studiofoto (konstant största bländare) och en helt annan känsla i byggkvaliteten, men som inte är lika diskret på semestern.

Köpt hos: Privat

Pris: 1300
2006-09-19 NILS-ÅKE NIELSEN

PLUS: Mycker bra
MINUS: det finns inget att klagar på

Jag har haft dessa på min analogar system karamra som är ockå en canon eos 700.

Liknande produkter: nej

Kundtjänst: nej

Köpt hos: Scandinavian Photo

Köpt hos: nej
2006-02-21 Crinitus

PLUS: Bra bilder med liten bländare
MINUS: Lite oskarpa bilder med öppen bländare

Har inte använt så många teleobjektiv. Tycker att det här är riktigt bra, men ska man få skarpa bilder utan stativ på långt håll kan det vara svårare.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 1500
2004-07-17 ThomasRaden

PLUS: Lätt, någorlunda kompakt, gör sin plikt.
MINUS: Plastig, sorgligt suddigt bild med öppen bländare ner till F8, blir ganska bra när man bländar ner mot F22.

Ett nödköp att ha på en hastigt uppkommande fjälltur.
Hade inte så mycket pengar så detta fick det bli.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2800

Phottix Mitros Plus Speedlight