Annons

Sigma 24mm F/1.8 EX DG Aspherical MACRO

Betyg


(3.77/5)
(baserat på 13 recensioner)
Skriv en egen recension



2010-01-28 ankarback



PLUS: Mycket skarpt även på full öppning
MINUS: Lite långsam autofokus

Mycket skarpt och trevligt objektiv. På en Olympus blir det ett ljusstark normalobjektiv. Mycket bra närgräns även om det inte är ett "äkta" makro (1:2.7).
Har inte haft några som helst problem med det. Tycker inte att motljusskyddet är speciellt klumpigt heller.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5225

2009-05-31 Tommy-Mathias



PLUS: ljusstyrkan, närgränsen
MINUS: Tungt, stort, motljusskyddet

Gluggen fungerar optimalt på motiv nära kameran. Då motivet är längre bort än 1-2 meter så börjar autofokusen ha svårt att pricka rätt och skärpan är då också rätt så soft, även nerbländad.
Motljusskyddet är det klumpigaste jag upplevt hittills, tar en mindre evighet innan jag lyckas få på det och linsskyddet faller av för minsta vidröring.
Ströljus och flares dyker lätt upp. Kromatisk abberation har jag inte haft några problem med.

Använder främst denna för porträttbilder då jag vill ha med bakgrunden också.

Skulle endast rekommendera denna om ljusstyrkan är viktig, annars finns det nog bättre alternativ att välja på.

Köpt hos: Cyberphoto

2008-12-05 Michael Johansson



PLUS: Bra skärpa, ljusstyrka och närgräns.
MINUS: Idiotiskt främre lock utan centrumlås vilket gör det svårt att anväda med monterat motljusskydd. Bytte omgående till ett tredjepartslock.

Ett stort och på gränsen till klumpigt objektiv vilket förklaras av den stora ljusstyrkan. Mycket skarptecknande med en bra närgräns för närbilder, dock inte riktigt macro.

Köpt hos: Privat genom Dyxum.com

2008-11-23 GamleTrashberg



PLUS: Gediget, stort, fin Sigma-matt yta, ser fet ut på kameran. Ger snygga bilder helt klart. Skarpt.
MINUS: Ibland kan stort och tungt vara en nackdel. Något besviken på hur det hanterar lågt ljus, autofokusen får jaga en hel del. Det skiljer kanske mellan kameramärken...

Valde efter mycket velande detta objektiv för inomhusfoto i låg belysning. Har ett manuellt 50 mm med 1,7 som tar fina bilder, men är svårt att fokusera med och vinkeln för snävt. Efter att ha testat olika vinklar med kit-gluggen fastnade jag för 24, kändes bra. Kör på en Pentax K10.

Lite besviken på att inte 1,8 ger snabbare slutartider, känns som om 1,7 på 50 mm går mkt snabbare. Men det är inget vetenskapligt testat än.
(Edit: Testat och 50mm 1,7 gav liknande slutartider, alltså hade jag fel.)

Som nämnts nedan, motljusskydd + linsskydd funkar liksom inte ihop. Låsmekanismen borde sitta i mitten av skyddet.

(Edit: Efter att ha satt på filter går det något, något lättare att ta av/sätta på linskydd.. ...)

Byte till manuell fokus lite omständig, men det gör inte så mycket.
(Edit: Man kan ha manuell inställning på objektivet och ändå köra AF på kameran, då blir det som vanligt bara en switch till MF. Dock får man vara försiktig med fokusringen som då låser sig och troligtvis kan skada kameran om man råkar vrida till hårt.)

Rolig närgräns och häftigt skärpedjup. Tycker inte bokehn är ful.

77 mm UV-filter hittade jag på Tradera för hundralappen. Vet ej om de är nåt att ha än, men det ska väl skydda iallafall.

Kundtjänst: Inte behövt. Men har stort förtroende för Cyberphoto.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3500

2007-02-14 schaki



PLUS: Skarpt, mitt ex sätter fokusen rätt, Trevligt med användbart macro, Fina färger direkt ur kameran.
MINUS: Bökigt att få av linskyddet när motljuskyddet sitter på.

Använder objektivet ihop med en Nikon D1H.
Skarpt objektiv som ger fina färger direkt ur kameran.

Motljuskyddet fyller sin funktion men är ändå en smärre katastrof, för med motljuskyddet på går det knappt att få av linskyddet utan att fumla och man är rädd att råka repa frontlinsen. (Onödigt trångt längst in där linskyddet sitter).

Den optiska prestandan är dock god, och skärpan är ganska okej på full öppning.

Köpt hos: Privat

2006-08-04 ofu



PLUS: Ljusstarkt, häftig närgräns (någon cm framför linsen). Bra motsljusskyddd och hela linsen känns gedigen.
MINUS: Svårt att få tag på ett exemplar som fokuserar rätt. Objektivet har några år på nacken och saknar HSM vilket gör att AF låter lite grand.

Har precis fått mitt andra exemplar av den här linsen (Nikon-fattning). Bägge exemplaren som jag haft har haft en kraftig framfokusering i AF, vilket gör dem helt oanvändbara. Till saken hör att bägge mina kamerahus och objektiv nyligen varit inne på justering av Nikon-verkstad, så felet ligger knappast i kameran. Tura (generalagent och service för Sigma) erkänner att detta är ett stort och alltför vanligt problem. De har erbjudit sig att kallibrera linsen, men det tar flera veckor och vill dessutom att jag skickar med mitt kamerahus!

Äventyret fortsätter, återkommer med reviderad recension när jag vet något nytt.

[Edit 23/8-06: Är nu inne på tredje exemplaret, bäst hittills, men ändå ej godkänt. Har skickat det vidare för justering, lär ta minst en månad...]

[Edit 14/9-06: Linsen är tilllbaka från justering, men fokuseringsfelet kvarstår! suck....]

Liknande produkter: Nikon 28/1.4 och Sigma 30/1.4, Bägge bra objektiv, men lite för lång brännvidd för min smak.

Kundtjänst: Alfadigi verkar inte ha någon erfarenhet av fotoservice, dessutom verkar de ha vissa logistikproblem. Tura är vänliga men jättelång väntetid.

Köpt hos: AlfaDigi

Pris: 3273

2006-03-30 abbeman



PLUS: Skärpan, ljusstyrkan/skärpedjupet, närgränsen.
MINUS: Seg och högljudd AF. Onödig AF/M omkopplare.Ganska stor och tung om man jämför med ex. Nikkor 24/2.8

Favoriten i fotoväskan. Bytte Nikkor AF 24/2.8 mot denna och har knappast ångrat mig. Riktigt skarp! Användbar redan på bländare 1.8 om man inte gråter över lite kantoskärpa. Det klagas mycket på ful oskärpa och det har jag stött på i vissa situationer, jag tror det är när bakgrunden är kontrastrik??

Liknande produkter: Nikkor AF 24/2.8, Sigma AF 24/2.8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2995

2005-08-07 raskolnikov



PLUS: Närgränsen, ljusstyrkan
MINUS: tungt som bly, asseg AF - vi snackar nära oanvändbar, meningslös af-Mf omkopplare som bara ger ett extra handgrepp.

Behövde ett schysst ljusstarkt objektiv för att plåta konserterbilder med lite drag i. Utöver ljusstyrkan och närgränsen ser jag inga fördelar med detta objektiv. Sjukt besviken, objektivet sitter på min Ist'ds och det är kanske därför den går så långsamt, men långsamt går det. Kör manuell fokusering när jag plåtar live med detta så jag hade lika gärna kunna köpa ett begagnat M-objektiv för 1000 ist. för 2800:-

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2800

2005-08-07 raskolnikov



PLUS: Närgränsen, ljusstyrkan
MINUS: tungt som bly, asseg AF - vi snackar nära oanvändbar, meningslös af-Mf omkopplare som bara ger ett extra handgrepp.

Behövde ett schysst ljusstarkt objektiv för att plåta konserterbilder med lite drag i. Utöver ljusstyrkan och närgränsen ser jag inga fördelar med detta objektiv. Sjukt besviken, objektivet sitter på min Ist'ds och det är kanske därför den går så långsamt, men långsamt går det. Kör manuell fokusering när jag plåtar live med detta så jag hade lika gärna kunna köpa ett begagnat M-objektiv för 1000 ist. för 2800:-

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2800

2005-04-08 timeUnit



PLUS: Skarp, snabb (duh), närgränsen, kvaliteten, knappt någon vinjettering.
MINUS: AF lite långsam, lite jobbigt att byta mellan manuell och AF, färgerna lite matta, ganska kraftig tunnformig distortion.

Bra optik på D70, blir en 35 mm ca. Men distiortionen är markant större än en 35:a på 24x36. Lite synd.

Liknande produkter: Nikkor 24/2.8

Köpt hos: Scandinavian Photo

2004-10-23 yalazy



PLUS: Skarpt, närgränsen, ljusstyrkan
MINUS: Låter lite om fokusmotorn, två grepp för att ändra mellan auto- och manuell fokus. Ströljuskänslig.

Jag bytte ut mitt Canon EF 24/2.8 mot detta och är väldigt nöjd med det bytet. Brännvidden är väldigt användbar på digitalt hus med 1.6, utsnittet motsvarar ungefär 38mm på analog kamera. Möjligheten att gå ner till 1.8 och få bilder är bra att ha, och från 2.8 är skärpan bra. Oskärpan är lite "hård", men snygg tycker jag. Närgränsen på 18 cm är suverän! För fotografering inomhus utan blixt väljer jag ofta det här objektivet.

Köpt hos: Privat begagnat

2004-04-25 MickeC



PLUS: Extremt bra skärpa redan vid full öppning (f:1.8). Mycket bra närgräns på 18 cm.
MINUS:

Ett av mina tre skarpaste objektiv. Efter inköp sålde jag mitt AF Nikkor 24/2,8 pga att det helt enkelt inte motsvarade Sigmat vare sej det gällde optiska prestanda eller dess mekanik. Enastående trivsamt att under fotograferingstillfällen veta att bländare 1,8 alltid håller måttet med råge och samtidigt kunna få ett mycket kort skärpedjup!

Liknande produkter: Sigma 20/1,8
Sigma 28/1,8

Kundtjänst: Noll

Pris: 3400

2004-01-21 olajacobsen



PLUS: Ljusstarkt, billigt
MINUS: Lite skramligt

Verkade först välgjort. Bra matt yta och respektingivande tyngd. Men de olika delarna ligger inte "dikt an". Det skramlar lite liksom.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 1900

2003-02-07 johanh



PLUS: Fantastiskt bra skärpa! Inte för mycket distortion. Perfekt för landskap. Bra närgräns, nära macro möjlighet. Låg risk för vinjettering.
MINUS: Eventuellt lite sämre kantskärpa vid stor bländare. Stor filterdiameter>>dyra filter.

Fantastiskt bra objektiv. Jag är helnöjd och använder nu nästan bara detta objektiv för naturfoto. Beroendeframkallande bildvinkel.

Köpt hos: B&H New York

Pris: 2800

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro