Annons

Tokina AT-X 12-24mm F4 PRO DX

Betyg


(4.54/5)
(baserat på 37 recensioner)
Skriv en egen recension



2010-12-14 Thojmen



PLUS: Genomgående gluggöppning, kassaskåpkvalité, bra motljusskydd
MINUS: Skulle vilja få med skärpa närmare 24mm, men helt klart få minus för inom denna budget.

Ett kassaskåp som gör sig bra som en 'Canon 17-40 L' för APS-C. Smalt skärpeintervall runt f5.6-f8, men ger ändå god centrumskärpa på full glugg vid 12mm.
Känns gedigen och bra investering för vidvinkelområdet om man kör APS.

Liknande produkter: Sigma 12-24 och 10-20

Köpt hos: Begagnat

Pris: 3500

2010-04-16 millgard



PLUS: Skarp, ljusstark, mycket mycket gediget byggd. Hanterbar distorsion, fina färger. En toppoptik!
MINUS: Dyra filter, det har kommit ännu bättre optik...

Strålande vidvinkeloptik, extremt gediget byggd. Dyra filter pga dimensionen.

Pris: 6000

2010-04-10 Jenac



PLUS: Bra objektiv, bra pris, bra byggkvalitet. Många olika användningsområden.
MINUS: Inte jättebra ljusegenskaper (har dock sällan haft betydelse) och har nu ersatts av andra bättre produkter (något dyrare).

Prisvärt "instegsobjektiv" för den som vill börja med vidvinkel. DX ger c:a 18-36 mm så för mig känns det som om det fattas lite vinkel, men då är det antingen Sigma 10-20 eller full-frame som gäller.

Är mycket nöjd med byggkvalitén,gluggen känns mer solid än t.ex. Nikon 18-200.

Storleken även mycket behändig (lätt att packa i liten väska.

Bra för landskapsbilder och även superkul för kreativa porträttbilder och kalasbilder (mycket folk vid långbord t.ex.).

Liknande produkter: Nikon 14-24 f2.8 och 14-24 f4. Även Tokina 11-16 2.8.

2010-03-05 ronny vervaart



PLUS: värt investeringen
MINUS:

mycket roligt objektiv för billig peng

Pris: 5000

2010-03-05 Dicken



PLUS: Byggkvaliten, f/4 över hela omfånget, pris.
MINUS: Motljus egenskaper, CA.

Det mesta är väll sagt om det här objektivet, kan bara intyga att det är bra helt enkelt med ett extra+ för byggkvaliten.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 4499

2010-01-15 K-9



PLUS: Bra brännviddsomfång, bra byggkvalitet. KUL
MINUS:

Riktigt bra byggd. Trots f4 tycker jag det blir riktigt skarpa bilder även i dåligt ljus. Fotade inne i livrustkammaren med bra resultat. Riktigt roligt att fota med. Mycket prisvärt.

Liknande produkter: Sigma 10-20, Tokina 11-16

Köpt hos: Tradera

Pris: 3250

2009-12-14 toksmurfen



PLUS: Gedigen byggkvalitet, bra känsla.
MINUS: Inget än.

Underbart roligt objektiv, kan få till mycket roliga konstigheter med det.
Klart värt pengarna!

Liknande produkter: Nikons motsvarighet

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995

2009-10-06 Miguelito



PLUS: Byggkvalitet, skärpa, färger.
MINUS: Tungt.

Byggt som en pansarvagn passar det väldigt fint på en lite större kamera såsom D300 och uppåt. Överraskande bra kvalitet i förhållande till priset. Tecknar bra ända ut i kanterna även i 12mm läget. Fina färger och snygg bokeh. Funktionen att snabbt kunna ställa om från AF till MF är väldig bra även om det kanske inte behövs så ofta i ett objektiv med så stort skärpedjup som detta.

Liknande produkter: Liknade Tamron, Sigma.

Köpt hos: B&H New York

Pris: 3600

2009-06-17 peterlindberg



PLUS: Raktecknande, skarp (förhållandevis), solid som en pansakryssare, bra kontrast från f8.
MINUS: En del kromatisk aberration, tappar mycket kantskärpa om man sätter på filter (gäller iofs de flesta gluggar av den här typen)

För pengarna en kanonglugg. Jämförde med Nikons 12-24/4 DX innan köp och jag tycker den klår Nikkor-gluggen på allt utom kromatisk aberration men det är enkelt att fixa med resultat då den kommer mycket jämnt. Kalasbra

Liknande produkter: Nikkor 12-24/4 DX

Pris: 5600

2009-02-06 stafli



PLUS: Bra skärpa, vidvinkel och fantastisk byggkvalite. Fokuserar snabbt. Otroligt prisvärt.
MINUS: Tungt. Inte knivskarpt vid ytterkanterna.

Klart prisvärd vidvinkel

Liknande produkter: Canon EF-S 10-22

Köpt hos: Privat

Pris: 3600

2008-12-31 PerfectStranger



PLUS: Välbyggd, Motljusskydd ingår!! Relativt skarp.
MINUS: Ca vid f4. 12mm

Köpte den här bara rakt av för att jag behöve en vidvinkel...Mycket välbyggd! Känns enormt stabil att hålla i jämfört med många plastiga gluggar, Har tagit många skarpa bilder framförallt utomhus med denna glugg. Dock syns ded CA vid 12mm F4. Annars så ger sen väldigt mycket vidvinkel på en 1,6! Man får med mer än vad man tror!! Fast ljusstyrkan 4 är för lite då jag behöver 2,8 så jag sålde den för ett tag sen till förmån för en L Glugg. den som använder den inbyggda blixten kommer att märka också att nedkanten blir mörk då blixten inte klara av att slå över motljusskyddet, Extern blixt är ett måste.

Liknande produkter: Tamron 11-18, Sigma 10-24

Kundtjänst: Förstklassig som alltid!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5000

2008-12-22 Tähtelä



PLUS: byggkvaliten , Bränvidden ,
MINUS: CA .. en gång till CA !

Trodde verkligen den skulle prestera bättre då den ligger under pro segmentet på cyberphoto, men CA fanns på alla brännvidder även på bl8.
Duger nog bra i lågkontrast miljöer , men är man en 100% pixelpipare som mig som skjuter med studioblixtar ser inte resultatet kul ut alls ibland då riktigt feta lila linjer kan uppträda.
Och lägg därtill den dåliga ljusstyrkan samt att den är anpassad för DX formatet.
Retunerade genast mitt exemplar !

Kundtjänst: Aldrig mött bättre service !

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5000

2008-11-10 vekktah



PLUS: Skarp, skarp, skarp. Byggkvalitet!
MINUS: inte för de pengarna, speciellt inte med nikons motsvarande DX-glugg i åtanke.

bytte från sigma 10-20.
en klar förbättring i ljusstyrka. Klart värt den extra pengen när man väl testat.

Vet ej om jag fått ett ovanligt bra exemplar, men den är verkligen extremt skarp. Dessutom gillar jag omfånget bättre. 10 mm hade man sällan eller aldrig nytta av.

Liknande produkter: nikon 12-24
sigma 10-20

Köpt hos: privat

Pris: 3300

2008-10-20 Mandaus Ludek



PLUS: gedigen konstruktion, snabbhet
MINUS: kan ej finna några

utmärkt, viss disstortion, men den nästan hör till "12".

Köpt hos: Scandinavian Photo

2008-08-06 trollarn



PLUS: Omfånget, känns gedigen.
MINUS: Inget negativt

Köpte min glugg efter rekomendation av en pressfotograf jag känner, som använder en i jobbet, han var bara positiv. Jag kan bara konstatera att det blivit min favorit. Fotar mycket i båtar under fiske - då är den helt suverän. Bra skärpa och briljans i bilderna. Kanonglugg för pengarna.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2008-07-11 C-nord



PLUS: Skärpa,byggkvalité,Konstant F4,MF ringen
MINUS: CA

Fantastiskt objektiv, skitkul att foto med pga vidvinkeln som ger olika resultat hela tiden, går att handhålla ner på långa tider, riktigt skarp redan vid F4 dock är inte kantskärpan på topp då men fullt användbar.

Enda negativa är CA som uppstår vid F4 och kan vara ganska markant i skarpa kontraster, dock är det ju rätt lätt att ta bort det i RAW konverteringen men bör ändå nämnas.

Klämde på Tamrons 11-18 innan jag köpte det här och det känndes som en kit zoom i jämförelse och personligen räcker dessa 12mm (13mm enligt vissa tester) gott å väl till mig.

Lite synd att det inte har bländarring så man kan använda det på den gamla analoga ner till 18mm men man kan ju inte få allt.

Liknande produkter: Sigma 10-20,Tamron 11-18

Köpt hos: Privat

2008-05-27 Nilzohn



PLUS: Byggkvalitet, snabb AF, intern zoom och fokusering.
MINUS: Distorsion, en del CA vid 12mm@F:4

Precis som vanligt, så är det kul att greppa ett Tokina-objektiv. Rejält, välbyggt och förtroendeingivande. Pesonligen föredrar jag starkt intern zoom och fokusering, och även här gör objektivet mig glad.

Bilderna blir inte bättre för allt detta, men åtminstone för mig så blir det helt klart roligare att fotografera med ordentligt byggd utrustning.

Men...Jag köpte objektivet sommaren 2007, bara för att sälja det några månader senare. Det var absolut inget fel på det, men jag tröttnade ganska snabbt. Det kom att ligga i kameraväskan, så jag sålde det med minimal förlust efter bara ett hundratal bilder tagna.

Varför?

Jag är personligen verkligen inte typen som orkar sitta i Photoshop och korrigera perspektiv. Vitbalans är det enda jag över huvud taget korrigerar.
Jag vet att det är ofrånkomligt att sådana här vidvinkelzoomar faller ut i kanterna, men det kom att störa mig otroligt.

Med det sagt så hade jag ändå stor användning för objektivet under en Kreta-resa i sommar.
Det stora skärpedjupet 12mm genererar även på F:4 utnyttjade jag genom att peta in 1/8000sec och ISO 800 och ändå få skarpa bilder, när vi körde runt i en bil på serpentinvägarna.

Dessutom gör skärpan vid F:4 perfekt för kvällsfoto, eftersom skakningsoskärpan märks så lite vid 12mm. Se dock upp för CA vid de lägsta brännvidderna tillsammans med stor bländare!

AF är snabb, men låter en del. Dock inte så det stör.

Om du vet med dig att du inte kommer att tröttna på att kanterna "faller utåt", och uppskattar skärpa så rekommenderas Tokinas 12-24/4 varmt!

Liknande produkter: Sigma 10-20

Köpt hos: Begagnat

2008-02-03 Betacam_SP



PLUS: Skarp, robust, vidvinklig, går att användas till fullsensorkameror, men i teleläget. Har genomskutande samma blandare.
MINUS: är till för kameror med aps-c, har märkbar cromatisk abbrection, fast det går att ta bort i mjukvara. bl 4. En nakdel ibland

Jag köpte denna optik till min 400D, jag använder den vid inomhusfotografering och foto utomhus på byggnader osv.
Det är klart rolig, svårt att fota med den utan att få distrotion bara.

Den är trevlig, ordentligt robust. Ger skarpa bilder.

Liknande produkter: -

Kundtjänst: -

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5500

2008-01-01 cactuz



PLUS: Byggkvalitén och Skärpan
MINUS:

Jag köpte denna lite på impuls för något år sedan och har därefter faktiskt knappt använt den.
Men nyligen så satte jag denna på kameran för att ta lite bilder där jag behövde lite mera omfång, och när jag hade överfört bilderna till datorn så insåg jag vilken potential detta objektiv har.
Senaste månaden har jag knappt haft något annat objektiv på kameran och letar efter fler kompetenta Tokina-objektiv till min utrustning.

Ett litet varningens ord är att den går inte att använda på 12mm med inbygda blixten på en EOS 350D, blixten slår i överkanten så det lämnar skugga i nederkanten på bilden.
Dock inget problem om man som jag inte använder den inbygda blixten.

2007-12-12 Niklas Sundin



PLUS: Byggkvalitet,optik,hyffsad fokus och det minst sagt roliga omfånget
MINUS: än så länge vet jag inga minus

Trevligt objektiv, andas kvalitet när man tar i det !
Skönt omfång också för den som gillar extremvidvinkel.

Liknande produkter: nikon 12-24, sigma 10-20

Kundtjänst: Begagnat , men i ny skick

Köpt hos: begagnat

Pris: 3800

2007-08-06 Michael Törnkvist



PLUS: Super skarp, objektivet andas kvalite när man håller i det. Priset !!!!!!!
MINUS: Lätt av misstag koppla ur AF

Köpte den tillsamman med med min nya turis kamera, behövde en extrem vidvinkel till ett jobb och tokina var enda gluggen som kunde leveras på 2 dagar. och nu lämmnar den inte min D200 i första tagen är väldigt nöjd med objektivet. men har av misstag har jag kommigt åt AF ringe och ställt om den til MF

Ett Super objektiv till super pris

Liknande produkter: Nikon 12-24

Köpt hos: Cyberphoto

2007-05-27 Sortman



PLUS: Skarp. Snabb autofokus, Härligt omfång.
MINUS: Som med alla andra gluggar borde ett filter förlja med. Som skudd för linsen

Köp den!
Jag har hådtestat gluggen i ett par veckor och resultatet är förvånansvärt bra. Fram till nu har denna gamla leicafotograf varit missnöjd med det mesta i objektivväg. Nu har han fått tro på den digitala tekniken. Objektivet presterar mycket bra och kan anbefallas. Gluggen har inte tagits av mer än en gång sen jag köpte den för nån månad sen.

2007-05-18 tonykollberg



PLUS: Skarp, bra konstruktion, robust, prisvärd
MINUS: Finns inget nämnvärt, gluggen levererar bra

Behövde en vidvinkel och slog till på denna efter att ha kikat på Nikons motsvarande 12-24. Redan efter det fösta fototestet så är jag mycket nöjd, hade inte förväntat mig så bra bilder i den här prisklassen. Man tänker inte efteråt att man borde slagit till på Nikon motsvarighet istället, den här blir man nöjd med!

De flesta bilder jag har testat denna glugg med har jag haft bländare mellan 5.6 och 8 och gluggen levererar vad den ska. Bra färgåtergivning och kontrast samt objektivet tecknar rakt.

Känns riktigt bra och robust med kameran.

CA kan man inte undvika till 100% vid tex 12mm och bländare 4, men varken Nikon gluggen eller denna klarar sig helt från CA någonstans, men det är mikroskopiskt och ej synbart, inget som syns i tryck och knappt vid förstoringar.

Jag rekommenderar verkligen detta objektiv. Det kommer nog bli en av mina favoritgluggar, den känndes helt rätt direkt.

Mer info om Nikon och Tokina

Tokina 12-24
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/tokina_1224_4_nikon/index.htm

Nikon 12-24
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_1224_4/index.htm

Liknande produkter: Nikon 12-24

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5000

2007-05-04 hanspahlen



PLUS: Bildkvalité, byggkvalité, bra pris
MINUS: Motljusskyddet kunde sitta fast lite bättre. Lossnar lätt när man hanterar objektivet.

Detta objektiv har snabbt blivit ett av mina favoriter. Bildkvalitén är på topp, och objektivet levererar allt som kan begäras av en vidvinkelzoom av hög kvalité.
Byggkvalitén känns minst lika bra som originalobjekiv, och det enda som jag kan anmärka på är att motljusskyddet sitter en aning löst. Annars är jag mer än nöjd.

Liknande produkter: Nikon 12-24

Köpt hos: Scandinavian Photo

2007-04-07 Daaaaaniel



PLUS: Byggkvalitén. Tyngd. Storleken. Samma bländare över hela omfånget. Skärpan. Närgränsen.
MINUS: Inte fullt så skarp på F4 som jag hoppats. Hade gärna fått vara 10-24.

Hade läst lite varstanns på internet om att byggkvaliten i tokinas produkter är kassaskåplik. Nu vet jag vad folk talar om. Kitobjektivet känns som något jag skulle kunnat fått i ett kinder-ägg.

Såväl zoomringen som fokusringen har ett mostånd som ger oerhörd kontroll, och bidrar till den höga byggkvaliten.

Oerhört skarpt. Dock lite mjukt på F4.

Valet stod mellan detta, sigma 10-22 och tamron 11-18. Ett alterntiv hade även varit Canon 10-22, men det alternativet ströks tidigt pga priset. Blev tillslut tokinan pga kvaliten och att bländaren är konstnat över hela omfånget. Har inte ångrat mig en sekund.

Rekommenderar tveklöst detta objektiv till alls som funderar på att köpa en vidvinkel.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5395

2007-03-28 thundercat



PLUS: Bra känsla, stabilt, f4 rakt igenom.
MINUS: "bara" 12 mm och inte 10.

Byggt som ett kassaskåp, bra omkopplare mellan AF och MF. Ingen USM-motsvarighet men fokuseringen är riktigt snabb ändå, och låter knappt nått heller.
Tillräkligt bra skärpa, och f4 rakt igenom är klart godkänt.

Behöver du inte de extra mm'arna hos canons 10-22 är valet givet. I fallet med nikon ser jag inte någon som helst anledning att välja nikons 12-24, men sen har jag inte provat den heller...

Liknande produkter: Canon 10-22, Nikon 12-24, Sigma 10-20

Pris: 4000

2007-03-27 bolojen



PLUS: snabb fokus, välbyggd, skarpare än jag trodde.
MINUS: ev lite tung, och väldigt stor diameter på filter jämfört med mina andra objektiv.

precis fått hem den och bara testkört ett litet tag... får återkomma med mer info snart, men den verkar suberb.

Liknande produkter: sigma 10-20, tamron 11-18, nikon dx 12-24.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5395

2007-02-24 Una



PLUS: Bra skärpa och omfång. Bl 4.0 konstant genom hela zoomomfånget.
MINUS: Helst hade man väl velat ha bl.2.0 men men..

Detta objektiv är precis lika bra som jag föreställt mig. Härligt vidvinkligt och mkt. bra skärpa även på full öppning. Känns gediget och lagomt tungt. Jag har tagit några hundra bilder med det och är mkt. nöjd med resultatet, Finfin färgåtergivning och någon CA har jag inte märkt av så det stört på något sätt. Tycker att automatskärpan funkar bra.

Liknande produkter: Nikon, Sigma

Kundtjänst: Kanonservice

Köpt hos: Cyberphoto

2007-01-05 Piet



PLUS: Stabilt byggd. Optiskt lika bra som Nikons originalglugg.
MINUS: Lite mörk. Eller så är det jag som är gnällig..

Stabilt byggd. Känns professionell. Tecknar snyggt och skarpt över hela zoomomfånget. Optiskt lika bra som Nikons originalglugg. Tål motljus bra utan ghost etc. Jag har inte heller sett några problem med CA på mitt ex.

Jämfört med min normalzoom som ger f2,8 över hela omfånget är den här lite mörk. Framförallt med polfilter på, men det är ju inte gluggens fel att husse är bortklemad.

Liknande produkter: Nikon AF-S DX 12-24/4G IF-ED

Köpt hos: Privat

2007-01-02 TH-56



Att den känns "japansk" beror nog på att den är utvecklad i samarbete med Pentax,och Tokina kommer nog snart ut med fler Pentaxobjektiv med lite kosmetiska skillnader.

2006-10-29 gladers



PLUS: Skarp
MINUS: Kanske ngt tung - en vanesak? Väldigt besvärlig att få tag på - fick köa 5 månader och saknar svensk generalagent. Bättring!

Har haft objektivet ett par veckor nu. Känns gediget och bra, lite tyngre än min standardzoom Nikkor 18-70. Skarpa och vältecknade bilder, brännviddsomfånget underbart. Value for money. Valde att inte lägga dubbla pengen på Nikons egen variant. Har inte ångrat.

Liknande produkter: Nikkor 12-24/f4

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4975

2006-08-02 j3n5



PLUS: Superbra bild i detta omfång, stabil och billig.
MINUS: Något ljudlig AF, samt inte riktigt lika fin känsla i ringar som Nikons dito..

(Gäller Nikon, D200)

Fin bild över hela zoomomfånget. Möjligen lite klen med vinjettering mm. vid 12mm f/4, men vad gör väl det..? Finfin färgåtergivning och skärpa på topp. Klarar dessutom motljus ganska bra. Helt OK byggkvalitet.

Ringarna är sköna och lite dämpade, men inte riktigt som Nikons Pro-gluggar..

AF är OK men inte riktigt lika snabb som Nikons Pro-gluggar. Dessutom är det lite irriterande att den förlitar sig på husets motor och saknar egen. Den låter en del när den fokuserar..

Men å andra sidan är det svårt att betala minst dubbla priset för tyst och marginellt snabbare AF. För gluggen presterar ju faktiskt lika bra som Nikons 12-24/4..

Liknande produkter: Nikon 12-24, Sigma 12-24, Sigma 10-20 och Tamron 11-18.

Köpt hos: Privat

2006-07-27 callejo



PLUS: Bra byggkvalitet känns gediget
MINUS:

jämfört med Nikons 12-24 helt likvärdig. Provade den gluggen innan jag köpte tokinan

Köpt hos: Cyberphoto

2006-07-11 Simon"



PLUS: Bra bildkvalitet/konstruktion för pengarna, fungerar på analogt hus (>15mm)
MINUS:

Kollade runt bland flera ultravidvinklar till Canon och i den här prisklassen tycktes tokinan vara den bästa. (sommar 2005)

Jag ville dessutom kunna använda den på mitt analoga hus och det fungerar ok ner till ca 15mm, efter det syns objektivet i kanterna av bilden.

Har inte haft några problem med ca

Konstruktionen känns väldigt bra för den här prisklassen

2006-05-01 ArtbyRyman



PLUS: PRISET...Välbyggd, Rakteknande, Skärpan, "obefintlig" Vinjettering. Prestandan överlag.
MINUS: Skrivs ibland om mycket KA ..men jag har inte behövt ta bort den jag sett ännu. AF fastnar lite då och då i Oändligt läge..låser avtryck. =( zooma lite så vaknar den.

Är väldigt imponerad under viss skepsis..DEN BORDE INTE VARA SÅ HÄR BRA...iofs nedbländat.. (hade satt mvg om den vart lika skarp som 17-55 men det går ju inte, det är bättre kontrast i den och 9000kr mer... =)..
Läste allt jag hittade om den innan jag köpte och det blev liksom att: från 15-24 kommer den fungera fint. Men den är fin även på 12mm.

Det går utmärkt att snyggt, skärpa upp de motiven jag tagit hittills med den. Du blir nog iaf inte besviken.
Det är ju en skum brännvid så lite får man vara beredd på .

Skön å jobba med.


(Måste testa Nikons vid något tillfälle och se vart de 6000kr mer ligger. De ligger väldigt nära varandra på MTF)

Liknande produkter: Nikon 12-24 till ett HELT annat pris. Sigma har nåt men är testad klart sämre.

Köpt hos: AC-foto

Pris: 4100

2006-01-29 porsche



Ett mycket välbyggt objektiv som jag nu provat ett tag.
Trevligt med f4 genom hela zoomområdet som motsvarar 19-38mm på min 10D.
CA och vinjettering, går att hitta om man letar men jag upplever det som helt ok.
Skärpan är oxå bra, lite mjuk i hörnen på f4 men nedbländat 1 steg kommer skärpan även där.
Detta objektiv stannar nog hos mig ett tag.

Liknande produkter: Sigma 10-20mm

2005-09-01 leffep



PLUS: Bra byggkvalitet. Bra skärpa
MINUS: Mycket CA

Förvånadsvärd byggkvalitet. Och skärpan är bra, till och med på full öppning. Lite för mycket CA, men vid normalstora utskrifter har det inte visat sig, bara på 100% skärmbild. Prisvärd lins.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4900

2005-06-15 Bakwetu



PLUS: riktig vidvinkel till digitalkameran
MINUS: Kromisk aberration, ngt mjuka bilder

Mekaniskt bra objektiv och känslan att ha riktig vidvinkel igen är värt en hel del. Nackdelarna är rätt mycket kromisk aberration vid partier med starka kontraster och att objektivet kunde ha varit lite skarpare, men med lite efterskärpning blir det bra. Jag hade gärna sett en bättre närgräns för att kunna fylla upp förgrunden ordentligt vid t ex blomfotografering. Alternativet är väl främst canons eget 10-22, men det kostar också mer.

Liknande produkter: Canon 10-22

Köpt hos: AC-photo

Pris: 4500

2005-05-18 Olle Bjernulf



PLUS: Byggkvalitet. Skärpa. Låg distorsion.
MINUS: Inga direkta.

Mekaniskt är objektivet mycket bra som alla Tokina AT-X. Helt i klass med Nikons 12-24 och något bättre än Sigmas 12-24. Klart bättre än plastiga Tamrongluggar. AF är hyfsat snabb och tyst men ligger efter Nikons AF-S. Objektivet är ganska STORT, ca 15 cm långt med motljusskydd och 10cm brett (motljusskyddet). En storlek större än 18-70 DX kan man säga.

Jag har bara hunnit ta några testbilder men är nöjd. Visst ljusbortfall i hörnen på 12mm och full öppning. Ej synligt nedbländat. Inga problem i 18 eller 24-läget på full öppning.

Dålig skärpa i yttersta hörnen på full öppning och 12mm. Blir bra nedbländat. Annars är skärpan bra på alla brännvidder på full öppning och blir något bättre nedbländat. Jämfört med Nikon 18-70 DX är skärpan något bättre på full öppning i 18-läget. Nedbländat samt i 24-läget är skillnaden inte stor. 18-70 är ett mycket bra objektiv. Tokinan ger lite bättre kontrast och färgmättnad.

Distorsionen är mycket låg även i 12mm-läget. Imponerande.

Bilder med solen i bild visar givetvis en del fula reflexer men annars är objektivet bra i motljus.

Liknande produkter: Nikon AF-S 12-24/4 DX

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4920

2005-04-03 Carl Heiwall



PLUS: Gedigen, lätt att fokusera med, smidig omställning MF/AF, motljusskydd följer med, skarpa bilder
MINUS: Lite tung zoomring kanske

Blev väldigt förvånad över byggkvaliteten och avsaknaden av glapp, allt känns japanskt!
Älskar bilderna och perspektiven den klarar att återspegla.
En superbra funktion är omställningen mellan MF/AF som är genom att dra fokusringen framåt resp. bakåt.

Rekommenderar verkligen denna! Tänk bara på att inbyggda blixtar skuggas lätt av den stora filtergängan.

Liknande produkter: Sigma 12-24

Kundtjänst: Superbra!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4900

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter