Betraktelser genom kamerans lins

Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

35 mm f1.8

För en vecka sedan inhandlade jag en tidig julklapp till mig själv, ett nytt objektiv till min Sony Nex-5T. Det är ett av mina bästa inköp. Jag har haft så skoj med detta nya objektiv. Med kameran på stativet blir det än bättre!

Postat 2015-12-12 19:46 | Läst 2726 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur kan jag utveckla mina bilder?

Jag har i min profil uppgett att jag fotograferat sedan många år tillbaka. Visst har jag det, men det är först under de senaste åren som jag fakiskt insett att jag har något av ett öga för att berätta med bild. Jag har mina absoluta favoritmotiv i naturen, gärna smått som jag får ta fina närbilder av. Många blir förstås kassa men en del blir tiktig fina. Min kamera, en Sony NEX-5T inköptes för knappt ett år sedan, närmare bestämt i september 2014, och jag finner kameran mycket användbar. Till den har jag också köpt ett macro-objektiv. Det har jag något svårt att hantera, framför allt när jag är ute och fotograferar. Jag fotade innan dess med en Canon IXUS-75 som jag köpte 2007, vilket var min första digitala kamera. Då hade jag ingen uppfattning alls om fotografiet och mina bilder sedan den tiden är inte alls särskilt bra, en del bilder på barnen när de var små och resor vi gjort är väl hyfsade men det var först 2013 jag insåg kamerans potential. 

Nu funderar jag över hur jag kan utveckla mitt bildberättande ytterligare. Jag är begränsad i miljö, har mina favoritmål med mina fotopromenader och följer gärna naturens växlingar. När jag reser är kameran förstås med. Men jag vill utvecklas som "fotograf" om än en amatör. :-) Macro är något jag definitivt vill bli bättre på. Men även porträtt, fotografera i olika ljus, komponera fina bilder samt mer om efterbehandling. 

Jag har insett att det finns många duktiga fotografer här och jag kikar runt på bilder när jag har tid. Kansle någon av er har tips på vad jag kan behöva mer vad gäller utrustning. Jag har i nuläget inga planer på ny kamera men kanske finns det bra tillbehör till kameran jag har... Jag funderar på att köpa ett stativ, men vet inte riktigt vilket som passar mig bäst. Jag är ofta ute i naturen och det ska helst inte vara jobbigt att ta med mig ut på mina promenader. 

När det gäller bildhantering så tar jag också gärna emot tips på bra bildbehandlingsprogram som inte är så dyra, som är någolunda enkla och fungerar på Windows (jag har även en MacBook just nu, men den kommer snart att bytas ut till en Chroomebook). 

Här är några av de första bilderna jag tog med min Sony NEX-5T i september 2014:

Väl mött!

Postat 2015-07-29 20:55 | Läst 3078 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera