Betraktelser genom kamerans lins

Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

Att våga experimentera...

Jag har alltid haft stor respekt för den automatiska inställningen på kameran. Det har varit "enkelt" och jag har trott att det har gett de bästa bilderna. Men så är det förstås inte... Jag är långt ifrån en bra fotograf, men jag har lärt mig oerhört mycket bara under året med min Sony NEX-5T, en systemkamera modell mindre... 

I veckan som gått har jag börjat på en fotokurs på Fotografiska Akademin. Första tillfället var nu i tisdags och träffen var inriktad på slutartid, bländare och ISO. Det var nog de bästa timmarna denna vecka! Jag lärde mig hur jag gör manuella inställningar och använda olika fotolägen. Det var näst intill ett magiskt moment. Redan dagen efter testade jag lite av det jag lärt mig.

Under de två veckorna till nästa träff ska vi öva:

Panorering - Att fota rörelse. Inte så enkelt... Jag övade på bilar men hade lite svårt att hitta rätt när det gäller slutartid.

Några av mina testbilder. Det är riktig svårt att lyckas med att få en rörelse skarp och bakgrunden oskarp... Allt blir suddigt, men det är roligt att testa!

Nästa uppdrag vi fick är att måla med ljus. Det ser ju enkelt ut på YouTube men inte så lätt som det verkar. Jag vet inte om det är "fusk" att röra kameran för att skapa målningen med ljuset, men att lyckas med en ficklampa eller annan ljuskälla och kameran på stativ var "omöjligt".

Bågar av ljus

Nästan cirklar

Rörelse i cirkel

Nåväl... Roligt är det i alla fall att experimentera med foto. Håll till godo!

Postat 2015-09-27 12:05 | Läst 1516 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera