Betraktelser genom kamerans lins

Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

Hur kan jag utveckla mina bilder?

Jag har i min profil uppgett att jag fotograferat sedan många år tillbaka. Visst har jag det, men det är först under de senaste åren som jag fakiskt insett att jag har något av ett öga för att berätta med bild. Jag har mina absoluta favoritmotiv i naturen, gärna smått som jag får ta fina närbilder av. Många blir förstås kassa men en del blir tiktig fina. Min kamera, en Sony NEX-5T inköptes för knappt ett år sedan, närmare bestämt i september 2014, och jag finner kameran mycket användbar. Till den har jag också köpt ett macro-objektiv. Det har jag något svårt att hantera, framför allt när jag är ute och fotograferar. Jag fotade innan dess med en Canon IXUS-75 som jag köpte 2007, vilket var min första digitala kamera. Då hade jag ingen uppfattning alls om fotografiet och mina bilder sedan den tiden är inte alls särskilt bra, en del bilder på barnen när de var små och resor vi gjort är väl hyfsade men det var först 2013 jag insåg kamerans potential. 

Nu funderar jag över hur jag kan utveckla mitt bildberättande ytterligare. Jag är begränsad i miljö, har mina favoritmål med mina fotopromenader och följer gärna naturens växlingar. När jag reser är kameran förstås med. Men jag vill utvecklas som "fotograf" om än en amatör. :-) Macro är något jag definitivt vill bli bättre på. Men även porträtt, fotografera i olika ljus, komponera fina bilder samt mer om efterbehandling. 

Jag har insett att det finns många duktiga fotografer här och jag kikar runt på bilder när jag har tid. Kansle någon av er har tips på vad jag kan behöva mer vad gäller utrustning. Jag har i nuläget inga planer på ny kamera men kanske finns det bra tillbehör till kameran jag har... Jag funderar på att köpa ett stativ, men vet inte riktigt vilket som passar mig bäst. Jag är ofta ute i naturen och det ska helst inte vara jobbigt att ta med mig ut på mina promenader. 

När det gäller bildhantering så tar jag också gärna emot tips på bra bildbehandlingsprogram som inte är så dyra, som är någolunda enkla och fungerar på Windows (jag har även en MacBook just nu, men den kommer snart att bytas ut till en Chroomebook). 

Här är några av de första bilderna jag tog med min Sony NEX-5T i september 2014:

Väl mött!

Postat 2015-07-29 20:55 | Läst 3059 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En vacker kväll

Jag har bott i min lägenhet i två år nu, under två år har jag ofta stått i fönstret och beundrat molnen, solnedgången, månen och stjärnor (då de syns). Även balkongen mot vattentornet blir min skådeplats. Området är inte så roligt, inte alls där jag vill bo, men jag har inte råd att välja. Så jag försöker göra det bästa för mig och mina pojkar. Lägenheten är ok, och att den ligger på en höjd gör det än bättre. 

I kväll lyste solen genom molnen och detta är vad jag såg:

I övrigt så har jag pysslat med min första eget virkade grytlapp. Jag är faktiskt riktigt nöjd så här långt. Att virka är lugnande när jag är hemma och ser film tillsammans med barnen... :-) 

Allt gott!

Postat 2015-07-28 23:52 | Läst 2931 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mina projekt

Idag blev det inga roliga foton tagna på promenaden upp till centrum. Däremot blev det ett givande besök i garnbutiken. Förutom fotofrafering så har jag ett stort intresse för handarbete av olika slag och jag har kommit underfund med att min oroliga själ lugnas av fotografering, handarbete och av mitt skrivande. Jag har under de senaste åren jobbat en del med pärlor, mestadels olika tekniker att sy pärlor till små figurer/pärldjur. Jag jobbar numer nästan bara med små pärlor och tunna trådar. Idag pärlar jag inte alls lika mycket, utan nu är det virkning som gäller. Det är rogivande att se något växa fram. Idag köpte jag garn till nya grytlappar hemma :-) Men jag bör göra klart mina pågående projekt först! Det är min stora akilleshäl oavsett om det gäller fotografering/bildhantering, handarbete eller skrivande så har jag svårt att avsluta mina projekt. De blir nästan klara men jag går inte i mål.... Hur kommer jag vidare med detta problem?

Om jag tar exemplet fotografering så tar jag många foton när jag är ute på mina fotopromenader. Sen kommer det lite jobbiga arbetet att sålla bland bilderna och kasta de som inte blir bra... Idag har jag flera bildsidor på nätet som är proppade med mina suddigare bilder, t ex google+, flickr osv. Här på denna sida ska jag i alla fall försöka välja bilder med omsorg. :-)

Hittar inga egentliga kategorier som passar just detta innehåll... Det är kanske inte så konstigt! 

Postat 2015-07-26 14:34 | Läst 2607 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min första bildbetraktelse här på fotosidan

Under veckan var jag i Åbo tillsammans med min man och min äldsta son som är 11 år. Det var hans första utlandsresa. För bara något år sedan skulle han absolut inte åka utomlands eller åka med en stor båt... Men resan gick bara bra och sonen var nöjd efter. Under de två dagarna vi spenderade i Åbo hängde han med på långa promenader och besök i domkyrkan och på slottet. Han fick köra trampbilarna i Äventyrsparken, vilket han allra mest sett fram emot. Själv har jag med kameran vart jag än går numer. Det är ett intresse som sonen inte delar med mig.

Här är några av mina bilder tagna med min Sony Alpha, Nex-5T, en kamera jag är mer än nöjd med:

Lite komplicerat att lägga upp bilder på denna blogg. Går det bara att lägga upp en bild i taget? Nåja, ovan några av de många bilder jag tog under denna resa.

Väl mött!

Postat 2015-07-25 18:48 | Läst 3242 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera