CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Pyssel från Carlzonz kammare (bildverkstad).

Jag håller ju på då och då och tar fram lite bilder för en kommande fotobok och jag har visat ett par uppslag tidigare i bloggen. Boken kommer troligen att bli lite av ”Carlzonz blandning” typ eftersom jag inte har någon speciell stil, jag hoppar ju friskt mellan olika motivområden och olika grafiska tekniker. Jag skrev också sist att det bara skulle bli svartvita bilder men där har jag tänkt om lite. Det finns ingen direkt tidsplan heller.

 

Senast på Ellenträffen frågade Stephan mig om mina bilder alltid är bearbetade /manipulerade och det är dom mer eller mindre i de flesta fall. En hel del dodge and burning eller pjattning och efterbelysning som det kallades på den analoga tiden brukar det bli, ibland också en snäpp med förstärkningsfilter. Så här kan det se ut!

Den här ganska platta bilden är tagen en vacker hösteftermiddag i september 2009 på Ellens Bageri, Panasonic LX3 1/60 sek f/2,5 iso 400.

Efter korrigering och detaljförstärkning...

...och sen konverterad till svartvitt. Olle fotograferar, Krister lyssnar och Thomas läser om den nya Leica M9.

 

Annars då…


Sist på Ellensträffen blev det också lite snack om tåg och modelljärnvägar och jag berättade då för Claes Wåhlin som gillar tåg att jag har en liten samling av N-skala lok och bland annat då Arnolds ”Krokodilen” , så här kommer en bild på ”The Crocodile”. Modellen är bara 122 mm.

Så här ser den ut i fullskala. Bild från Markus Classic Trains.

 

Bonusbild!


Dalagatan 2010-11-20 kl.04:53. Det var lite vinter i stan tidigt i går morse.

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2010-11-21 14:17 | Läst 9511 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vänner på Ellens Café i Stockholm och lite Black & White on the streets..

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

.

Jag har lagt upp lite bilder från våra"Ellentraffar" på min nya flickr sida. Tyckte det kunde vara roligt att få visa dom i lite större format. Dåliga ljusförhållande för det mesta på Ellens, man får pressa sina digitala filer rätt hårt. Alla bilder tagna med min "baby" Leica ; )

 

 

 ...............................................................................................................

 

 

 

Hittade den här filmen på flickr , lite Black & White on the streets...

 

 

 

Satt och läste ett gammalt nummer av f och hittade en notis om  bildpriser på en av Bukowskis tidigare auktioner. Ovanstående bild av Diane Arbus klubbades för 600.000 kr och enligt uppgift så var den tidigare inköpt på galleri Camera Obscura på 80-talet för 3.000 kr.

Black & White rule!.

 

Trevlig söndag!

/Bernt

 

 

 

 


Postat 2009-07-26 00:44 | Läst 10483 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Promenad i blå timmen

I går eftermiddag tog jag mig en rask promenad i gråvädret upp till Söder. Jag gick som vanligt Drottninggatan ner förbi city och sedan genom Gamla stan upp till Slussen. Där smet jag in på McDonalds och tog en burgare innan jag fortsatte upp till Café Puck på Hornsgatan där jag träffade grabbarna i "Onsdagsklubben" för en fika och lite allmänt fotobabbel.

Flaggan är i topp på Rosenbad och det verkar som om dom arbetar hårt där i de flesta rummen och det behövs nog i dessa dagar. Det känns som om de flesta åtgärder dom satt in för att försöka lösa de problem vi har här i landet just nu inte är tillräckligt utan mest småduttande här och där. Det som skrämmer mig mest är de stora nedskärningarna som kommuner och landsting kommer att bli tvungna att göra om dom inte får någon hjälp från staten.



Blå timmen kommer tidigt så här års och det är inte många timmar med ljus nu lämpat för handhållen fotografering, Slussen igår kl. 14.29.



Micke B ser nöjd och glad ut med sin svarta Leica och Bengan undrar över varför det är så många lysande saker på sin nya G10:a. Han funderar på att köpa en rulle svarttejp.

Efter ett par trevliga timmar med snack om allt från små digitalkompakter upp till 8x10 tums storformatare tillsammans med Micke, Bengan, Krister, Affe, Bengt och Staffan var jag tvungen att dra hemmåt igen.


Klick, klick!

Postat 2008-12-18 11:15 | Läst 10539 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hög på kultur

I dag var jag varit och kulturdrogat mig lite igen. Först rask promenad ner till Kulturhuset för att titta på Nan Goldins utställning. Bilder som träffar en som en spark i skrevet,  det bästa jag sett på länge här i stan. Ett projekt som imponerar, hårt och mjukt och kallt och varmt på en gång.

"Bilder kan bara bevara en mycket liten del av en människa.
Fotografi, minnets konst, att hålla det förflutna vid liv, en backspegel monterad vid nuet. I Nan Goldins backspegel flimrar vännerna förbi. När hon fotograferar människor nakna är det ändå alltid ansiktet som ser mest avklätt ut. Kameran blev under ett skede hennes ställföreträdande minne, hon levde hårt och hetsigt och utställningen är ett tidsdokument från en period då ingenting var farligt. Åtminstone inte i New York, åtminstone inte i hennes värld. En tid när heroin var en del av festen, när det inte fanns någonting som hette osäkert sex, när kön mest var en gräns att överskrida och hiv, ”the gay cancer”, inte fanns i deras medvetande". –ANNE SWÄRD, Sydsvenskan



Satt efter att ha sett utställningen en bra stund i läsesalongen innan jag sen tog bussen ut till Waldemarsudde och tittade på Lars Lerins fantastiska akvareller, ytterligare en utställning som jag verkligen rekommenderar.
Jag blev helt knockad igen, visserligen har jag sett många av hans bilder tidigare men då i hans många utmärkta böcker. Men som alltid när det gäller konst, att få se och sniffa lite närmare på originalkonstverk, det finns det inget som slår.
DN om Lars Lerin    

Waldemarsudde     

 

0 procent återbäring från Skandia Liv!



Som egen företagare är det ju vanligt att man håller ner sina egna löneuttag, så gjorde även jag när jag var företagare. Det straffar sig nu naturligtvis när jag blivit pensionär, vilket betyder att min statliga pension inte är mycket att hurra för.
Men som tur är har jag några pensionsförsäkringar som jag tog under de goda åren som nu ger lite extra slantar. En av mina försäkringar har jag hos Skandia Liv som nu meddelar att man sänker sin återbäringsränta till 0 procent före skatt.
Först så fick jag vara med och betala krisen på 90-talet med ett återtag med en massa sköna tusenlappar, sen så snodde Skandia mig på en hel del slantar när man sålde förvaltningen till Norge. Och nu när vi kunder nu fått lite smulor som rättelse där så sänker dom återbäringsräntan till NOLL!!!...och dom varnar igen för ytterligare ett nytt engångsåtertag.
Självklart minskar väl också styrelsen sina pensioner och bonusar eller???


Resetips!
Skall ni över till London före jul? Försök då att avsätta lite tid för ett besök på National Portrait Gallery, där pågår just nu en Annie Leibovitz utställning "A Photographer’s Life, 1990-2005". Utställningen pågår till 1:a februari 2009.
National Portrait Gallery   
Mera om Annie Leibovitz

 
Mera från min källarröjning...

Den här airbrush illustrationen gjorde jag för ca tjugo år sedan till en av min sons skateboard brädor, nu kommer den att hängas upp i mitt arbetsrum.

 

Man önskar en trevlig helg.

Klick, klick!

 

 

Postat 2008-11-08 00:23 | Läst 10848 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Digital tone-line effekt...

I början på 60-talet arbetade jag rätt mycket med tone-line effekter på bilder, jag gjorde en hel del bokomslag men också posters och några skivomslag. Det var en ganska omständig procedur att göra tone-line bilder i det analoga mörkrummet. Med tone-line menas bilder som är helt utan gråskala alltså bara svart och vitt. Denna teknik var mycket populär i slutet på 50 och en bit in på 60-talet och mest för produktbilder i dagspress.

Så här gick det till i korta drag:
Om jag tagit bilden själv på småbild eller mellanformat så förstorade jag den först på en 9x12 cm bladfilm, ortokromatisk så man kunde se resultatet vid framkallningen i mörkrumsljuset. Från detta (positivet) gjorde jag sedan i en kontaktram ett negativ. Positivet och negativet lade jag sedan ihop med filmskiktet utåt.
 
Detta "paket" lade jag sedan tillsammans med en lithfilm i kontaktramen igen och kopierade med belysning från förstoringsapparaten i 45° vinkel under rotation på en skivspelare. Ljuset kunde då tränga igenom filmbasen från alla håll och bygga upp ett skarpt korn och en kraftig konturskärpa.
Kornet och effekten kunde också påverkas beroende på hur jag agiterade vid framkallningen av lithfilmen.

Här finns mer att läsa: Tone-Line 2001 - processing technique

 

Dom här digitala tone-line bilderna här har jag byggt upp genom arbeta med LucisArt och stark skärpning i flera steg. Tack vare photoshopen kan man nu också göra tone-line i färg.

Filmen är inte död!!!!! Här skulle man kunna shoppa lite!

//Bernt
 

Postat 2008-03-25 12:59 | Läst 25739 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa