CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Nyhetstorka..?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Om att ha en blänkare på fotosidan.

I november förra året skrev jag i min blogg om ett besök på Gun Gallery och mina intryck av JH Engströms utställning där. Fotosidan gjorde då en blänkare från min blogg och det var ju trevligt... DÅ. Nu tycker jag blänkaren är historia. Utställningen är ju sedan över 8 månader avslutad vilket betyder att de som läser mitt inlägg inte kan gå till galleriet och få sin egen uppfattning av JH Engströms bilder.

Visserligen har mitt inlägg på grund av blänkaren fått ca 3500 visningar men jag tror inte att så många har stannat så länge. Några har kanske upptäckt min blogg för första gången och kanske återkommer, men det är inte troligt eftersom mina visningar ligger ganska konstant på 3-500.

 

 

Lite mera bildbearbetning före och efter.

 

 

 

Bilden tagen en natt vid köksbordet nere hos min kamrat Christer i Brödåkra.

 

Jag tar nästan aldrig bilder med teleobjektiv. Men just den här bilden från Hovs hallar i Skåne har jag tagit med en gammal Canon 70-210 mm från mitten på 80-talet som min fru tidigare hade till sin gamla analoga Canon EOS 620. På objektivet satt ett UV-filter som fått någon slags beläggning på insidan vilket gjorde bilden ganska färg och kontrastlös. Filtret satt dessutom fast och var när jag på plats i Hovs hallar omöjligt att få bort. Någon vecka senare hjälpte mig en fotohandlare i Landskrona att få bort det med ett specialverktyg.

 

 

 

Så här blev den sen efter lite ”trixande” i ps och sedan konverterad till sv.

 

 

Ford Mustang på Sofiero Slott.

 

 

 

När jag för en tid sedan tankade hem brusfixaren Topaz DeNoise tankade jag samtidigt ner ett av deras andra program som heter Topaz Adjust och här har jag kört det på en lämplig bild.

Större bild här!

 

 


Rapport från fönsterbänken 13 juli 2009.

 

 

Orkidén har kommit lite snabbare i år än tidigare. Så här såg den ut i går.

 

 

Glöm inte att hålla igång avtryckarfingret ordentligt!

/Bernt

 

Postat 2009-07-13 18:31 | Läst 2614 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sommartider hej, hej...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Många av er har säkert semester just nu och reser ut i världen och besöker intressanta platser som tex Japan och Lofoten, eller bara slappar söderut på någon sandstrand i solskenet.

En hel del stannar också hemma inom landets gränser i år vad jag läst i pressen. Själv turistar jag hemma i stan denna sommar och det känns faktiskt helt ok.

 

 

Om man vill ha lite bra information om vad som händer och sker i vår stad så är DN:s På Stan bilag utmärkt läsning. Den är dessutum i lagom väskformat. Vi får den varje torsdag och då brukar jag markera sånt som jag tycker är intressant med en märkpenna och sen är det bara att lägga upp dagens turer på stan efter detta.

 

 

En lätt kamerautrustning att ha med sig är också bra gärna då med ett extra kort och ett extra fulladat batteri. Fast ibland slänger jag också ner min gamla DSLR (Canon 350D) i axelväskan med en 17-70 mm och vid speciella tillfällen även en 10-20 mm. Lite beroende på vad jag bestämt mig för att göra/besöka.

 

 

Annars då...

 

 

Ny (gammal) mobil.

Jag har just fått överta min frus gamla mobil eftersom hon köpt en ny. Hon valde till slut en Sony Ericsson W995 och jag fick då hennes gamla Sony Ericsson K750i vilket naturligtvis är ett lyft från min gamla trogna Nokia 3310. 3310:an har varit en perfekt mobil för att ringa och SMS:a med och under de ca tio år jag haft den har den funkat utmärkt även fast jag vid flera tillfällen tappat den i golvet har jag aldrig behövt laga den.

Nu är det så att jag har mobilen mest för att folk skall få tag på mig när jag är ute och rör på mig och jag ringer själv mycket sparsamt, tankar på för ca 200 kr per år. Men det känns bra att man nu kan lyssna på radio och också spela sin favoritmusik på den nya, en mindre pryl att släpa på...

 

 

Nya (gammla) bilder.

Vädret igår var inte  något att skriva hem till mamma om direkt så därför blev det lite Manipulation – Bildredigering – Retuschering – Efterarbete  eller vad man nu vill kalla det på digitalmaskinen i stället.

 

 

 

 

Om regnet håller sig borta skall jag försöka gå ut och slita lite på min kamera i helgen.

 

Trevlig Helg å Sommar!

/Bernt

 

Postat 2009-07-10 10:22 | Läst 2717 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

The making of a self-portrait...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Ni som har följt min blogg och sett mina bilder i mitt galleri vet redan att jag gillar att arbeta med dom i Photoshop, ibland rätt kraftigt och ibland lite mindre. En del av er gillar mina bearbetade bilder, andra tycker att det är skräp och inte har så mycket med fotografi att göra.

Fast bearbetningen jag gjort på nedanstående självporträtt skulle jag också kunnat göra från ett analogt negativ.

 

Större bild här!

 

 

I många (digitala) självporträtt jag gjort de senaste åren ligger det ofta många timmars arbete bakom varje bild, men ibland kan det också gå på tio-femton minuter.

Själva fotograferingen brukar gå ganska snabbt, ofta med handhållen kamera om ljuset räcker till men ibland också med stativ och nästan alltid i befintligt ljus. Jag brukar ta ett dussin exponeringar varav några alltid brukar bli oskarpa eller så hamnar skärpan lite fel. De flesta tidigare självporträtten har jag tagit med min G5:a, nu med LX3:an har det blivit lättare att få skarpa bilder i befintligt ljus tack vare bildstabiliseringen.

Sen jag fick CS4:an så gör jag nästan allt arbete i ACR:en vilket gjort arbetet mycket lättare. Tidigare när jag gjorde bilderna i photoshoppen kunde det bli upp till 15-20 olika justeringslager som gjorde att det gick rätt trögt till slut. Dessutom en del mellansparningar som snabbt fyllde hårddiskarna.

Att arbeta med ACR:en känns lite som på den gamla goa tiden när man stog och slabba i mörkrummet. Mycket pjattning och efterbelysning blir det för att få fram den rätta stämmningen och det rätta grafiska uttrycket. Sen gör jag slutarbetet i photoshoppen med lite kurvor, nivåer och ev toning. Sist skärpning med lite olika tekniker beroende på publiceringsstorlek.

 

 

 

Så här svarade Micke Berg i min blogg häromdagen ang LX3:an:

”I går då jag plåta hann jag inte med att ta en bild eftersom kameran är så slö på att starta upp, Det var den tionde bilden jag missade just pga av långsamheten i startögonblicket, så jag härskna till o gick in o köpte en Nikom D60 med standardglugg,, bara så man hinner med , liksom”.

 

Och det har han naturligtvis rätt i det där med långsamheten. När jag försöker ta lite ”hipshots” som jag gör då och då så missar jag också bilder ibland. Om man stänger av strämspararen och håller igång kameran hela tiden går det lite lättare. Men det suger också på batteriet så därför har jag alltid med mig ett extra fulladdat när jag går ut på stan.

Nu tror jag det här med den lite långsamma uppstarten gäller de flesta små digitalkompakter och att man får leva med det tills tillverkarna löser problemet. Jag har för mig att mr Björklund också har påpekat att han har samma problem med sin G10:a ibland.

 

 

 

Annars då...

 

 

I dag har vi varit och besökt vår nya (3 dagar gamla) familjemedlem.

 

 

”Farmor” Vivianna tillsamman med vårt nya ännu namnlösa barnbarn.

 

 

Hade gott därute i sommarnatten!

/Bernt

 

Postat 2009-07-05 23:14 | Läst 3160 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Panasonic LX3:an och Topaz Labs DeNoise brusredusering

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I mitt förra inlägg skrev jag lite om LX3:an och bruset. Jag hämtade då också hem brusfixarprogrammet DeNoise från Topaz Labs och testade det på en 800 ISO-bild.

Nu har jag också testat programmet på en färgfil tagen i dåligt ljus med 1600 ISO. När man laddar hem programmet får man ett fullt fungerande program som man får prova under 30 dagar. Man får en nyckel via sitt mail för att låsa upp det och samtidigt får man nycklar till alla deras andra programvaror också om man har lust att prova dom.

 

 

Hela bilden direkt från kortet. Större bild här! (1300 x 898).

 

 

100% crop. Originalfilen direkt från kortet 1600 ISO.

 

 

Hela bilden ”DeNoisead”. Större bild här! .(1300 x 898).

 

 

100% crop på den "DeNoiseade" bilden.

 

Det är naturligtvis svårt att se effekten på hela bilderna i bloggens lilla format så titta gärna därför på de större bilderna.

 

Det är många spakar att dra i och jag vill inte påstå att jag lärt mig allt ännu, vilket säkert betyder att man kan förfina det ytterligare. Detaljfunktionen och kantskärpningen till exempel.

Jag har inte haft något brusfixar program på min laptop tidigare då jag inte arbetat med utskriftsbilder på den utan gjort dom på min Mac i stället där jag har Grain Sergery.

 

Topas Labs DeNoise.

 

 

 

Ett nytt liv...

 

 

I går förmiddag blev man farfar för första gången. Min sonhustru Madelaine (Madde) pressade då på Danderyds Sjukhus fram ett nytt litet liv, och en liten kille blev det. Blödig som jag är fällde jag några tårar efter sonens (Jockes) samtal vid lunchtid.

 

Trevlig helg på er alla!

/Bernt (numera också stolt nybliven farfar, morfar har jag blivit tre gånger tidigare).

 

Postat 2009-07-03 16:43 | Läst 5234 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Panasonic LX3 Standard Black & White brustest.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Har man ingenting att göra så kan man ju alltid göra en liten ovetenskaplig brustest, och det har jag gjort här.

 

Hela bilden direkt i från kortet helt obehandlad Standard Black & White 200 ISO.

 

Crop 100% 200 ISO.

 

Crop 100% 400 ISO.

 

Crop 100% 800 ISO.

 

Crop 100% 1600 ISO.

 

Crop 100% 3200 ISO.

 

Av ovanstående ser man klart att över 400 ISO har LX3:an stora svårigheter med att klara av bruset. Men det gäller ju faktiskt de flesta kompakter med liten bildsensor.

 

Men man kan naturligtvis om det kniper rädda bilder med högre ISO, här har jag på 800 ISO bilden brusreducerat med Topaz Labs ”DeNoise”.

 

 

Jag kör min LX3:a på 200 ISO för det mesta. Som på den här bilden på Bengan med sin gamla fina Nikon till exempel. Bilden är hårt beskuren och jag har bara utnyttjat halva bildformatet, bilden var alltså liggande från början.

 

 

 

Annars då...

 

 

I natt kändes det som den tropiska värmen slagit till här i stan. Men man ska väl inte gnälla för mycket, det gäller bara att hålla vätskeintaget på lagom hög nivå.

Tittade häromnatten på Mel Gibson´s film APOCALYPTO, en riktigt bra film tycker jag.

Hittade den på Clas Ohlson för 59 spänn.

 

 

”Se nu till att slita lite på kamerorna” som Micke Borg skrev i sin blogg häromdagen.

 

/Bernt

 

 

Postat 2009-07-02 11:16 | Läst 3954 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa