Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 29/Vad beror ränderna på?

Jag är ingen specialist på scanning och undrar därför om någon kan säga varför det uppstår ränder ibland när jag scannar med min filmscanner? Oftast är det på jämna ytor, kanske syns det mera då, men jag vet inte? Bifogar några bildexempel. Scannern är en Reflecta Crystalscan 7200, som jag i övrigt är väldigt nöjd med. Ränderna kommer ibland och ibland inte. Finns det något sätt att förebygga/undvika detta, eller är det kanske så att man bör skaffa en scanner av bättre kvalitét för att bli av med denna lite irriterande egenhet? Negativen är helt fria från ränder, så det beror inte på filmframkallningen. På mörkrumskopiorna av samma bilder syns inte detta fenomen, så egentligen spelar det ingen roll. Men det är ändå lite irriterande när man ska visa något i cyberrymden.


Inga ränder.


Tendens till ränder.


Ränder.


Ränder.

Inlagt 2014-01-26 20:22 | Läst 2662 ggr. | Permalink
Har du testat olika upplösningar?
Hej,
jag hade också problem med ränder (bandning) på min Nikon Coolscan 8000 med Nikons scanningprogram. Jag bytte program till VueScan och problemet försvann.
Hälsning
Jan
Svar från Nils Bergqvist 2014-01-27 17:49
Jag kör inte med originalprogramvaran heller, utan Silverfast SE. Kanske ska man prova VueScan istället?