Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 47/En Whitebox för glasfoto.

Igår gjorde jag slag i sak och tog bilen till Photax Nybro för att införskaffa ett fotobord med Whitebox för glasfotografering.Tror det var det sista de hade på lager. Ja, ska det bli någon fason på det här och för att slippa allt för mycket efterarbete i datorn, är det bara att inse fakta. Ett fotobord med whitebox (för att slippa reflexer och speglingar) underlättar mycket och ger snyggare bilder. Tog en stund innan jag fattade att man kunde värma skyddspapperet som satt fastklistrat på plexiglaset med hårtork, då var det ganska lätt att få bort det. Men innan dess flög en och annan svordom ur min mun ska ni veta, och jag har blåsor på pekfingrarna av allt rullande.



Jag köpte inga speciella lampor utan provade med tre IKEA spotlights. Det fungerade skapligt vid mitt första försök, bortsett från att jag fick tider som omöjliggjorde arbete med kameran på fri hand. Så jag får nog titta på det där, det finns ju ganska billiga lysrörslampor för foto som kan användas i vanliga armaturer, då de har ganska låg effekt trots hög ljusstyrka.


Två Diamanter, Asta Strömberg - Strömbergshyttan  1959-60.



____________

Inlagt 2014-04-12 11:31 | Läst 5296 ggr. | Permalink
Är det i Jobbet som du fotar glas eller bara som hobby?
Har aldrig tänkt på hur man fotar glas på bästa sätt, men kul att få läsa om det och få se ett fotobord för glasfotografering. Vilket påminner om ett solarium för mini folk. =)

//Johanna
Hej Johanna och tack för att ditt intresse! Det är som hobby jag fotar glas. Mest för att jag själv har en samling glas från Strömbergshyttans glasbruk, och det kommer till nya modeller till den allteftersom. Det mesta står i skåp eller är nerpackat men en hel del står även framme. Mina planer är att så småningom göra en blurb-bok med både text och bilder om glasbrukets "moderna" historia 1929-79.Det är mest formgivarskapets historia som jag försöker reda ut, då det finns en del frågetecken vem som ritat vad. Att det blivit så beror på konkursen 1976 och att Orrefors som tog över driften och sedan lade ner bruket 1979 var väldigt slarviga med att spara den dokumentation och material som fanns och skulle slänga allt 1979. Men min far som var förman tog hand om en del, vilket är den grund jag har att stå på (förutom allt glas som finns kvar). Men det krävs även vidare efterforskningar innan jag kan få allt färdigt för en blurb-bok. Har även blivit kontaktad av dottern till en av formgivarna som håller på att skriva en bok om sin far (vilken mest annars är känd som keramiker) och som ville använda mina bilder på hans glas till boken.