Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 114/Tjeckiska Foma lanserar ny film!

http://foma-cz.cs4.cstech.cz/ew/ec816f17-da8b-49ce-bd89-1d75aa19fee6-en

RETROPAN 320 soft kallar nan sin nya svartvita film. Den ger enligt tillverkaren en bred
latitud av halvtoner och "mjukt ljus", vilket gör den lämplig för olika typer av
fotografi med efterföljande kontaktkopiering eller "retrostyle" förstoring av negativ
. Förmodligen menar man att filmen kan ge effekter likt den äldre typen av bilder, där en enklare antireflexbehandling gav ett mjukare ljus med lägre kontraster. Men det där med kontraster i en film beror ju helt på hur man framkallar filmen, inte i första hand på filmens grundegenskaper. Oavsett så är det fantastsiskt att det i dagens heldigitala tidsålder finns företag som verkar kunna leva bra på att ta fram fina produkter åt oss som gillar att fotografera med film och att förstora våra negativ i mörkrummet på högkvalitativa papper. Foma har under senare år vunnit marknadsandelar när företag som Kodak, Agfa, Fuji, Forte  och Fotokemika försvunnit eller kraftigt begränsat sitt sortiment av analoga produkter. Det har man förvaltat bra genom att både behålla sitt fina sortiment samt att ta fram flera nya gelatinsilverpapper och ett par svartvita filmer bara under de senaste 6-7 åren. Något som många idag nog inte har en aning om. Film och mörkrum lever och frodas fortfarande, trots att en del redan för länge sen deklarerat dess död.

Inlagt 2015-05-07 20:26 | Läst 1097 ggr. | Permalink
Den ska bli spännande att prova. Nu har jag bara tittat lite snabbt på den men om jag inte tänker helt fel så borde, enligt angiven data, vara bättre än deras 400 film då man enklare borde kunna pressa filmen.