Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 137/Nya världar öppnar sig i mörkrummet...

Tre nya fotografier från mörkrummet. Även denna gång utan någon kamera inblandad. Bara skrivande med ljus på det ljuskänsliga fotopapperet, med efterföljande kemisk process. Tre unika bilder att lägga till samlingarna.


Fotogram nr 6.



Fotogram nr 7.



Fotogram nr
8.

Fotografi utan kamera öppnar en helt ny värld som jag tror är ganska outforskad fortfarande, trots att tekniken användes redan i begynnelsen vid 1800-talets början med torkade löv. I början av 1900-talet utvecklade Man Ray metoden med sina Rayogram, där han skapade bilder i mörkrummet genom att lägga föremål på fotopapperet och sedan belysa dessa på olika sätt. Själv söker jag mig vidare och experimenterar med samma metoder, för att se vad jag hittar...

Inlagt 2015-08-22 23:11 | Läst 3361 ggr. | Permalink
Nummer 7 & 8 är riktigt spännande. Kan du berätta hur du åstadkommer dessa för en oinvigd? Jag föredrar att arbeta med negativ men det där är onekligen spännande abstrakt :)
Svar från Nils Bergqvist 2015-08-23 10:48
Jag lägger föremål av olika slag och material på fotopapperet, formbara som oformbara och med olika transparens. Belyser med ljus, ibland enbart från förstoringsapparaten, ibland från ljuskällor vid sidan i andra vinklar, eller från bådadera. Man kan belysa i omgångar eller enbart en gång, och man kan ta bort eller byta ut föremål/material och belysa på nytt. Variationsmöjligheterna är många och man får prova sig fram.
Intressant
Nr 7 gillar jag
Kreativt och vackert!