Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 426/Jag är fotograf, inte grafiker...

Jag funderade en del innan jag för några veckor sen tog tillbaka min anmälan för veckokursen i fotopolymer/fotogravyr, vilken jag planerat att gå nu i sommar. Man måste inse att jag nog inte kommer ha möjlighet att pyssla speciellt mycket med det på hemmaplan när man saknar både utrymmen och utrustning för att använda tekniken. Sen vill jag också i första hand, att mina bilder ska komma till med fotografisk teknik, dvs att ljus belyser material som belagts med ljuskänslig silveremulsion och som sedan framkallas kemiskt. Inte med tryckteknik och färg/bläck. Skomakare bliv vid din läst, och så får det vara. Bilderna här är mina senaste alster, tillkomna igår kväll när jag gjorde den andra sejouren för dagen i mörkrummet.


Lith 64b - 2020. Hirtshals, Danmark - juli 2015.

Grafiska trycktekniker kan man inspireras av mycket av ändå, och det var väl bl.a därför som jag anmälde mig till den där kursen, samt att jag såg fantastiska fotogravyrer på Hasselblad Center i Göteborg när Graciela Iturbide utsågs till vinnare av Hasselbladspriset 2008. Har ända sedan dess drömt om att lära mig detta, men inser nu att jag är fotograf och inte grafiker. Fast fotografiska tekniker som lithprinting kan i mångt och mycket likna resultatet vid grafiska tryckförfaranden. Men det är ändå fotografi, inte  grafik med färgtryck eller bläckutskrift. När det gäller lithprinting blir resultaten också mera som unikat. T.ex är den ena av bilderna här gjord i två exemplar, som var för sig ser ganska olika ut. Den ena gillar jag mera men den andra kan också fungera, så jag signerar dom a och b istället för 1/2 och 2/2, för dom är ju inte likadana. Till bilderna från igår kväll använde jag gammalt sovjetryskt Bromexpress silvergelatin fiberpapper med utgångsdatum 1995, och de framkallades i Wolfgang Moerschs Easylith (vilken blivit standardframkallare för mig vid lithkopiering). Kameran var också en rysktillverkad Lomo LCA 120 som jag försett med film i form av Kodak 125 PX i 120-format. Filmframkallaren var tjeckisk, Fomas Fomadon R09.


Lith 63 - 2020. Hirtshals, Danmark - juli 2015.

//

Inlagt 2020-06-07 10:54 | Läst 989 ggr. | Permalink
Hej,
De är uttrycksfulla. 63 är lite dommedagkänsla.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-07 12:11
Tack Bob! Uttrycket/känslan skapas av innehåll i kombination med teknik och komposition. Det blir bildens språk, en svår konst som man hela tiden försöker finna och lära sig behärska.
Suggestiva bilder! Snyggt!
/MA
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-07 15:13
Tack för det! Är nog en bra beskrivning i ord.
Det slår mig att ungefär så här blev resultatet när de första hjältarna inom fotografi fick fram sina tidigaste plåtar ca 1830 eller så. Sedan listade de ut ljuskänsliga emulsioner som inte krävde flera minuters exponeringstid i fullt dagsljus.
Idag fotograferar man fotoner som rör sig med ljusets hastighet.
Jag gillar den första kompositionen 64b, den mörka förgrunden och det vindpinade lilla trädet.

MVH Janne
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-08 08:36
Tack för kommentaren! Man kan säkert associera till både till det ena och det andra. Det som är kul med bilder, man ser olika på dom beroende på person och erfarenhet.
Alltså, jag gillar verkligen ditt bildspråk Nils! Så fint med den lite ruffiga känslan. Snyggt jobbat!

Hälsar
Eva
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-08 08:45
Kul att du gillar dom! Du såg ju mina bilder på planket. Lite i den stilen också med den ruffiga känslan. Letar mig fram för att hitta uttryck i den stilen. Detta gamla ryska papper som ger såna här effekter, har jag bara ett 20-tal blad kvar av, sen en annan 100-paket av samma typ, som man inte vet hur den ter sig. Hoppas hitta fler i Ryssland och Ukraina, Har lite vänner där via fb, fast dom suktar själva efter samma papper, så det blir nog inte lätt att få dom dela med sig? Lär nog ligga en hel del i folks gömmor där borta i öster.
Evacent 2020-06-08 10:12
Åh, med bara 20 papper kvar måste det vara jättesvårt att välja vilket motiv man ska använda vid kopieringen! Hoppas att du hittar fler sådana papper.
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-08 11:50
Som tur är verkar det fungera fint med lithframkallare, inte allt för långa tider mm, så tror man inte behöver göra så många försök per bild. Till dessa två (blev tre med två av en) gick det åt fyra papper, bara det första fick kasseras. Hoppas lyckas lika bra när andra bilder ska göras.
De här fina bilderna med en air av tidiga fotografiska försök, nånstans mellan Niepce och Daguerre ligger uttrycksmässigt väldigt nära fotopolymeren. Jag förstår din känsla där, att stanna vid den fotografiska processen för när man går över till fotopolymer eller riston då är man i grafikens land med djuptryckspress, tryckfärger och annat ( som i och för sig är intressant och spännande i sig).
/Gunnar S
Svar från Nils Bergqvist 2020-06-08 08:49
Tack! Jo jag inser det, att dessa vackra grafiska trycktekniker kräver utrustning och utrymmen som jag inte har tillgång till. Så jag fortsätter med detta istället, känns rätt.