Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 470/Unibrom 160BP - fint papper även för vanligt svartvitt!

Det finns väl bara tre olika fabrikat av traditionellt graderat silvergelatinpapper kvar på marknaden idag. Ilfobrom Galerie, Fomabrom och Slavich Unibrom. Tyvärr är Ilfords Galerie dubbelt eller mer än dubbelt så dyrt som dom andra två för exempelvis 50 blad stl 24x30cm. Men det är inte dubbelt så bra, inte ens bättre utan ungefär lika bra. Vilket man föredrar beror nog mera på smak än på kvalitén. 62 EUR för Fomabrom, 70 EUR för Unibrom och 141 EUR för Galerie (gällande 50 blad 24x30). Man får alltså dubbelt, eller mer än dubbelt så många papper för samma pris om man väljer Foma eller Slavich. Dessutom finns Galerie bara i blankt, dom andra två finns i både blankt och matt. Personligen tycker jag valet är ganska enkelt, även fast Galerie finns i två kontrastgrader mer än de andra två, dock svårt att få tag i grad 1-2 som det verkar.


Scannad mörkrumskopia på Slavich Unibrom 160BP matt.

Idag provade jag för första gången att kopiera vanligt svartvitt på det ryska graderade Unibrompapperet. Det är den matta ytan jag har och som jag hittills bara lithkopierat på. Jag ville prova eftersom den senaste batchen jag fick av Unibrom inte fungerade så bra med lithkopiering, då det blev snöbollseffekt på lithspråk. Jag har ett par hundra blad av den batchen så det var lite surt. Men glädjande nog så fungerade det alldeles utmärkt att kopiera vanligt svartvitt på det matta Unibrom. Och det bästa av allt, papperet verkade förlora väldigt marginellt i kontrast efter att det torkat, vilket det vanligtvis brukar göra en del med matta papper. Använder man  tvåbadsframkallning kan man också variera kontrastgraden ungefär ett steg från den fasta som papperet har från början. Här körde jag ett negativ av normal kontrast på Unibrom 160BP av normal kontrast. Och det tycker jag fungerade fantatiskt fint för att få de toner jag vill ha. Jag behövde inte köra bilden i mjukframkallaren någonting. Det finns även hård kontrast av Unibrom, och då kan man med hjälp av tvåbadsframkllning variera kontrasten steglöst ytterligare ett steg uppåt, om man har av båda gradationerna. Det räcker oftast för mig personligen, för det är sällan jag hamnar så fel i exponering och filmframkallningen att man behöver ta till extremt hård eller extremt mjuk filtrering/gradering vid kopieringsarbetet i mörkrummet.
//

Inlagt 2020-09-09 19:46 | Läst 526 ggr. | Permalink