Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 471/En bild om dagen är lagom.

En bild om dagen i mörkrummet. Då blir man inte så trött. Och då har man ju 365 gelatinsilverprintar klara när året är slut. De flesta av dom i två ex också. Förutom lithprintar som ofta blir i två versioner (även om man ibland har tur att få två ganska lika). Nu blir det nog inte riktigt 365 om året, utan snarare betydligt färre. Men idag blev det ytterligare en i alla fall. En som jag bara haft som scannad bildfil förut sen några veckor. Nu finns den på papper också, i två färska och fräscha silvergelatinkopior direkt från mörkrummet. Samma papper som igår, det ryska Slavich Unibrom 160BP i matt. Fungerade lika fint med denna bilden som med den första på det papperet från gårdagen. Bara lite enkel skuggning och efterbelysning, sen var det klart.


BW19 - 2020.
En av mina stenbilder som nu är färdig på papper.

Här har jag givetvis tänkt lite för att få en "kul" komposition. Stenen rakt av i vanligt svartvitt, och utan någon särskild tanke eller komposition är nog inte så intressant. Men här såg jag en möjlighet. Pinnarna på marken låg ganska symmetriskt ordnade när jag stod i en viss vinkel och med den optik jag använde. Två lite mera lodrätta längst ner (och en ruta om man så vill) som harmoniserar med de två högstubbarna framför och snett bakom den större stenen. Och sedan den lilla stenen i hörnet av rutan, från den två pinnar pekande i ett V på båda sidor om den mellanstora stenen, upp mot den stora. Allt detta leder in i bilden från förgrunden till den stora stenen och den bakersta högstubben. Jag vet inte om det fungerar som komposition, men jag tror det? För mig får bilden en annan dimension/betydelse än en bild rakt av utan tanke.  Nu tror säkert många att jag fixat till detta och lagt alla pinnar tillrätta så att det ska passa. Men det låg faktiskt precis så som det gör. Ingenting är varken borttaget eller ditlagt. Det gäller bara att använda sitt öga (jag vågar knappt säga det andra ordet b.......e längre) för att upptäcka och se dessa vinklar och linjer som kan uppstå när man tar sig tiden att leta efter dom.
//


Inlagt 2020-09-10 19:56 | Läst 638 ggr. | Permalink