Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 472/Lith 80 - 2020

Mitt bildmakeri fortsätter oförtrutet. Kanske ännu mera nu när jag sedan en månad tillbaka dragit mig tillbaka från ordinarie arbetsliv. Man får mera tid för det man älskar då, och entusiasmen är större än någonsin, det ska inte förnekas.  För att inte tala om passionen. Den är viktig tror jag, om man ska komma någon vart. Om man sen gör det är en annan sak, men har man passionen då har man kommit en liten bit på väg tror jag.

Jag fick ju 10 kg gamla fotopapper av Gerry Johansson för ett tag sen. Ett par av dom fabrikaten som fanns i lådan har jag testat för lithprinting. Bl.a detta som jag använde idag, Forte Porturex Rapid med en semimatt yta. Det var ungerska Fortes motsvarighet till Agfas klassiska Portriga Rapid, det varmtoniga porträttpapperet med en lite smått knottrig yta när man tittar noga. Porturex är likadant och det har en cremefärgad bas. Det visade sig fungera alldeles utmärkt för lithkopiering när jag provade det för ett tag sen.

Dagens bild är från Halland och parkeringen vid Mjellby Konstmuseum utanför Halmstad. Där den surrealistiska Halmstadgruppens målningar finns permanent utställda. Vi brukar regelbundet besöka Mjellby och de utställningar som visas där tillfälligt. Jag tycker museet har en väldigt bra verksamhet och visar viktiga konstnärers verk. Inriktningen är som jag förstått feministisk, där de tar fasta på alla de kvinnliga konstnärer som ofta blivit bortglömda i historien, bakom sina manliga kollegor. Många otroligt kompetenta kvinnliga konstnärer har kommit i rampljuset nu i modern tid, tack vare att just Mjellby var först med att uppmärksamma dom. Det ska dom ha en stor eloge för!


Lith 80 - 2020.
Mjellby, Halland - Juli 2020.
Kopierad på Forte Porturex Rapid, med Moersch Easylith 20+20+100 och efterföljande 20 sek selentoning för arkivbeständighetens skull (kort tid i selen påverkar endast svärtan som djupnar något).

I övrigt kan man konstatera vad gäller Covid-19 i Sverige att smittspridning, antal avlidna och intensivvårdade legat på en konstant mycket låg nivå mot tidigare, under hela juli-augusti och även början på september. Och det får vi vara glada för. Värre ser det ut för andra länder. Även en del grannländer, och det är ju inte lika roligt. Jag tror vi måste fortsätta hålla i dessa rekommendationer och restriktioner åtminstone över både höst, vinter och vår för att hålla nere talen på så låga nivåer som möjligt. Sen får vi se vad som hänt till nästa sommar? Kommer vår modell att visa sig vara rätt eller fel? Och när kommer vaccinet? När det sedan kommer, kommer det vara effektivt nog? När man läser en del medicinska och vetenskapliga rapporter så blir man minst sagt skeptisk. Covid-19 verkar inte uppträda helt normalt, som andra virus. Det verkar inte som det är själva viruset som orsakar någon infektion, utan mest att det pga att det kommit in i kroppen ger en överreaktion hos immunförsvaret som slår ut organ och funktioner hos de drabbade och förvärrar redan befintliga sjukdomssymptom.
//



Inlagt 2020-09-11 18:53 | Läst 752 ggr. | Permalink