Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 601/Grå dag...

Ny hundrarunda med bloggandet. Mitt ena knä har inte varit så bra sedan jag låg ned på parkettgolvet i Årsta och lekte med ett av barnbarnen för lite mer än en månad sedan. Därför har det inte blivit mycket fotograferat på ett tag. Men idag idag fick både knäet och det nyservade kamerahuset bli testat på en lite längre runda i det fina svartvita grådiset, och det gick fint med båda två. Ingen svart kant på en enda ruta av filmen och inga större besvär när jag böjde benen för att få bättre bildutsnitt. Det bådar gott inför vinterns skidåkning utför. Jag var annars rädd att det skulle skita sig med det, men nu lever hoppet i alla fall. Eastman 5222 i Canon P med 50mm/1,4. Körde på lite varierade tider mellan 1/30 och 1/1000 och kameran exponerade utmärkt.  Bilderna är digitaliserade negativ, alltså inga mörkrumskopior. Men ett par stycken silvergelatin på papper ska det väl också kunna bli när allt lugnat ner sig efter helgerna och tankarna fått ny kemi påfylld.























Bra att mätsökarhuset verkar vara ok igen. Kameran fungerar fint med mina mindre glasögon från Silhouette (bara glas utan båge runt) och det fungerar hjälpligt att se även 35mm-ramen, trots den stora sökarbilden med förstoring 1:1. Men idag var det bara normalen som fick följa med. Grådis är ett jättebra väder för svartvita bilder. Idag blev det visserligen bara mest bilder från sjökanten och strandskogen. Annars hade jag tänkt ta bilder även från samhället, men filmen tog slut innan jag kom in i byn på tillbakavägen och någon extra film hade jag inte med mig. Så är det för oss filmfotografer, det gäller att ladda upp med lite extra.
//

Inlagt 2021-12-13 20:14 | Läst 1649 ggr. | Permalink
Jättefina bilder och snygga kompositioner! Vilket gör mig att fundera, varför man egentligen ska fotografera med mellanformat? Kul att Du är tillbaka och visar nya bilder i Din blogg! Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-14 10:46
Tack! Ja ibland undrar man, men rikare toner och sen finns ju annat också. Mindre korn/kornlöst och även ibland kort skärpedjup med pop up effekt. Delförstora mindre problem. Och sen kvadraten och 6x7.
Hej,
Utmärkta bilder i grått landskap.
Det där är en mycket bra glugg.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-14 10:49
Tack, ja den verkar fin och den halvmoderna abtireflexbehandlingen verkar vara lik den i min M42-optik från Zeiss/Voigtländer, dvs fin för svartvitt.