Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 661/Greta Garbo och Ramon Novarro i Mata Hari 1931.

Originalnegativet, som satt i kameran vid fototillfället på Metro Goldwyn- Meyers studios 1931, har jag fotograferat av på ljusbord. Bilderna under inspelningarna tog Milton Brown (1895-1948), fotograf och även skådespelare på MGM. Det stora negativet är vänt i datorn och jag har även lagt på färg i den svartvita bilden. En funktion som kom i Elements 2020 och som kan fungera till såna här äldre bilder. Men som att fotografera i färg blir det inte. Det stora negativet i stl 20x25cm inköptes på ebay för några år sen, det finns en del sånt att hitta där. Jag gjorde en lithprint från negativet som var utställd på mitt Fotogalleri i Skruv. Ett galleri som jag har haft stängt sedan tre år ungefär, och som jag faktiskt funderar på att öppna igen senare i år. Detta eftersom det verkar väldigt trögt att kunna få visa sina bilder någon annanstans. Såvida man inte vill betala 5000 kr per vecka i något av de små ställen som finns på Söder och i Gamla stan i Stockholm. Det är också alternativ. Men i Skruv, på mitt tidigare jobb där jag arbetade i över 30 år, är jag välkommen när jag vill att återigen fylla väggarna i det fina utrymmet som finns där, med bilder. Ett 40-tal fotografier i normalstorlek finns det plats för. Ett fåtal hänger kvar än från sista utställningen, och kanske kan det bli en helt ny utställning med mina bilder lite senare i år, vi får se var det hamnar?



Filmen Mata Hari spelades in 1931 under 43 dagar och hade en budget på 559.000 USD. Den spelade in 931.000 dollar i USA och 1.296.000 dollar i övriga världen. Totalt 2.227.000 dollar. Vinsten blev 879.000 USD. Greta Garbos lön under inspelningarna var 7.000 dollar per vecka, alltså ungefär 42.000 dollar under de 43 dagarna. Det tolkades som att filmen kommunicerade ett kodat budskap till homosexuella och lesbiska i publiken. Detta pga Novarros "passiva feminitét" och Garbos mera "agrressiva maskulina" hållning.  Medan filmtidningar och övrig press istället rapporterade om en pågående kärleksaffär mellan Garbo och Novarro under inspelningen. Vad som var sant eller inte kan man bara spekulera i.
//

 

Inlagt 2022-03-31 12:25 | Läst 1030 ggr. | Permalink
Hej,
Garbo var en sann skönhet av sin tid. Man förstår att hon drog sig tillbaka från rampljuset.
Det är ju märkligt att en reklambild för filmen idag ses som en dokumentär bild.
Du har färgat bilden sparsmakat, och det tycker jag är bra. Men jag känner inte färgen som en del av den tiden.
Den är värd att ställa ut hos dig.
Ha det väl
Bob
Nej färg fanns ju inte vanligt då 1931, men den kom väl kring den tiden på 30-talet både från Kodak och Agfa? Man handkolorerade ju bilder istället, och detta motsvarar väl i så fall den tekniken, fast den nu är digital. Ett bröllopsfoto av min morfar och mormor som handkolorerats, samt en bild på min farfar som också kolorerats, påminner mycket om de lite sparsmakade färgerna här.
Greta Garbo var så otrolig vacker! Fantastiskt att Du har köpt den här glasplåten! Färgerna är romantiska, men frågan är hur den svartvita bilden ser ut. Den är kanske bättre än färgversionen? Kul att Du tänker öppna Ditt galleri i Skruv! Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-03-31 17:47
Det är faktiskt inte en glasplåt, trots att det är så stort, utan ett vanligt negativ. Om än lite kraftigare än ett småbilds- eller mellanformat. Ja den svartvita versionen är nog bäst för färgerna i det här Elements-verktyget blir inte så bra. Men det liknar i alla fall handkolorering lite grand. Galleriet ska nog kunna vara öppet någon gång till efter sommaren i alla fall. Jag ska måla om en massa svarta ramar jag har till ljusare nyanser och vitt. och det tar sin tid. Lite nya passepartouter ska också beställas och sen det viktigaste av allt, det ska sållas och väljas ut och sen hängas på ett sätt som gör det bra. :-) https://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com/2022/03/fotogalleriet-oppnar-igen-i-alla-fall_31.html
En bild man kan betrakta länge. Färgsättningen är sparsam och gör personerna uttrycksfulla. Hälsar NL