Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 670/På slak lina, eller att ta det som bjuds…





Som jag skrev i en tidigare bloggpost så balanserar man mera på slak lina när man inte har några formmässiga variationsmöjligheter att svänga sig med, typ hålkameror, toycams, optik med speciella egenskaper, märkliga skärpesläpp återgivning etc. Eller för den skull lithkopiering i mörkrummet, eller de enorma verktygen i ett digitalt bildprogram mm. Bara Straight Photography i färg eller svartvitt, utan överdrifter eller konstlade tillägg/uttrycksformer. Då blir det mera det enkla fotografiet som får tala, utan åthävor i  det tekniska uttrycket. Man får ta det som bjuds kanske man kan säga, och då får man lita helt på den känsla för bild och komposition som man utvecklat under alla år man hållit på med det här. Inga genvägar som drar uppmärksamhet från bildens innehåll/komposition till förmån för något spektakulärt. Man får helt lita till sin förmåga att se och komponera.

Bilden här är vanlig rak svartvit silvergelatin från mörkrummet, gjord  igår kväll. Och nummer 33 i ordningen för 2022. Kopierad till normal kontrast. Idag fortsätter det manuella arbetet med resten av de filmer jag fotograferat under de senaste dagarna och veckorna. Det hinns varken med glasbruksutställningar eller andra konstrundor, vilka det finns en uppsjö att välja mellan i påsktider. Jag står över sånt den här gången och får ta det när det egna bildmakeriet ligger lite på sparlåga istället.

//

Inlagt 2022-04-17 08:13 | Läst 835 ggr. | Permalink
Hej,
En bra bild står alltid för sig själv. Tekniksnack behövs inte för tolkningen.

Sedan är det alltid lärorikt att läsa om andra fotografers mödosamma prövningar inom teknik. Då kan man pröva sig fram från det. Jag minns min ädelförfarande tid och mödosamma vandring på åttiotalet. Massor att läsa och testa. Det arbetet räddade arbetsglädjen.

Glad påsk
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-04-17 11:49
Visst är det kul med dessa ädelförfaranden, fotopolymertryck, och annat. Jag har ju lithkopierat under flera år och det har man haft mycket glädje och lära av. Men personligen tycker jag det ibland går lite till överdrift, att det tar överhanden före bildens innehåll/komposition. Och då är det inte vackert. Speciellt inte om bilden inta har något bra innehåll eller originell komposition. Jag är ju med i en lithprint-grupp på fb t.ex. Jag tycker det finns allt för många där som tror att de gjort en bra bild bara för att de lyckats få fram en tekniskt perfekt lithprint, utan att bry sig så mycket om själva bilden. Jag fick mig också en tankeställare i analog-gruppen på fb, där Christer Strömholms mångårige kopist, Örjan Kristensson, kommenterade en lithprint jag lagt in där han undrade varför jag inte kunde kopiera den i svartvitt rakt av istället. Han menade att den inte blev bättre av att vara en lithkopierad bild. Det fick mig att fundera och jag tror han har rätt i mycket av det. Man vill konstla till det och få det att bli lite "finare" eller mera "konstnärligt" men i många fall blir det inte det för att man använder någon specialteknik. Bilden är lika bra ändå. Ja så kan man påverkas av dom som verkligen har erfarenhet och är en duktig bildkritiker, förutom att vara en duktig fotograf/kopist. Om det varit för fem år sen tror jag att jag hade lithkopierat den här bilden som jag visar. men nu tror jag att det istället skulle ha förstört den och gjort den sämre. Den är bra som den är i svartvitt rakt av.
Det här gör du bra Nils! Ett fotohantverk ända från botten! Ovanligt i dag! Respekt!
/Bengan
Svar från Nils Bergqvist 2022-04-17 20:22
Man får tacka för berömmet :-)