Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 673/Visst är det något speciellt med analogt foto även i färg.

Första 120-rullen diapositiv på nästan 40 år hämtad idag på Ernstson Foto i Växjö. En Ektachrome 100 som Kodak återupptog tillverkningen av för några år sen, efter att den varit borta ett tag innan dess. Ett par rutor från filmen här, som jag digitaliserat med sonen Antons geniala 3D-utskrivna anordning för avfotografering på ljusbord med digitalkamera och macro-optik. Visst är det något speciellt med analogt foto även i färg. Har annars bara tagit de färgbilder jag gör med digitalkamera tidigare. Men det här ger mersmak. Så nu ska de fyra återstående Ektachrome-rullarna exponeras också är det tänkt.





Bilderna här är från det jag håller på med nu. Jag har tagit bilder av detta med småbild i svartvitt nu i vår, och håller på för fullt att ta fram silvergelatinkopior i fiber av dom negativen. Det kommer bli något 50-tal bilder i slutändan som det ser ut. Men här var det alltså min Pentax 67 som fick bli redskap, tillsammans med en rulle Ektachrome 100. Den första bilden är lite beskärd men den sista är i princip som diapositivet blev utan beskärningar.
//

Inlagt 2022-04-28 20:57 | Läst 633 ggr. | Permalink
Spännande, ovanligt och intressant det här Nils!
/B
Svar från Nils Bergqvist 2022-04-29 16:56
Jo det känns spännande, vad som kan komma ut mer av detta? Visst blir det annorlunda med analogt, inte lika vasst på något sätt. Det blir behagligt med korn, även om man inte ser dom alltid. Och mjukare övergångar. Blir mer och mer övertygad om att digitalt foto och analogt foto inte ska jämföras tekniskt, utan konstnärligt. Det blir som att ställa sig frågan om vad som är bäst, akvarell eller akryl? Meningslöst att försöka besvara, då man kan gilla olika, samtidigt som det konstnärligt kan fungera lika bra med båda.
Vackert, fantasieggande och mycket modernt. Klokt svar till Bengt.