Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 712/Forskning och vetenskap ska man ha respekt för.



I mina försök att ta fram bilder med kemi och fysik i kombination (Chemigram), kommer jag att tänka på professor Schultze vid Universitétet i Nürnberg och hans försök med silvernitratlösning på papper och solbelysning av detsamma, utförda år 1727. Vi ska vara tacksamma och ha respekt för hans försök och upptäckter, utan dom hade fotografin kanske inte funnits, eller åtminstone kommit långt senare? Men att det ändå skulle ta 100 år från hans upptäckt och försök med fotografi tills det började bli användbart för bildskapande, berodde naturligtvis på att man inte hade hittat den kemiska nyckeln till att fixera silverbilderna som kom fram. De försvann snabbt då 1727, eftersom man på 1700-talet inte kände till att man med kemi kunde fixera silvret, så att det som belysts och reagerat stannade kvar (fixerades) och stabiliserades på papperet, medan det andra obelysta upptogs till fixeringslösningen medelst en kemisk reaktion. Det upptäckte man långt senare och först tidigt 1800-tal kom det egentliga genombrottet för fotografin. Då hade både Niepce och Talbot börjat använda kameran (en uppfinning som funnits långt tidigare) i kombination med de foto(ljus)känsliga materialen.


Chemigram 32 - 2022. Silvergelatin 30x40 cm. Unik.

Det jag pysslat med nu några veckor (Chemigram) är i princip samma som det professor Schultze gjorde för nästan 300 år sen. Fast jag har ju kemin till hjälp att stoppa/reglera framkallningen av silvret, och styra hur den fortgår och utvecklar sig. Det ska man tacka den efterföljande forskningen för. Den första bilden appellerar väl mera till fantasin, och slumpen fick här styra till en del. Någon fick associationer till  Guernica när hen såg fotografiet, målningen som Picasso gjorde 1937 efter att nazityskt bombflyg totalförstört staden i ett anfall till stöd för Francos fascister. Den sista bilden kom till efter en liknande idé jag fick. Fast här är det nutid och bombade/skadade bostadshus i Ukraina efter en annan galnings illdåd. Det ska sägas att den bilden gjordes dagen före den första, så idén kom inte från kommentaren jag fick om Guernica, den kommentaren fick jag idag och innan det hade jag inte en tanke på att den skulle kunna associeras med Picassos målning. Men den bild jag gjorde med bombade bostäder i Ukraina som förebild, blev efter intentionerna. Även om jag fick fundera och jobba en del med hur jag skulle kunna få till det.


Chemigram 31 - 2022. Silvergelatin 26x37cm. Unik.

//

Inlagt 2022-10-13 12:43 | Läst 792 ggr. | Permalink
Hej,
Den sista bilden är både skrämmande och spännande. Skelett liknande tillväxt.
Fantasin tar fart.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-10-13 15:09
Visst är det skrämmande med det som händer i Ukraina. Man kan knappt ta in att vi i nutid fått en ny galning som försöker tillskansa sig mark i grannländer med våld. Istället för att samarbeta med fredliga medel. Detta nationalistiska galentänk hör en svunnen tid till och man bävar för att vi ser det även i vårt land. Vi och dom, vilket sjukt sätt att se på sin omvärld och sina medmänniskor. Att göra bilder är väl sätt att bearbeta detta skrämmande som händer, precis som barn bearbetar det dom ser och hör genom att leka?
Sista bilden är helt fantastisk, som ett aluminiumgaller efter en explosion.
Svar från Nils Bergqvist 2022-10-13 20:26
Tack! Ja det blev lyckat och precis som jag förväntat mig, var annars rädd att brotten i konstruktionen skulle flyta ihop.
spännande det kemiska och din fantastiska bild som får mig att tänka på kriget i Ukraina
intressant och fint resultat

/inger
Svar från Nils Bergqvist 2022-10-13 20:27
Tack! Kul att höra att man berörs av ens bilder :-