Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 719/Att fotografera det som kommer i ens väg, och lite om korn.

I går gick jag en 5 km motionsrunda genom byn och tog samtidigt en svartvit film. Första gångturen sedan förkylningen. I går kväll blev det några kopior från den filmen gjorda. Det brukar inte bli mer än ett par, tre som kommer på papper från en småbildsfilm på 33-34 bilder (jag laddar inte 36 i kassetterna, då får jag ut precis 20 filmer från en bulkrulle på 30,5 m, annars 19). På förmiddagen innan dess hade jag fått en spruta i varje arm. En mot influensa i den ena och en mot lunginflammation i den andra. Så nu är man fullproppad med vaccin efter att även ha fått den 5:e sprutan mot Covid-19 några veckor tidigare. I våras fick jag även den fjärde påfyllnadsdosen mot fästingburen TBE. Så nu är det väl fritt fram att vältra sig både  i naturen och i det sociala ;-)



Kopiorna blev rätt bra tycker jag och den nya "vinterfilmen" på 400 ASA från Orwo, deras P400, ger ett härligt korn. Klassiskt Orwo-korn som gamla NP27 ungefär. Det blev kvadrater för hela slanten. Använde en av mina kameror med utbytbart prisma och satte i ljusschaktet istället. Ett par av dom har jag avmaskade till 24x24mm, Instamatic-formatet som jag tycker är perfekt, men som bara några enstaka systemkameramodeller med utbytbar optik använde. Så gillar man kvadrater även i småbild, får man göra som jag. Maska sökaren och sen beskära till kvadraten i mitten av 24x36-rutan vid kopieringen. Fast det hade varit lite mera kul i plånboken om man fått ut 50 rutor på en småbildsfilm istället för 36. Men jag tycker ändå det är bra som det är med max 36. Blir lite lång tid att vänta på framkallning av filmen annars. Och sen kanske man börjar bli slarvig och slösar med exponeringarna när man har 50 på en film. Inte så bra.



Det blir ofta bilder på sånt som kommer i ens väg. Fast sen jag blev entledigad från jobbet pga ålder har det ändå blivit en del mindre projekt. I våras var det Container-projektet och jag har ju även pysslat lite med kameralös fotografering. Har ett par andra projekt också av mera långtidskaraktär som det fylls på bilder till efterhand. Men inget man går och tänker på dagligen. När jag kom hem från turen på byn idag så var det några rutor kvar på filmen. Dom användes till ett par bilder på diskbänken. Av någon anledning ser kornet mindre tydligt ut i den bilden än i den första. Kanske beror det på att den första bilden framkallades i en hårdarbetande framkallare och den sista i en normal? Sånt påverkar nog lite grand kanske? Jag valde att använda den istället för att ta ett hårdare filter, och kanske var det ett dumt val? I morgon ska jag kopiera bilden igen med den normalarbetande framkallaren, med hårdare filtrering istället, och se om det blir någon skillnad? Sen är det alltid så när man digitaliserar såväl negativ som pappersbilder, att kornet förstärks lite grand. När jag håller kopiorna i handen och sen tittar på skärmen, ser det klart kornigare ut i båda på skärmbilderna. Är det ska grain aliasing som spökar?
//

Inlagt 2022-11-16 00:52 | Läst 1127 ggr. | Permalink
Gillade bilden på cykeln, påminner lite om barndomen när det var dags för fika eller mat. Roligt när folk pysslar med analog fotografering. ett hantverk som tyvärr försvinner allt mer i den digitala världen
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-16 10:00
Kanske var det mat här också, för det var kring lunchtid? Men barnen är väl på förskola idag, inte hemma? Analogt fotograferande har väl ökat igen de senaste åren, men vi som pysslar med analogt hela vägen är väl inte så många. Internationellt verkar det ändå vara mera populärt än här i Svedala. Och det finns bra utbud fortfarande, även om antalet producenter decimerats.
Grain aliasing, är det även då det blir oönskade färgade korn i bilder som scannats från negativ?
Det här med korn, är en intressant historia när man skannar från ett svartvitt filmnegativ!
/B
syntax 2022-11-16 09:08
Även jag tycker att skanningen av svartvita negativ har en tendens att accentuera kornet. Den "tillverkar" dock inget korn vad jag kan se. Mina gamla FP4-negativ är exponerade efter 50 ISO och finkornsframkallade i utspädd Perceptol. Det blir kornfria bilder vid normalt betraktningsavstånd - även vid skanning.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-16 10:34
Så är det givetvis när filmer av lägre känslighet används. Efkes KB100 blev också kornlös framkallad i Adox ADX tvåkomponentsframkallare. Klart mindre korn än tex T-Max 100 framkallad i D76 eller likande. Men här i den digitaliserade kopian av första bilden, ser det lite väl ”risigt”ut. Ungefär som TrI-X i Rodinal. Kopian av samma bild är mera behaglig att titta på. Och det är det viktigaste för mig. Hur slutresultatet upplevs, inte en scanning av den. Men det går säkert ta in filen i camera raw och lägga på den fina brusreduceringen som finns där, och på så sätt få en bildfil mera lik originalet.