Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 383/ Det gäller att saker och ting är kompatibla...

Icke fungerande:



Krävs ny adapter Icarex BM - Canon RF (finns såna ) eller övertejpad mellanadaperkant. Icarex BM - Canon EOS EF + EOS EF - Canon RF (spegellös) gick alltså inte så bra. Det blev felmeddelande om kommunikationssvårigheter efter varje exponering (som står kvar flera sekunder innan nästa bild kan tas), när jag använder denna Ultron med Icarex MB-fattning på Canon RF fullformat. Det är den klara/blanka metallkanten i den tunna mellanadapter-plattan, vilken ligger mitt för kontakterna i Canon RF-adaptern,  som troligen orsakar felet.

Perfekt fungerande:



Contax/Ya - Canon EOS EF + EOS EF - Canon RF. Här finns ingen klar/blank metallkant mitt för kontakterna i RF-adaptern. Därför fungerar det som det ska, med kameran inställd på fotografering utan objektiv. Bra att man kan klara ut hur olika adaptrar och kombinationer ska vara, så man skaffar rätt saker när alla gamla objektiv ska monteras på ens digitala kamerahus. Nu inväntar jag en svart platt M42-adapter, som inte fungerar med vanliga M42-objektiv på spegellösa kameror, men med själva fattningen i kombination med de specialbyggda adaptrarna för olika projektorobjektiv. Dessa ofta ljusstarka objektiv kräver ibland kortare avstånd till sensorn/filmplanet för att kunna focuseras upp till oändlighet. Med spegelkameror går det i regel bra med meddelånga till längre brännvidder, men med de kortare brännvidderna så sitter spegeln i vägen. Och då är en sån platt M42-adapter lösningen. I kombination med en spegellös kamera, givetvis. 
//

Inlagt 2019-12-06 17:29 | Läst 994 ggr. | Permalink
Du verkar ha många objektiv i samlingen ... :)
Svar från Nils Bergqvist 2019-12-12 08:46
Det finns en del att välja på ;-)