Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 386/Min jobbarkompis fick stå modell på rasten idag.

En Carl Zeiss Jena Kipronar 165mm f:2,2 kom från Polen igår. Kunde inte låta bli att prova den idag under en av rasterna på jobbet. Min jobbarkompis Fabian fick stå modell och jag tycker det blev rätt skapligt. Den här gamla projektorlinsen, tillverkad i forna Östtyskland ser ut att prestera fint. Här är det fullformat med RP-huset. Den verkar skapligt skarp, med häftigt släpp och snygg bokeh. Blev lite förälskad i denna direkt måste jag säga. Något annat än full glugg finns inte på de här gamla linserna för 35 mm biofilm. Och det är liksom vitsen och meningen med dom när man använder dom som kamera-optik, att köra med "fritt utblås" så att säga...







Om någon undrar hur man kan använda dom på moderna digitalkameror som t.ex Canon RP, så är det via specialbyggda adaptrar med helicoidsnäcka, och ett rör som man skjuter in linsen i och fäster med skruvar. I den andra änden sitter oftast en M42-gänga och den kan man kombinera med diverse mellanplattor för olika kameramodeller. Projektoroptiken brukar ofta ha standarddiameter på 62,5 och 82,5mm, men det finns även andra mått. Det finns adapterrör för båda storlekarna att handla från bl.a Ukraina, om man inte är händig och fixar till ett bygge själv.
//

Inlagt 2019-12-10 20:40 | Läst 901 ggr. | Permalink
Det ser ut att bli skarp med bra friläggning. Du får visa en bild på hur adapterbygget ser ut!
/MA
Svar från Nils Bergqvist 2019-12-11 09:50
Ska försöka göra det🙂
Den kraftiga bokehn ser annorlunda ut på nåt sätt, men gillar den skarpt!
Svar från Nils Bergqvist 2019-12-11 09:51
Det blir speciellt, ska undersöka mera hur den verkar i olika miljöer 🙂
Ser väldigt bra ut. Som mjukt och skarpt på samma gång.