Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hur låter din bild? The Soundtrack Of Your Files

Om man är medlem i Fotografiska, och det är man tydligen om man som jag har årskort, får man vara med på medlemskvällar som anordnas nån gång i månaden. 

Idag var det en sådan medlemskväll. Rubriken var alltså The Soundtrack Of Your Files, och kvällen handlade om hur vi kan uppleva bilder ur musikaliska aspekter, kopplingar mellan bild och musik. 

David Lindgren är en musiker och kompositör som också råkar jobba på Fotografiska. Han fick i uppdrag att under kvällen komponera musik till tre bilder, utvalda av bilder som laddades upp av gästerna. Sen fick vi uppleva resultatet och musiken och bilderna diskuterades.

Göran Segeholm höll i programmet, här tillsammans med David Lindgren.

Under tiden David tittade på bilder och komponerade fortsatte vi andra att umgås och i smågrupper lösa quiz, med frågor om vilken musik vi trodde hörde ihop med kända och (delvis i alla fall för mig) okända bilder som blivit skivomslag. Inte helt lätt, som det visade sig, även om vi i mitt lag bara hade ett fel.

En annan intressant aspekt på det här med musik och bild handlade om hur man faktiskt kan föra samtal, eller kanske snarare kommunicera bara med musik respektive bild. 

De här två grabbarna, Patrick Hedljung och Johan Rinman, som är vänner och kollegor med fotografi respektive musik som sitt stora intresse, funderade just över frågan, och startade upp ett samtal mellan de två konstformerna. Patrick skickar bilder till Johan, som svarar med ett stycke musik. Väldigt spännande, inte minst att döma av de exempel som vi fick ta del av under kvällen. Mer av detta finns på deras blogg ljudbilder.se som finns här

I övrigt kunde jag naturligtvis inte låta bli att ta upp kameran och ta bilder runt omkring. Och eftersom vi alla befann oss i ett fotografiskt sällskap var det ingen som höjde några ögonbryn över det, alla hade kameror med, om inte annat mobilen.

Nånstans har väl det här med musik och bild, hur de eventuellt skulle kunna hänga ihop, funnits med hela tiden för mig - jag sysslar ju ganska mycket med musik jämsides mitt fotograferande - även om jag inte varit direkt aktivt medveten om det. Den här kvällen öppnade mina ögon (öron?) på något sätt, och det är ju en synnerligen intressant fråga hur olika konstformer kan mötas. Det var överhuvudtaget en väldigt trevlig kväll, som det alltid verkar bli när man möter trevliga människor som man delar intresse med och dessutom får möta nya tankar och idéer.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-01-17 00:00 | Läst 925 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Verkar som länken ovan inte fungerar. URL är emellertid ljudbilder.se
froderberg 2019-01-17 13:19
Jag har fixat så att länken funkar.
Svar från gorred 2019-01-17 15:33
Tjusigt Magnus - uppskattas!