Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Gör fotoböcker!

Jag börjar bli bekymrad över alla mina bilder, vad jag ska göra med dem, hur jag ska hantera alla. På mina hårddiskar ligger säkert drygt hundratusen bilder, jag har nästan lika många i Lightroom och även om jag har (för mig) en hyfsad klassificering och ordning och kan hitta bilder när jag söker efter dem, så är de inte särskilt lättillgängliga för andra. Jag är dessutom sån som inte slänger några bilder, så det samlar på sig.

Försommar 2020. Egenbakad pizza på min Kamadogrill. Sannolikt en av de allra bästa pizzorna jag någonsin ätit. Faktiskt!

Jag tittar ofta på mina (och andras) bilder på datorn, kan sitta och bläddra igenom olika album, olika grupper, och då jag har en bra skärm fungerar det bra, men om andra vill se bilderna blir det knepigt. Och att sitta tillsammans och kolla på datorskärmen är ju inte särskilt spännande.

Förr i tiden fick man bilderna utskrivna som papperskopior, som man sedan (eventuellt) satte in i album. Sen kunde man sitta och bläddra i albumet, vända sida och bläddra tillbaka, ta paus och sen komma tillbaka… Man höll albumet i händerna och fick både en visuell och taktil känsloupplevelse som jag tror är viktig och som saknas med datorn, eller paddan/mobilen. Det är en speciell känsla att hålla i bilden, känna den, vrida och vända på den och fundera, eller drömma sig bort och tillbaka. Jag saknar det.

Visst kan man skriva ut sina bilder och sätta in dem i album, och det är faktiskt ingen dum idé. Sen kan man göra fotoböcker också. Den nya teknikens landvinningar har fört oss långt, och det är väldigt enkelt att göra fina böcker som nästan proffsigt presenterar både bilder och text. Och även om det naturligtvis kostar, är det inte så förfärligt dyrt, relativt vad man får för pengarna.

Och precis som med fotoalbum kan man hålla i boken, och bläddra fram och tillbaka. Och man kan vara fler som tittar. Inte minst finns bilderna kvar! Vår resa här på jorden är ändlig, oavsett vad vi tycker och tror om den saken, och vem ska då sen gå in i min dator och kolla, leta sig fram bland alla bilder, om någon nu verkligen kan komma in i datorn med glömda lösenord och koder… Fotoalbum och fotoböcker finns kvar och är tillgängliga.

Så gör fotoböcker. Och fotoalbum. Den fysiska bilden är överlägsen datorskärmen.

På återseende//Göran

Inlagt 2021-02-16 00:42 | Läst 1567 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gör några tema böcker varje år, har också funderat på om jag ska göra en årsbok baserat på bloggarna från varje år. Problemet är att de nya bilderna alltid kommer före de äldre, men det är väl nu på vintern man skulle ha tid
Svar från gorred 2021-02-16 12:20
Det finns många varianter, och alla är bra, även om några blir mer krävande än andra. Årsbok på bloggarna är en kul idé, har varit inne på den själv, men samtidigt blir det lätt många bloggar och ett tungt arbete att välja ut.
Ja, ja - det viktigaste är tror jag att man faktiskt hittar ett sätt att presentera bilderna fysiskt, det ger så mycket mer och blir så mycket mer tillgängligt.
Tack för kommentaren!//GöranR
Det e flera som knuffas åt det här hållet! Att göra fotoböcker alltså! Så tack för knuffen Göran! :)
Håller på att kolla litet bilder från roulette på grönan på 1960-talet, om det kan bli något!
Vi får se! Tror även att namn, tid och datum är viktiga på bilder, även om bilderna bara är konstnärliga!
/B
Svar från gorred 2021-02-16 12:24
Jo, jag tror inte det räcker med datorn som presentationsmedium. Det är det här med det fysiska, att hålla i bilden, att kunna bläddra... På albumtiden gjorde man ju ofta lite anteckningar vid varje bild, typ "Moster Greta i Tylösand sommaren 1959", och då tänkte man; "Just det, och det var varmt och en riktig getingsommar...", så att det är viktigt!
Ser fram emot Grönan på 60-talet 😀!
Tack för kommentaren!//GöranR
Försöker göra album med det som känns viktigt. Är väl uppe i 10 st 300 bilders album. Väldigt roligt i nutid att kunna blicka tbx på en speciell resa eller tillfälle.
Har också ett fågel och djuralbum där bättre bilder byts ut
Svar från gorred 2021-02-16 15:28
Visst är det bättre med riktiga bilder istället för de virtuella? 😁
Ha det//GöranR
niniz 2021-02-16 15:41
A :D faktiskt och lite kul pyssel ibland
Uha Göran - här berör du en mycket öm punkt och förmodligen för många andra än mig.
Jag håller helt med dig om fotoalbum, som vi trots allt har mycket av. Det är en sak som jag tänker på: Våra barn och barnbarn tar mycket fotografier själva och några av dem är ganska skickliga och har ett öga på några av samma motiv som en själv! De har också många porträtt av både sig själva och av oss.
Jag tror inte att jag kommer att lämna några särskilt intressanta "mästerverk" som eftertiden kommer att sakna. Några av mina bilder från lokala situationer har jag vidarebefordrat och bland annat lagt upp på relevanta medier. Mina veteranbilsbilder har skickats till publikationer som har varit intresserade av dem.
Om att ta bort från arkiven - då satt jag konstigt nog i går och raderade många "onödiga" bilder. Bland annat många serier från fotbollsmatcher, där man/jag sköt "kontinuerligt" med 8-11 bilder per sekund! Den tiden är över - nu 1 i taget :-)
Den Pizzan ser mycket "dejlig" ut.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2021-02-16 15:34
Det finns ju flera sätt att "odödliggöra" bilderna på så att de inte dör datordöden och att bli publicerad är ett bra sådant.
Och jag tänker väl inte på mästerverk nu, utan mer att bilder är mer tillgängliga när de presenteras utanför hårddisken, och även om andra fotograferar - de gör de även i min familj, förstås - så är det ju mina minnen. I album eller fotoböcker försvinner de ju inte bara.
Sen har jag också ett jobb att rensa upp bland alla bilderna...
Ha det Erik!//GöranR
Att göra fotoböcker är något jag borde bli bättre på. Tack för påminnelsen om att det är viktigt att göra ens bilder tillgängliga även icke-digitalt.

Hälsningar Jörgen
Svar från gorred 2021-02-17 15:17
Tack för kommentaren Jörgen. Det gäller bara att komma igång.
//GöranR
Bra inlägg Göran, som Bengt säger, vi är fler som knuffas åt samma håll
https://www.fotosidan.se/blogs/khaladsphotoblog/det-jag-inte-spar-i-fotobocker.htm
Många hälsningar/ Björn
PS Just denna blogg handlar om 5o-talsbilderna men jag har skrivit tidigare om fotoböcker jag gjort med nutidsbilder med barn och barnbarn. Pizzan ser fö väldigt vällagad och god ut!
Svar från gorred 2021-02-18 11:17
Tack Björn. Instämmer med dina tankar!
Pizzan blev alltså oväntat god 😁.
//GöranR